Euroliga: 20 év után ismét Európa trónján a Real Madrid

A Real az Olympiakoszt legyőzve teljesen megérdemelten tartotta otthon az Euroliga serleget.

 

Sokéves munka és hajsza után végre elérte a hőn áhított célt a Real Madrid, hiszen a döntőben a spanyolok meggyőző teljesítménnyel legyőzték a gyengébb napot kifogó Olympiakoszt, akikben ezúttal nem volt benne a bravúr lehetősége. A CSZKA Moszkva lett a harmadik, a Final Four MVP-jének pedig az extrán motivált Andres Nocionit választották.

 

Döntő

Real Madrid (spanyol) – Olympiakosz (görög) 78-59

Ezúttal elmaradt az Olympiakosztól és Vaszilisz Szpanulisztól a „megszokott” utolsó nagy roham, így az elmúlt két döntő démonait legyőzve teljesen megérdemelten nyerte meg az idei Euroliga szezont a Real Madrid. Az Olympiakosz egészen pocsékul dobta a triplákat (23/5, 22%) és a büntetőket (26/12, 46%), és ebben a végjáték során sem történt változás, így izgalmak nélkül hozta le a hajrát a Real, végül pedig a különbség is markáns lett. Az döntött a madridiak mellett, hogy jóval több megbízható teljesítmény jött tőlük mind egyénileg, mind pedig csapatszinten, illetve a padról beszállva valaki mindig új lendületet tudott nekik adni. Ez elsősorban a Final Four MVP-jének is megválasztott Andres Nocionira (12/6 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) igaz, aki nagy rutinja és tartalmas karrierje ellenére is példás lelkesedést és alázatot tanúsított az egész hétvége során, olyat, amivel a többszöri próbálkozás után végre révbe érhettek a spanyolok.

Az előző két elbukott döntővel ellentétben itt most nem a Real kezdett jobban, hiszen az első másfél negyedben az Olympiakosz járt többnyire előrébb. Ez annak ellenére is így volt, hogy már ekkor sem ment a görögöknek a dobás, ám szép játékok után a gyűrű alatt rendre találtak üresen belépő embert. Ekkor némileg váratlanul Jonas Maciulis (9/6 pont, 4 lepattanó) lépett elő pontszerzésben is, az ő nagy dobásaival és néhány remek védekezéssel 7 ponttal lépett meg a Real a félidőre (35-28). A nagyszünet után is lendületben maradt a madridi alakulat, akiknek Rudy Fernandez triplája után már kétszámjegyű volt az előnyük (40-29). A görögök kimagaslóan legjobb embere, Matt Lojeski (17/9 pont) ekkor azonban riadót fújt, és néhány villámgyors támadásvezetéssel 12-0-s rohamot repesztett és fordított az Olympiakosz. Mielőtt azonban tűzbe jöhettek volna a piros-fehérek, Jaycee Carroll (16/12 pont, 3 lepattanó, 5/4 tripla) rámolt be 11 pontot, közte két iszonyatosan nehéz triplát, amivel mintha mi sem történt volna, visszaállt a Real fórja (51-44). Több puskapora aztán már nem maradt a görögöknek, és ezúttal a mindössze 3 ponttal és -2-es indexmutatóval záró Szpanulisz sem tudott segíteni. A három Euroliga-győzelemmel és két MVP címmel rendelkező klasszis így kénytelen volt elszenvedni karrierje első Final Four vereségét, amit nem is viselt könnyen. A legvégén aztán ahogy ilyenkor lenni szokott minden beesett a Realnak, így olyan különbség alakult ki a végeredményben, ami egyébként nem volt jellemző a mérkőzésen. A spanyoloknál tehát végre meglett a gyümölcse annak a sok befektetett tőkének és munkának amit az elmúlt évek során rááldoztak erre a csapatra, és az egész hétvégét, valamint az elmúlt szezonokat is figyelembe véve a legjobb helyre került a trófea.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 16/12, Nocioni 12/6, Llull 12/6, Rodriguez 11/3
Az Olympiakosz legjobb dobói: Lojeski 17/9, Printezisz 11, Hunter 10, Szlukasz 10/6

 

Bronzmeccs

Fenerbahce Ülker (török) – CSZKA Moszkva (orosz) 80-86

Nagyon jó kis végjátékot hozott a bronzmeccs, pedig a meccs első fele alapján még talán a legvérmesebb török szurkolók sem reménykedtek hasonlóban. A CSZKA játékosai ugyanis az újabb vesztes elődöntő után minden haragjukat beleadva egyszerűen átrohantak a Fenerbahcén, és 24-4-es kezdéssel sokkolták az isztambuliakat. Andrew Goudelock (24/12 pont, 3 gólpassz, 5/4 tripla) hiába pörkölt be gyors egymásutánban három hármast, a CSZKA dominanciája tovább folytatódott, így félidő előtt már 27 ponttal is vezettek az oroszok (18-45). A Fener azonban ezen a meccsen is hatalmas tartásról tett tanúbizonyságot, ugyanis a CSZKA lankadó figyelmét kihasználva nagy rohamot indítottak a törökök. Goudelock mellé felzárkózott az MVP formában játszó Nemanja Bjelica (18/3 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés, 3 gólpassz), illetve Semih Erden (8 pont, 4 lepattanó) is, így 70 pontnál nem kis meglepetésre egált mutatott az eredményjelző. Alighanem minden orosz érzelmű emberben felsejlett ekkor a közelmúlt sok nagy bukása, ám Aaron Jackson (12/3 pont, 6 gólpassz) és Demetris Nichols (14/6 pont, 5 lepattanó) keze most nem remegett meg, akik így megmentették a CSZKA-t. Milos Teodoszics egyébként nem játszott ezen a meccsen sérülés miatt, ám Jackson és Nando De Colo (17/3 pont) egészen jól pótolták a nehéz időszakokban is. A bronzéremmel tehát a CSZKA Moszkva vigasztalódhatott, a Fener pedig emelt fővel utazhatott haza az első Final Fourjáról.

A Fenerbahce legjobb dobói: Goudelock 24/12, Bjelica 18/3, Ziszisz 12/6
A CSZKA Moszkva legjobb dobói: De Colo 17/3, Nichols 14/6, Jackson 12/3

 

A Final Four MVP-je:
Andres Nocioni (Real Madrid)


A szezon díjazottjai:

MVP: Nemanja Bjelica (Fenerbahce)
Rising Star (legjobb 22 év alatti fiatal): Bogdan Bogdanovics (Fenerbahce)
Legjobb védő: Bryant Dunston (Olympiakosz)
Legjobb pontdobó: Taylor Rochestie (Nyizsnyij Novgorod)
All-Euroliga első csapat: Vaszilisz Szpanulisz (Olympiakosz), Milos Teodoszics (CSZKA Moszkva), Nemanja Bjelica (Fenerbahce), Felipe Reyes (Real Madrid), Boban Marjanovics (Crvena Zvezda)
All-Euroliga második csapat: Nando De Colo (CSZKA Moszkva), Andrew Goudelock (Fenerbahce) Rudy Fernandez (Real Madrid), Devin Smith (Maccabi), Ante Tomic (Barcelona)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus