AL, döntő: Újra bajnok és Euroliga-résztvevő a Zvezda

Foghíjas kerettel, legjobb pontszerzője hiányában Zágrábban sem tudta legyőzni a Cedevita a Crvena Zvezdát, így a szezonbeli 32 meccsükből 30-at megnyerő szerbek söpréssel zsebelték be sorozatban harmadik bajnoki címüket, és lesznek ott jövőre ismét Európa krémjében.

Döntő, 3. mérkőzés

Cedevita Zagreb (horvát, 2.) – Crvena Zvezda mts (szerb, 1.) 61-77

A Cedevita továbbra is a hosszú időre kiesett Marko Arapovic, illetve a második meccsen a problémás combjára rásérült legjobb pontszerzője, Ryan Boatright nélkül fogadta a döntő első (és utolsó) zágrábi meccsén a Crvena Zvezdát, akiknél pedig a Barcelonával hírbe hozott Sztefan Jovics volt továbbra is maródi. Azonban míg a szerbek elsősorban a rájátszás MVP-jének is megválasztott, főként a Buducsnoszt elleni elődöntő mindent eldöntő harmadik meccsén és a finálé első két találkozóján tündöklő Charles Jenkins (8/6 pont, 8 lepattanó) révén remekül tudták pótolni karmesterüket, addig a horvátoknál nem volt senki, aki előlépjen pontszerzésben.

A Cedevita hazai pályája ellenére is mindössze 61 pontra volt csak képes ezúttal is, egyedül Toni Katic (12 pont) tudott eljutni 10 pont fölé közülük. A zágrábiak ennek ellenére a nagyszünetig egészen jól tartották magukat, a Zvezda előnye ekkor még „csak” 46-39 volt. A régi-új bajnok aztán 7-0-lal kezdte a második félidőt, így villámgyorsan megduplázódott a különbség, innen pedig ez a Cedevita már nem tudott visszajönni a meccsbe. Ennek a találkozónak a legjobbjai belgrádi részről Deon Thompson (14 pont, 4 lepattanó, 3 blokk), Marko Szimonovics (13/6 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Nate Wolters (11/3 pont, 5 lepattanó) voltak.

A Zvezda ezzel tehát sorozatban harmadszor hódította el az Adria Liga trófeáját, és ami ha lehet még ennél is fontosabb, hogy ezzel ismét jegyet váltottak maguknak a jövő évi Euroliga-idény 16 csapatos mezőnyébe, így ismét hétről hétre a kontinens legjobbjai ellen mérkőzhetnek majd. A szerbek elsőségéhez egyébként kétség sem férhetett, nemcsak a döntőben, hanem az egész szezonban magasan az ellenfeleik fölé nőttek, az összesen lejátszott 32 meccsükből ugyanis mindössze kettőt veszítettek el.

A három győzelemig tartó párharc végeredménye: 3-0 a Crvena Zvezda javára.

 

A rájátszás MVP-je: Charles Jenkins (12,3 pont, 5,3 gólpassz, 3 lepattanó, 1,5 labdaszerzés, 15,2 VAL)

 

A döntő alakulása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus