Olimpiai selejtező, 3. játéknap - folyamatosan frissül

Csoportgyőztes Szerbia, Görögország-Horvátország derbit rendeznek az elődöntőben - nézzük, hogy hogyan zárul a csoportkör!

Torinó, Olaszország

A-csoport

Mexikó - Görögország 70-86

Szorosan alakult az első félidő, a kezdőcsapatba bekerülő Francisco Cruz vezérletével jól játszott Mexikó és a nagyszünetig többnyire vezetett is, a védekezésük jól elszívta a levegőt a görögök előtt. Antetokounmpóék aztán a harmadik negyed közepén sebességet váltottak, egy 18-6-os futással állva hagyták ellenfelüket és bár egy rohamot még indított Mexikó, végül magabiztos európai győzelem született. A két Antetokounmpo (21, illetve 12 pont Giannistól és Thanasistól) mellett egyébként a jól szervező Calathest, Bourousist, valamint Koufost érdemes kiemelni, elsősorban nekik köszönhető, hogy a festékből 38-16-ra nyerni tudtak a görögök - így két győzelemmel megnyerték a csoportjukat és a horvátokkal találkoznak az elődöntőben.

Mexikó legjobb dobói: Cruz 19/6, Hernandez 14/12, J. Gutierrez 10/3
Görögország legjobb dobói: G. Antetokounmpo 21/9, Bourousis 16, T. Antetokounmpo 12

B-csoport

Horvátország - Tunézia 72-52

Az olaszok elleni vereség után csak a magabiztos győzelem volt elfogadható a horvát válogatott részéről, de az első félidőben még nem tudott egyértelmű fölényt kialakítani a gárda - a harmadik negyedben nőtt tíz pont fölé a különbség. Eddigre már sokkal olajozottabban működött az eleinte még akadozó támadójáték és az ismét remeklő (25 pont, 6/10 mezőnyből, 12/12 büntető) Bogdanovic vezérletével eldöntötték a találkozó sorsát - ezúttal Saric is jól játszott, összekapta magát Horvátország. Tunézia részéről Roll (21 pont, 6 pattanó, 5 gólpassz, 7/14 mezőnyből) emelhető ki, de egymaga nem tudta ellensúlyozni a problémákat, a gárda egy percig sem vezetett és a leindításokból szerzett pontok tekintetéven 18-2-re kapott ki, ami jól mutatja a különbséget. A horvátok ezzel ott vannak a négy között, a görögökkel játszanak holnap.

Horvátország legjobb dobói: Bogdanovic 25/3, Saric 11, Stipcevic 8/6, Planinic 8
Tunézia legjobb dobói: Roll 21/9, Braa 11, Ben Romdhane 11

Belgrád, Szerbia

A-csoport

Angola - Szerbia 60-83

Már a harmincpontos első negyeddel megadta az alaphangot a szerb válogatott, de az első félidőben még nagyjából tartani tudta a lépést Angola - a szünet után aztán még egy fokozatot tekert a tempón Teodoszics és csapata. A harmadik negyed első percében Stefan Markovic két triplát is elsüllyesztett, pillanatok alatt tizennégy pontra nőtt a különbség, innen pedig már nem volt visszaút, így a házigazda magabiztosan nyerte meg a csoportját és a csehekel találkozik majd az elődöntőben. Angola így két vereséggel utazik haza, ezen a meccsen sem volt igazán vezérük, a bőven 40% alatti mezőnymutató nem vállalható, főleg, ha az ellenfél 54,5%-kal tüzel...

Angola legjobb dobói: Moore 10/6, Joaquim 9/3, Santos 9/9
Szerbia legjobb dobói: Jokics 17, Raduljica 13, Bogdanovics 12/12, Markovics 12/9

B-csoport

Csehország - Japán 87-71

A lettek elleni vereség után a cseheknek nyerniük kellett a továbbjutáshoz és igazolták is a papírformát - az első perctől kezdve vezettek Vesely-ék, végig uralták a meccset. Satoransky is összekapta magát (11 pont, 4 pattanó, 7 gólpassz, 5/10 mezőnyből), de elsősorban a 6/14 triplát elsüllyesztő Palyza volt a pontfelelős, így a borzalmas büntetőzés ellenére nem volt kérdés a győztes kiléte. A japánok jóval kevesebb dobást vállaltak, így bár hiába nem tüzeltek rosszul (Tsuji 5/8 triplája mellett Hiejima is beszórt 16, Takeuchi pedig 13 pontot), nem volt esélyük a továbbjutásra - ők így mennek haza, a csehek pedig Szerbiával találkoznak a döntőbe jutásért.

Csehország legjobb dobói: Palyza 22/18, Satoransky 11/3, Pumprla 9
Japán legjobb dobói: Tsuji 18/15, Hiejima 16/6, Takeuchi 13

Manila, Fülöp-szigetek

A-csoport

Szenegál - Törökország 62-68

Nem alakult egyszerűen a meccs a törökök számára, Szenegál számukra is nagyon komoly kihívást jelentett - az atletikus afrikaiak nagyon keményen, harcosan kosárlabdáztak végig. A hajrában azonban nem tudtak mit kezdeni Ali Muhammeddel: a hátvéd az első három negyedben 2/13 dobását értékesítette, ám az utolsó négy és fél percben egymaga tizenöt (!) pontot szerzett és elképesztő teljesítményével egymaga lerendezte a végjátékot. Az ő extrájával nem tudta tartani a lépést Szenegál még akkor sem, ha simán nyerték a lepattanózást Ndourék. A szoros győzelemmel Törökország bejutott az elődöntőbe, ahol majd a franciák ellen kell helytállnia.

Szenegál legjobb dobói: Ndoye 15/9, Ndour 14/6, Mendy 11/3
Törökország legjobb dobói: Muhammed 23/9, Erden 14, Güler 8/6, Mahmutoglu 8/6

B-csoport

Új-Zéland - Franciaország 59-66

Ezúttal sem brillírozott a francia válogatott, sőt, az első három negyedben egyenesen szörnyű kosárlabdát mutattak be Parkerék - a záró etap előtt tíz ponttal vezetett Új-Zéland úgy, hogy a gallok összesen 38 egységet termeltek. Ekkor azonban feltámadt Franciaország, előkerült Diot, Pietrus, Diaw, Gelabale és Tillie, vezérletükkel pedig lejátszották a pályáról ellenfelüket - az utolsó tíz percben 28 pontot szereztek és végül megfordították a találkozót. A hatalmas fordítás után végül a törökökkel játszanak a legjobb négy között, a másik ágon Kanada találkozik Új-Zélanddal - utóbbi gárdánál most nagyon döcögött a támadójáték, Corey Webster 21 pontjához 22 mezőnykísérlet kellett...

Új-Zéland legjobb dobói: C. Webster 21/15, T. Webster 9/3, Fotu 8
Franciaország legjobb dobói: Gelabale 11/3, Diaw 10, Tillie 10/3

fotó: FIBA.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus