AL, 6. forduló: Nagy gödörben a tavalyi döntős

A Buducsnoszt, a Partizan és a Cibona meggyőzően, a Zvezda szerencsével nyerte soros meccsét, a Cedevita pedig ki is kapott. Kendrick Perry 22 pontja és a 17 pontos előny is kevés volt csapatának, a tavaly még döntőt játszó Mega pedig sorozatban már öt vereségnél tart.

Crvena Zvezda mts (szerb, 6-0) – Igokea (bosnyák, 3-3) 68-66

Kis híján elkapta az Igokea a Crvena Zvezdát, de a címvédő végül megmenekült és megőrizte veretlenségét. Az első félidő során még semmi nem utalt rá, hogy itt akár meglepetés is születhet, a szerbek magabiztosan vezettek a nagyszünetben (40-29). Fordulás után aztán egy teljesen más Igokea jött ki a pályára, a harmadik negyedet 20-7-re megnyerve fordítottak is a vendégek. A meccs kulcsjelenete aztán 61-60-nál zajlott le, mikor Marko Gudurics (10 pont) egy támadólepattanó utáni 2+1-es játékával eldöntötte a meccset. A Zvezda legjobbja Milko Bjelica (15/3 pont, 10 lepattanó), az Igokeáé pedig Danilo Sibalics (27/15 pont) volt.

Buducsnoszt VOLI (montenegrói, 6-0) – Mornar (montenegrói, 2-4) 85-68

A Zvezdával ellentétben a Buducsnosztnak nem okozott különösebb nehézséget a veretlensége megőrzése, a podgoricaiak a honi rivális Mornart múlták felül könnyedén. Ahogy csapata, úgy Cole Dickerson (10/6 pont, 4 lepattanó) sem remekelt, igaz az amerikai még a 10/4-es mezőnymutatóval összehozott 10 pontjával is csapata legjobbjai közé tartozott. Nem volt tehát igazi vezére ezen az estén a Mornarnak, nem úgy a Buducsnosztnak, akiknél Szuad Sehovics (24/9 pont, 6 lepattanó) és Petar Popovics (18/3 pont, 5 gólpassz) is nagyszerű volt. Szead Sehovics ezúttal nem lépett pályára.

Cedevita Zagreb (horvát, 3-3) – Krka (szlovén, 2-3) 82-83

Egy elképesztően nagy hiba után az utolsó másodpercben Sandi Cebular (16/3 pont, 4 lepattanó) kosarával nagy meglepetésre le tudta győzni idegenben a Krka a Cedevitát. A meccs forgatókönyve kísértetiesen hasonlított a Zvezda-Igokea találkozóéra, hiszen az esélyesebb hazaiak magabiztosan kezdtek (24-16), vendégeik azonban rendezték soraikat és talpra álltak. Következhetett tehát a drámai hajrá, aminek végén 82-81-nél egy oldalbedobásból saját térfelén eladta a labdát a Cedevita, a játékszer Cebular elé került, akinek csak be kellett dobnia az üres ziccert. Rászolgált a sikerre a Krka, akiknél Marko Lukovics (20 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz), Ziga Dimec (17 pont, 9 lepattanó) és Matic Rebec (15/9 pont, 6 gólpassz) is nagyon jól játszott. A Cedevitában Luka Babic (10/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Karlo Zganec (15 pont) voltak a legjobbak.

FMP (szerb, 2-4) – Partizan NIS (szerb, 6-0) 56-65

Szinte tökéletes harmadik negyedének köszönhetően a Zvezda és a Buducsnoszt mellett a Partizan is megőrizte hibátlan mérlegét a jövő heti, montenegróiak elleni nagy rangadó előtt. A városi „kistestvér” FMP 25 percen keresztül teljesen egyenrangú ellenfele volt a fekete-fehéreknek, ezt követően azonban a Partizan 6 perc alatt repesztett egy 16-0-s rohamot, amivel eldőlt a mérkőzés. A vendégek húzóemberei megint csak az eddig nagyszerű szezont futó William Hatcher (20/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) és Novica Velicskovics (15/3 pont, 6 lepattanó) voltak.

Union Olimpija (szlovén, 1-4) – Cibona Zagreb (horvát, 5-1) 72-89

A három veretlen csapat mögött szépen csendben a Cibona is gyűjtögeti győzelmeit, a horvátok ráadásul ezúttal is igen meggyőző játékkal diadalmaskodtak Ljubljanában. A zágrábiak minden negyedet megnyertek, nem adtak esélyt vendéglátóiknak a Stozice Arenában. Az Ante Zizic (18 pont, 10 lepattanó) – Zeljko Sakic (20/3 pont, 7 gólpassz, 7 lepattanó) duó ezúttal is ellenállhatatlan volt, de Elijah Johnson (15/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Marin Rozic (15/9 pont) is szépen termeltek. Az Olimpijából a mindössze 19 éves Blaz Mesicek (19/9 pont) emelkedett ki.

Zadar (horvát, 3-3) – Mega Leks (szerb, 1-5) 90-86

Nagy gödörben van a tavaly még döntőt játszó Mega Leks, hiszen a szerbek már sorozatban az ötödik vereségüket szenvedték el a Zadar ellen. Ráadásul ez is egy nagyon fájó, nyerhető meccs volt a vendégeknek, ám az utolsó másodpercekben ismét elpártolt tőlük a szerencse. 88-86-nál ugyanis a győzelemért dobott tripla kimaradt, a horvátok pedig büntetőkkel lezárták a meccset. Ivan Marinkovics (28 pont, 4 lepattanó) és Ivan Vranes (19 pont, 9 lepattanó) megállíthatatlanok voltak támadásban, de Ivan Ramljak (14 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Lovro Mazalin (14 pont, 9 lepattanó) és Mislav Brzoja (8 pont, 10 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) is alaposan kitettek magukért, ők öten lényegében lehozták a meccset a Zadarnak. A Mega veresége a legkevésbé Marko Tejicsen (24/6 pont) és Rade Zagoracon (20/6 pont, 7 lepattanó) múlt.

MZT Szkopje (macedón, 1-5) – Karpos Sokoli (macedón, 0-6) 74-71

Kendrick Perry (22/9 pont, 6 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 lepattanó) eddigi legjobb meccse és 17 pontos vezetése ellenére is kikapott a Karpos Sokoli a Szkopjétól a nyeretlen macedón csapatok csatáján. Pedig álomszerűen kezdtek a vendégek, az első negyedet 25-8-ra nyerték meg, ezt követően azonban már sok jó nem történt velük. Az MZT folyamatosan dolgozta le hátrányát, a negyedik negyedben pedig egy 13-3-as szakasszal meg is fordították a meccset a hazaiak. A Karposban a szintén ex-körmendi Ryan Richards gyenge dobóteljesítménnyel, 7 ponttal és 11/2-es mezőnymutatóval mutatkozott be.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Mornar – Crvena Zvezda mts 
Partizan NIS – Buducsnoszt VOLI 
Igokea – Cedevita Zagreb 
Cibona Zagreb – FMP 
Mega Leks – MZT Szkopje
Krka – Zadar 
Karpos Sokoli – Union Olimpija

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus