AL, 5. forduló: Magára talált a Cedevita

Ötödik meccsét is megnyerte a Zvezda, Buducsnoszt, Partizan trió, utóbbi kettő egyaránt drámai végjátékban diadalmaskodott. A Cedevita 0-2-es kezdése után talpra állt és a gyengélkedő tavalyi döntős otthonában is nyert. Dickerson ismét győzelemre vezette csapatát, a többi korábbi légiósunk viszont nem remekelt.

Krka (szlovén, 1-3) – Crvena Zvezda mts (szerb, 5-0) 56-67

A török Darüssafaka elleni vesztes Euroliga-rajt után az Adria Ligában gond nélkül nyerte meg ötödik meccsét is a Crvena Zvezda, a címvédő ezúttal a Krka otthonában mutatta meg erejét. Ezt a meccset nem az óramű pontosságú támadógépezetükkel nyerték meg a szerbek, – bár 21 gólpasszt ezen a kevés pontot hozó összecsapáson is kiosztottak csapatszinten – a győzelem kulcsa ezúttal a kőkemény védekezés volt. A nagyszünetben már 10 ponttal, 42-32-re vezetett a Zvezda, a második félidőben pedig mindössze 24 pontot engedélyeztek a szlovéneknek, így nem kellett izgulniuk a végjátékban sem. A tavalyi bajnok legjobbja Sztefan Jovics (14/3 pont, 7 gólpassz), a Krkáé pedig kimagaslóan Marko Lukovics (24/6 pont, 5 lepattanó) volt.

Igokea (bosnyák, 3-2) – Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 5-0) 92-93

Egy elképesztően izgalmas és látványos végjáték után a Buducsnoszt is megőrizte veretlenségét, a podgoricaiak győztes kosarát az utolsó másodpercben a vendégek legjobbja, Szuad Sehovics (18/12 pont, 5 lepattanó) szerezte. A Buducsnoszt szinte végig vezetett a mérkőzésen, de az Igokea egyetlen másodpercre sem adta fel, nagy erőket mozgósítva ott loholtak a tavalyi alapszakasz-győztes nyakán. A mezőny legjobbja, James Robinson (26/6 pont, 5 gólpassz) aztán kis híján feltette a koronát egész estés teljesítményére, mikor egy parádés 2+1-es játékkal átvette a vezetést csapatának 7 másodperccel a vége előtt. A visszatámadásból aztán villámgyorsan felértek a vendégek, és egy hatalmas védekezési hiba után az idősebb Sehovics-fivér tiszta ziccert dobhatott, így végül a Buducsnoszt örülhetett.

Mega Leks (szerb, 1-4) – Cedevita Zagreb (horvát, 3-2) 82-85

Az Igokea-Buducsnoszt derbihez hasonló drámai végjátékban dőlt el a Mega Leks és a Cedevita rangadója is, ami után nem fordult meg egyik csapat tendenciája sem. A horvátok ugyanis a 0-2-es rajtjuk után összekapták magukat és zsinórban harmadik győzelmüket is megszerezték, a szerbek viszont a győztes nyitány után már sorozatban negyedszer kaptak ki. Pedig a második negyedben már 14 ponttal (33-19) is vezetett a Rade Zagorac (24/12 pont, 5 lepattanó, 5/4 tripla) vezette Mega, ám elsősorban a második negyedben 12 pontot szerző Scotty Hopsonnak (23/6 pont, 5 lepattanó) köszönhetően visszajött a meccsbe a Cedevita. Innentől kiegyenlítetté vált a mérkőzés, így következhetett a szoros végjáték. 82-80-nál újra Hopson dobott be egy nagyon nehéz triplát, majd két faultot követően két-két büntetőt dobhatott a Cedevita, ám mindkét esetben csak az egyik ment be, így több esélye is volt nyerni vagy kiegyenlíteni a Megának. Ezt azonban rendre elrontották a szerbek, pedig az utolsó játék is nagyszerűen volt kivitelezve, ám az üres dobás célt tévesztett. 

Partizan NIS (szerb, 5-0) – Union Olimpija (szlovén, 1-3) 86-85 h.u.

Negyedik meccsén harmadik egypontos vereségét szenvedte el a Ljubljana a Partizan otthonában, a szerbek viszont megőrizték veretlenségüket a parádés szezonkezdetük során. A két nagy rivális csatája a vártnál sokkal izgalmasabb volt, az Olimpija nagy csatára késztette a hazai pályán esélyesebb Partizant, és a derbi végül csak hosszabbításban dőlt el. A belgrádiak már a rendes játékidőben pontot tehettek volna a mérkőzés végére, hiszen 73-75-nél, az utolsó másodpercben Djordje Majsztorovics csinált meg egy 2+1-es játékot. Illetve csak csinált volna, hiszen a ráadásbüntető kimaradt, így következhetett a hosszabbítás. A katarzis azonban így sem maradt el a hazai fanatikusok számára, hiszen 6 másodperccel a vége előtt, szintén kétpontos hátrányban (83-85) a Partizan egyik legjobbja, Vanja Marinkovics (12/9 pont, 6 lepattanó) egy higgadt dobócsellel elküldte védőjét, majd bevágott egy triplát, ami végül a győzelmet jelentette a vendéglátóknak. A Ljubljana még visszatámadhatott, ám Brandon Jefferson (18/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó) triplája leperdült a gyűrűről, Devin Oliver (11 pont, 7 lepattanó) próbálkozásánál pedig néma maradt a síp, így megmenekült a szerb gárda. Az említett kulcsemberek mellett William Hatcher (20/9 pont, 4 gólpassz) illetve Nikola Jankovics (21 pont, 12 lepattanó) játszottak még kiválóan az egyik illetve a másik oldalon.

Cibona Zagreb (horvát, 4-1) – Karpos Sokoli (macedón, 0-5) 102-79

Már az első negyedben eldöntötte a Karpos Sokoli elleni meccset a Cibona, végül 100 pont fölé jutott és gond nélkül gyűjtötte be a papírforma-győzelmet a zágrábi alakulat. Az első játékrészt 30-19-re nyerte meg a Cibona, ami után már nem tudta szorossá tenni a meccset a vendégcsapat. A fordulás után már alig játszó Zeljko Sakicnak (23/3 pont, 7 lepattanó) egy félidőnyi játék is elég volt, hogy a meccs legjobbja legyen, mellette Marin Rozic (15/3 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Elijah Johnson (18/12 pont, 6 gólpassz) volt még kiemelkedő. A Karposban Kendrick Perry kiosztott 6 gólpasszt, de pontot nem szerzett és 8/0-t dobott mezőnyből, pocsék meccse volt tehát az irányítónak, csapattársai közül Dragan Labovics (21/6 pont, 7 lepattanó, 3 labdaszerzés) volt a legjobb.

Mornar (montenegrói, 2-3) – FMP (szerb, 2-3) 82-66

Cole Dickerson (14/6 pont, 7 lepattanó) ezúttal is a padról beszállva volt a Mornar legjobbja, és győzelemre vezette csapatát az FMP ellen. A sok eladott labda miatt az elején még dadogott a montenegróiak játéka, vezetett is az FMP, a második negyedet azonban 11-0-lal kezdték a hazaiak, innentől kézben tartották a találkozót és magabiztos győzelmet arattak. Az ex-körmendi légiós mellett Antabia Waller (15/9 pont) volt a Mornar legeredményesebbje.

Zadar (horvát, 2-3) – MZT Szkopje (macedón, 0-5) 71-65

Behúzta a Zadar az MZT elleni hazai mérkőzését, így a Karpos Sokoli mellett a másik macedón csapat is nyeretlen maradt az ötödik fordulóban. A múlt héten edzőváltáson és játékoscseréken is átesett a Szkopje – az ex-szolnoki Sztefan Szinovecet is visszaigazolták – ám ez sem segített rajtuk. Egy szoros meccsre azért futotta a vendégektől, 52-50-ig tejesen nyílt volt a találkozó, ám ekkor egy 10-0-s futással elhúzott a Zadar, ahonnan már nem volt visszaút az MZT-nek. A horvátoknál Ivan Marinkovics (17 pont, 9 lepattanó), a macedónoknál pedig Jure Lalic (19 pont, 12 lepattanó, 3 blokk) játszott a legjobban.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Crvena Zvezda mts – Igokea
Buducsnoszt VOLI – Mornar
Cedevita Zagreb – Krka
FMP – Partizan NIS 
Union Olimpija – Cibona Zagreb 
Zadar – Mega Leks 
MZT Szkopje – Karpos Sokoli

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus