Eurocup: Az ex-paksi légiós 11 triplával írt történelmet

Az alapszakasz utolsó fordulójának utolsó meccsén az ASVEL háromszori hosszabbításban nyert Gran Canarián, amiből a félidőben még pont nélkül álló John Roberson 42 ponttal vette ki a részét. A Loko megőrizte, a Bayern viszont elvesztette veretlenségét, a 4 maradék továbbjutó helyre pályázó 6 csapat közül pedig Lorenzo Williamsék és Tony Crockerék húzták a rövidebbet.

Alapszakasz, 10. forduló

A-csoport

FIAT Torino (olasz, 5-5) – UNICS Kazany (orosz, 7-3) 72-79

Csak a végső helyezések szempontjából volt tétje a Torino-Kazany összecsapásnak, hiszen mindkét csapat már korábban bebiztosította továbbjutását. Nos, a találkozót szinte végig vezetve a tatárok nyerték meg, akik így a második helyen végeztek, míg az olaszok a Cedevita győzelme miatt a negyedik pozícióba kényszerültek. A Kazanyban ezúttal a hibátlanul dobó Stephane Lasme (16 pont, 8/8 mezőnyből) mellett Melvin Ejim (17/3 pont, 8 lepattanó) volt a másik vezér, csapatuk pedig a félidő előtt kezdett elhúzni, majd a negyedik negyed elején már 15 pont is volt az előnyük. A Torino legjobbjai Deron Washington (17/9 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Lamar Patterson (15/6 pont) voltak.

Cedevita Zagreb (horvát, 5-5) – Levallois Metropolitans (francia, 2-8) 94-79

A 33-11-re megnyert első negyednek köszönhetően a Cedevita már idejekorán eldöntötte a Levallois elleni meccsét, és ennek a sikernek köszönhetően a horvátok a harmadik helyen léphetnek tovább. A franciáknál Boris Diaw nem is játszott ezúttal, extra pedig csak Klemen Prepelictől (26/9 pont) érkezett, így nem volt kérdés, hogy melyik csapat nyeri ezt a meccset. A Cedevita a sok kiváló egyéni teljesítmény, legfőképp Will Cherry (19/3 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Dzanan Musa (17 pont, 4 lepattanó) produkciója mellett csapatszinten 27 gólpasszt osztott ki, ami klubrekord a zágrábiaknál.

MoraBanc Andorra (spanyol, 3-7) – Darüssafaka (török, 8-2) 68-69

A Darüssafaka már csoportgyőztesként utazott Andorrára, a hazaiak pedig biztos kiesők voltak, így ez egy abszolút tét nélküli mérkőzés volt a felek között. Ebből aztán egy roppant izgalmas kis csata kerekedett, ahol a második félidőben mindössze 6 pont volt a különbség a csapatok között. Végül aztán a Dacka jött ki szerencsésebben az egylabdás végjátékból, hiszen az Andorra legjobbja, Jaka Blazic (18/3 pont, 5 labdaszerzés) kihagyta a potenciális meccsnyerő dobást. A törököknél JaJuan Johnson (19/3 pont, 8 lepattanó) és Will Cummings (16 pont, 4 gólpassz) hozták a legjobb számokat.

A csoport végeredménye:

 

B-csoport

Galatasaray Odeabank (török, 5-5) – Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-8) 87-68

Sorozatban negyedik meccsét is megnyerte a 0-4-gyel kezdő, nem olyan régen még hatalmas bajban lévő Galatasaray, így a törökök 5-5-tel végeztek, és a többi eredménynek is köszönhetően a második helyen jutottak tovább a Bayern mögött, amire tényleg szinte semmi esély nem mutatkozott még hetekkel korábban. Az atomjaira szétesett Hapoel az első negyedben tudta csak tartani a lépést vendéglátóival, a második játékrészt viszont már 25-12-re nyerte meg a Galata, és ezzel kvázi el is dőlt a találkozó. A törökök magas szintű csapatjátékot nyújtottak, amiből a meccs legjobbja, Richard Hendrix (14 pont, 12 lepattanó) roppant produktívan és hatékonyan vette ki a részét dupla-duplájával.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 5-5) – Lietkabelis Panevezys (litván, 4-6) 76-62

A Buducsnoszt és a Lietkabelis egy igazi élet-halál meccset játszottak egymással, hiszen a Reggio Emilia győzelmével a vesztes biztosan elbúcsúzhatott a folytatás lehetőségétől. Igaz ezt a csapatok a feldobás pillanatában még nem tudhatták, hiszen a másik találkozó később kezdődött, de így is mindkettejüknek csipkedniük kellett magukat. A Lietkabelis szerencsétlenségére éppen ezen a meccsen nem fogott ki senki igazán jó napot közülük, egyedül Zanis Peiners (13 pont, 4 lepattanó) jutott el 10 pont fölé a litvánoktól. Így nem csoda, hogy a Buducsnoszt kézben tartotta a meccset, és akkor sem jöttek zavarba a házigazdák, mikor a Lietkabelis egyetlen pontra zárkózott fel. A Kyle Gibson (17/6 pont, 5 gólpassz) vezette Podgorica ugyanis erre rögtön egy 11-1-es rohammal válaszolt, és újra biztonságos távolságba húzott el.

Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 5-5) – FC Bayern München (német, 9-1) 90-82

A Bayern München már hetek óta játszott a tűzzel, és most meg is égette magát, hiszen a továbbjutásért harcba szálló Reggio Emilia fantasztikus produkciót nyújtva elvette a bajorok veretlenségét, önmagukat pedig kvalifikálták a második csoportkörbe. Pedig a Bayern a második félidő elején már 40-53 arányban is vezetett, ezt követően aztán a két vezére, Amadeo Della Valle (24/3 pont) és James White (17/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) hathatós segítségével elkezdett felzárkózni a Reggio Emilia, majd Della Valle utolsó hat percben szerzett 9 pontjának köszönhetően a fordítás is összejött nekik.

A csoport végeredménye:

 

C-csoport

Limoges CSP (francia, 5-5) – Lietuvos Rytas (litván, 6-4) 69-71

A legutóbbi hat meccséből immár az ötödiket nyerte meg a Lietuvos Rytas a Limoges vendégeként, ez pedig egészen a második helyig repítette a litvánokat, míg a már szintén hetekkel ezelőtt továbbjutott gallok negyedikként zárták a „C” jelű hatost. Ez a mérkőzés nem volt túl színvonalas, az izgalmakra viszont nem lehetett panasz, hiszen egy négyperces kosárcsendet megtörve a hazaiak legjobbja, Axel Bouteille (12/3 pont, 7 lepattanó) egy triplával egyetlen pontra hozta fel a franciákat, amire 11 másodperccel a vége előtt válaszolni tudott egy közelivel a vendégcsapat, amivel eldőlt a javukra a találkozó. A Lietuvos legeredményesebbjei Egidijus Mockevicius (13 pont, 10 lepattanó, 3 gólpassz) és Lukasz Mavrokefalidisz (13 pont, 6 lepattanó) voltak a maguk 13-13 pontjával.

Lokomotiv Kubany (orosz, 10-0) – Partizan NIS (szerb, 1-9) 99-64

A csoportelső Lokomotiv nagyon magabiztosan intézte el az utolsó Partizant, így a Bayern Münchennel ellentétben az oroszok meg tudták őrizni veretlenségüket, egyedüli csapatként az egész sorozatban. A Loko a második negyedben gyújtotta be a rakétákat, 32-10-re megnyerve ezt a felvonást, így már a félidőben 54-28-as állást mutatott az eredményjelző. A Loko és a mezőny legeredményesebbje magasan Pavel Antipov (21/15 pont, 3 labdaszerzés) volt, de mellette négyen dobtak még 11 és 13 pont között csapattársai közül is.

ALBA Berlin (német, 6-4) – RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 2-8) 86-68

A Loko-Partizan meccshez hasonlóan roppant egyoldalú volt az ALBA Berlin és a Bilbao találkozója is, aminek szintén semmilyen tétje nem volt, az előző napi Limoges-Lietuvos mérkőzés után ugyanis már az is biztossá vált, hogy a németek a harmadik helyen fejezik be az alapszakaszt. Ennek ellenére nem bíztak semmit a véletlenre a berliniek, a nagyszünetig ők is dűlőre vitték a dolgokat (51-31). Akeem Vargas (18/9 pont) és Dennis Clifford (11 pont, 11 lepattanó) emelkedett ki tőlük eredményességével illetve dupla-duplájával.

A csoport végeredménye:

 

D-csoport

Tofas Bursa (török, 4-6) – Zenit Szentpétervár (orosz, 6-4) 76-80

A D-csoport egyetlen kiadó továbbjutó helyéért ki-ki meccset játszott egymással a Tofas és a Zenit, amelynek forgatókönyve meglehetősen egyszerű volt, hiszen a törökök legalább 3 pontos sikerével ők, minden más esetben pedig az oroszok léptek volna tovább a Top16-ba. Végül aztán a hatalmasat játszó Drew Gordon (27/3 pont, 10 lepattanó, 3 blokk, 15/12 mezőnyből) főszereplésével a Zenit aratott teljesen megérdemelt sikert, hiszen a meccs nagy részében a szentpéterváriak vezettek, és a második félidő elején meg tudtak újulni a Tofas fordítása után is, és behúzták ezt a létfontosságú győzelmet. Gordon mellett még további négy vendégjátékos is eljutott 10 pont fölé, akik közül Scottie Reynolds (13/3 pont, 4 gólpassz) is kulcsfontosságú kosarakat szerzett a záró felvonásban. Az így zsinórban négy vereséggel záró Tofasban Sammy Mejia (21/6 pont, 9 lepattanó), Raymar Morgan (21/6 pont, 4 lepattanó) és Kenny Kadji (15 pont) emelkedtek ki pontszerzésben.

ratiopharm Ulm (német, 2-8) – Dolomiti Energia Trento (olasz, 6-4) 84-94

A csoport egyetlen idő előtt búcsúzó csapata, az Ulm nem tudta szépen zárni az idei Eurocup-szezonját, a kiváló egyéni teljesítmények sorát felvillantó Trento ugyanis győztesen tudott távozni Németországból. Pedig az olaszok gyorsan 13 pontos hátrányba kerültek, 33-20-ra bukták el az első negyedet, ám innen előbb egy 11-3-as, majd egy 11-2-es és egy 15-2-es futással fordítani tudtak, így sorozatban negyedik meccsüket nyerték meg, és a második helyen zártak. Shavon Shields (19/3 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó), Dominique Sutton (17 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) és Beto Gomes (16/12 pont) voltak a Trento legjobbjai.

Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-5) – ASVEL Villeurbanne (francia, 7-3) 128-129  3x h.u.

Egy nagyon sokáig emlékezetes klasszikus kerekedett a Gran Canaria és az ASVEL alapszakaszt lezáró találkozójából, amit végül három hosszabbítás után tudott megnyerni egyetlen ponttal a francia gárda. Az ASVEL így az első, a Gran Canaria pedig a negyedik helyen jutott tovább a Top16-ba. Ezen a meccsen egyébként több rekord is született, hiszen az ASVEL 20 triplája holtversenyben a legtöbb a sorozat történetében (három hete 19-et dobtak a gallok az Ulm ellen), ebből pedig az ex-paksi John Roberson (42/33 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 16/11 pont) egymaga 11-et vállalt, amennyit egy meccsen még senki sem dobott. Ezt ráadásul úgy érte el az amerikai, hogy a nagyszünetben még pont nélkül állt. A 128-129-es végeredménynél több pontot is csak egy meccs hozott, a szinte pontosan 10 éve játszott ALBA Berlin-Bosna Szarajevó derbi 141-127-es végeredményéhez viszont öt hosszabbítás is kellett. Itt a rendes játékidő és az első túlóra végén egyébként a Gran Canaria harcolta ki a folytatást, a másodikban pedig Roberson tette meg mindezt. Benne volt a pakliban az is, hogy még 55 perc után sem ér véget a küzdelem, ám a Gran Canaria két lehetőséget is elhibázott, így lezárult ez az őrült küzdelem. A teljesség igénye nélkül Robersonén kívül még a következő kimagasló egyéni teljesítmények születtek: Pablo Aguiliar (25/6 pont), D.J. Seeley (20/15 pont), Marcus Eriksson (18/9 pont, 5 lepattanó), Gal Mekel (17 pont, 4 gólpassz), Ondrej Balvin (14 pont, 15 lepattanó, 5 gólpassz) illetve David Lighty (21/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó), Darryl Watkins (18 pont, 9 lepattanó) és Charles Kahudi (16/9 pont, 12 lepattanó, 5 labdaszerzés).

A csoport végeredménye:

 

A forduló MVP-je:
John Roberson (42/33 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz, 1 labdaszerzés, 16/11 tripla, 44 indexpont – ASVEL)

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus