AL, 18. forduló: Egy pont döntött a Zvezda-Cedevitán

A két tavalyi döntős összecsapását Jacob Pullen döntötte el, amivel csapata már sorozatban 11 győzelemnél tart.

A két tavalyi döntős összecsapását Jacob Pullen döntötte el, amivel csapata már sorozatban 11 győzelemnél tart. Tovább száguld a Buducsnoszt és a Mega, a roppant izgalmas szlovén derbit pedig a Ljubljana nyerte az extra egyéni teljesítmények sorát felvonultató fordulóban.

 

Crvena Zvezda Telekom (szerb, 13-5) – Cedevita Zagreb (horvát, 15-3) 79-80

Hatalmas győzelmet aratott a Cedevita a Crvena Zvezda ellen a bajnokság jelenlegi talán legnagyobb rangadóján, az egyaránt az Euroliga legjobb 16 csapata közé jutott két tavalyi döntős gárda ezúttal sem okozott csalódást. A meccs előtt tízes győzelmi sorozatban lévő zágrábiak folytatni tudták nagy sorozatukat, ráadásul nem is akárhogy, hiszen a negyedik negyed előtt még 11 pontos hátrányban voltak. Miro Bilan (19/3 pont, 9/8 mezőnyből) mellé aztán Jacob Pullen (24/12 pont) is felnőtt, nagyon fontos triplákat süllyesztett el, melyekkel felzárkózott csapata. Sőt, 79-79-nél őt faultolták a szerbek, és miután az első büntetőjét bedobta, az ellentámadást pedig a Zvezda új szerzeménye, Tarence Kinsey elrontotta, Pullen lett a meccs hőse. A Zvezda hátvédjei nem tudtak felnőni ezúttal a feladathoz, így a magasak, mint például Quincy Miller (19/6 pont, 11 lepattanó, 3 blokk) hiába játszottak nagyszerűen.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 16-2) – Tajfun (szlovén, 7-11) 81-61

Nincs új a nap alatt, azaz a Buducsnosztnak a Tajfun legyőzése sem okozott problémát, így egy apró lépéssel még közelebb került az alapszakasz megnyeréséhez a podgoricai gárda. A Tajfun nagyon bátran, jól kezdett ezen a mérkőzésen, az első negyed megnyerése után a félidőben is csak 36-34-es hátrányban voltak a szlovénok. A nagyszünet után aztán beerősített a Buducsnoszt, és ekkor már kijött a keretek minősége közti különbség, a végére pedig kialakult a kereken 20 pontos differencia is. A montenegróiak vezére, Tadija Draicsevics (24/9 pont, 5 lepattanó, 7/7 dupla) ismét nagyszerű meccset tudhat maga mögött, ő volt a mezőny legjobbja.

Mega Leks (szerb, 12-6) – Zadar (horvát, 7-11) 87-61

A Mega a Zadar elleni fölényes győzelemmel nyitotta meg a 2016-os évet az Adria Ligában. Nagyon mély gödörben vannak a horvátok, akiknek ez már zsinórban a hatodik vereségük volt, így most már a rájátszás elérése helyett a kiesés elkerülése lehet a céljuk. A Mega a harmadik negyedben egy fantasztikus, 19-1-es rohammal döntötte el a mérkőzést, ezt a játékrészt pedig összességében 32-12-re nyerték a házigazdák. Timothe Luwawu-Cabarrot (29/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) a szezon egyik legjobb egyéni teljesítményét hozta, amivel szinte egymaga döntötte el a találkozót.

Krka (szlovén, 8-10) – Union Olimpija (szlovén, 7-11) 55-59

Hatalmas csatát és Ljubljana-győzelmet hozott a két nagy szlovén rivális, a Krka és az Olimpija ütközete. A fővárosiaknak nagyon kellett a siker, hiszen az igencsak sűrű alsóházban foglalnak helyet, illetve ezzel borsot törtek ellenfelük orra alá, akiket valószínűleg végleg megfosztottak az eddig sem túl fényes playoff-reményeiktől. Az Olimpija a hajrában fordította a maga javára az összecsapást, majd 55-57 után az utolsó percben négy támadást is elrontott a Krka, így pedig nem volt esélyük a győzelemre. A meglehetősen pontszegény összecsapáson Szava Lesics (15/3 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) nemcsak a leghasznosabb, hanem a legponterősebb játékos is volt egyben a vendégektől.

Cibona Zagreb (horvát, 8-10) – Metalac Farmakom (szerb, 7-11) 77-73

Hiába hagyta el a hét közben a Cibonát az egyik legjobbja, Marko Jagodic Kuridza, egy végig hihetetlenül szoros meccsen megszerezték a nagyon fontos győzelmet a horvátok. Ebben főszerepet vállalt az ex-szolnoki James Florence (15/6 pont), aki 74-73-nál dobhatott két büntetőt. Az elsőt bedobta, a másodikat viszont kihagyta ugyan, ám a támadólepattanót vissza tudta szerezni, ami 18 másodperccel a vége előtt a meccs kulcsa volt. Ezt követően a labda eljutott a meccs legjobbjához, Ante Zizichez (19 pont, 14 lepattanó), aki nem hibázott és bebiztosította a meccset csapatának. A győzelmet kis híján elszalasztó Metalac legjobbja Djordje Majsztorovics (17/6 pont, 8 lepattanó) volt.

Sutjeska (montenegrói, 6-12) – Partizan NIS (szerb, 6-12) 82-71

A kiesés elől menekülő Sutjeska az újévre megerősítette keretét, hiszen a tapasztalt Ratko Varda mellett Brion Rusht is megszerezték a montenegróiak. A változtatások után rögtön nagy győzelmet ünnepelhetett a niksicsi publikum, hiszen Nemanja Vranjes (27/18 pont, 13 lepattanó, 3 labdaszerzés, 7/6 tripla) egyszemélyes showjával két vállra fektették a közvetlen rivális Partizant. Az idei legjobb játékukat nyújtó hazaiak 22-21-nél még csak minimális előnyben voltak, félidőre azonban már 47-25 arányban jártak előrébb, azaz egy 25-4-es rohammal zúzták szét a belgrádiakat, ahol ez a vereség már Petar Bozsics vezetőedző állásába került.

Igokea (bosnyák, 6-12) – MZT Szkopje (macedón, 8-10) 70-86

Az elmúlt öt meccsén negyedik győzelmét arató Szkopje valósággal lemészárolta az Igokeát annak otthonában. Rögtön az első negyedben ugyanis csinált egy 30-7-es rohamot az MZT, amivel sokkolták ellenfelüket és el is döntötték a találkozót. A tavaly még az Igokeában játszó Djordje Drenovac (27/21 pont, 4 lepattanó) alaposan megszórta korábbi csapatát, ő lett a meccs legjobbja.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Union Olimpija – Crvena Zvezda Telekom 
Cedevita Zagreb – Buducsnoszt VOLI 
Igokea – Mega Leks 
Metalac Farmakom – Krka 
Partizan NIS – Cibona Zagreb
Tajfun – Zadar
MZT Szkopje – Sutjeska

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus