Dráma Firenzében, Top 16-ban a Partizan, a Zalgiris, az Efes és a Malaga is!

Nem akármilyen játéknapon van túl az Euroliga mezőnye, ugyanis az alapszakasz-csoportkör 10., azaz záró fordulójában csütörtök este eldőlt az összes Top 16-ba jutó csapat kiléte, pénteken már "csak" a pontos pozíciók derülnek ki. Az Unicaja Malaga az utolsó pillanatban ejtette ki a Sienát idegenben, egy hihetetlen dobással, míg a Zalgiris óriási feltámadást levezényelve vívta ki a továbbjutást Bambergben, így hiába a Brose Baskets jó kezdése és erős kerete, a német bajnok már csak az Európa Kupában folytathatja. Hanga Ádámék számára megmaradt az esély a második pozíció megszerzésére a Maccabi athéni diadalának köszönhetően, a Szolnok által pár hete legyűrt Partizan pedig ott lesz a következő körben. Jöjjenek a részletek!

A-csoport:

Partizan Belgrade (szerb, 3 - 7) - CSZKA Moszkva (orosz, 7 - 3) 62 - 73

Hiába játszott jó meccset a Westermann, Bertans duó nélkül nem túl acélosnak mondható Partizan a második pozícióját végül bebiztosító CSZKA ellen, a hét darab, legalább 9 pontot dobó kosarast felvonultató moszkvaiakkal szemben a hajrában már nem volt igazi sanszuk a kiesést azért így is megúszó belgrádiaknak.

Hazai oldalon a 17 pontot szóró és 5 gólpasszt kiosztó Miloszavljevics és a 10 pontos, 6 asszisztos Bogdanovics mellé fel tudott nőni Lauvergne (11 pont, 5 lepattanó, 3 szerzett labda) és Dejan Muszli (11 pont, 5 lepattanó) is, de ez kevés volt a tapasztaltabb és jobb szerkezetű Messina-legénységgel szemben. A szerbek így sem kis bravúrt végrehajtva jutottak be negyedikként a Top 16-ba.

A Partizan legjobb dobói: Miloszavljevics 17/9, Lauvergne, Muszli 11-11

A CSZKA legjobb dobói: Kaun 12, Fridzon 11/6, Weems 11/3, Krsztics 11

 

FC Barcelona (spanyol, 7 - 3) - Budivelnik Kijev (ukrán, 2 - 8) 96 - 77

A játéknap legegyértelműbb mérkőzésén hiába nyert az idén először teljes kerettel felálló, s most Kosztasz Papanikolau (8 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), valamint Maciej Lampe (16 pont, 4 lepattanó) és Ante Tomic (15 pont, 6 lepattanó) vezette Barcelona, csak harmadik lett a csoportban, mivel a rivális Fener és a CSZKA is megnyerte a maga meccsét.

Az Európa Kupában folytatja a hatos utolsó pozíciójában záró Budivelnik, pedig Darjus Lavrinovic (16 pont, 2 blokk), Ricky Minard (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és DaJuan Summers (17 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz) is kitettek magukért a már vendég szempontból abszolút tét nélküli összecsapáson.

A Barcelona legjobb dobói: Lampe 16/6, Tomic 15, Nachbar 13/3

A Budivelnik legjobb dobói: Summers 17, D. Lavrinovic 16/3, Minard 15/9

 

JSF Nanterre (francia, 3 - 6) - Fenerbahce Ülker (török, 8 - 2) 76 - 95

A francia bajnoknak nem hogy a bravúr nem jött össze a csoportelsőségét könnyedén bebiztosító Fener ellen, de megszorongatni sem tudta a 20-at szóró Bojan Bogdanovic fémjelezte Obradovics-legénységet a Nanterre, mely így kiesett és az Európa Kupa legjobb 32-je közt folytathatja.

A Szerhij Hladirt már egy ideje kényszerből jegelő galloknál támadásban hiányoztak az igazán kiemelkedő egyéni produkciók, védekezésben pedig lényegi ellenállást nem tudott kifejteni a vendéglátó a kétpontosakat 75,7 százalékkal értékesítő törökökkel szemben, ráadásul csapatszinten csak 20(!) lepattanót engedélyezett az Ülker a 14 pontos DeShaun Thomas vezette Nanterre-nek.

A Nanterre legjobb dobói: D. Thomas 14/6, Lighty 11/3, Meacham 10/6

A Fenerbahce legjobb dobói: Boj. Bogdanovic 20/3, McCalebb 14/6, Zoric 14

 

B-csoport:

Anadolu Efes (török, 6 - 4) - Real Madrid (spanyol, 10 - 0) 61 - 86

Újabb üzenetet küldött riválisainak a Burusziszt nem 100 százalékosan is bevető spanyol bajnok, ugyanis a 24 pontja mellett 5 gólpasszt is kézbesítő Sergio Rodriguez irányításával lemosta a pályáról a hajrára az így csak a negyedik helyen továbblépő Efest és veretlenül zárta a csoportkört.

A Dusko Szavanovis (20 pont, 6 lepattanó) által tartott török alakulat a lefújás pillanatában még abban sem lehetett biztos, hogy továbbjut a csoportból, de végül a Zalgiris győzelme ezt garantálta az óriási betlit mutató Jamon Gordon (4 pont, 3 gólpassz, -3-as index) csapatának és negyedikként továbblépett az Efes is.

Az Efes legjobb dobói: Szavanovics 20/9, T. Dragicsevics 10/6, Balbay 8

A Real legjobb dobói: Rodriguez 24/18, Mirotic 17/6, Reyes 13

 

Brose Baskets Bamberg (német, 3 - 7) - Zalgiris Kaunas (litván, 5 - 5) 80 - 84

Ha valaki azt mondja az első két játékhét után, hogy ebből a csoportból harmadikként megy tovább a minden korábbinál gyengébb kerettel rendelkező Zalgiris, a német bajnok pedig ilyen csapattal kiesik már az alapszakasz után, azt vélhetően nem lehetett volna komolyan venni, ez mostanra mégis megtörtént.

Pedig a harmadik etapban volt már 11 egységnyi előnye is az élete egyik legjobbját nyújtó szlovák irányító, Anton Gavel (16 pont, 8 gólpassz) húzta Bambergnek, de jött Justin Dentmon (26 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és a hajrá előtt pillanatok alatt visszahozta a Zalgirist, majd az utolsó pillanatokban Sarunas Jasikevicius (9 pont) két jó büntetője le is zárta a meccset az így 50 százalékos mérleggel záró Kaunas számára. A Brose Baskets tehát Velicskovics és D'or Fischer beépítése ellenére is csak az Európa Kupában folytathatja.

A Bamberg legjobb dobói: Gavel 16/6, Sanders 14/6, Fischer 12

A Zalgiris legjobb dobói: Dentmon 26/15, Milaknis 14/12, Jankunas 11/3, K. Lavrinovic 11

 

C-csoport:

Stelmet Zielona Gora (lengyel, 2 - 8) - Olympiakosz (görög, 10 - 0) 80 - 91

A játéknap abszolút tét nélküli derbijét a lengyel bajnok otthonában rendezték, ahol a már biztos kieső Zielona Gora nem tudta még csak annyira sem megszorongatni a 100 százalékos címvédőt, mint tette azt Píreuszban az "odavágón".

Az eltiltott Begic, Printezisz páros távollétében a visszatérő Cedric Simmons (8 pont, 5 lepattanó) elég stabilitást adott a palánk alatt a Perperoglu (23 pont, 25-ös index) vezette bajnoknak, ráadásul Szpanulisz (17 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) is vezérként viselkedett a pályán, továbbá Matt Lojeski (18 pont, 3 gólpassz) is hozta a tőle megszokott stabil játékot.

A csoportutolsónál a gyors egymásutánban hatból hat triplát beszóró Zamojski főszereplésével még volt egy nagy feltámadás a második félidőben, de ez csak a szép búcsúhoz volt elegendő, az Európa Kupában találkozhatunk innentől a szépen összeálló lengyel gárdával.

A Zielona Gora legjobb dobói: Zamojski 22/18, V. Dragicsevics 14, Koszarek 12/3

Az Olympiakosz legjobb dobói: Perperoglu 23/15, Lojeski 18/12, Szpanulisz 17/3

 

Montepaschi Siena (olasz, 3 - 7) - Unicaja Malaga (spanyol, 5 - 5) 62 - 64

Az őrület, ami a legjobb szó arra, mi történt a nap meccsének utolsó perceiben, hiszen a bőven kétszámjegyű hátrányból visszakapaszkodó Siena átvette a vezetést a véghajrá előtt, de akkor jött Ryan Toolson, aki egy irdatlan nehéz triplával visszavette az előnyt a spanyoloknak 14 másodperccel a végső dudaszó előtt, majd Othello Hunter egyenlítő pontjait követően Jayson Granger kezébe került a két gárda sorsa, a légiós pedig egy egylábas, futtából eleresztett kettessel az utolsó pillanatban megnyerte a derbit az Unicajának!

Ezzel a Goran Dragicot most bevetni nem tudó andalúzok harmadikként léptek tovább Nik Caner-Medley (20 pont, 6 lepattanó) vezetésével, a sienai karrierjét egy 6 pontos, 6 gólpasszos produkcióval lezáró Daniel Hackett (immáron ex) klubja csak az Európa Kupában folytathatja.

A Siena legjobb dobói: Carter 14/12, Hunter 14, Green 12

A Malaga legjobb dobói: Caner-Medley 20/6, Calloway 13/9, Granger 13/3

 

D-csoport:

Panathinaikosz (görög, 5 - 5) - Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 8 - 2) 55 - 68

A Laboral Kutxa által oda-vissza megvert Maccabi most alaposan besegített Hanga Ádáméknak, ugyanis ez az eredmény azt jelenti, hogy honfitársunk klubja egy legalább két pontos győzelemmel másodikként léphet tovább ebből a hatosból, nem csak negyedikként. A rangadót végig kézben tartó izraelieknél nyolcan értek el minimum hat pontot, s a 13-at szóró David Blu vezetésével csoportelsőként zárták az alapszakaszt, míg a Maciulist és Pappaszt nélkülöző Pana így könnyen lehet, hogy csak negyedikként megy tovább ebből a szextettből.

A Panathinaikosz legjobb dobói:  Lasme 16, Jankovics, Curry 7/3-7/3

A Maccabi legjobb dobói: Blu 13/6, Hickman, Ingles 10/6-10/6

 

A csoportok állasai, illetve az A-csoport végeredménye ide kattintva tekinthető meg!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus