Euroliga: Ma elkezdődik az ünnepi nagyüzem

Dupla fordulóval hangolódnak a karácsonyra az Euroliga-csapatok, jön az eheti első játéknap Pana-Maccabi és Real-Valencia derbivel. 

 

Dupla fordulóval hangolódnak a karácsonyra az Euroliga-csapatok, az eheti első játéknapon a legnagyobb rangadó a Calathes nélküli Pana és a Maccabi találkozója lesz. A Fener a Zvezda ellen nem akar ugyanabba a folyóba lépni, mint legutóbb, a Real a tavalyi spanyol döntőért vághat vissza a Valenciának, a Zalgiris-Bamberg meccsen pedig két önbizalomtól duzzadó középcsapat néz farkasszemet egymással.

Alapszakasz, 13. forduló

Fenerbahce Dogus (török, 8-4) – Crvena Zvezda mts (szerb, 5-7) (18.45, TV: DIGI Sport 1, ÉLŐ)

Sokan talán csak legyintettek a múlt héten, mikor a jó formában lévő Zalgiris látogatott a címvédő Fenerbahce otthonába, ők most biztosan nem esnek ugyanebbe a hibába, mikor a szintén remek szériát futó másik kiscsapat, a Crvena Zvezda érkezik az Ülker Sports and Event Hallba. A legutóbbi fordulóban ugyanis a szezon egyik legjobb meccsét játszotta egymással a török és a litván gárda, ahol a Fener nem tudta bevinni a megrendítő ütést a végjátékban, így leforrázták őket a kaunasiak. A Zvezda szerencsétlenségére ebbe a hibába újra biztosan nem fog esni a tavalyi bajnok, erre Obradovics mester a garancia. A szerbeknek persze így sincs mitől tartaniuk, az esélytelenek nyugalmával érkeznek Isztambulba. Így volt ez Madridban is, ahonnan aztán nagy bravúrral távoztak, ettől pedig szárnyra kaptak és a bombaformában lévő James Feldeine vezetésével az Efest és a Valenciát is legyőzték azóta. Az esélyek tehát egyértelműen a Fener mellett szólnak, de a fenti példák is mutatják, hogy hiba volna előre elkönyvelni a címvédő győzelmét.

Zalgiris Kaunas (litván, 7-5) – Brose Bamberg (német, 6-6) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

Ahogy az előző meccsnél említettük tehát, a Zalgiris hatalmas győzelemmel a háta mögött érkezik a Bamberg elleni összecsapásra. A litvánok azonban nemcsak a Fener ellen játszottak szinte hibátlanul, hanem előtte már a Pana ellen is csak a legfelsőbb szinteken beszélhettünk róluk, így mindkét alkalommal megtörtek egy-egy győzelmi sorozatot a sztárcsapatok részéről. A hazaiakhoz hasonlóan a Bamberg is kellő önbizalommal érkezhet erre a találkozóra, hiszen ők a másik tavalyi döntőst, az Olympiakoszt múlták felül a múlt héten. Azt a meccset a sírból hozta vissza a német bajnok, de ez összességében is jellemző rájuk, hiszen a legutóbbi három meccsüket egyaránt kétszámjegyű hátrányból fordítva nyerték meg. Nem dőlhet tehát hátra egy esetleges nagy előny birtokában sem a Zalgiris, és ahogy a Fenernél Obradovics, erre a kaunasiaknál Jasikevicius edző a biztosíték, aki a nagy győzelmek után is a földön tartja játékosait, és akinek az Andrea Trinchierivel vívott taktikai csatája rendkívüli csemegének ígérkezik. 

Panathinaikosz Superfoods (görög, 8-4) – Maccabi FOX Tel-Aviv (izraeli, 7-5) (20.15)

A játéknap rangadóját a Panathinaikosz és a Maccabi vívják egymással, ahol minden adott egy egészen kiváló derbihez. A két csapatot mindössze egy győzelem választja el egymástól a tabellán, és az idei szereplésük mindkettejüknek egyértelműen pozitív, amit most még tovább javíthatnak. Igaz a Maccabi a két legutóbbi idegenbeli meccsét biztosan nem teszi ki az ablakba, amit 22 illetve 15 ponttal veszítettek el Hangáék illetve legutóbb a CSZKA ellen. Ezek után nagyon össze kellene szedniük magukat az izraelieknek az OAKA pokoli hangulatában, viszont egyértelműen az ő malmukra hajtja a vizet Nick Calathes kiesése a görögöktől. November hónap MVP-je ugyanis vállsérülést szenvedett, az ő kidőlése hatalmas érvágás csapatának, ám a Pana-hívek mégis felléplegezhettek, hiszen a játékmester messze elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet, és ha minden jól megy az első 2018-as meccsen már újra a pályán lehet a társakkal. Calathes hiányában Nikosz Pappasznak és Lukas Lekaviciusnak kellene előlépnie, kíváncsian várjuk, hogy ők sikeresen megoldják-e az irányítóposztot, vagy esetleg a Maccabi távozik győztesen Athénból.

Real Madrid (spanyol, 6-6) – Valencia Basket (spanyol, 3-9) (20.45)

A tavalyi spanyol bajnoki döntőben nem kis meglepetésre a Valencia pályahátrányból szerezte meg az ACB Liga trófeáját a Real Madrid orra elől. Ezért a vereségért az idei szezonban ugyan egyszer már visszavágtak a fővárosiak, ám minden bizonnyal most is extra motivációval lépnek pályára a királyiak. Ez pedig aligha jó hír a Valenciának, akik immár nyolcmeccses vereségsorozatban vannak, legutóbb a Zvezdát sem sikerült megverniük odahaza, így finoman fogalmazva Madridban sem ők az esélyesek. A Real sem története legsikeresebb időszakát éli ezekben a hónapokban, de nekik a múlt heti, Barcelona elleni győztes El Clásico kellő önbizalmat kellett, hogy adjon, ami újra elindíthatja Doncicékat felfelé.

 

Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!

 

A bajnokság állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus