Eurocup: Kiesett a tavaly még elődöntőt játszó Hapoel

Egy fordulóval az alapszakasz vége előtt újabb öt csapat, a Torino, a Cedevita, a Gran Canaria, a Trento és az ASVEL is biztosította helyét a Top16-ban, ahol még négy hely kiadó.

Alapszakasz, 9. forduló

A-csoport

UNICS Kazany (orosz, 6-3) – Cedevita Zagreb (horvát, 4-5) 78-61

Bár végül simán legyőzte a Kazany a Cedevitát, végül a horvátoknak is jó napjuk lett, hiszen később az Andorra is kikapott, így a jobb egymás elleni mérlegük miatt ők is továbbjutottak már most. Rendkívül élvezetes és sokáig változatos mérkőzés volt ez egyébként, hiszen először a Kazany egy 18-0-s rohammal szerzett nagyobb előnyt (22-9), majd 10 megválaszolatlan pontot szerezve zárkózott feljebb a Cedevita, végül pedig egy újabb nagy, 19-2-es futással döntötték el a meccset a második félidőben a tatárok. A hazaiak győzelméről ismét a Stephane Lasme (18 pont, 9 lepattanó, 4 blokk) – Quino Colom (16/6 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) duó gondoskodott.

Darüssafaka (török, 7-2) – FIAT Torino (olasz, 5-4) 75-77

Nagy győzelmet aratott a Torino a már biztos csoportgyőztes Darüssafaka otthonában, aminek (és a Levallois sikerének) köszönhetően az olaszok is ott lesznek a Top16-ban. A remeklő Diante Garrett (22/9 pont, 11 gólpassz) és Lamar Patterson (20/6 pont, 6 gólpassz, 6 lepattanó) főszereplésével a Torino már 13 ponttal is ellépett a negyedik negyedben, a Dacka azonban Scottie Wilbekin nélkül, ezúttal Will Cummings (22/3 pont) ponterős játékával is szorossá tudta tenni a meccset, ráijesztettek a törökök a vendégeikre, akik végül azért megmenekültek és kiharcolták a továbbjutást érő győzelmet.

Levallois Metropolitans (francia, 2-7) – MoraBanc Andorra (spanyol, 3-6) 99-92

Boris Diaw (15/3 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) dupla-duplájával, illetve Rod Odom (18/6 pont, 6 lepattanó) és Klemen Prepelic (17/9 pont, 5 lepattanó) szintén ponterős játékával a Levallois legyőzte és magával rántotta az Andorrát, akik így már sem a Cedevitát, sem pedig a Torinót nem tudják megelőzni. A meccs a második félidőben már egyértelműen a gallok kezében volt, hiába dobtak a vendégek közül is öten 10 pont felett, Andrew Albicy (18/6 pont, 5 gólpassz) és társai nem tudták megakadályozni a kiesést.

A csoport állása:

 

B-csoport

Lietkabelis Panevezys (litván, 4-5) – Galatasaray Odeabank (török, 4-5) 77-84

Ksistof Lavrinovic (24/6 pont, 7 lepattanó) egyedüli extrája kevés volt a Lietkabelisnek, hogy megállítsa a lendületbe jött Galatasarayt, így a sorozatban harmadszor nyerő törökök saját kezükbe vették sorsukat, és egészen biztosan tovább fognak jutni, ha a jövő héten odahaza legyőzik a csoportutolsó Hapoelt. Ugyanez a megállapítás a litvánokra is igaz, egy győzelemmel ők is ott lesznek a Top16-ban, nekik ugyanakkor a Buducsnoszthoz kell látogatniuk egy ki-ki meccsre. A Lietkabelis már most biztosíthatta volna a helyét a következő körben, ám erre nem volt reális esélyük, végig hátrányban játszottak a Hüyesin Köksal (17/15 pont) és Alex Renfroe (15/6 pont, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) vezette Galatával szemben, és végül még az egymás elleni összevetésben is a törökök lettek a jobbak.

FC Bayern München (német, 9-0) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 4-5) 85-82

A csoportgyőztes Bayern München számára már csak a veretlenségének megőrzése a tét egy ideje, és ehhez egy lépéssel ismét közelebb jutottak a bajorok, míg a Buducsnosztra a már említett élet-halál meccs vár a jövő héten a Lietkabelis ellen. A szoros végeredmény ellenére a Bayern végig kézben tartotta ezt a mérkőzést, csak Nikola Ivanovics (27/15 pont, 6 lepattanó, 6/5 tripla) és a negyedik negyedben egymaga zsinórban 16 pontot szerző Nemanja Gordics (22/9 pont, 7 gólpassz. 4 lepattanó) extrájának köszönhetően jött fel a végén a Buducsnoszt, ám a hazaiak védekezése a helyén volt a hajrában és Braydon Hobbs (10/3 pont, 5 gólpassz, 3 labdaszerzés) bebiztosította a müncheni győzelmet. A Bayern legjobb dobói Devin Booker (15 pont, 7 lepattanó) és Jared Cunningham (15/3 pont) voltak.

Hapoel Bank Yahav Jeruzsálem (izraeli, 2-7) – Grissin Bon Reggio Emilia (olasz, 4-5) 66-79

Jerome Dyson (27/12 pont, 5 gólpassz) és Ronald Roberts (14 pont, 10 lepattanó, 3 blokk) kiváló játéka ide vagy oda, a Hapoel a Reggio Emiliától is kikapott, így immár matematikailag is kiesett a tavaly még elődöntőt játszó, idén is nagy pénzből összerakott gárda. Az olaszok ezzel szemben csavartak egyet a csoport állásán, így immár négy gárda várja 4-5-ös mérleggel az utolsó fordulót, és szinte megjósolhatatlan, hogy közülük ki húzza a legrövidebbet. Ami ezt a meccset illeti, három negyeden keresztül egészen szoros volt a találkozó, a negyedik játékrészben azonban mindössze 6 pontra volt képes a Hapoel, így legjobb pontszerzőjük, Amadeo Della Valle nélkül is diadalmaskodni tudtak az olaszok. Della Valle helyett most Chris Wright (19/9 pont, 9 gólpassza, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) vitte a prímet a vendégeknél.

A csoport állása:

 

C-csoport

Partizan NIS (szerb, 1-8) – Limoges CSP (francia, 5-4) 98-101

Bár már a múlt héten eldőltek a lényegi kérdések a C-csoportban, így igazán nagy tétje nem volt a Partizan-Limoges összecsapásnak, ám így is egy egészen kiváló meccset játszottak egymással a felek, amit végül a franciák nyertek meg, akik így még odaérhetnek akár a második helyre is. A találkozón egyébként sokáig a Partizan vezetett, akiknél három egészen extra teljesítmény is akadt, hiszen Nigel Williams-Goss (28/9 pont, 11 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó), Patrick Miller (26/9 pont) és Djoko Salics (18 pont, 6 lepattanó) is egészen pazar napot fogtak ki. Ez és a 12 pontos vezetés is kevés volt azonban a szerbeknek, hiszen Axel Boutille (21 pont) és a triplaparádét bemutató Kenny Hayes (22/12 pont, 5 gólpassz) és Josh Carter (17/15 pont, 8 lepattanó) vezetésével fordítani tudott a Limoges.

Lietuvos Rytas (litván, 5-4) – ALBA Berlin (német, 5-4) 94-73

A Lietuvos-ALBA meccsnek is már csak a 2-4. helyezések elosztása szempontjából volt tétje, és bár a németek már most bebiztosíthatták volna második pozíciójukat, ettől igencsak messze álltak ezúttal. Travis Peterson (21/12 pont, 4 lepattanó), Ben Madgen (19/6 pont, 4 gólpassz) és a többi Lietuvos-játékos ugyanis egyértelműen kontrollja alatt tartotta ezt az összecsapást, így pedig még a vilniusiak is eséllyel pályáznak a második helyre. 

RETAbet Bilbao Basket (spanyol, 2-7) – Lokomotiv Kubany (orosz, 9-0) 69-91

Nem okozott gondot a csoportgyőztes Lokomotiv számára a sereghajtó Bilbao legyőzése, így a Bayern Münchenhez hasonlóan még a Loko is végezhet hibátlan mérleggel az alapszakaszban. Chris Babb (21/15 pont), Joe Ragland (17/3 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó) és Ryan Broekhoff (17/12 pont, 7 lepattanó) intézték az oroszok újabb győzelmét, míg a baszkoknál Dejan Todorovics (21/9 pont) meglehetősen magára maradt.

A csoport állása:

 

D-csoport

Zenit Szentpétervár (orosz, 5-4) – ratiopharm Ulm (német, 2-7) 90-78

Ha úgy tetszik hozta a kötelezőt a Zenit az Ulm ellen, hiszen az egészen szoros D-csoport egyetlen kiesője ellen mindenképpen nyerniük kellett az oroszoknak, ha nem akartak komoly bajba kerülni. Ez azonban nem történt meg, így a szentpéterváriak továbbra is a saját kezükben tartják a sorsukat. A Zenit nem nagy előnnyel, de végig vezetett a találkozón, a mind a 6 tripláját és 21 pontját a második félidőben szerző Marko Szimonovics (21/18 pont) főszereplésével pedig a végjátékban sem alakult ki izgalom. Szimonovics mellett Szergej Karaszev (17/3 pont), Drew Gordon (14 pont, 8 lepattanó) és Scottie Reynolds (8/3 pont, 13 gólpassz, 4 lepattanó) is remekelt, az Ulm legjobbja pedig Jerrelle Benimon (15 pont, 10 lepattanó) volt.

ASVEL Villeurbanne (francia, 6-3) – Tofas Bursa (török, 4-5) 84-74

Le tudta győzni az ASVEL a Tofast, így első csapatként a D-csoportból a franciák kvalifikálták magukat a Top16-ba. A törökök számára sem ment még el ugyanakkor a hajó, hiszen a jövő héten legalább 3 ponttal meg kell verniük odahaza a Zenitet, és akkor ők is továbbjuthatnak. Ezen a meccsen legnagyobb részt a gallok vezettek, ám a Tofas egy-egy nagy rohammal mindig visszajött a meccsbe. Ezt egészen az utolsó negyedig tudták megtenni, ekkor ismét megvillantak a David Lighty (15/9 pont, 7 gólpassz), John Roberson (14/9 pont, 4 gólpassz) és Alpha Kaba (12 pont, 12 lepattanó) által húzott lyoniak. A Tofas legjobbja az ex-fehérvári Tony Crocker (17/6 pont) volt.

Dolomiti Energia Trento (olasz, 5-4) – Herbalife Gran Canaria (spanyol, 5-4) 79-76

A Trento nyerte a Gran Canaria elleni mérkőzést, ami után mindkét csapat 5-4-es mérleggel áll, ám érdekes módon így is mindketten továbbjutottak, hiszen a mögöttük álló Tofas már egyiküket sem előzheti meg a rosszabb egymás elleni eredményük miatt. A spanyoloknak nem volt igazi vezérük ezúttal, így hiába dobtak közülük nyolcan is 7 és 12 pont között, senki nem tudott vezérré előlépni, így végig futniuk kellett a Trento után. Az olaszoknál ezzel szemben Jorge Gutierrez (18/6 pont, 4 labdaszerzés, 4 gólpassz), Dominique Sutton (15 pont, 10 lepattanó) és Shavon Shields (15/3 pont) is kulcsszereplő volt.

A csoport állása:

 

A forduló MVP-je:
Boris Diaw (15/3 pont, 3 lepattanó, 10 gólpassz, 3 labdaszerzés, 1 blokk, 7/6 mezőnyből, 29 indexpont – Levallois)

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus