Euroliga: Éledező remények

Megőrizte veretlenségét a belgrádi katlanban az Olympiakosz, illetve Milos Teodoszics újabb nagy előadása után a CSZKA is az A-csoport rangadóján. A Pana újra befűzte az oktatófilmet, ezúttal a Milano volt a szenvedő alany. A Galatasaray, a Valencia és az ALBA Berlin is győzelmi kényszerben hozta hazai pályán a maga meccsét, amivel reális esélyeik lehetnek a folytatást illetően. Íme a játéknap összefoglalója!

Alapszakasz, 4. forduló

B-csoport

CSZKA Moszkva (orosz, 4-0) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-1) 95-85

Végig vezetve nyert a CSZKA Moszkva a csoport első helyéért zajló meccsen a szintén veretlen Malaga ellen, ám egyáltalán nem volt könnyű dolguk az oroszoknak az eredmény ellenére sem. Nagyon jól menedzselte a mérkőzést a CSZKA, ki más, mint a dupla-duplázó Milos Teodoszics (27/15 pont, 10 gólpassz, 6/5 tripla, 14/11 mezőnyből) hozott elsősorban rendre jó döntéseket. Nagyon jól tudjuk, hogy milyen szenzációs tehetséggel és kosárlabda IQ-val megáldott játékos a szerb karmester, mégis mindig rácsodálkozunk egy-egy zseniális gólpasszára vagy futtából elengedett triplájára. A negyedik negyed elején többször is feljött 3-4 pontra a Malaga, innen azonban nem volt tovább számukra, hiszen Teodoszics egymás után három triplát is bepörkölt, ezzel biztonságos távolságban tartva a vendégeket.

Teodoszics mellett többen is remekeltek, igazán sok lábon állt ezen az estén (is) a CSZKA. Sonny Weems (16/9 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) és Vitalij Fridzon nagyon stabilak voltak, csakúgy, mint Kyle Hines (14 pont, 5 lepattanó, 3 blokk, 8/6 mezőnyből), aki szokás szerint saját palánkja alatt tett rendet és akadályozott meg több vendégkosarat. A Malagában Jayson Granger (20/3 pont, 10 gólpassz) Teodoszicshoz hasonlóan dupla-duplát ért el és talán élete meccsét játszotta. Mindaugas Kuzminskas is csapata kiválósága volt, a végjátékban elkövetett több hiba közül talán az volt a legnagyobb malagai részről, hogy ő a padot koptatta a hajrában. Így is lett volna esélyük a spanyoloknak, de ha nem egy-egy hiba, akkor a rutinos hazaiak megakadályozták ezeket a kísérleteket is.

A CSZKA Moszkva legjobb dobói: Teodoszics 27/15, Weems 16/9, Fridzon 16/6, Hines 14
A Malaga legjobb dobói: Granger 20/3, Kuzminskas 20/9

 

ALBA Berlin (német, 1-3) – Limoges CSP (francia, 1-3) 89-66

Megszerezte első győzelmét az ALBA Berlin, tették mindezt a Limoges elleni kiütéses sikerrel a germánok. Nyerniük kellett most már a hazaiaknak, ez a meccs élet-halál kérdése volt számukra, egy esetleges vereséggel már most búcsút mondhattak volna a tavaszi folytatás lehetőségének. Ez tudatosult is Szasa Obradovics fiaiban, akik végig vezetve nagy verést mértek a francia bajnokra, a harmadik játékrész derekán már 60-27 volt az állás. Alex Renfroe (15/9 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz, 6/5 mezőnyből) ismét nagyon jól játszott, az eddigi Euroliga meccseken a kis irányító az ALBA legjobbja. Renfroe 29-es indexpontszámánál még eggyel jobbat is tudott hozni Jemel McLean (18 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 7/6 mezőnyből), a két amerikai volt a berliniek legjobbja.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: McLean 18, Giffey 18/12, Renfroe 15/9, Radosevic 12, Hammonds 11/6
A Limoges legjobb dobói: Smith 17/9, Curry 13/3

 

C-csoport

Panathinaikosz (görög, 3-1) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 1-3) 90-63

Már a harmadik meccsét játszotta az OAKA közönsége előtt a Panathinaikosz, és egy újabb nagyszerű teljesítménnyel a Milano elleni derbit is megnyerték a görögök, akik így igencsak jó pozícióba kerültek a kiszámíthatatlan halálcsoportban. A Gyémántember, Dimitrisz Diamantidisz (6/3 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó) nagyon bekezdett a meccsen, tanárian osztotta el a labdákat csapattársai között, nyolc gólpasszára egyetlen eladott labda jutott csupán, így 6 pontja ellenére is 24-es indexet hozott össze, ami igazán ritka teljesítmény.

A múlt heti triplaparádé (26/18, 69%) természetesen megismételhetetlennek tűnik, ám ezúttal is nagyon jól muzsikált az athéni tüzérség, a 16/9-es hárompontos mutató (56%) is remek. Nemcsak kintről, hanem a palánk alatt is fölényben voltak a Zöldek, 37-23-ra megnyerték a lepattanócsatát. A Milano múlt heti, Münchenben nyújtott teljesítménye pünkösdi királyságnak bizonyult, ezúttal nyoma sem volt Hackették összeszedett, lendületes játékának, akik így nagy pofonba futottak bele.

A Panathinaikosz legjobb dobói: Batista 15, Slaughter 11/3, Pappasz 11/3
A Milano legjobb dobói: Samuels 18, Ragland 13/9, Brooks 11/3

 

D-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 2-2) – Olympiakosz (görög, 4-0) 57-62

Három negyeden keresztül alaposan lehűtötte a mindig forró hangulatú Kombank Arenában a kedélyeket az Olympiakosz. Elsősorban támadásban voltak egészen botrányosak a belgrádiak, a negyedik negyed elején még csak 36 pontnál tartottak, minden egyes kosárért vért kellett izzadniuk. A Marcus Williams – Boban Marjanovics kettősnek sem ment, az irányító 7 ponttal, 15/3-as mezőnymutatóval és 5 eladott labdával zárt, a szerb óriás pedig három demoralizáló blokkot is kapott az elején.

A meccsel kapcsolatban jó darabig tipikusan olyan érzése volt az embernek, hogy a Zvezda akkor sem nyerne, ha a csapatok két napig játszanának egymással. Ezt lehet, hogy a görögök is így érezték már a negyedik negyedben, hiszen nagyon leálltak, a végre jól megjátszott Marjanovics (13 pont, 14 lepattanó, 2 blokk) pedig alaposan feljavult, így a Zvezda az addig állandósult 10-15 pontos hátrányából feljött két egységnyire (55-57). A szerbek azonban nem tudták átlépni saját árnyékukat, így az Olympiakosz jó büntetőzéssel negyedik meccsén is kibrusztolta a győzelmet és hibátlanul vezeti a D-csoportot.

A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 13, Kalinics 10, Blazic 10/6
Az Olympiakosz legjobb dobói: Szpanulisz 14/9, Dunston 11

 

Galatasaray (török, 2-2) – Neptunas Klaipeda (litván, 1-3) 94-68

A Galatasaray és a Neptunas kereteinek erőssége között nagy különbség van, ez ki is jött a kettejük összecsapása során. A Galata nem hibázhatott, és nem is adták meg ennek az esélyét a törökök ezen az estén. Ez is egy borzasztó sima mérkőzés volt, ahol néhány kiváló egyéni teljesítményen kívül mást nem nagyon érdemes kiemelni. Sinan Güler (18/3 pont, 10/8 mezőnyből) rendkívül hatékony támadójátékkal lett csapata legeredményesebbje, Carlos Arroyo (15/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) szépen lehozta a meccset irányító poszton úgy, hogy közben még a mezőnyben is hasznos volt. Furkan Aldemir (13 pont, 5 lepattanó, 3 blokk) szokásához híven védekezésben volt kimagasló, Vladimir Micov (9/3 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) pedig egyre jobban beilleszkedik új csapatába, lassan ő lesz a Galata mindenese, akire a játék bármely szegmensében lehet számítani.

A Galatasaray legjobb dobói: Güler 18/3, Arroyo 15/9, Aldemir 13, Erceg 13/9, Gönlüm 10
A Neptunas legjobb dobói: Gailius 10/6, Girdziunas 10

 

Valencia Basket (spanyol, 1-3) – Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 2-2) 79-69

A második félidőben bemutatott sokkal jobb játékának köszönhetően felülmúlta a Valencia a Laboralt, így az ALBA és a Galata után ők is hozták a létfontosságú győzelmet, amivel talán végre elindulhatnak felfelé pocsék kezdésük után. Az első meccsek álmatag játéka után most volt tűz a hazai játékosokban, ennek meg is lett az eredménye. Pedig sokkal jobban kezdtek a baszkok, Thomas Huertel (11/6 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó) volt újfent a vezér, a francia játékmesteren folyt át a vendégek minden támadása, aki kosaraival vagy gólpasszaival szomorította a hazai szurkolókat és 22-11-es vezetéshez juttatta csapatát. A második negyed végén azonban éledezni kezdett a kezdeti sokkból a Valencia, 24-34 után egy 12-0-s rohanással átvették a vezetést.

Fordulás után is lendületben maradtak a hazaiak, a Laboral ezzel szemben csak erőlködött, nyoma sem volt már a gördülékeny labdajáratásnak. A Valenciában Luke Harangody (23/15 pont, 5 lepattanó, 7/5 tripla) nagyon elkapta a fonalat, beestek a kinti dobásai, nem tudtak vele mit kezdeni a Crespi-tanítványok. A belga hátvéd, Sam Van Rossom (14/3 pont, 9 gólpassz) ezzel egyidejűleg nagy iramot diktált csapatának, ez feküdt is a hazaiaknak, akik így teljesen megérdemelt győzelmet arattak.

A Valencia legjobb dobói: Harangody 23/15, Van Rossom 14/3, Dubljevics 13/3, Ribas 11/3
A Laboral legjobb dobói: Shengelia 20/6, Huertel 11/6

 

A forduló korábbi eredményei:

A-csoport
Real Madrid – Dinamo Sassari 115-94
Nyizsnyij Novgorod – Anadolu Efes 66-76
Zalgiris Kaunas – UNICS Kazany 77-71

B-csoport
Maccabi Tel-Aviv – Cedevita Zagreb 73-83

C-csoport
PGE Turow – Bayern München 89-78
Fenerbahce Ülker – FC Barcelona 78-80


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus