Euroliga: Visszavágott a Maccabi a Panának

A játéknap rangadóját a Maccabi nyerte a Pana ellen, a Real és a Zalgiris oktatott, Samardo Samuels 36 ponttal szomorította a Novgorodot.

Top 16, 8. forduló

E-csoport

Zalgiris Kaunas (litván, 3-5) – Galatasaray (török, 2-6) 72-59

Nagyon simán verte meg a Zalgiris a Galatasarayt, így a két csapat közül a litvánok szerezték meg maguknak az esélyt, hogy az élmezőny után eredjenek. Azt eddig is tudtuk, hogy Carlos Arroyo nélkül a Galata csak fogatlan oroszlán, ám azért az meglepő volt, hogy a törököknek esélyük sem volt még csak megszorítaniuk sem a Zalgirist. A meccs már a legelején eldőlt, hiszen az első bő hét percben 20-3-as kezdést produkált a házigazda. Elsősorban Paulius Jankunas (12 pont, 9 lepattanó) és Will Cherry (10/9 pont, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) villogtak a kezdeti nagy roham során. A folytatásban a többi litván játékos is szépen beletette a közösbe a magáét, így tartotta 10 pont feletti vezetését a Kaunas. A Galatában három játékos emelhető ki, a dupla-duplázó Kerem Gönlüm (13 pont, 10 lepattanó) mellett Justin Carter (13 pont, 5 lepattanó, 3 gólpassz) és Sinan Güler (16/9 pont, 7 lepattanó) voltak jók. Rajtuk kívül azonban lényegében senki nem tudott értékelhetőt nyújtani, így nem csoda, ha még a 60 pontból sem jöttek ki az isztambuliak.

A Zalgiris legjobb dobói: Jankunas 12, Ulanovas 11/6, Cherry 10/9
A Galatasaray legjobb dobói: Güler 16/9, Carter 13, Gönlüm 13

 

Real Madrid (spanyol, 7-1) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-7) 85-61

Egy negyedet bírt a Crvena Zvezda a friss spanyol kupagyőztes Real Madrid otthonában, utána viszont kíméletlenül érvényesítették a papírformát a blancók. Az ellenállhatatlan Boban Marjanovics (21 pont, 13 lepattanó, 3 blokk) főszereplésével az első negyedben még végig a Zvezda vezetett, nem találták az ellenszert az óriásra a madridiak. Centerposzton a folytatásban is erősek voltak a szerbek, hiszen Marjanovicshoz hasonlóan a csereként beálló Maik Zirbes (13 pont, 9 lepattanó) is dupla-dupla közeli teljesítménnyel rukkolt elő. A folytatásban azonban nagyon belelendült a játékba a Real támadógépezete, elsősorban Jaycee Carroll (17/3 pont, 3 lepattanó) révén, de Sergio Rodriguez (13/3 pont, 3 gólpassz) és Rudy Fernandez (15/3 pont) is elkapták a fonalat. Elsősorban nekik köszönhetően elhúztak a spanyolok, félidőben már ők vezettek 40-29 arányban. Tették mindezt úgy, hogy a nagyszünetig egyetlen triplát sem értékesítettek, így mikor a kinti dobások is ülni elkezdtek, akkor hirtelen szakadéknyi lett a különbség. Könnyedén nyert tehát a Real, akik így továbbra is őrzik első helyüket az E-csoportban.

A Real Madrid legjobb dobói: Carroll 17/3, Fernandez 15/3, Rodriguez 13/3
A Crvena Zvezda legjobb dobói: Marjanovics 21, Zirbes 13

 

Maccabi Tel-Aviv (izraeli, 6-2) – Panathinaikosz (görög, 5-3) 73-70

Ezúttal a tel-aviviak kerültek ki győztesen a Maccabi-Panathinaikosz párharcból, miután ha nem is sokkal, de szinte végig vezettek a mérkőzésen, a görögökben pedig nem volt meg a győzelemhez szükséges pici plusz. Batistáék nem tudták kihasználni a súlybeli fölényüket a palánkok alatt, aminek Athénban nagyban köszönhették a győzelmüket még az első fordulóban. Nagyon jól védte a festéket a Maccabi, és mivel nem mentek be a triplák sem a Panánál (18/4 félidőig), így a behúzódó védekezés eredményre vezetett. Hazai oldalon viszont eljutottak a kisemberek is a gyűrűig, mindig volt valaki, aki lökést adott a címvédőnek. Ennek eredményeképp félidőben 38-30-as állást mutatott az eredményjelző, ekkora különbség feltétlenül volt a két csapat között.

Fordulás után aztán elsősorban Vlantimir Jankovics (16/12 pont) és Nikosz Pappasz (15/6 pont, 3 gólpassz) révén stabilizálni tudta kinti dobóteljesítményét a Pana, 33/12-es triplamutatóval fejezték be a meccset, ami az első félidei szenvedés után még jónak is mondható. Ennek nem is maradt el a hozadéka, hiszen a görögök szépen visszajöttek a meccsbe. 1-2 pontnál közelebb azonban sosem jutottak, nem tudták átlépni saját árnyékukat, ráadásul a Maccabiból támadásban vagy védekezésben továbbra is mindig megvillant valaki, olyanok is, akiktől nem feltétlenül számítottunk volna ilyesmire. A véghajrában sem volt esélyük a vendégeknek a fordításra, ám arra gondosan ügyeltek, hogy az egymás elleni összevetésben továbbra is ők maradjanak jobbak, hiszen a hazai hétpontos győzelem után az athéniak végeznek majd előrébb, ha esetleg ugyanolyan mérleggel állnának a Top 16 végén.

A Maccabi legjobb dobói: Pargo 16/3, Tyus 10, Ohayon 10/6, Alexander 10
A Panathinaikosz legjobb dobói: Jankovics 16/12, Pappasz 15/6, Gist 12

 

F-csoport

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 2-6) – EA7 Emporio Armani Milano (olasz, 2-6) 76-85

Samardo Samuels (36 pont, 9 lepattanó, 12 kiharcolt fault, 16/14 dupla) elképesztő extrájával végig vezetve tudott diadalmaskodni a Milano a Nyizsnyij Novgorod otthonában. Ez a meccs szinte kizárólag a lehengerlően domináló Samuelsről szólt, akinek a 47 index pontja a Top 16 történetében a harmadik legjobb performansz, a 36 pontja pedig klubrekord a Milanónál. Nem megszokott dolog ez a rendkívüli ponttermés a jamaicaitól, hiszen ezzel a teljesítménnyel megduplázta az idei 18 pontos csúcsát.

Ami a meccset illeti sok fordulat nem történt, Tarence Kinsey nélkül nem sok esélye volt a Novgorodnak, főleg úgy, hogy csak Taylor Rochestie (21/3 pont, 6 gólpassz) nyújtott kiemelkedőt, a hazaiak remek centere, Art Parahuszki pedig le volt játszva a pályáról, momentuma is alig akadt. Samuels az első negyed után 16, a félidőben pedig már 27 pontnál járt, így csapata 50-40-re vezetett a nagyszünetben. A folytatásban Daniel Hackett (12/9 pont, 9 gólpassz) és MarShon Brooks (14/3 pont, 6 lepattanó) is felnőtt az olaszok legjobbja mellé, így továbbra is őrizte vezetését az Olimpia. A Nyizsnyij mégis szorossá tudta tenni a meccset, a negyedik negyed elején kettő pontra, másfél perccel a vége előtt pedig négyre (74-78) zárkóztak fel az oroszok. Ekkor azonban Brooks bevágott egy triplát, Linas Kleiza (9/3 pont, 7 lepattanó) pedig büntetőivel lezárta a meccset.

A Nyizsnyij Novgorod legjobb dobói: Rochestie 21/3, Kvosztov 13/6, Antonov 10/3, Thompkins 10, Baburin 10/3
A Milano legjobb dobói: Samuels 36, Brooks 14/3, Hackett 12/3


A csoportok állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus