EC Top16, 2. forduló: Nagy hajrák és fordítások

Az Okapi, az Usak, a Le Mans, a Tartu, a Frankfurt és az Antwerpen is nagyszerű végjátékának köszönhette győzelmét a EuroChallenge-ben.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

I-csoport

BC Astana (KAZ, 1-1) – CS Energia Rovinari (ROU, 1-1) 113-89

Jerry Johnson (29/21 pont, 13 gólpassz, 13/10 mezőnyből) fantasztikus teljesítményével a főszerepben hatalmas tűzijátékot rendezett az Astana, amivel simán legyőzte a Zsilvásárhelyt. A kazahok a leggyengébb negyedükben is 26 pontot szereztek (29, 28, 26, 30), hosszabbítás nélkül a 113 dobott pont egészen rendkívüli dolog, ami finoman szólva sem a romániai gárda védekezését dicséri. Pedig Andreasz Gliniadakisz (24 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, 11/9 mezőnyből) vezérletével jól kezdett a Rovinari, ám 13-20-as vendégvezetésnél elképesztő rohamot indított az Astana. Egy 25-2-es futással gázolta le ellenfelét a házigazda, amivel rövidesen 48-22-re módosult az állás, ezzel lényegében el is dőlt a találkozó. Nemcsak Johnson, hanem többek között Nik Caner-Medley (25/9 pont, 5 lepattanó, 11/8 mezőnyből) és Rasid Mahalbasic (16 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyszerűen játszott az Astanában.

 

Okapi Aalstar (BEL, 1-1) – Enel Basket Brindisi (ITA, 1-1) 86-81

Hatalmas győzelmével az Astana mellett az Okapi is javítani tudott hazai pályán az I-csoportban. A belgáknak 19 pontos hátrányból kellett visszaküzdeniük magukat, hiszen a harmadik negyedben a remeklő Delroy James (20/6 pont, 8 lepattanó) triplájával már 52-33-ra vezetett a Brindisi. A hazaiak azonban nem adták fel, szépen lassan ledolgozták hátrányukat, majd a negyedik negyedet nagyon jól kezdve 67-68-ra zárkóztak fel. A lendület azonban egyelőre eddig vitte őket, fordítaniuk csak közvetlenül a végjátékban sikerült, ekkor egy 12-1-es sorozattal fordították végül a maguk javára a meccset. Az Okapi legjobbjai Rotnei Clarke (22/9 pont) és Taylor Braun (17/6 pont, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) voltak.

A következő forduló programja:
Okapi Aalstar – BC Astana 
Enel Basket Brindisi – CS Energia Rovinari

 

J-csoport

Usak Sportif (TUR, 1-1) – Magnofit Güssing Knights (AUT, 1-1) 79-77

Christopher Dunn (17 pont, 5 gólpassz) és Csavdar Kvosztov (19/6 pont) jó játéka ellenére is vereséget szenvedett a Güssing Törökországban, pedig jó esélyük nyílt egy 2-0-s kezdésre. Szoros, jó meccset játszottak egymással a csapatok, 18-szor vették át egymástól a vezetést és 9-szer álltak döntetlenre a negyven perc során. A végjáték azonban egyértelműen az Usaké volt, egy kisebb rövidzárlat a meccsébe került a Güssingnek, míg a törökök jobban koncentráltak és így megérdemelten nyertek. Courtney Fells (17 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz) és Sertac Sanli (12 pont, 10 lepattanó) egyaránt dupla-duplával járultak hozzá csapatuk sikeréhez.    

 

Le Mans Sarthe Basket (FRA, 1-1) – JSF Nanterre (FRA, 1-1) 72-60

Nagyon leolvadt az utolsó percekre a Nanterre a Le Mans otthonában, így nem tudta 2-0-ra alakítani mérlegét a csoport francia rangadóján. Kifejezetten szoros meccset játszott egymással a két jól védekező csapat, egyikük sem tudott igazán ellépni a másiktól. A vége azonban mégsem lett igazán szoros, hiszen 58-69-nél, a meccs utolsó négy percében a Le Mans a helyére küldte lényegében az összes dobását, miközben eladott labdák sorozatát csikarta ki riválisából. Így a meccs utolsó 14 pontját a hazaiak szerezték, akiket Rodrigue Beaubois (18 pont, 8/8 dupla) és Mouphtaou Yarou (11 pont, 9 lepattanó) vezettek győzelemre.

A következő forduló programja:
Le Mans Sarthe Basket – Usak Sportif 
JSF Nanterre – Magnofit Güssing Knights

 

K-csoport

Avtodor Szaratov (RUS, 0-1) – Tartu University Rock (EST, 1-1) 105-106 h.u.

Fantasztikus, hosszabbításos meccsen javította ki a hazai, Frankfurt elleni botlását a Tartu a remek erőkből álló Avtodor otthonában. Pedig az oroszok nagy formában vannak, sorra nyerik meccseiket a VTB Ligában is, az EC rajtjukat azonban elrontották. Nem mindennapian szoros meccs volt ez, félidő után a hátralévő 25 percben 4 pontnál egyszer sem volt már nagyobb a különbség, összességében pedig 18 alkalommal mutatott egyenlő állást az eredményjelző. Egy triplaváltás után jöhetett a hosszabbítás, ahol az őrület még tovább fokozódott. A rendes játékidőben egyenlítő Micah Downs (22/9 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) újabb hármasára a meccs talán legjobbja, Janar Talts (23/18 , 11 lepattanó, 8/6 tripla) felelt szintén távolról,és mivel Travis Peterson (22/6 pont, 6 lepattanó) elrontotta a maga kísérletét, így végül a Tartu jött ki győztesen ebből a nem mindennapi ütközetből.

 

Fraport Skyliners Frankfurt (GER, 2-0) – SPM Shoeters Den Bosch (NED, 0-1) 75-70

Nagyszerűen kezdte, és még ennél is jobban fejezte be a Frankfurt a Den Bosch elleni meccset, így második sikerét is elkönyvelhette. 24-14-s vezetést szerzett a német csapat, majd 48-39-nél jött egy fantasztikus, Brandyn Curry (27/21 pont, 11/7 tripla) vezette 15-0-s holland roham, ami után megfordult a meccsen az addigi tendencia. A végjátékban aztán újra a Frankfurt dominált, hiszen egy 11-0-s, utolsó nagy rohammal a maga javára billentette a mérleg nyelvét. A németek szokás szerint csapatként voltak ismét nagyon erősek, nem volt igazán kiemelkedő játékosuk, az viszont figyelemre méltó, hogy Johannes Voigtmann (12 pont, 10 lepattanó, 4 gólpassz) minden meccsen mennyire biztos pontja a Frankfurtnak.

A következő forduló programja:
Fraport Skyliners Frankfurt – Avtodor Szaratov 
SPM Shoeters Den Bosch – Tartu University Rock

 

L-csoport

Trabzonspor Medical Park (TUR, 2-0) – Jenyiszej Krasznojarszk (RUS, 1-1) 90-85

Az Antwerpen után a Jenyiszej ellen is megvédte hazai pályáját a Trabzonspor, remekül kezdte tehát a második szakaszt is és továbbra is veretlen. A végeredmény ellenére nem volt ez egy szoros, kiélezett meccs, az oroszok csak a hajrában tudtak kozmetikázni az eredményen, szinte végig 10-15 pontos előnyben játszott a Trabzonspor. Nagyon jó százalékkal (59-32, 54%) dobtak a mezőnyből a törökök, két játékosuk, Andrija Sztipanovics (30 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 18/14 mezőnyből) és Dwight Hardy (21/12 pont, 6 gólpassz, 5/4 tripla) pedig extra teljesítménnyel vezették győzelemre csapatukat.

 

Port of Antwerp Giants (BEL, 1-1) – Belfius Mons-Hainaut (BEL, 0-2) 82-75

Az Antwerpen kiválósága, Ryan Pearson (23/3 pont, 8 lepattanó) szerezte a meccs utolsó 10 pontját, ezzel megnyerte csapatának a Mons elleni, kulcsfontosságú belga rangadót. Ez volt a hazaiak legnagyobb rohama a meccsen, az időzítés pedig nem is lehetett volna ennél jobb, hiszen az egyébként jól játszó és sokáig vezető Mons erre már nem tudott válaszolni. Justin Cage (18/3 pont, 5 lepattanó) volt a vendégek legjobbja, ám ő sem tudta győzelemre vezetni csapatát a nagy riválissal szemben.

A következő forduló programja:
Belfius Mons-Hainaut – Trabzonspor Medical Park 
Port of Antwerp Giants – Jenyiszej Krasznojarszk

 

A forduló MVP-je:
Jerry Johnson (29/21 pont, 13 gólpassz, 1 lepattanó, 7 kiharcolt fault, 9/7 tripla, 13/10 mezőnyből, 37 index pont – Astana)


A forduló kategóriánkénti legjobbjai:
Pont: 30 – Andrija Sztipanovics (Nanterre)
Lepattanó: 11 – 5 játékos
Gólpassz: 13 – Jerry Johnson (Astana)
Labdaszerzés: 6 – Donell Cooper (Jenyiszej)
Blokk: 2 – 4 játékos

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus