Euroliga: A Maccabi elleni rangadóval folytatják Hangáék

A múlt heti, szenzációs meccseket hozó dupla forduló után ma ismét ígéretes összecsapásokkal jelentkezik az Euroliga, melyek közül kiemelkedik a Barca-Maccabi derbi. Nagy csatára van kilátás a Zalgiris-Efes és a Bamberg-Valencia meccseken is, az Olympiakosz a feltámadt Milanóhoz, a megtáltosodott Baskonia pedig Belgrádba látogat.

Alapszakasz, 9. forduló

Zalgiris Kaunas (litván, 4-4) – Anadolu Efes (török, 2-6) (19.00)

A Zalgiris-Efes összecsapáson a játéknap talán legszorosabb, legmegjósolhatatlanabb csatájára van kilátás, természetesen a Barca-Maccabi rangadó mellett. Mindkét csapat kétmeccses győzelmi minisorozata megszakadt legutóbb, hiszen a Zalgiris a hosszabbításos malagai győzelme után két nappal a beindult Baskoniát nem tudta megfékezni, az Efes pedig a Panával szemben marad alul egyetlen ponttal, egy egylabdás végjátékban. Ezeket a vereségek leszámítva azért mindkét gárdával egyértelműen pozitív dolgok történtek az elmúlt hetekben, kettejük közül pedig az egyikük vissza fog találni a győzelem útjára. Hogy melyikük, azt nagyon nehéz lenne megtippelni, ráadásul a két csapat erősségei is merőben ellentétes szegmensekben jelentkeznek. A törökök sokkal inkább az egyéni képességekre, illetve a kiválóan lepattanózó magasembereikre helyezik a hangsúlyt, míg a litvánoknál a kollektív csapatjáték van jóval magasabb szinten, elsősorban ennek köszönhetik eddigi sikereiket.

Brose Bamberg (német, 4-4) – Valencia Basket (spanyol, 3-5) (20.00)

A német bajnok Bamberg és a spanyol végső győztes Valencia személyében két hasonlóan felépített, szinte ugyanúgy álló, illetve a különféle statisztikai mutatókat tekintve is egymásra alaposan hajazó gárda találkozik egymással. Azt a tényt viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a 3-1-es kezdése óta a Valencia négymeccses vereségsorozatban van, a náluk egyaránt erősebb kerettel bíró Fener, CSZKA, Barca trió ellen ráadásul nem sok közük volt a meccsekhez a spanyoloknak. Csak a Milanót tudták megszorítani odahaza, őket azonban le is kellett volna győzniük, ám kétszeri hosszabbítás után kikaptak tőlük. Ami a Bamberget illeti, a germánok jóval stabilabban teljesítenek, még akkor is, ha a múlt héten előbb a mennyet, majd a poklot is megjárta a Trincieri-csapat. A Barca ellen ugyanis előbb 26 pontos hátrányból fordítottak, majd két nappal később egy 0-19-es negyedik negyedbeli leolvadásnak köszönhetően elbuktak Milánóban. Nagy kérdés tehát, hogy melyik arcát mutatja ezúttal a Bamberg, ha mérsékelni tudják a meccseken belül tapasztalható nagy ingadozásaikat, akkor nyerhetnek ma az önbizalomtól biztosan nem túltelített hispánok ellen.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-5) – Olympiakosz (görög, 6-2) (20.45)

Ahogy az előző meccs felvezetőjéből is kiolvasható volt, a Milano a 32 pontos, Zalgiris elleni hazai összeomlása után valószínűtlen feltámadást produkált, ha volt csapat, akinek jól jött ez a dupla játékhét, akkor az Olimpia volt az. Egy kétszeri hosszabbításban aratott idegenbeli sikernél, illetve egy 19-0-s rohanásnak köszönhető negyedik negyedbeli fordításnál ugyanis aligha van jobb módja egy csapat tagjainak összekovácsolására, ez pedig alaposan ráfért az olaszokra, akik így egy csapásra ismét a középmezőnyben találták magukat. Ami az Olympiakoszt illeti, azért finoman szólva a görögök sem panaszkodhattak a múlt hetükre, hiszen a Barca és a Pana elleni vereségeik után a címvédő Fener otthonában arattak hosszabbításos sikert a tavalyi döntő „visszavágóján”, majd simán verték a Zvezdát is. Ezekkel a sikerekkel egyrészt újabb pozitív megerősítésekhez juthattak Printeziszék, illetve nem mellesleg újra a tabella élén találták magukat a CSZKA társaságában. A Milano feltámadása ide vagy oda, a meccs esélyese így is az Olympiakosz, de a pireusziaknak nagyon oda kell figyelniük, hiszen az olaszok a szezon legelején több sztárcsapatnak is alaposan megnehezítették már a dolgát.

Crvena Zvezda mts (szerb, 2-6) – Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 3-5) (21.00)

Egy meredeken felfelé ívelő és egy ezzel épp ellentétes utat bejáró gárda összecsapása lesz a Zvezda-Baskonia csata, ahol a legnagyobb kérdés, hogy folytatódnak-e tovább ezek a tendenciák. Ha igen, akkor nem nagyon lesz miről beszélni és a baszkok simán nyerni fognak, hiszen a múlt héten a Realt kereken 30, a Zalgirist pedig 20 ponttal ütötték ki a megtáltosodott Martinez-tanítványok, akik a 0-5-ös kezdésük után időközben immár a negyedik legtöbb pontot szerző csapattá fejlődtek (80,5 átlagpont), és az edzőváltásuk óta 94 pont felett átlagolnak. A Zvezda ezzel szemben négymeccses vesszőfutásban van, és ezen meccsek egyikén sem érték el a 70 pontot, a legutóbbi két fellépésükön pedig még a 60-at sem. Ez még akkor is kellemetlen, ha ezen a két meccsen a CSZKA és az Olympiakosz személyében két topcsapat volt az ellenfelük. Gyökeres változás kell tehát a szerbeknek, ha egyáltalán meg akarják szorítani a menetelő Baskoniát, leírni azért semmiképp nem szeretnénk őket, hiszen minden meccs más az Euroligában, ám jelenleg egyértelműen a vendégek a meccs esélyesei.

FC Barcelona Lassa (spanyol, 3-5) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 5-3) (21.00, TV: DIGI Sport 3, ÉLŐ)

Nemcsak Hanga Ádám miatt, hanem úgy egyébként is a mai játéknap messze legjobban várt meccse a Barcelona-Maccabi rangadó lesz. A tavaly egyaránt mélyen alulteljesítő csapatok közül a tel-aviviak egyértelműen 180 fokos fordulatot vettek, és bár jelenleg nem állnak túl fényesen, de erre a Barcánál is jó esély van, ahogy ma este egy egészen kiváló mérkőzésre is. A Maccabi már több meccsén is bizonyította, hogy képes bárkit legyőzni, mindezt ráadásul többször is egészen közönségcsalogató játékkal tette. Neven Spahija mester keze alatt ráadásul a csapat tartása is összehasonlíthatatlanul megerősödött, elég csupán a három idegenbeli meccsükön aratott két sikerükre, illetve a múlt hetükre gondolni, mikor az Efes elleni demoralizáló vereségükből egyből fel tudtak állni, méghozzá a Himki Moszkva otthonában aratott sikerrel. A katalánok legutóbbi dupla fordulója tipikus „idei Barcásra” sikeredett, hiszen a bambergi 26 pontos előnyről elbukott meccsük után a Valencia ellen már úgy játszottak, mintha mi sem történt volna és simán nyertek, ráadásul két nap múlva újra legyőzték őket a spanyol bajnokságban is, igaz akkor már sokkal nehezebb dolguk volt. Sokat mondó adat velük kapcsolatban, hogy a három győzelmük során egyszer sem kaptak többet 71 pontnál, a vereségeik alkalmával pedig kevesebbet nem, mint 78, azaz mintha valaki ki-be kapcsolgatná náluk a védekezés-gombot. A Barca egyébként idén még nem nyert két meccset egymás után az Euroligában, kíváncsian várjuk, hogy ez most megváltozik-e esetleg.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus