Euroliga: Fener-CSZKA csúcsderbi ma a DIGI Sporton!

Hat meccset rendeznek ma a Top 16 első fordulójának zárónapján, a programból kiemelkedik a Fener-CSZKA és a Zvezda-Real ütközet.

Top 16, 1. forduló

E-csoport

Crvena Zvezda Telekom (szerb) – Real Madrid (spanyol) (19.00)

Nem mindennapi csemegének ígérkezik a Crvena Zvezda és a Real Madrid összecsapása. Egyáltalán nem nevezhető tipikus Euroliga-derbinek a két gárda találkozója, az elmúlt években nem játszott egymás ellen a két csapat. Ezúttal viszont fognak, köszönhetően elsősorban annak, hogy a szerbek nagyszerű játékkal abszolválták már fordulókkal az alapszakasz vége előtt a továbbjutást. Jól összerakott csapat a Zvezda, akik kivétel nélkül minden csapatra nézve veszélyes ellenfelek, elsősorban fanatikus közönségük előtt, akik ezúttal ismét birtokba vehetik a Kombank Arenát a zártkapus meccses büntetés letöltése után. Esetükben ez nem csak közhely, és a Realnak is fel kell kötnie a felkötni valót, főleg, hogy ebben a szezonban eddig csak ritkán játszottak igazán jól a madridiak. A Barca elleni rangadón elszenvedett vereségből érkeznek erre a meccsre a spanyolok, kíváncsian várjuk, hogy mire mennek egy újabb kemény ellenfél ellen.

 

ALBA Berlin (német) – FC Barcelona (spanyol) (20.00)

Az ALBA Berlin számára minden meccs ajándék már a Top 16-ban, megsüvegelendő teljesítmény a germánok részéről, hogy itt vannak Európa szűk elitjében. Szasa Obradovics tanítványai azonban a tapasztalatszerzésen túl nyilván begyűjtenének néhány nagy skalpot ebben a szakaszban is, mint tették azt sikeresen egy körrel korábban például a Malaga ellen. Talán a legnehezebb ellenféllel, a Barcelonával kezdenek a berliniek, és mondani sem kell, hogy mindenféle teher nélkül léphetnek pályára a hazaiak. A Barcában már pályára léphet Edwin Jackson, a kiváló francia játékos Juan Carlos Navarro hathetes kihagyása okán érkezett Katalóniába. De nemcsak a spanyolok klasszisa, hanem Alex Abrines, Brad Oleson és Marcus Erikson is sérültek, várhatóan egyikük sem játszik ma.

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török) – CSZKA Moszkva (orosz) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Zvezda-Real összecsapásnál is van ígéretesebben hangzó párosítás már az első héten, hiszen a Fenerbahce az egyedüli veretlen csapatot, a CSZKA Moszkvát látja vendégül. Mivel a két meccset egy időben rendezik, így a szerb-spanyol derbi helyett a DIGI Sport is ezt a rangadót tűzi képernyőre, alighanem a kosárbarátok legnagyobb örömére. A Fener fordulóról fordulóra erősebb képet mutatott magáról, a Barcelona elleni idegenbeli siker a törökök eddigi legnagyobb eredménye a szezonban. Most itt az újabb alkalom, hogy egy másik top csapat, a minden sorozatot figyelembe véve 21 meccse veretlen CSZKA ellen bizonyítsanak Bjelicáék. Leírni is felesleges, hogy könnyű dolguk biztosan nem lesz, ám minden feltétel adott, hogy a törökök győzelmet ünnepelhessenek, még úgy is, hogy az Efes elleni rangadót majd 20 ponttal bukták el a hétvégén. Zseljko Obradovics mester szeretett volna egy rutinos, igazi játékszervező irányítót a csapatában tudni Ricky Hickman és Andrew Goudelock mellé, így a törökök megszerezték a Kazany kisesése után Nikosz Zisziszt a tatárföldiektől, aki be is mutatkozhat új csapatában. A CSZKA-ba úgy néz ki, hogy hosszas kihagyása után visszatérhet Milos Teodoszics, a szerb klasszis nélkül is remeklő Moszkva vele erősödött még tovább januárra.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol) – Anadolu Efes (török) (21.00)

Thomas Huertel személye jelenti a legnagyobb pikantériáját a Laboral Kutxa és az Anadolu Efes összecsapásának. A már hetekkel ezelőtt szárnyra kapott hír megerősítést nyert ugyanis, a francia irányító nem hosszabbította volna meg a nyáron lejáró szerződését a baszkokkal, így már most csapatot váltott, hogy a Laboral is nyerjen valamit karmestere távozásával. Az alapszakaszban 12,2-es pont-, valamint 6,7-es gólpasszátlaggal bíró Huertel jelenléte, illetve Nenad Krsztics visszatérése adhatja meg azt a szükséges pluszt az Efesnek, ami egy jó csapatot klasszis együttessé nemesít. Pikáns összecsapás várható tehát, aminek a végeredménye sem mellékes a két csapat számára, hiszen itt talán még több az igazán jó csapat, mint az E-csoportban, akiken át kell verekedniük magukat az ellenfeleknek.

 

Unicaja Malaga (spanyol) – Olympiakosz (görög) (21.00)

Két nagyon fizikális csapatot ismertünk meg ebben a szezonban a Malaga és az Olympiakosz személyében, akik most egymással csapnak össze a nyitó fordulóban. Nagy kérdés, hogy ebben a szegmensben melyik gárda teljesít majd jobban, de akármelyikük is lesz az, az kétségkívül előnyben lesz a másikkal szemben. Az Olympiakoszban több a meccset eldönteni képes klasszis játékos, elég talán Vaszilisz Szpanulisz vagy Matt Lojeski nevét említeni. A görögöknek nagyon jó hír, hogy a Pana elleni győzelem alkalmával visszatért a csapat egyik kulcsembere, Jorgosz Printezisz, akinek az Euroliga-debütálására is sor kerülhet ma. Mindezeket figyelembe véve az Olympiakosz tűnik valamivel esélyesebbnek, még spanyolhonban is.

 

EA7 Emporio Armani Milano (olasz) – Nyizsnyij Novgorod (orosz) (21.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Fener-CSZKA derbi után egyből megnézhetjük a DIGI Sporton az Olimpia Milano-Nyizsnyij Novgorod találkozót. Mindkét csapatnál sikernek tekinthető, hogy eljutott ebbe a szakaszba, de kétségkívül a tavaly rájátszás-résztvevő Milanónak volt ez sokkal inkább „kötelező” feladat. Több bravúr kell az olaszoknak ahhoz, hogy az egy évvel ezelőtti szereplését meg tudja ismételni, nagyon erős az F-csoport, itt már nem számít esélyesnek az Olimpia. Ahogy a Nyizsnyij Novgorod sem, újoncként rögtön továbbjutottak az oroszok, ráadásul az idei legjobb pontszerző, Taylor Rochestie nélkül tették mindezt az utolsó, sorsdöntő meccseken. A Nyizsnyij amerikai vezére most viszont már bevethető állapotban van, a hírek szerint zöld utat kaphat már erre a meccsre is az orvosoktól. Ez biztosan nagyot lendít a VTB Ligában 10-0-lal nyitó, ám most kétszer is vereséget szenvedő oroszokon, akik így ki-ki meccsre utazhatnak a hasonló játékerőt képviselő Milanóhoz.


Élőképes stremek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A forduló eddigi eredményei:

E-csoport
Galatasaray – Zalgiris Kaunas 78-69
Panathinaikosz – Maccabi Tel-Aviv 83-76


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus