Euroliga: Újabb Pana-Barca rangadó a mai programban!

Az ALBA Berlin-Zalgiris összecsapással már tegnap elkezdődött a Top 16 kilencedik fordulója, ma pedig újabb vízválasztó meccsek jönnek.

Top 16, 9. forduló

E-csoport

ALBA Berlin (német, 4-5) – Zalgiris Kaunas (litván, 3-6) 80-72

Reggie Redding (27/6 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) karrierjének talán legjobb meccsével le tudta győzni az ALBA Berlin a Zalgiris Kaunast a kilencedik forduló szerdai nyitómeccsén. Mindkét csapat azonos mérleggel állt az összecsapásuk előtt, és ezzel az eredménnyel a germánoknak adatik meg az esély, hogy a Panathinaikosz és a Barcelona után eredjenek a hátralévő meccseken. A találkozó az első félidőben még szoros volt, ám ekkor is az ALBA járt már előrébb, elsősorban Redding remeklésének köszönhetően. A különbség aztán a nagyszünet után lett nagy, mikor jelentősen tudott emelni a Berlin védekezése színvonalán. A legnagyobb különbség a negyedik negyed elején, 67-51-nél alakult ki, ám egy nagy hajrával a Zalgiris felzárkózott 5 pontra (71-66). Ekkor azonban a németek második esélyből a szintén kiválóan játszó Alex Renfroe (10/3 pont, 8 gólpassz, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Leon Radosevic (12 pont, 6 lepattanó) révén szereztek kosarakat, így Arturas Milaknisék (18/12 pont) feltámadása megtorpant, és behúzta a győzelmet az ALBA.

Az ALBA Berlin legjobb dobói: Redding 27/6, Banic 13, Radosevic 12, Renfroe 10/3
A Zalgiris legjobb dobói: Milaknis 18/12, Songaila 12, Siim-Sander 12, Anderson 10/6

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-7) – Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6-2) (20.45, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Crvena Zvezda és a Maccabi Tel-Aviv mérkőzése a két gárda merőben ellentétes előjelű mérlege ellenére sem tekinthető előre lefutott találkozónak. A Zvezda a belgrádi katlanban mindenkire veszélyes, még akkor is, ha ezt a Top 16-ban nem nagyon sikerült bizonyítaniuk, hiszen egyedül az ALBA Berlint tudták eddig legyőzni. Itt a remek alkalom számukra, hogy a címvédő elleni meccsen meglepjék kitartó szurkolóikat egy bravúrgyőzelemmel. Ez a lehetőség benne is van a szerbekben, de ehhez túl kell lépniük az első meccsek okozta frusztráltságon, illetve a kétfrontos terhelés fáradtságán. A Maccabi egyébként is hajlamos kicsit belealudni az ilyen meccsekbe, amit a Cedevita és az ALBA elleni hazai vereségeik is alátámasztanak. Devin Smithék a tavalyi Final Four után idén is a nagy rangadókra vannak igazán élesítve, ekkor tudják kihozni magukból a maximumot.

 

Panathinaikosz (görög, 5-3) – FC Barcelona (spanyol, 5-3) (20.45)

A Panathinaikosz és a Barcelona ebben a szezonban már negyedszer találkoznak egymással, és az eddigi mérleg egyértelműen a katalánok fölényét mutatja, hiszen mindháromszor ők diadalmaskodtak. Azóta viszont már sok minden változott, a Barca szezon eleji előnye – mely elsősorban az összeszokottságból adódott – elillanni látszik a riválisokkal, így a Panával szemben is. A görögök egyébként is bombaerősek az OAKA-ban, hiszen eddigi kilenc hazai meccsükből nyolcat megnyertek, az egyetlen fiaskójuk épp a Barca ellen született. Navarróék viszont azóta sem tudtak nyerni idegenben, a Top 16 során csak szenvednek otthonuktól távol. A két csapat mindig bizonyítani akar egymásnak, ám most a presztízsen túl is nagy a tétje kettejük összecsapásának, hiszen egyaránt 5-3-as mérleggel állnak, így aki most nyer, az jobb esélyekkel csatázhat a Reallal és a Maccabival a csoport első két helyéért és vele a pályaelőnyért a playoffban. A Barca egy győzelemmel, a Pana pedig egy legalább ötpontos sikerrel kerülne kétmeccses előnybe a másikkal szemben a januári összecsapásuk (80-76) után.

 

F-csoport

Fenerbahce Ülker (török, 6-2) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-6) (19.00, TV: DIGI Sport 2, ÉLŐ)

A Fenerbahce és a Nyizsnyij Novgorod teljesen más szájízzel várhatja kettejük összecsapását. A Fener a múlt héten a szezon talán legnagyobb győzelmét aratta, mikor a CSZKA Moszkva otthonából távozott győztesen. Barcelonában is nyertek már korábban a törökök, ám ezen a meccsen taktikailag is olyan felkészültséget mutatott az Obradovics-legénység, amilyet eddig az idény során még nem láthattunk tőlük. Idegenben megy igazán az isztambuliaknak, a hat győzelmükből mindössze egyet szereztek eddig hazai pályán, már csak ennek okán is óvatosnak kell lenniük ezúttal. Még akkor is, ha a Nyizsnyij jelenleg pocsék szériában van, hiszen a meccs előtt még csak egy győzelemmel szerénykedő Milanótól kaptak ki Oroszországban legutóbb. Ráadásul Tarence Kinsey mellé Art Parahuszki is kidőlt a sorból, ez pedig nem sok jót vetít előre a palánk alatt számtalan variációs lehetőséggel rendelkező Fener ellen, akiknél épp Jan Vesely és Nemanja Bjelica vannak csúcsformában az elmúlt hetekben.

 

Laboral Kutxa Vitoria (spanyol, 4-4) – CSZKA Moszkva (orosz, 6-2) (20.45)

Garantáltan nem lesz könnyű dolga a CSZKA Moszkvának Vitoriában, ezt eddig egyik csapat sem mondhatta el magáról a Top 16-ban. Az oroszok mellett az Olympiakosz is megszenvedett már a Laborallal, igaz a két sztárcsapat végül azért legyűrte a baszkokat hazai pályán. A Laboral azonban múlt héten már nemcsak szorongatott, hanem az Efes isztambuli legyőzésével komolyan beszállt a továbbjutásért vívott harcba, hiszen egyaránt 4-4 győzelemmel állnak a törökökkel az utolsó rájátszást érő helyen. A CSZKA helyzete ennél azért sokkal jobb, de ahogy már említettük, De Colóék jelzésértékű vereséget szenvedtek a Fenertől, ahol megmutatkozott az oroszok gyengébbik oldala is. A törökök kizökkentették megszokott ritmusukból a moszkvaiakat, akik erre nem tudtak reagálni, Teodoszics pedig frusztráltságában ki is állíttatta magát, amivel elment számukra a meccs az utolsó percben. Az oroszok célja nyilván továbbra is a csoportgyőzelem, ehhez azonban nem hibázhatnak most Baszkföldön (sem).


Élőképes streamek ezen a linken találhatók a mérkőzésekhez!


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus