Euroliga: Jasikeviciusék állítanák meg a szárnyaló Panát

Az előző forduló és az elmúlt hónap legértékesebb játékosaival felálló Panathinaikosz győzelmi sorozatát a klubhoz ezer szállal kötődő Saras Jasikevicius próbálja ezúttal megállítani. A CSZKA favoritként látogat Bambergbe, a Maccabi-Valencia, a Baskonia-Malaga és a Milano-Himki meccseken viszont a pillanatnyi forma dönthet.

Alapszakasz, 11. forduló

Zalgiris Kaunas (litván, 5-5) – Panathinaikosz Superfoods (görög, 7-3) (19.00)

A bombaformában lévő Panathinaikosz ezúttal Kaunasba látogat a forduló nyitómeccsén, és próbálja meg tovább nyújtani a jelenleg ötmeccses győzelmi szériáját. A görögök egyébként nemcsak csapatszinten és az eredményesség terén vannak a csúcson jelenleg, hanem az egyéni teljesítményeket tekintve is, hiszen Nick Calathest választották november hónap MVP-jének, James Gist pedig az előző forduló legértékesebb játékosa lett (De Colóval együtt). Ez a két elismerés sokat elárul a Pana kiváló játékáról, hiszen a Calathes-Gist kinti-benti duó összjátéka az alfája és az omegája a Zöldek remeklésének, melléjük pedig valaki mindig előlép a társak közül is. A Zalgiris ezt a remek szériát szakítaná meg tehát, amire Saras Jasikevicius mester minden bizonnyal alaposan fel fogja készíteni őket. Nála jobban ugyanis szinte senki sem ismeri jobban ezt a Panát, hiszen azon túl, hogy megnyert a trófeát az athéniakkal, Calathes-szel még csapattársak is voltak, Xavi Pascual az edzője volt a Barcánál, Lukas Lekavicius pedig épp az ő keze alatt játszott még tavaly. További érdekesség, hogy a Pana az elmúlt három meccsén egyaránt 82 pontot dobott, ez viszont nem biztos, hogy most elég lesz a sikerhez.

Brose Bamberg (német, 5-5) – CSZKA Moszkva (orosz, 8-2) (20.00)

Az elmúlt években rendre nagyszerű meccseket hoznak a németek pályaválasztásával vívott Bamberg-CSZKA derbik, és ezúttal is van esély egy jó kis összecsapásra. A Bamberg egyébként két éve győzte le először, és mindeddig utoljára a moszkvaiakat az Euroligában, és bár ezt az eredményt tavaly is kis híján megismételték, az utolsó pillanatokban mégis a CSZKA örülhetett. A Bamberg egyébként az elmúlt hat fordulóban egy sormintát követett, hiszen egy győzelmük után rendre egy vereség következett, és reményeik szerint ez a széria folytatódni fog legalább még ezen a héten, hiszen legutóbb vesztesen hagyták el a pályát a másik moszkvai csapat, a Himki otthonában. A meccs esélyese ettől függetlenül természetesen a CSZKA, akik az elmúlt nyolc találkozójukból hetet megnyertek, köszönhetően az elképesztően intenzív, rendre 90 pont körül termelő támadójátékuknak, amivel a Bambergnek fel kell vennie a versenyt, ha meglepetést akarnak elérni.

Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 6-4) – Valencia Basket (spanyol, 3-7) (20.05)

A liga legrosszabb formában lévő csapata, a hatmeccses vereségsorozatban lévő Valencia ezúttal a Maccabi otthonába látogat, ahol ezúttal sem ők a favoritok. A náluk erősebb csapatok ellen nem sok esélye volt eddig a spanyol bajnoknak (ahogy múlt héten az Olympiakosz ellen sem), de a többi, szorosabb meccsen sem tudták átlépni saját árnyékukat és nem tudták győztesen elhagyni a pályát. Szétesettnek azért nem nevezhetjük a Valenciát, de egy sikerre most már óriási szükségük lenne, amiért nyilván mindent el fognak követni ezúttal is. A két gárda között lepattanózásban és tripladobásban van a legnagyobb különbség, mindkettőben 39-32-re vezet az egyik fél, hiszen a Maccabi ennyivel több pattanót szed meccsenként, a Valencia viszont ennyivel jobb százalékkal tüzel kintről. Amelyik fél a maga javára tudja fordítani ezeket a statisztikai mutatókat, az jó eséllyel megnyeri a mérkőzést.

Baskonia Vitoria Gasteiz (spanyol, 4-6) – Unicaja Malaga (spanyol, 3-7) (20.30)

Erre a hétre is jut egy spanyol derbi, hiszen a mezőny öt hispán csapata közül ezúttal a Baskonia és a Malaga küzdenek meg egymással. A két alakulat hasonló mérleggel, ám teljesen ellentétes szériát futva áll jelenleg 4-6-tal illetve 3-7-tel. A Baskonia ugyanis 0-4-es kezdése után kezdett el felemelkedni, míg a Malaga 3-3 után kapott ki sorozatban négyszer, így immár a vitoriaiak állnak jobban kettejük közül. Jelenleg tehát a baszkokat tekinthetjük esélyesebbnek, ám a Malaga a legutóbbi két meccsén azért a CSZKA-t és a Panát is alaposan megszorította, ez pedig ezen a várhatóan nem túl sok pontot hozó mérkőzésen is a minimum elvárás velük szemben.

AX Armani Exchange Milano (olasz, 3-7) – Himki Moszkva (orosz, 6-4) (20.45)

Nem egy klasszikus Euroliga-párosítás a Milano és a Himki Moszkva találkozója, hiszen eddig mindössze kétszer, még a 2009/2010-es idényben találkozott egymással ez a két csapat (akkor mindkétszer a Himki nyert). Épp ezért lesz érdekes látni, hogy mire mennek egymással a felek, nehéz tippelni, egyikük győzelmén sem lepődnénk meg. A mindig szertelen Olimpia mellett a Himki is a mezőny egyik, ha nem a legizgalmasabb csapata, hiszen Shved és az amerikai játékosok egy bármire képes elegyet alkotnak, Robinson kidőlésével és Honeycutt visszatérésével pedig a szerkezetük is meglehetősen egyedi lett, hiszen így az éppen pályán lévő irányító és center között néha mindössze 6-7 centi különbség van magasságban. A Himki három vereség után talált vissza a győzelem útjára legutóbb a Bamberg ellen, amit a Milano is szeretne most megtenni, ők az Olympiakosz és az Efes ellen is az utolsó percig versenyben voltak ugyan, de mindkétszer kikaptak.
 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus