ACB Liga – 11. forduló: A Valencia sem tudta megállítani a Real Madridot

(STATISZTIKÁK+VIDEÓK) Szélsebesen robog Európa legnívósabb bajnoksága: az ACB liga 11. fordulója is tartogatott számos érdekfeszítő, hosszabbításba torkolló mérkőzést! Hanga Ádám csapatával, a Laboral Kutxával is a baszk rangadó ráadásában maradt alul a feljavulóban lévő Bilbao ellen. A kör rangadójának beharangozott Valencia-Real Madrid összecsapáson sokáig a hazaiak akarata érvényesült, de végül a Királyi Gárda megmutatta miért is legfőbb várományosa - többek között - az Euroliga trófeának. A másik óriásklub, a Barcelona is sikeresen vette az akadályt; Jacob Pullen remeklésének köszönhetően megszerezte nyolcadik győzelmét. Nézzük meg, hogyan alakult a spanyol pontvadászat újabb köre!   

Bruixa D’or Manresa (4-7) – CB UCAM Murcia (4-7): 84-74 (24-20, 24-18, 15-23, 21-13)

Hanga Ádám ex-csapata hosszan tartó (4 forduló) vesztes sorozatot tört meg a közvetlen rivális, Murcia elleni győzelmével. Hatalmas elánnal kezdte meg a rangadót a Manresa, az ötödik percben Giannopulosz tripláját követően (12-6) Oscar Quintana kénytelen volt időt kérni. A Kim Tillie-Jordi Grimau fémjelezte Murcia rákapcsolt, ám Darryl Monroe remek formában pattogtatott, neki köszönhetően előnnyel zárhatta a Manresa az első etapot (24-20). Sőt az amerikai társai kedvét is meghozta: a 15. percben már kétszámjegyű fórra tett szert a hazai gárda (35-25), de Rodrigo San Miguel és Ben Romdhane időben feleszméltek, vezetésükkel a vendégek egészen három pontra csökkentették hátrányukat (39-36). A második negyed utolsó percei ismét a katalánok jó megoldásairól szólt, újra visszaállították tíz pontos előnyüket (48-38). A fordulást követően azonban robbantott a Murcia: egy 4-15-ös etapot repesztve, a találkozón először megszerezte a vezetést (52-53) valamint egyértelműsítette: azért utazott ide, hogy először győzedelmeskedjen a Nou Congostban. De a svéd, Marcus Eriksson a legjobbkor rázta meg magát, Darryl Monroe segítségével nem engedte, hogy csapata sorozatban ötödször veszítsen, így a harmadik negyedbeli megingást kijavítva végül a katalán egylet ért révbe.
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Bruixa D’or Manresa legjobb dobói: Monroe 22, Eriksson 16/6, Arco 11/6
A CB UCAM Murcia legjobb dobói: Tillie 14, J. Grimau 13/3, Romdhane 11/9

Iberostar Tenerife (6-5) – CB Valladolid (1-10): 84-68 (25-16, 14-16, 20-12, 25-24)

A várakozásoknak megfelelően alakult a meccs a Kanári-szigeteken: a „pofozógép” CB Valladolid még csak megnehezíteni sem tudta Blagota Sekulic-ék dolgát. Rögtön az első percekben tudatosítani akarta a hazai fél, hogy nincs keresnivalója ellenfelének: 14-4-nél Ricard Casas vezetőedző kénytelen volt maga köré hívni tanítványait. Úgy tűnt a mester intelmei hatottak, Jason Rowe irányításával megkezdték a zárkózást a vendégek (25-20). A tenerifei együttes ekkor ritmust váltott, periméteren kitűnő munkát végzett, hatékony hárompontos mutatója segítette újra kétszámjegyű előnyhöz a félidőre (47-37). A fordulást követően egyre inkább omlott össze a Valladolid, a sárga mezesek védelmi zónája teljesen tanácstalanná tette, az érdemi kérdések már ekkor eldőltek. Saul Blanco és az olasz Nicolás Richotti szenzációs megmozdulásokkal vetették észre magukat, míg a túloldalon csak az amerikai páros (Rowe-Johnson) tudott elfogadható performanszot nyújtani. A csapatként sokoldalúbban muzsikáló Alejandro Martinez legénységnek nem volt szüksége legjobbjára, hogy ismét győzelemmel hagyhassa el a parkettát. A gólpasszok tekintetében döbbenetes a különbség: a hazaiak majdnem négyszer (!) több asszisztot osztottak ki (19-5). 
Saul Blanco kitűnő teljesítménye érdemelte ki a forduló MVP díját: a spanyol kevesebb, mint 25 perc alatt szórt 23 pontot (6/6 – kétpontosok; 3/6 – triplák), lekapott 3 lepattanót, kiosztott 2 gólpasszt és kiharcolt 3 faultot – 31-es indexmutatóval.

A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

Az Iberostar Tenerife legjobb dobói: Blanco 23/9, Richotti 19/12, Sekulic 15
A CB Valladolid legjobb dobói: Rowe 20/3, Johnson 13/3, Vilhjálmsson 10/3

Rio Natura Monbus (4-7) – Unicaja Malaga (7-4): 79-61 (24-14, 16-18, 25-16, 14-13)

Az Unicaja Malaga drámai végjáték közepette győzte le otthonában a Montepaschi Sienát Európa legrangosabb versenysorozatában, így kérdés volt mennyi energiát vett ki ez a hétközi rangadó Ryan Toolsonékból. A Rio Natura Monbus már több alkalommal bizonyította, hogy kemény ellenfél, hazai pályán pedig még veszélyesebb – mi sem bizonyítja jobban a katalán sztárklub, a Barca skalpja. Az andalúzok két nagyágyúja, Zoran Dragic és Nik Caner-Medley sem tudta vállalni a játékot, a hazaiak optimizmussal várhatták az összecsapást. Három perc elteltével még csak a Monbus neve mellett mutatott pontokat az eredményjelző tábla (8-0), nehezen találta meg a ritmust a vendég egylet, hibáikat a vendéglátók szigorúan büntették (24-14). Joan Plaza hiába hívta fel tanítványai figyelmét az intenzív védekezésre, a monbusiak nem lassítottak, Alberto Corbacho és Mike Muscala is rendre betalált (33-19). A Real Madriddal szép sikereket elért Carlos Suárez lépett elő  a malagaiak elsőszámú pontszerzőjévé, a magasember a 6,75-ös vonal mögül termelte a felzárkózást jelentő pontokat (40-32). A harmadik etap első percei megpecsételték a vendég együttes sorsát: az Unicaja „az öltözőben ragadt”, amelyet könyörtelenül kihasznált a szebb csapatjátékkal előrukkoló Monbus. A kétpontosakat gyenge százalékkal értékesítő Malaga (31%) nem tudott megújulni és meglehetősen simán kapitulált. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Rio Natura Monbus legjobb dobói: Corbacho 21/18, Muscala 17, Delas 12
Az Unicaja Malaga legjobb dobói: Suárez 19/15, Toolson 17/6, Urtasun 9/3

Bilbao Basket (5-6) – Laboral Kutxa (5-6): 96-92 h.u.(24-18, 21-20, 15-13, 20-29, 16-12)

A baszk rangadó nem kevés izgalmat hozott, a győztes kilétére csak a hosszabbításban került sor! Baszkföld két legnagyobb városának elit kosárlabdázói ütköztek meg, és a tét nemcsak az volt, vajon ki az úr a tartományban, hanem melyik gárda tud közelebb kerülni a rájátszást érő helyekhez. Hanga Ádám alig több, mint 12 percet kapott a bizonyításra, ám mindösszesen csak két mezőnybeli kísérlete volt. Honfitársunk ugyan hosszabbításra mentette a találkozót, ám a koncentráltabb Bilbao közönsége előtt húzta be az újabb győzelmet, amellyel megközelítette az első nyolcas mezőnyét – talán kevesen gondolták, hogy az egy hónapja még a kieső helyen bukdácsoló, bár papíron jóval erősebb játékosállománnyal bíró Bilbao ennyire magára talál...
A mérkőzésről az alábbi linken már olvashattatok, a videós összefoglalót itt találjátok. 

A Bilbao Basket legjobb dobói: Bertans 23/6, Gabriel 20, Lopez 17/6
A Laboral Kutxa legjobb dobói: Nocioni 18/12, San Emeterio – Hamilton 16/3 – 16/9, Heurtel 13

CAI Zaragoza (5-6) – Gipuzkoa Basket (6-5): 67-92 (19-18, 19-21, 12-27, 17-26)

Azonos mérleggel álló csapatok néztek farkasszemet egymással, az előrebocsátkozásokban szoros, akár egylabdás mérkőzést kiáltottak ki, ám a san sebastian-i egylet alaposan keresztbehúzta ezen jóslatokat. Bár az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a felek fej-fej mellett haladtak, egyik csapat sem tudta ráerőltetni akaratát a másikra (38-39). A második 20 perc azonban egy teljesen új vendég együttest hozott magával: a baszkok nemcsak az offenzív játékelemekben mutattak fellendülést, de hatékony védelmükkel, a kisegítésekkel teljesen összezavarták a Zaragozát. A 23. perc hozta meg az addigi legnagyobb különbséget: 7 pontra hizlalta előnyét a Gipuzkoa Basket, úgy hogy nem engedélyezett egyetlen egységet sem ellenfelének (38-45). A vendéglátók teljesen elvesztették koncentrációjukat, rengeteg hibával tarkították az összecsapást, így végül nagyon simán buktak el egy újabb hazai derbit, a palánk alatti fölényét kihasználó Sito Alonso-legénységgel szemben. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A CAI Zaragoza legjobb dobói: Jones 21/3, Shermadini 12, Llompart 10/3
A Gipuzkoa Basket legjobb dobói: Ramsdell 24/18, Robinson 21/6, Neto 12/3

Baloncesto Fuenlabrada (4-7) – FC Barcelona (8-3): 73-77 (13-16, 19-25, 17-19, 24-17)

„Sohasem könnyű nyerni a Fuenlabrada otthonában” – nyilatkozta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón a gránátvörös-kékek mestere, Xavi Pascual. Hiába a tabellán elfoglalt helyezése a hazaiaknak, jóval veszélyesebb ellenfél annál, hogy könnyedén leírhassa bárki őket. Puhatolózva vette kezdetét a mérkőzés, a csapatok egymás hibáiból éltek, Erazem Lorbek és Kosztasz Papanikolau egységei jelentették az első tíz perc utáni Barca vezetést (13-16). Az amerikai irányító, – a sokszor érthetetlenül mellőzött – Jacob Pullen percei következtek, a katalánok kisembere az összecsapás e szegmensében képtelen volt hibázni; a festékben, a periméteren is nagy fejfájást okozott Andy Pankoéknak (32-41). Ugyanez a tendencia mutatkozott a harmadik negyedben is: Ante Tomic fontos kosarakat szerezve jutatta még nagyobb előnyhöz a bajnoki ezüstérmest (49-60). Sorozatos rossz döntéseivel  azonban bajba keveredett a katalán óriás, amelyet az Andy Panko-Ivan Paunic fémjelezte Fuenlabrada megérzett, egy 12-4-es rohanással felelt ellenfele megingására (61-64). Ám Bostjan Nachbar a legjobbkor süllyesztett el egy triplát, újra lélegzetvételnyi előnyhöz juttatva klubját. 37 másodperccel a derbi vége előtt csupán négy egységnyi hátrányban volt a vendéglátó gárda (71-75), de Jacob Pullen hidegfejjel értékesítette büntetőit, a fordításra már nem maradt energiája a tisztességesen helytálló Fuenlabradának. 
Egy összeállítás a hazai védőket többször is "hintába" ültető Pullenről:


A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Baloncesto Fuenlabrada legjobb dobói: Panko 25/9, Paunic 18/9, Arnold – Feldeine 8 - 8
Az FC Barcelona legjobb dobói: Pullen 24/6, Tomic 10, Nachbar 9/3

Tuenti Movil Estudiantes (2-9) – Cajasol (5-6): 54-61 (24-16, 13-9, 5-18, 12-18)

A madridi kiscsapatnak életbevágóan fontos lett volna, hogy legyőzze az Aito Garcia Reneses vezette Cajasolt. Az első negyedet követően a védekezés dominált a pontszegény találkozón. Sokkal jobban kapta el a rajtot a szurkolói előtt (is) bizonyítani akaró Estudiantes, az Alba Berlintől érkező szlovén center, Uros Slokar nem okozott csalódást, főszereplésével nyolc pontos előny tudatában várhatta a folytatást a kiesőzónában elhelyezkedő együttes (24-16). Más szemlélet szerint állt ki a parkettre a Cajasol; a védekezésre fektette a nagyobb hangsúlyt, amelyet támadó játéka sínylett meg: a második negyedben összesen 9 egységet kapart össze (37-25). Ha a hazai szurkolók azt hitték, hogy végre győzedelmeskedhetnek és ennél nincs lejjebb, akkor nagyot csalódhattak kedvenceik második félidei produkcióját elnézve. Váratlanul teljesen szétesett a madridi gárda, Tomas Satoransky és Marcos Mata éltek a lehetőséggel, a kétszámjegyű fór hamar elolvadt (37-33). Hosszú percek teltek el kosárcsenddel, teljes döbbenet uralkodott a csarnokban: a hazaiak 10 perc alatt szerzett 5 (!) pontja miatt, de így a meccs (legalább) újra izgalmakat tartogatott (42-43). Slokar mellé senki nem tudott felnőni, míg a sevillai csapatnál jobban megoszlottak a terhek, a nem túl színvonalas mérkőzést a már 17 egységgel is égő Cajasol megfordította, ezzel pedig nagyon fontos idegenbeli diadalt arattak a vendégek. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Tuenti Movil Estudiantes legjobb dobói: Slokar 21/3, Colom 7/3
A Cajasol legjobb dobói: Mata 15/6, Satoransky 14/3

Herbalife Gran Canaria (8-3) – FIATC Joventut (5-6): 89-82 h.u. (20-16, 21-20, 19-19, 13-18, 16-9)

Nehéz, küzdelmes összecsapásra volt kilátás, hiszen a badaloniakat csak egy cél űzi: bejutni a rájátszásba. Ennek szellemében játszotta végig a mérkőzést a katalán gárda, nem engedte magát leszakítania az esélyesebb kanárikkal szemben. A legnagyobb arányú különbséget (27-16) is könnyedén dolgozta le a Devoe Joseph irányította Joventut, csupán két kosárnyi hátrányban várhatta a második félidőt (41-36). Mindkét fél keményen küzdött, az utolsó másodpercekben hiába volt már az előny vendég oldalon (71-73), Brad Newley közremüködésével Albert Oliver hosszabbításra mentette a találkozót, jöhetett a ráadás! Ben Hansbrough nem is tartogathatta volna nagyszerűbb időpontra tripláit; ugyan John Shurna tartotta még társaiban a lelket, de Brad Newley végül megadta a kegyelemdöfést (89-82). A Herbalife Gran Canaria triplamutatója (52%) volt a mérleg nyelve, amely egyben a győzelmet is jelentette Báezéknek. 
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Herbalife Gran Canaria legjobb dobói: Hansbrough 20/6, Newley 17/3, Báez 16/12
A FIATC Joventut legjobb dobói: Joseph 14/3, Vives 12, Llovet – Kirksay 11/3 – 11/6

Valencia Basket (9-2) – Real Madrid (11-0): 75-82 (23-14, 22-17, 18-24, 12-27)

A forduló rangadójának beharangozott derbi nem kevés kérdésre adott választ: a tabella második helyezettje fogadta a listavezetőt, ám egy hazai diadallal a Valencia át is vehette volna a vezetést a regnáló bajnoktól. Remekül felépített támadások, kemény védekezés jellemezte a valenciai együttest az első percekben, amelynek meg is lett az eredménye, állva hagyta a Királyi Gárdát (21-8), csupán Sergio Rodriguez és Jayce Carroll tudott kozmetikázni az eredményen (23-14). Pablo Laso taktikát váltott, a zóna látszólag megzavarta a narancsmezeseket, de Pau Ribas és Rafa Martinez erőfeszítéseit siker koronázta, elképesztő hangulat uralkodott a félidőben (45-31). De a Real Madridot nem véletlenül illeti meg minden dicséret nemcsak Spanyolországban, hanem európai porondon is - Rudy Fernández és Nikola Mirotic összjátéka olyan lendületet vitt a „blancók” támadásaiba, amelyre nem volt válasza Velimir Perasovic tanítványainak (49-46). De a vezetőedző tanácsait megszívlelve újra visszatért a helyes ösvényre az Oliver Lafayette irányította egylet, megnyugtató előnyben várhatta a záró etapot (63-55). Justin Doellman az összecsapás egésze alatt látványosan szenvedett, míg a spanyol válogatott, Sergio Llull az utolsó negyedben talált magára, két egymás utáni triplájával őrölte fel a valenciai védelmet. 17,7 másodperccel a lefújás előtt már 5 ponttal ment a Madrid (75-80). A feszültséggel teli meccset egy kisebb közjáték zárta: Romain Sato előbb Sergio Rodriguezzel, majd Rudy Fernándezzel akaszkodott össze, utóbbi egy „remekül sikerült” flopot bemutatva biztosította csapata számára a végső sikert. A fővárosiak továbbra sem találtak legyőzőre és toronymagasan vezetik a Liga Endesa pontvadászatát. 
Rudy Fernández és Romain Sato egész mérkőzéses különcsatája:
A mérkőzés videós összefoglalóját itt tekinthetitek meg.

A Valencia Basket legjobb dobói: Lafayette 17/9, Ribas 13/3, Lishchuk 12
A Real Madrid legjobb dobói: Fernández 18/9, Carroll 17/9, Mirotic 16/3

A forduló Top 7 mozzanata:


Még több látványos megmozduláshoz kattintsatok ide. (Többek között Hanga Ádámmal.)

A Liga Endesa jelenlegi állása:

1    Real Madrid   11    0
2.   Valencia Basket Club    9   2
3.   FC Barcelona    8    3
4.   Herbalife G. Canaria    8    3
5    Unicaja Malaga   7    4
6.   Gipuzkoa Basket    6    5
7.   Tenerife Iberostar    6    5
8    Joventut FIATC    5    6

9.   Bilbao Basket    5    6
10.  Laboral Kutxa    5    6
11.  Cajasol    5    6
12.  CAI Zaragoza    5    6
13.  UCAM Murcia CB    4    7
14.  Rio Natura Monbus    4.   7
15.  B. Fuenlabrada    4   7
16.  La Bruja de Oro    4   7
17.  Tuenti M. Estudiantes    2    9
18.  CB Valladolid    1    10

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus