AL, 17. forduló: Zsinórban 10 győzelemnél a Cedevita

Hatalmas formában, tízes győzelmi sorozattal zárta 2015-öt a Cedevita, de már a Buducsnoszt is nyolcas szériánál tart.

Hatalmas formában, tízes győzelmi sorozattal zárta 2015-öt a Cedevita, de már a Buducsnoszt is nyolcas szériánál tart. Utolsó másodperces meccsnyerő triplával szilárdította meg negyedik helyét a Mega, illetve nyert a keretét tovább erősítő Zvezda is. Három kiesési rangadót is rendeztek, melyekben a Partizan, a Cibona és a Ljubljana is érintettek voltak.

 

Tajfun (szlovén, 7-10) – Crvena Zvezda Telekom (szerb, 13-4) 63-73

Sikerrel vette a celjei túráját a Crvena Zvezda, de a Tajfunt is dicséret illeti, hiszen sokáig alapos fejtörést tudtak okozni a címvédőnek. A Zvezda keretében egyébként közvetlenül ezt a meccset követően jelentős változások történtek, hiszen Ryan Thompson és Marcus Williams távoztak Belgrádból, a Bayern Münchenből viszont hazahozták Vaszilij Micicset, illetve megszerezték a nagy rivális Partizan korábbi közönségkedvencét, Tarence Kinseyt. Ezekkel a lépésekkel nemcsak az Adria Ligára, hanem az Euroliga tavaszi szezonjára is felturbózta a keretét a Zvezda. Ami ezt a meccset illeti, a Tajfun 47-47-ig tudta tartani a lépést a szerbekkel, ezt követően viszont egy 9-2-s futással ellépett a Zvezda, majd a negyedik negyedben érvényesítette erőfölényét és lezárta a találkozót. A vendégek karmestere és fazonszabásza ezúttal is Sztefan Jovics (14 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés) volt, illetve most ő lett csapata legeredményesebbje is. A teljes mezőnyben Domen Bratoz (16/6 pont, 3 labdaszerzés) volt a legponterősebb.

 

Cedevita Zagreb (horvát, 14-3) – Krka (szlovén, 8-9) 70-60

Visszavágott a Cedevita a Krkának a szezonbeli első vereségéért, ráadásul ez a győzelem már sorozatban a tízedik volt a horvátoknak, akik még októberben kaptak ki utoljára az Adria Ligában. Az alapszakasz második felére szépen összeállt a Krka is, és ezúttal is jól játszottak, az első félidő után még csak 37-35-re vezetett a Cedevita. A harmadik negyedben aztán egyre többet hibáztak a szlovének (a végére 21 labdát adtak el), a hazaiak pedig ezt kihasználva csináltak egy villámgyors, 11-2-es rohamot, ami után már nem tudta szorossá tenni a meccset a Krka. A zágrábiak klasszisa, Miro Bilan (12 pont, 8 lepattanó) ezúttal is hozta magát, de most Jacob Pullen (16/6 pont) volt a győzelem fő letéteményese, illetve Luka Zoric (15 pont, 7 lepattanó) messze a legjobb meccsét játszotta a szezonban.

 

Zadar (horvát, 7-10) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 15-2) 52-65

A Zvezda és a Mega elleni győztes rangadók után folytatta menetelését a Buducsnoszt, a Zadar elleni siker már sorozatban a nyolcadik volt a listavezető számára. Három negyeden keresztül nyomás alá helyezték a podgoricaiak a katasztrofálisan triplázó (27/4, 15%) horvátokat, amit ők a negyedik negyedben már nem bírtak el. Ekkor egy 10-0-s futással húzott el és tett pontot a meccs végére a Buducsnoszt. Tadija Dragicsevics (22/6 pont, 5 lepattanó) ezen a meccsen is feltartóztathatatlan volt, de Aleks Maric (13 pont, 8 lepattanó, 5/5 mezőnyből) ezúttal még nála is hasznosabban játszott. 

 

MZT Szkopje (macedón, 7-10) – Mega Leks (szerb, 11-6) 76-77

Danilo Nikolics (15/9 pont, 6 lepattanó) két másodperccel a vége előtt szerzett triplájával legyőzte a Mega Leks a Szkopjét, továbbra sem engedi tehát közelebb magához üldözőit a szerb gárda. Nagyon jó kis meccset játszott egyébként a két alakulat, a 40 perc során nagyon sokszor változott a vezető csapat személye. Fél perccel a vége előtt, 73-70-nél például még igencsak a Szkopjénak állt a zászló, hiszen ekkor még ők dobhattak két büntetőt. Az egyébként jól játszó Marko Lukovics (14/6 pont, 7 lepattanó) azonban mindkettőt kihagyta, ezzel meghagyva az esélyt a Megának, a többi pedig már történelem. Nikolics volt ugyan a vendégek nyerőembere, de a frissen igazolt Borisz Szavovics (24 pont, 5 lepattanó, 10/10 dupla) bemutatkozása is tökéletesre sikeredett, a Törökországból hazatérő magasember hatalmas erősítést jelenthet a Megának.

 

Partizan NIS (szerb, 6-11) – Igokea (bosnyák, 6-11) 66-73

Zsinórban elszenvedett hat vereség után visszatalált a győzelem útjára az Igokea, ráadásul mindezt a Partizan pályáján tették. Legutoljára is a Pionirban, a címvédő Zvezda ellen tudtak győzni a bosnyákok, és most a másik fellegvárat is legyőzték Belgrádban, amivel nem mellesleg elmozdultak a tabella aljáról. A Partizan ugyanakkor egyre nagyobb bajba kerül, ezúttal ráadásul 10 pont feletti előnyről kaptak ki. A folytatásban azonban a Zadar teljesítményét szinte pontosan másolva pocsékul dobták a triplákat a szerbek (26/4, 15%), így az Igokea megfordította a meccset, és 56-66-nál már ők voltak kétszámjegyű előnyben. Mindent megtett a Partizan az egyenlítés érdekében, 66-70-nél azonban a mezőny kimagaslóan legjobbja, Vuk Radivojevics (26/12 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) kíméletlenül bevágta a negyedik tripláját, ezzel végleg eldöntve a meccset.

 

Union Olimpija (szlovén, 6-11) – Cibona Zagreb (horvát, 7-10) 67-68

2015 utolsó meccsét a Ljubljana és a Cibona vívta az Adria Ligában, és ezt a roppant fontos derbit a horvátok tudták végül egyetlen ponttal megnyerni. Mindkét fellegvár csapata a veszélyzónában foglal helyet, és innen most a Cibona tudott feljebb lépni. Ez a meccs annak ellenére lett ilyen szoros, hogy a Zágráb már 15 ponttal, 39-24-re vezetett félidőben. Fordulás után azonban jelentősen feljavult mind támadásban, mind pedig védekezésben az Olimpija, és 67 pontnál sikerült is kiegyenlíteniük a hazaiaknak. Megnyerni azonban nem tudták a találkozót a szlovének, hiszen a meccs legjobbja, Filip Kruslin (16/6 pont, 5 lepattanó) egy jó büntetővel a Cibona javára döntött.

 

Metalac Farmakom (szerb, 7-10) – Sutjeska (montenegrói, 5-12) 84-78

A két kiscsapat, a Metalac és a Sutjeska nagyon fontos meccset játszott egymással, hiszen mindkét gárda komolyan érintett a kiesés elkerüléséért vívott harcban. A mérkőzés végén aztán a szerbek örülhettek, akik teljesen megérdemelten, végig előnyben játszva növelték kétmeccsesre előnyüket a riválisukkal szemben. A Sutjeska sem adta azért könnyen magát, felzárkózási kísérleteiket azonban rendre visszaverte a Metalac, legutoljára 65-60-as állásnál, mikor a meccs legjobbja, Petar Rakicsevics (18/12 pont, 4/4 tripla) egymás után két triplát küldött a helyére. Rakicsevics mellett Dusan Kutlesics (19/3 pont) is jól termelt a hazaiaknál, a túloldalon pedig Radoszav Szpaszojevics (22/15 pont) volt a legeredményesebb.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda Telekom – Cedevita Zagreb
Buducsnoszt VOLI – Tajfun 
Mega Leks – Zadar
Krka – Union Olimpija
Sutjeska – Partizan NIS 
Cibona Zagreb – Metalac Farmakom
Igokea – MZT Szkopje

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus