Eurocup: Az ALBA is továbbjutott, még 3 csapat izgulhat

Három csoportban már korábban eldőlt a továbbjutó helyek sorsa, a negyedikben az ugyanúgy álló Bilbao, Lietuvos és Fuenlabrada küzdhet meg az utolsó fordulóban a maradék két Top16-os helyért. A Valencia, a Himki Moszkva és a Gran Canaria megnyerték csoportjaikat, ugyanerre a Zenitnek és a Bayern Münchennek van még esélye.

Alapszakasz, 9. forduló

A-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 3-5) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 6-1) 73-92

Litvániai győzelmével a Gran Canaria megszerezte az A-csoport első helyét, hiszen a most pihenő Cedevitánál jobb az egymás elleni mérlegük a spanyoloknak. A Lietkabelis ezzel szemben 3-5-tel zárt, és a kvintett negyedik pozíciójában fog továbbjutni. A Gran Canaria végig kézben tartotta a mérkőzést, minden lényeges statisztikai mutatóban jobb számokat hoztak riválisuknál (lepattanózás, gólpasszok, mezőnyszázalék), így nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri a találkozót. A vendégek legjobbja most is Kyle Kuric (20/9 pont, 4 lepattanó) volt, a litvánoknál pedig Ksistof Lavrinovic (20/3 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vitte a prímet.

MZT Szkopje Aerodrom (macedón, 0-7) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-3) 82-97

Úgy néz ki, hogy nem a Szkopje lesz a mérleg nyelve a csoportban, hiszen a Nyizsnyij Novgorodtól is kikaptak a macedónok, nagyon úgy tűnik tehát, hogy győzelem nélkül zárnak és nem szólnak bele a végső helyezések sorrendjébe. A Nyizsnyij nagyon jó százalékkal 14 triplát (26/14, 54%) szórt be ellenfelének, nagyrészt ennek köszönhetően magabiztos győzelmet arattak. DeAndre Kane (22/12 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 5/4 tripla, 11/9 mezőnyből) ebben és más tekintetben is kiemelkedő volt az oroszoknál, de társai közül öten is 10 és 12 pont között termeltek. Az MZT veresége a legkevésbé Jure Lalic (23/3 pont) és Charlon Kloof (15 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó, 7/7 dupla) lelkén szárad.

A következő forduló programja:
Nyizsnyij Novgorod – Cedevita Zagreb
Herbalife Gran Canaria – MZT Szkopje Aerodrom 

A csoport állása:

 

B-csoport

Lietuvos Rytas (litván, 3-4) – ALBA Berlin (német, 4-4) 97-99

Az ALBA Berlin nagy litvániai győzelmének köszönhetően 4-4-es mérleggel zárta az alapszakaszt, és a most pihenő Himki Moszkva után másodikként tovább is jutottak, hiszen a másik három csapat közül legalább egy biztosan rosszabb mérleggel fog végezni, mint ők. Ugyanezt a Lietuvos is megtehette volna egy esetleges sikerrel, ám a pazar, 25/15-ös (60%) triplázásuk ellenére is elszenvedték első hazai vereségüket, így még izgulniuk – vagy inkább nyerniük – kell az utolsó fordulóban, hogy ők is ott lehessenek a Top16-ban. A nagyot játszó Elmedin Kikanovics (29 pont, 18/13 mezőnyből) és Dragan Miloszavljevics (19/3 pont, 5 gólpassz) vezette ALBA egy meccs végi 10-0-s rohamnak köszönhetően billentette a maga javára a mérleg nyelvét.

RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 3-4) – Montakit Fuenlabrada (spanyol, 3-4) 97-83

Arról, hogy a B-csoportban a lehető legizgalmasabban alakuljanak a dolgok a Bilbao gondoskodott, hiszen a Fuenlabrada legyőzésével három csapat áll 3-4-es mérleggel, és még bármelyikük kieshet a záró játéknapon. A baszkoknak ezen a meccsen egy esetleges vereség a biztos kiesést jelentette volna, ennek megfelelően roppant koncentráltan és jól játszottak, a második negyed közepétől már végig kézben tartották a találkozót. A Bilbao legeredményesebbjei és legjobbjai Michael Eric (16 pont, 10 lepattanó) és Ivan Buva (16/6 pont, 6 lepattanó) voltak, a Fuenlabradában ugyanez Alex Llorcára (16/3 pont, 4 lepattanó) igaz.

A következő forduló programja:
Himki Moszkva – RETAbet Bilbao Basket
Montakit Fuenlabrada – Lietuvos Rytas

A csoport állása:

 

C-csoport

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 0-7) – Zenit Szentpétervár (orosz, 5-2) 95-97

Ahogy az A-csoportban a Szkopje, úgy a C-ben valószínűleg a Buducsnoszt sem szól bele a csoport végső sorrendjébe. Pedig a montenegróiak nagyon közel voltak első győzelmük megszerzéséhez, ám Sztefan Markovics (12/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) dudaszóra dobott kosarával a Zenit örülhetett. Fontos győzelem volt ez a szentpéterváriak javára, akik egy esetleges jövő heti győzelemmel így megnyerhetik a csoportot, hiszen jobb az egymás elleni eredményük a szintén 5-2-es Bayern Münchennel szemben. Nagyon jó meccset játszottak a csapatok, hol az egyik, hol pedig a másik húzott el egy 11-0-s, egy 13-2-es vagy éppen egy 10-0-s futással. Ebből az adok-kapokból aztán végül a Zenit jött ki győztesen, akiknél Ryan Toolson (32/15 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) és Kyle Landry (15/3 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) ezúttal is nagy formában játszottak. A Buducsnosztban hatan dobtak 10 és 12 pont között, egy igazi vezér azonban hiányzott nekik a győzelemhez.

Unicaja Malaga (spanyol, 4-3) – UCAM Murcia (spanyol, 4-4) 89-86 h.u.

A csoport másik meccséhez hasonlóan a Malaga és a Murcia spanyol belharca is nagyszerű csatát hozott, amely csak hosszabbításban dőlt el. Végül a hazaiak örülhettek, ami azt jelenti, hogy az utolsó fordulóban ők még előrébb léphetnek, egy esetleges vereséggel viszont biztosan negyedikként mennek majd tovább, mivel a Murcia így is jobb maradt az egymás elleni összevetésben. A végjátékban a Malaga már 69-62-re vezetett, egy triplával azonban mégis hosszabbításra tudták menteni a meccset a vendégek. A túlóra elején aztán a mezőny legeredményesebbje, Jamar Smith (18/12 pont) kétszer is beköszönt távolról, innentől a Murcia pedig csak futott az eredmény után.

A következő forduló programja:
Zenit Szentpétervár – Unicaja Malaga 
FC Bayern München – Buducsnoszt VOLI 

A csoport állása:

 

D-csoport

Union Olimpija Ljubljana (szlovén, 1-7) – Valencia Basket (spanyol, 6-1) 72-75

Nem sikerült szépen búcsúznia a Ljubljanának az idei Eurocup szezontól a Valencia ellen, hiszen a szlovénok egyenlítő triplája már időn túl esett, így a hispánok távozhattak csoportelsőséget jelentő győzelemmel a Stozice Arenából. Pedig Gregor Hrovat (18/9 pont, 7/7 mezőnyből) vezetésével nagyon nagyot küzdött az Olimpija, 72-71-nél pedig a vezetést is átvették a végjátékban. Ekkor azonban jött Antoine Diot, aki triplát és büntetőt dobott, így Pierre Oriola (20/3 pont) mellett ő lett a másik nyerőember.

Lokomotiv Kubany (orosz, 3-4) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 4-3) 88-68

Egyértelműen dominálta a Lokomotiv a Hapoel elleni fellépését, ami két korábbi bajnok csatája is volt egyben. A Loko ezzel jobb lett az egymás elleni összevetésben, akár még előre is léphet a harmadik helyre, ehhez azonban mindenképpen nyerniük kellene Valenciában a jövő héten. A lepattanókat 38-20, a gólpasszokat pedig 21-8 arányban gyűjtötték jobban az oroszok, akiknél Kevin Jones (22 pont, 5 lepattanó, 14/11 pont) játszott legjobban, illetve Matt Janning (20/9 pont, 6 gólpassz) is alaposan megszórta korábbi csapatát. A Hapoelben Amare Stoudemire (16 pont, 5 lepattanó, 3 blokk, 7/6 mezőnyből) és Curtis Jerrrells (17/6 pont) igyekeztek tartani a lelket, sikertelenül.

A következő forduló programja:
Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem – ratiopharm Ulm
Valencia Basket – Lokomotiv Kubany 

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Elmedin Kikanovics (29 pont, 3 lepattanó, 2 gólpassz, 1 labdaszerzés, 18/13 mezőnyből, 33 index pont – ALBA Berlin)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus