Spanyol hírcsokor - Átigazolások 2014/2015 (1.)

Csupán két hete ért véget a 2013/2014-es szezon bajnoki fináléja, ám azóta folyamatosan zajlanak az átigazolások a csapatok életeiben! Ezentúl a liga vezetői megerősítették, hogy a pontvadászat 2017-ig mindenképpen a Liga Endesa nevet viseli. Az alábbi cikkben - a teljesség igénye nélkül - megtekinthetőek a kluboknál történt eddigi változások, híresztelések!

FC Barcelona

Bő két hete csak, hogy a katalán óriás újra felült Spanyolország trónjára, máris rengeteg név merült fel a klub háza tájékán. A Barcelona egy percig sem titkolta, hogy legfőbb célja magához csábítani a Justin Doellman-Tomas Satoransky párost! Hanga Ádám egykori csapattársa, a 2013/2014-es szezon legértékesebb játékosa néhány napja már hivatalosan is szerződést bontott a Valenciával, amelynek hátteréban sokak szerint csak a gránátvörös-kék gárda állhatott. S valóban: szerda délután hivatalossá vált az amerikai erőcsatár leigazoltatása, már csak az orvosi vizsgálat van hátra. A bajnokcsapat egyes poszton Marcelinho Huertas mögé másik fő kiszemeltjét, Tomas Satoranskyt is megszerezte a sevillai együttestől, valamint a klub B csapatából a 18 éves Lukke Hadanson kap lehetőséget a bizonyításra. A svéd újonc szerződtetése csak azért jöhetett létre, mert a helyére kiválasztott görög Evangalosz Mancarisz végül az Olimpiakosz csapatát választotta. Az új irányítók személyei egyértelművé tették, hogy a továbbiakban nem számítanak a tíz évig a csapatnál pattogtató Victor Sada és a robbanékonyságáról ismert, ám sokszor érthetetlen módon mellőzött Jacob Pullen szolgálataira. A katalán vezetőség újabb egy évig bizalmat szavazott a fináléban remek performanszot nyújtó szlovén Bostjan Nachbarnak. A Barcelona látókörébe került a nigériai, 25 éves 203 cm-es Trevor Mbakwe elhódítása, ám a szintén Euroligás német Brose Baskets lecsapott az erőcsatárra. Ezek után szinte biztosnak tűnt Joey Dorsey maradása, ám az amerikai két jobban fizető ajánlatot is kapott, amelyek hezitálásra kényszerítik. Rögtön beindultak a találgatások, hogy ki helyettesíthetné a hatalmas szaggatásairól ismert 4-5-ös posztos spílert, a legtöbben pedig Lucas Nogueirát tartják erre a legmegfelelőbbnek, akit azonban a Toronto Raptors is vinne... A fiatal Marko Todorovicnak is megköszönték a csapatért tett erőfeszítéseit, akit a halvány idényt produkáló Erazem Lorbek minden bizonnyal hamarosan követni fog. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Marcelinho Huertas, Tomas Satoransky, Lukke Hadanson, Juan Carlos Navarro, Mario Hezonja, Alex Abrines, Brad Oleson, Kosztasz Papanikolau, Bostjan Nachbar, Justin Doellman, Maciej Lampe, Ante Tomic. Vezetőedző: Xavi Pascual. 
Távozók: Victor Sada, Jacob Pullen, Marko Todorovic.

Real Madrid

A Királyi Gárda csalódást keltő szezonon van túl, noha egészen másképp indult számára az idény... Az Euroliga és a bajnoki finálé elbukása után felmerült az az eshetőség, hogy szerződése ellenére mégsem Pablo Laso irányítja majd a következő évben a „blancókat”. Lehetséges utódjának a görög Focisz Katszikariszt tartják - valószínűleg hamarosan végleg eldől a vezetőedző kiléte. A Király Kupa győztes csapat körüli pletykákban egyértelműen Nikola Mirotic áll a főszerepben – a montenegrói csupán egy lépésre van attól, hogy csatlakozzon az őt draftoló Chicago Bullshoz. Talán érdemes lenne magát kipróbálnia a tengerentúlon, hiszen a spanyol döntőben már nem tudta azt a kiemelkedő formát mutatni, amelyet addig az év során – így a váltás lehet jót tenne az amúgy kiváló képességekkel rendelkező erőcsatárnak. Nikola Mirotic pótlására akadtak jelöltek, ám a napokban egyre magabiztosabbak azok a sajótvisszhangok, mely szerint Hanga Ádám csapattársa, Andrés Nocioni két évre elkötelezi magát a fővárosi klubhoz. Az NBA-ben pallérozódó Jan Vesely-t is szóba hozták a Királyi Gárdával, de a cseh már megállapodott a Denver Nuggets-szel. A CSKA Moszkva 1-2-es posztos játékosa, Vlagyimir Micov neve is felvetődött az utóbbi napokban, aki remekül kiegészíthetné a Sergio Rodriguez-Sergio Llull párost. A szóbeli megállapodás létrejött Rudy Fernández és a vezetőség között a folytatásról, a napokban minden bizonnyal hivatalossá is válik az ügy, mely szerint a spanyol válogatott ász 2018-ig erősíti a Real Madridot. Egészen meglepő, de a jövőre gondolva mindenképp hasznosat húzott a fővárosi egylet: 3 éves szerződést ajánlott a mindösszesen 15 (!) éves Dino Radoncic-nak, akit korosztálya egyik legjobbjának, legígéretesebb játékosának tartanak és aki boldogan írta alá Európa egyik legnívósabb csapatának ajánlatát. Egy biztos távozó akad a Királyi Gárdánál: Dontaya Draper áttette székhelyét Törökországba: ezentúl az Anadolu Efes soraiban láthatjuk pattogtatni. Tremmel Darden iránt pedig a görög PAO együttes mutat élénk érdeklődést, egyenlőre az ő sorsa is bizonytalan. Emellett azonban egy fantasztikus esemény segítheti feledtetni az utóbbi hónapok keserűségeit a Real Madriddal: a TEKA komoly tőkeinjekcióval támogatja a jövőben a bajnoki ezüstérmest. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Sergio Rodriguez, Sergio Llull, Felipe Reyes, Jaycee Carroll, Daniel Diez, Dino Radoncic. Vezetőedző:
Távozók: Dontaya Draper. 

Valencia Basket Club

Az Európa Kupa győztest hatalmas veszteség érte azzal, hogy távozott a liga 2013/2014-es szezon legértékesebb játékosa, Justin Doellman. Velimir Peraszovics azonban nem bánkódott sokáig: az amerikai helyére a 31 éves, horváth Kresimir Loncar érkezett, akit a Khimki Moszkvától sikerült elcsalogatni. A valenciai vezetőség több idei játékosával is megállapodásra jutott a folytatást illetően: Romain Sato és Rafa Martinez is további két évig szolgálja majd a történelmi idényt futó gárdát. A jövő évi csapat játékoskeretének kialakítása elfogadható ütemben halad: a sevillai Joan Sastrét egy lépés választja el a szerződés megkötésétől – ám ez a „lépés” az utóbbi időszakban kialakult derékproblémája, amely habozásra ítélte a szakmai stábot, sőt Marcus Erikssonnal való pótlása is felvetődött. A CSKA Moszkva illetve az Unics Kazan két játékos elcsábításában is mesterkedik, így nincs egyszerű dolga a szerényebb költségvetéssel bíró Valenciának: hiába rendelkezik élő kontraktussal a belga Sam Van Rossom, a Kazan mindent bevet elhódításáért. A CSKA Moszkva pedig a lett Janis Strelnieks, a kijevi Budivelnik csapatának irányítóját igyekszik megszerezni még a spanyol csapat előtt. Bár még nincs megerősítve a felvetés, de úgy tűnik a litván Serhiy Lishchukkal nem kívánnak tovább együtt dolgozni; ez a teória pedig egyre inkább valószínűbbnek látszik, mivel az eddig Oroszországban pattogtató 26 éves Luke Harangody és a klub között létrejött a 2 éves időintervallumról szóló megállapodás. Hiába igyekezett a szakmai stáb meggyőzni Oliver Lafayette-t a folytatásról, a hátvéd elhagyta a klubot, amely gőzerővel kereste utódját, de tegnap bejelentette: megtalálta az immáron ex-badalonai Guillem Vives személyében, akit három évre szóló egyezséggel csábított el. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Romain Sato, Guillem Vives, Pau Ribas, Rafa Martinez, Bojan Dubljevics, Vladimir Lucsics, Pablo Aguilar, Kresimir Loncar, Luke Harangody. Vezetőedző: Velimir Peraszovics. 
Távozók: Justin Doellman, Oliver Lafayette.

Unicaja Malaga

Az andalúz csapat körül is számtalan név felvetődött, azonban a szerb 1-2-es posztos játékos, Stefan Markovics igazolása néhány napja hivatalossá vált, aki a török Banvit együttesétől érkezik. A hét közepén megegyezett a vezetőség további két szezon erejéig Zoran Dragic-csal, Joan Plaza pedig reményét fejezte ki az elődöntőben brillírozó blokkirály, Fran Vázquez maradásában is, akivel remek párost alkothatna a Zaragozából érkező 28 esztendős Vlagyimir Golubovic. A klub kiszivárogtatta, hogy a magasember is dűlőre jutott a csapattal, így továbbra is andalúz körben parádézhat a fantasztikus csuklóval megáldott center. Az Euroligás alakulatot biztosan elhagyja az izraeli Gaziantep kedvéért Earl Calloway illetve visszatér hazájába, a brazil ligába Rafa Hettsheimeir. Bár Txemi Urtasun megállapodása lejárt, szinte biztosra vehető, hogy sikerül vele is közös nevezőre jutnia a Malagának. Az andalúz együttes a német bajnok, Bayern Münchennel csatázik Dusko Savanovic és a négyes posztos Deon Thompson kegyeiért, miután Othello Hunter kikosarazta a klubot az Olimpiakosz kedvéért. Az utánpótlásban is történt változás: Domas Sabonis az elkövetkezendő idényben próbát tesz az NCAA-ban; helyére Dejan Todorovicot szemelte ki a vezetőség. A héten az Unicaja sportigazgatója, Manola Rubia elutazott az Egyesült Államokba, hogy a D-Ligában a gárda profiljába illő szabad ügynökök után kutasson. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Stefan Markovics, Jayson Granger, Zoran Dragic, Ryan Toolson, Carlos Suárez, Mindaugas Kuzminskas, Vlagyimir Golubovic, Fran Vázquez. Vezetőedző: Joan Plaza. 
Távozók: Earl Calloway, Rafa Hettsheimeir, Domas Sabonis. 

Herbalife Gran Canaria

Egyenlőre még nincs nagy mozgolódás az elsőszámű kanári-szigeteki csapat háza tájékán, a legkiemelkedőbb hír az edzőkereséssel kapcsolatos. A remek szezont futó klub élére több mesteredző személye is felröppent, többek között Focisz Katszikariszé, Sergio Scarioloé illetve Aito Garcia Reneses-é, aki azután hogy elhagyta a Sevillát, egyértelműen a kanárik elsőszámú opciójává vált. A klub kommunikációs vezetője megígérte, hogy tizenöt napon belül hivatalossá válik a vezetőedző kiléte, aki megkezdheti az új csapat felépítését. A kiváló performanszot előhúzó Gran Canaria idényében főszerepet vállalt Brad Newley, aki nem habozott sokáig és vállalta az újabb egy éves kihívást. Javier Beirán és Xavi Rey előtt szabaddá vált az út, de nincs kizárva az esetleges hosszabbítás sem, bár előbbit hírbe hozták a Zaragozával. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Eulis Báez, Nacho Martin, Tomas Bellás, Walter Tavares, Albert Oliver, Ian O’Leary, Brad Newley. Vezetőedző:
Távozók: 

Laboral Kutxa

A vitoriai egyletnél sincsenek megelégedve Sergio Scariolo vezetőedző munkájával – amelyet teljesen meg lehet érteni -, hiszen jóval többre volt hivatott a baszk együttes. A rajongókat leginkább a vezetőedző személyének kérdése foglalkoztatja, akik szintén eltanácsolnák a spanyol ex-válogatott mestert. Rögtön szárnyra keltek olyan felvetések, hogy a baszkok kivárnak milyen sorsra jut Pablo Laso, akinek hiába szól 2016-ig a szerződése a Real Madriddal, a fővárosi klub is jóval szerényebb eredményekkel zárta a szezont. Amennyiben a „blancók” mégis úgy döntenek, hogy továbbra is bíznak Pablo Laso vezetői képességeiben, úgy képbe kerülhet Sasha Obradovic, Chris Fleming, Marco Crespi, de Aito Garcia Reneses is. A játékosmozgásokról is számos szóbeszéd  látott eddig napvilágot, amelynek középpontjában Andres Nocioni és Tibor Pleiss - akit az Oklahomi City Thunderrel hoztak kapcsolatba - állnak, akiknek szinte biztos távozásuk komoly aggályokat szültek. Amennyiben a német óriás elhagyná a baszkokat, úgy Kim Tillie érkezése a Murciától szinte borítékolható. Öröm az ürömben azonban a vitoriai szurkolóknak, hogy a francia Thomas Huertel elhivatott a csapat iránt: jövőre is Laboral Kutxa mezben láthatjuk pattogtatni. A Barcelona ellen elveszített negyeddöntőt követően hamarosan megszületett a klub első igazolása: Tornike Shengelia, a Chicago Bullstől elküldött grúz csatlakozott a vitoriaiakhoz. A minap Marko Todorovicot, mint lehetséges érkezőt hozták hírbe a rangos baszk egylettel illetve Davis Bertansot is, ám iránta több klub is érdeklődést mutat. Magyar szemszögből tekintve Hanga Ádám sorsa is nyitott kérdés: honfitársunkkal kapcsolatban szóba került a San Antonio Spurs és egy esetleges csere lehetősége is!

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Thomas HuertelFernando San Emeterio, Lamont Hamilton, Walter Hodge, David Jelinek, Tornike Shengelia. Vezetőedző:
Távozók:  

Baloncesto Sevilla SAD

Egészen keddig a legnagyobb változás a klub nevében történt: a Cajasol helyett újra Baloncesto Sevilla SAD néven fut a középcsapat. Sikeredzője, Aito Garcia Reneses kegyeiért még több klub küzd, miután kiderült, hogy a 2013/2014-es szezonban mérföldkőhöz érő, 1000.(!) mérkőzését edzőként vezénylő spanyol mester felállt a sevillai kispad éléről! Az új edző kinevezésével dőlnek el a korábbi játékos sorsok, de rengeteg forrás állítja, mely szerint a Sevilla és a Herbalife Gran Canaria között edzőcsere alakult ki, így a kanári-szigeteki együttes élére Aito Garcia Reneses kerül, míg Sevillában Pedro Martinez veszi át a karmesteri pálcát. A klub figyelmének középpontjába került a hátvéd Mario Little, aki a D-Ligában is játszott valamint a gránátvörös-kékek B csapatában pallérozódó Marc Garcia, akit a jövő nagy reménységének tartanak, ám érte a Manresa is bejelentkezett. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Marcus Landry, Kristaps Porzingis, Ondrej Balvin, Beka Burjanadze, Nikola Radicevic. Vezetőedző:
Távozók: Aito Garcia Reneses (vezetőedző). 

CAI Zaragoza

A középcsapatoknál is beindult a sürgés-forgás, ez alól pedig a Zaragoza sem kivétel, amely az olasz ligából erősített méghozzá egy irányítóval Kevin Lisch-csel így Jonathan Tabu esetleg elkerülhet az andalúz egylettől. Szintén Olaszországból, a Juve Casarta együttesétől érkezett a fiatal szerb erőcsatár, Stefan Jelovacs. A 2013/2014-es idényben parádésan játszó Victor Sanikidzét igyekszik magához láncolni a Zaragoza, bár felröppentek olyan pletykák, hogy a Valencia is harcba száll a játékos megkaparintásáért. Az andalúz vezetőség négy játékossal mindenképp számolna a jövőben is (Jon Stefansson, Micheal Roll, Joseph Jones, Damjan Rudez), ám Damjan Rudezt összefüggésbe hozták az Indiana Pacers-szel, így a triplagyáros a következő idénytől akár átteheti székhelyét a tengerentúlra. Ha Damjan Rudez él lehetőségivel és sikerül megegyeznie az amerikai csapattal, úgy az elmúlt évben a Herbalife Gran Canariánál megforduló Javier Beirán veheti át helyét az andalúzoknál. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Pedro Llompart, Pere Tomás, Albert Fontat, Henk Norel, Javier Marin, Stefan Jelovac, Kevin Lisch. Vezetőedző: José Luis Abos. 
Távozók:

FIATC Joventut

A második számú katalán gárdánál eddig nagy változások nem történtek, úgy tűnik kivárnak: a legfrissebb hírek alapján Albert Ventura és Nacho Llovet továbbra is a badalonai alakulatot segítik legjobb tudásuk szerint.

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Albert Ventura, Nacho Llovet, Albert Miralles, Tariq Kirksay, Alex Suárez. Vezetőedző: Salva Maldonado. 
Távozók:

Gipuzkoa Basket

Sito Alonso után David Doblas is bejelentette távozását: a négyes-ötös poszton is remekül boldoguló játékos visszatért egykori sikerei helyszínére, a Cedevita Zágráb csapatába. Az amerikai Will Hanley további egy évre aláírt, az elmúlt szezonban a klubnál pattogtató játékosok sorsa egyenlőre ismeretlen. A san sebastiani alakulat minél előbb igyekszik megtalálni Sito Alonso utódját, ennek eredményeként keresték meg Jaime Ponsarnaút.

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Raul Neto, Will Hanley, Julen Olaizola, Goran Huskic, Mikel Motos. Vezetőedző:
Távozók: Sito Alonso (vezetőedző), David Doblas. 

Iberostar Tenerife

A második számú kanári-szigeteki együttesnél is felröppent számos eshetőség: a két legismertebb játékos az egykori válogatott, Carlos Cabezas valamint a citrommezesek számára egy volt meghatározó játékosuk, Blagota Sekulic visszatérése, akivel az elmúlt idényben szárnyaltak Alejandro Martinez tanítványai, míg a montenegrói át nem igazolt Törökországba. A klub egyik legjobbja, Luke Sikma újabb két évre kötelezte el magát, de Nicolas Richotti is a hosszabbítás mellett döntött.  

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Nicolas Richotti, Luke Sikma, Saul Blanco, Ricardo Uriz, Fociusz Lampropulosz, Levi Rost. Vezetőedző: Alejandro Martinez.
Távozók: 
 
Rio Natura Monbus

Az obradoiroi kiscsapat az elmúlt szezonban számos csapat orra alá tört borsot, ám a tavalyi gárdából csupán Rafa Luz és Alberto Corbacho azok, akik rendelkeznek élő konvencióval. Center poszton a német ligából érkező Maxi Kleberrel kötött egyezséget az alakulat, de a másodosztály bajnokcsapatából érkező Adam Waczynski és Fran Cardenes is üdei színfoltjai lehetnek a Monbusnak, csakúgy mint az első osztálytól búcsúzó Valladolid fiatal irányítója, a 22 éves Pepe Pozas. Napok óta olvasni arról, hogy Moncho Fernándezék szívesen látnák köreikben Hanga Ádámot, ám ez minden bizonnyal nem fog bekövetkezni. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Rafa Luz, Alberto Corbacho, Maxi Kleber, Adam Waczynski, Fran Cardenas, Pepe Pozas. Vezetőedző: Moncho Fernández. 
Távozók:

UCAM Murcia CB

A Murcia megvált Nicola Marcelo vezetőedzőtől, helyére Diego Ocampo került a társaság élére. Továbbá a klub komoly lépésekre szánta el magát Daniel Diez, a Real Madrid centerének megvásárlásáért.

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Augusto Lima, José Angel Antelo, Scott Wood, Victor Arteaga, Nemanja Radovic. Vezetőedző: Diego Ocampo. 
Távozók: Nicola Marcelo (vezetőedző). 

Bilbao Basket

A borzasztóan nehéz évadon túl levő Bilbao élére fiatal kora ellenére a kiváló képességeiről ismert Sito Alonso lép, aki ismét kemény feladatot vállalt egy nagyon nehéz anyagi és mentális helyzetben lévő csapat irányításával és újraépítésével. Bár Raul Lopez rendelkezik aktív szerződéssel, az ex-válogatott hátvéd mégis bekerült néhány együttes látókörébe (FIATC Joventut, Morabanc Andorra). 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Alex Hervelle, Alex Mumbrú, David Bertans, Raul Lopez, German Gabriel, Roger Grimau, Zoran Vrkic, Fran Pilepic. Vezetőedző: Sito Alonso. 
Távozók: Rafa Pueyo (vezetőedző). 

Baloncesto Fuenlabrada

Luis Casimiro vezetőedző megbizatása lejárt a madridi kiscsapat élén, ám az igazgatóság elsőként vele szeretne leülni és megtárgyalni paktumának kiterjesztését. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a csapat legértékesebb játékosa, Andy Panko távozik, de Carlos Cabezas hajlandó átgondolni a Fuenlabrada ajánlatát. A gárdához két korábbi burgosi játékos csatlakozott: Mareks Mejeris és Alfredo Munoz. A legutóbbi híresztelések kereszttüzében Marko Todorovic áll, akit bár több egylettel is „összeboronáltak” (Valencia, Laboral Kutxa), a szakértők úgy vélik hogy a Fuenlabrada lehet a végső befutó az ifjonc számára. 

A A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: James Feldeine, Daniel Pérez, Javier Vega, M. Diagné, Mareks Mejeris, Alfredo Munoz. Vezetőedző:
Távozók:

Tuenti Movil Estudiantes

A szintén madridi kiscsapat körül teljes a hírzárlat - az egyetlen felröppent szóbeszéd fókuszában  Lucas Nogueira áll, akit a Barcelonával illetve a Toronto Raptors-szal hoztak kapcsolatba, de egyenlőre még nem tudni hol folytatja karrierjét az erőcsatár. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Xavi Rabaseda, Quino Colom, Jaime Fernández, Fran Guerra, Jaime Hernángomez. Vezetőedző: Txus Vidorreta. 
Távozók: 

Morabanc Andorra

Akik nem követték a spanyol másodosztályos összecsapásokat, azoknak keveset mondhat az andorrai klub sikertörténete és az ezzel járó feljutás az elsőosztályba. A társaságnál három játékos rendelkezett biztos egyezménnyel, akik közül az egyik az ex-barcelonás Jordi Trias. Szintén összefüggésbe hozható a gránátvörös-kék egylettel az a híresztelés, miszerint a katalán óriásnál tíz szezont lehúzó Victor Sadát igyekszik megszerezni a klub vezetősége. A tegnapi hírcsokorban kifejtették, hogy az edző, Joan Penarroya és Thomas Schreiner szerződését is további két évvel kiterjesztették. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Jordi Trias, Asier Zengotitabengoa, David Navarro, Thomas Schreiner. Vezetőedző:  Joan Penarroya.
Távozók: 

La Bruixa D’or

Hanga Ádám ex-csapatánál a legnagyobb dilemmát eddig az edző megtalálása okozza, a lehetséges trénerek között Ricard Casas az elsőszámú kiválasztott. Alex Hernández és Rasmus Larsen mellett úgy tűnik további hat korábbi játékosukkal (Joan Creus, Josh Asselin, Salva Arco, Haralamposz Giannopulosz, Max Krouguere, Marcus Eriksson) is sikerül egyezségre jutniuk a klub menedzsereinek. Sőt a Barcelona B csapatánál csiszolódó 18 éves Marc Garcia iránt is élénken érdeklődik a katalán kiscsapat, de az ifjú tehetséget több klub is figyelemmel kíséri. 

A 2014/2015-ös szezon játékoskerete: Alex Hernández, Rasmus Larsen. Vezetőedző: 
Távozók: 

Az alábbi linkre kattintva egy naprakész táblázat ad információt a felmerülő változásokról!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus