FIBA EC, Negyeddöntők, 2. kör - Francia csapatok a 4 között

Tegnap este lejátszották az utolsó mérkőzést is a FIBA Europe Cup negyeddöntőiben - az elődöntőbe a Bonn mellett a belga Oostende is bekerült, a korábban az Albával és a Körmenddel is találkozó Chalon, valamint az első két csoportkörben a vasiakkal és a Sopronnal is összecsapó Nanterre pedig szintén ott vannak a legjobb négy között.

Az első negyeddöntő-visszavágót még múlt hét kedden játszották. A Nanterre mindössze 3 pontos hátrányt szedett össze Törökországban, így favoritnak számított a második meccs előtt. A franciák rögtön egy 26-10-es negyeddel nyitottak, és innentől kezdve nem is volt kérdés a továbbjutó kiléte - a Muratbey Usak Sportif ugyan megnyerte 10 ponttal a harmadik negyedet, így visszajöttek 12 pontra, de a záró 10 percet 18 ponttal húzták be a hazaiak, akik végül 28 ponttal győztek, összesítésben pedig 25 egységgel bizonyultak jobbnak. A Nanterre-nél Spencer Butterfield egészen félelmetes hatékonysággal szórt kintről, új FIBA Europe Cup rekordot állított fel 11 bedobott hármasával (39 pont, 11/13 tripla, 33 VAL), de az NBA drafton a második kör elejére vát Mathias Lessort is masszív produkciót nyújtott (21 pont, 12 pattanó, 25 VAL), a mai napon a görög állampolgársághoz szükséges papírokat elintéző (édesanyja amerikai-görög), és így a nyári Eb-n valószínűleg a görög válogatottban szereplő Zach Auguste viszont hiába volt hasznos a túloldalon, sokat nem ért teljesítménye (14 pont, 10 pattanó, 16 VAL).

A legkönyebb helyzetben a Telekom Baskets Bonn volt a visszavágók előtt, hiszen hazai pályán 21 pontos fórt szedtek össze az Ironi Nahariya elleni első mérkőzésen. A második összecsapáson az első három negyedben szinte fej-fej mellett haladtak a felek, és bár az izraeliek a záró játékrészben meg tudtak lépni ellenfelüktől, így 10 ponttal győztek, a németek jutottak tovább. A győztesnél Brian Hopson 30 fölé jutott (31 pont, 5 pattanó, 27 VAL), de nagyon jó volt Yancy Gates is (25 pont, 6 pattanó, 25 VAL), míg a túloldalon Julian Gamble kiemelkedett a többiek közül (22 pont, 14 pattanó, 29 VAL).

Óriási csata volt várható a Telenet Oostende és a Jenyiszej Krasznojarszk párharcában, itt az oroszok 12 ponttal nyerték az első összecsapást. A belgák bekezdtek, 15 ponttal nyerték az első félidőt, innentől pedig az volt a kérdés, hogy a 12 pont melyik oldalán végeznek majd a felek, végig e környékén lebegett a különbség. A rendes játékidő végén rengeteg büntetőt dobhatott mindkét oldal, amiből végül egyik sem jött ki győztesen, ugyanis pontos 12 pont volt a differencia 40 perc játékot követően (84-72). A hosszabbítás első három percében sem nagyon változott a helyzet, aztán az összesen 6 pontig jutó Khalid Boukichou beszórt két duplát, az egész mérkőzésen parádésan játszó Corey Walden (25 pont, 6 pattanó, 4 gólpassz, 35 VAL) két büntetőt, ezzel ellépett az Oostende, és be is húzta a meccset 95-79-re, ami elődöntőt ért nekik. A Jenyiszej legjobbja sokadjára is Frank Elegar volt (17 pont, 15 pattanó, 5 szerzett, 4 eladott labda, 30 VAL), de nem volt elég az ő jó teljesítménye és rendes játékidő végén beszórt két büntetője sem a továbbjutáshoz.

A többi találkozóval ellentétben ezen a héten találkozott egymással a Chalon és a Cibona - az első derbit 2 ponttal nyerték a horvátok. Jobban kezdtek a franciák, de elég kiegyenlített volt a meccs, nagyobb különbséget nem tudtak kiharcolni a hazaiak sem, sőt. A harmadik negyed második felében, a 28. percben 51-60-at mutatott az eredményjelző, 9 ponttal vezettek tehát a vendégek. Ekkor jött N'Zeulie a hazaiknál, aztán az ex-paksi John Roberson (17 pont, 7 gólpassz, 19 VAL), a negyedik negyed nagy részében pedig az ezúttal is jól játszó Cameron Clark (26 pont, 8 pattanó, 23 VAL), akik megfordították az összecsapást. A horvátok nem adták fel, egyáltalán nem szakadtak le, az utolsó 20 másodpercben, 81-78-nál pedig volt lehetőségük arra, hogy egy duplával elveszítsék ugyan a meccset, de behúzzák a továbbjutást. Az egyébként nagyon jól játszó Scottie Reynolds (15 pont, 11 gólpassz, 3 szerzett labda, 25 VAL) eladta azonban a labdát, Roberson beszórta a két büntetőt ezt követően, Zeljko Sakic pedig szintén eladta a labdát a legvégén, így 5 ponttal győztek és az elődöntőbe kerültek a franciák.


Eredmények a negyeddöntők 2. mérkőzéseiről

Nanterre 92 - Muratbey Usak Sportif  110-82
Továbbjutott: a Nanterre 92 192-167-es összesítéssel

Telenet Oostende - Jenyiszej Krasznojarszk  95-79 hosszabbítás után
Tj.: a Telenet Oostende 167-163-as összesítéssel

Elan Chalon - Cibona Zagreb  83-78
Tj.: az Elan Chalon 168-165-ös összesítéssel

Ironi Nahariya - Telekom Baskets Bonn  90-80
Tj.: a Telekom Baskets Bonn 169-158-as összesítéssel
 

Az elődöntők párosításai

Telenet Oostende - Elan Chalon
Nanterre 92 - Telekom Baskets Bonn

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus