AL, 1. forduló: A Szolnok nélkül rajtolt az Adria Liga

Le lehet taszítani a Crvena Zvezdát a trónról? Ez az előttünk álló, immár a Szolnoki Olaj nélküli Adria Liga szezon legnagyobb kérdése.

Le lehet taszítani a Crvena Zvezdát a trónról? Ez az előttünk álló, immár a Szolnoki Olaj nélküli Adria Liga szezon legnagyobb kérdése. Az első forduló összefoglalója mellett áttekintjük a keretekben történt főbb változásokat és latolgatjuk az esélyeket.


A szokásoknak megfelelően idén is 14 csapat méreti meg magát az ABA Liga küzdelmeiben. Ahogy azt a magyar kosárbarátok is tudják, a Szolnok visszatért az NBI-be, így ebben a szezonban honfitársaink nélkül rendezik meg a sorozatot. Az előző évben a mindössze 2 győzelemmel záró Levszki Szófia esett ki, így a bolgárokkal sem találkozhatunk idén a csapatok névsorában. Helyettük szerepel a friss szlovén bajnok Tajfun, akik a Krka ötéves uralkodásának vetettek véget és ezzel kvalifikálták magukat az Adria Ligába, illetve ha úgy tetszik, a Szolnok helyét a szintén újonc montenegrói Sutjeska vette át. A kétkörös alapszakasz után a rájátszásba idén is a legjobb négy csapat jut. Az elődöntő kettő, a döntő pedig három nyert meccsig tart. Az európai kupák közül az Euroligába a két tavalyi döntős, a Crvena Zvezda és a Cedevita kvalifikálta magát, a Eurocupban az Olimpija Ljubljana és a Buducsnoszt, az új FIBA Kupában pedig a Cibona, a Tajfun és a Krka indulnak.

 

Az elmúlt két szezon alapszakasza egyértelműen a Crvena Zvezdáról szólt, akik a 26 meccsükből tavalyelőtt négyet, tavaly pedig csupán kettőt veszítettek el. 2014-ben, az akkori Final Four rendszerben a Dario Saric vezette Cibona még megtréfálta Blazicékat az elődöntőben, legutóbb viszont már 3 győzelemig tartó playoff párharcokat rendeztek, így egyaránt 3-1 arányban kidomborodhatott a belgrádiak erőfölénye a nagy rivális Partizannal és a Cedevitával szemben. Ebből a csapatból azonban egy jó kezdőötösre való játékos távozott, alaposan kicserélődött a szerbek kerete. A tavalyi Zvezdát nagyban meghatározták a Marcus Williams és Boban Marjanovics kettő-kettőire épülő, illetve az ezekből induló játékok, ezúttal viszont már egyikük sem áll Radonjics mester rendelkezésére. Az amerikai irányítónak egyelőre nincs csapata, a szerb óriás pedig kipróbálja magát a tengerentúlon, csatlakozott a San Antonio Spurshöz, és immár az NBA bajnoki címéért küzdhet. Ezen a tandemen kívül szintén roppant érzékeny veszteséget jelent Jaka Blazic, aki a Laboralban Hanga Ádám csapattársa lesz, valamint a szerb válogatott Nikola Kalinics távozása, ő pedig a Fenerbahce és Zseljko Obradovics hívó szavát választotta. A csapatot két évig szolgáló amerikai energiabomba, Charles Jenkins szintén egy euroligás csapathoz, az Olimpia Milanóhoz szerződött.

Marjanovics távozásával sem marad azonban domináns center nélkül a Zvezda, hiszen sikerült elcsábítani a Maccabival korábban Euroligát nyerő Szofoklisz Szkorcanitiszt, Big Sofo bizonyára Belgrádban is hatalmas közönségkedvenc lesz. A piros-fehérek egy év franciaországi kitérő után visszacsábították a válogatott Marko Szimonovicsot, illetve az FMP Belgrádtól visszahívták az U20-as Eb MVP-jét, a szupertehetséges Marko Guduricsot. Az érkezők között szerepel még az izraeli pontgyáros Gal Mekel (Nyizsnyij Novgorod), illetve a Bamberg amerikai kiscsatára, Ryan Thompson. A maradó Luka Mitrovics, Maik Zirbes, Branko Lazics, Nemanja Dangubics, Sztefan Jovics és Marko Tejics mellé jó játékosokat igazolt ugyan a Zvezda, ám a távozók listája jóval veretesebb, az mindenképpen elmondható, hogy gyengült és a kétfrontos harcban jóval vékonyabb lesz ez a keret az előző évihez képest.
 

A kihívók közül a tavalyi döntős Cedevita szépen erősített, hiszen hazatért a Fenerbahcétól a rutinos center, Luka Zoric, illetve a Jacob Pullen (Brindisi) – Toni Katic (Siroki) fiatal, energikus duó pótolhatja a két horvát ikont, Roko-Leni Ukicot (Split) és Marko Tomast (Zadar). A legnagyobb előrelépést a zágrábiaknál azonban James White (Unics Kazany) személye jelentheti, hiszen a kiváló amerikai a korábbi hiányposzton, bedobóként bevethető. White, illetve a tavalyi egyetlen légiós, Nemanja Gordics bármikor képesek meccseket eldönteni, Miro Bilan, Tomislav Zubcic és Zoric pedig a liga egyik legjobb palánk alatti sorát alkothatják, még úgy is, hogy Stanko Barac Milánóba költözött.
 

A tavalyi alapszakasz második helyén végző Buducsnosztnál a Zvezdához hasonlóan nagy volt a jövés-menés, még úgy is, hogy a klub megtartotta a tavalyi szezonban két legtöbbet pályán lévő játékosát és vezérét, Omar Cookot és Szuad Sehovicsot. Nem Podgoricában kezdi viszont a szezont a meghatározó játékosok közül Darko Planinic (Laboral Kutxa), Ivan Paunics (Fuenlabrada), Csedomir Vitkovac (Partizan), J.R. Reynolds (Zielona Gora), Borisz Szavovics (Türk Telekom), Vladimir Dasics és Aleksza Popovics sem. A sok távozó okán természetesen sok új arccal is találkozhatunk, akik közül régi ismerős Szuad Sehovics öccse, a Szolnokban is megfordult, most Szkopjéból érkező Szead Sehovics. Rutinjával sokat segíthet majd a Buducsnoszton Aleks Maric (Gran Canaria) és Tadija Dragicsevics (Strasbourg), a fiatalos lendületről pedig a Lengyelországban jó szezonokat futó Nemanja Jaramaz (Turow), illetve az NBA-ben pattogtató Cory Joseph bátyja, Devoe Joseph (Cholet) gondoskodhatnak. 
 

A 2007 és 2013 között hat Adria Ligát nyerő Partizan az utóbbi években komoly pénzügyi nehézségekkel küzd, így legjobb játékosaival együtt vesztette el dominanciáját a ligában. Legutóbb a keretük a negyedik helyre és a Zvezda elődöntőbeli megizzasztására volt elég, ebből a kezdőcsapatból azonban csak a szlovén Edo Muric maradt hírmondónak. A roppant tehetséges Nikola Milutinov az Olympiakoszt, Dragan Miloszavljevics pedig az ALBA Berlint választotta a nyáron, de a tapasztalt játékosok, így Szasa Pavlovics (Panathinaikosz), Milan Macsvan (Olimpia Milano) és Milenko Tepics (PAOK) is új kihívás után néztek. Az érkező oldalon mindössze a már említett Csedomir Vitkovac (Buducsnoszt) és Koszta Perovics (Jenyiszej Krasznojarszk) szerepelnek, ám a két 30 feletti centerrel sem éri el a Partizan bő keretének átlagéletkora a 22 évet.


A keretekben történt változásokat tekintve sokkal kiegyensúlyozottabb bajnokság elé nézhetünk, mint volt a tavalyi. A Zvezda talán még mindig a legerősebb állománnyal bír, de a sok remek távozó miatt a fölényük jócskán csökkenni látszik a riválisokkal szemben, ráadásul a felkészülésüket is sok sérülés, betegség hátráltatta. Az elsőszámú kihívó ismét a Cedevita lehet, akik amellett, hogy jól erősítettek, a legkevesebbet változtatták, aminek főként a szezon elején lehet meg az eredménye. A Buducsnoszttól egy újabb alapszakaszbeli második hely meglepetés lenne, de a rájátszásra mindenképpen odaérhetnek. Az viszont, hogy ott ki lehet a negyedik résztvevő, nagy kérdés, hiszen a Partizan nagyon meggyengült, így a másik két nagy múltú klubbal, a Cibonával és az Olimpijával együtt nagyon össze kell szedniük magukat, ha meg akarják előzni a középmezőnyt. A rájátszásért tehát kiélezett csatára számíthatunk, amelybe sok csapat beleszólhat majd, az pedig, hogy ki lesz a befutó, szinte megjósolhatatlan.


1. forduló

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 1-0) – Mega Leks (szerb, 0-1) 76-70

Ha nem is könnyedén, de győzelemmel rajtolt a címvédő Crvena Zvezda a Mega Leks ellen. A vendégek az első félidőben végig előnyben játszottak, a különbség többször a tízpontos határt is átlépte (19-30). A második félidőre aztán már jóval élesebben jött ki az esélyesebb házigazda, és egy 15-3-as kezdéssel gyorsan meg is fordította az állást (42-39). Innentől sem volt még azonban egyértelmű a mérkőzés, a hajrát viszont jobban bírta a Zvezda, így végül nem borult a papírforma. A Zvezdában a fontos kosarakat szerző Branko Lazics (13/9 pont, 3 gólpassz, 3 lepattanó) mellett Maik Zirbes (19 pont, 7 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Gal Mekel (11/3 pont, 7 gólpassz) voltak a piros-fehérek legjobbjai. A Mega Leks elsősorban Rade Zagorac (16 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Danilo Nikolics (17/9 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés, 6/6 mezőnyből) révén tartotta remekül magát. Ezért azonban nagy árat kellett fizetniük, hiszen Zagorac (aki az első forduló MVP-je is lett egyben) az utolsó negyedben megsérült és hónapokat kell kihagynia.
 

Cedevita Zagreb (horvát, 1-0) – Igokea (bosnyák, 0-1) 67-56

Nem hibázott a Cedevita sem, a horvátok viszont sokkal simábban vették az Igokea által jelentett akadályt, mint tette azt a saját meccsén a Zvezda. Az első félidőben eldőlt ugyanis minden lényegi kérdés, miután egynegyednyi fej-fej melletti csata után egy 12-0-s rohammal 28-17-re lépett meg a horvát gárda. A folytatásban a 20 pont közelében is járt már a különbség, nagyobb izgalmak nélkül ért véget a mérkőzés. Érdekesség, hogy egyedül Luka Babic (10/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) érte el a 10 pontos határt a Cedevitában, ám minden pályára lépő játékosuk szerzett pontot, így a kispad is aktív részese volt az első zágrábi sikernek. Az Igokea legjobbja Aleksandar Capin (15/9 pont, 5 gólpassz, 3 lepattanó) volt.
 

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 1-0) – Krka (szlovén, 0-1) 81-65

A harmadik tavalyi élcsapat, a Buducsnoszt is behúzta a szezonnyitót, ám a podgoricaiak roppant érdekes meccset játszottak a szlovén Krkával. A Buducsnoszt álomszerűen kezdte a meccset, az első félidőben már 33-14-re is vezetett. Ez a korai nagy előny azonban elaltatta őket, hiszen a jól küzdő Krka elsősorban Jure Lalic (15 pont, 7/6 mezőnyből) és a tavaly Szolnokról eltanácsolt Sztefan Sinovec (14/3 pont, 7 lepattanó) pontjaival egyetlen pontra zárkózott fel (47-46). A hazaiaknál azonban többen is remek napot fogtak ki, így Szuad Sehovics (22/12 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó, 5/4 tripla) mellett az egyaránt kiválóan bemutatkozó Tadija Dragicsevics (22/9 pont, 5 lepattanó) és Szead Sehovics (16/9 pont, 3 labdaszerzés) is a legjobbkor tudtak lendíteni csapatuk szekerén. A vége magabiztos Buducsnoszt-győzelem lett.
 

Metalac Farmakom (szerb, 1-0) – Partizan NIS (szerb, 0-1) 67-64

Hatalmas győzelmet aratott a Metalac a Partizan felett, hiszen a két szerb gárda csatája csak az utolsó másodpercekben dőlt el. A változatos, szoros derbin a Partizan 64-63-ra vezetett, mikor 10 másodperce maradt a válaszra a hazaiaknak. Az egyébként is a mezőny legjobbjaként tündöklő Nikola Malesevics (14 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) aztán kis híján eladta a labdát, ám a helyzetet remekül felismerve végül a földön fekve gólpasszt adott a befutó Marko Josilónak (11/6 pont, 7 lepattanó), aki 2 másodperccel a vége előtt egy zsákolással megnyerte a meccset az övéinek. A Metalac legeredményesebbje egyébként Dusan Kutlesics (15/9 pont) lett, a Partizanban pedig Csedomir Vitkovac (11/3 pont, 9 lepattanó) nyújtotta a legjobb teljesítményt.
 

Zadar (horvát, 1-0) – Cibona Zagreb (horvát, 0-1) 62-53

Kiváló hangulatban, több mint 5000 néző előtt rendezték a Zadar és a nagy rivális Cibona rangadóját, melyen végül a kevesebbet hibázó csapat nyert. A Cibona 53 dobott pontja és 21 eladott labdája önmagáért beszél, lényegében önmagukat verték meg a fővárosiak. 55-52-nél ráadásul három lehetősége is volt még egyenlíteni vagy feljebb zárkózni a Cibonának, ám mindegyiket elrontották. Mindemellett ez a mérkőzés a Zadar új közönségkedvencéről, Glenn Coseyról (20/9 pont, 4 gólapssz) szólt, hiszen a fiatal amerikai irányító egyértelműen magára vállalta a vezérszerepet rögtön a debütálása alkalmával. 
 

Union Olimpija (szlovén, 1-0) – MZT Szkopje (macedón, 0-1) 91-76

Az első forduló legtöbb pontját, nevezetesen 91-et szerezve nyert végül simán az Olimpija a Szkopje ellen. Az első félidőt jobban zárta, a másodikat pedig sokkal jobban nyitotta a Ljubljana, így villámgyorsan kialakult a csapatok közti 15 pontos különbség (57-42), ami a meccs végéig meg is maradt a felek között. A VTB Ligából visszatérő Szava Lesics (19 pont) kiváló vezére volt a fiatal szlovén gárdának, a szerb kiválóságtól a 15-20 pontján túl a mentorszerepet is elvárhatjuk ebben az idényben. Az Olimpijában Lesicsen kívül még Zack Wright (14 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés, 9/7 mezőnyből) is kiemelkedő volt, a túloldalt pedig Djordje Drenovacon (21 pont) és Marko Lukovicson (14/3 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) múlt legkevésbé ez a vereség.
 

Tajfun (szlovén, 1-0) – Sutjeska (montenegrói, 0-1) 71-68

Rögtön az első fordulóban találkozott egymással a két ligaújonc, a Tajfun és a Sutjeska. A történelmi első győzelem végül a hajrában jobban koncentráló házigazdáknak jött össze. A végjáték előtt 63-62-re vezettek a montenegróiak, egy 7-2-es etappal azonban a maga javára fordította a mérkőzést a Tajfun. A meccs hőse Ceola Clark III (12/6 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) lett végül, aki az utolsó két percben 7 pontot szerzett és visszaszedett 2 roppant fontos támadólepattanót. Clark mellett Dragisa Drobnjak (14/6 pont, 6 lepattanó) és Sandi Cebular (13/6 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) voltak a szlovének legjobbjai. A Sutjeskából Nemanja Vranjes (20/6 pont, 5 lepattanó) és Radoszav Szpaszojevics (16/6 pont, 5 lepattanó) emelkedtek is.

 

A bajnokság állása:


A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Buducsnoszt VOLI
Sutjeska – Cedevita Zagreb
Mega Leks – Partizan NIS
Cibona Zagreb – Tajfun
Igokea – Union Olimpija 
MZT Szkopje – Metalac Farmakom
Krka – Zadar

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus