Az olasz meló - Hollis: köszi, Brandon!

A szezon utolsó harmadához érkezve fogyatkozó itáliai légiónk újabb mozgalmas hétvégén van túl, Hollisék fontos felsőházi rangadót nyertek a Barcellona ellen, de a magyar-amerikai légiós köszönetet mondhat egykori fehérvári cimborájának, Brandon Woodnak is, aki 3 másodperccel a záró dudaszó előtti triplájával „végezte ki” a Biella egyik legerősebb playoff riválisát, a Torinót. Bemutatkozott az olasz élvonalban az Alba Fehérvár tavalyi bajnokcsapatának irányítója, Ronald Moore is, aki egy forró hangulatú dél-itáliai derbin volt győztes csapata, a Caserta hasznos tagja.

             (Az eredményekre kattintva érhetőek el a hivatalos statisztikák.)

BEKO Serie A

Pasta Reggia Caserta (10-11)  -  Sidigas Avellino (10-11)   76 - 57

Tavaly ilyenkor még a később bajnoki- és kupaaranyig jutó Alba Fehérvár egyik alappillére volt Ronald Moore (Alba Fehérvár, 2012/2013), aki az ukrajnai válságból menekülve a 2013/2014-es szezont minden bizonnyal az olasz élvonalbeli Juvecaserta együttesénél fejezi be. A Serie A-ban hétvégén debütáló Moore egyből a sűrűjében találta magát: egy vérbeli dél-olasz csörtén, a Caserta-Avellino derbin húzhatta először magára újdonsült csapata mezét. A várt kemény küzdelemben, kisebb meglepetésre viszonylag magabiztosan diadalmaskodó hazaiak soraiban Ronnie Moore (a basketinside.com fotóján jobbra) csereként beállva 21 percet kapott, ezen idő alatt egyetlen (hárompontos) mezőnykosarát értékesítette, de 7 asszisztja már jelezte, az egykori fehérvári karmesternek Casertában is elég volt néhány nap arra, hogy új társai játékát kiismerje. Moore-ra és a Casertára az ellőttünk álló víkenden újabb embert próbáló feladat vár, megint egy vehemens dél-olasz rivális, a táblázat második helyén a Milano mögött robogó Enel Brindisi oroszlánbarlangjába látogatnak.

Sutor Montegranaro (6-15)  -  Montepaschi Siena (14-7)    50 - 78

Csak egyetlen negyedig volt képes ellenállni a bajnoknak a komoly (anyagi) gondokkal küzdő, és legjobbjait szépen lassan elveszítő Sutor Montegranaro. A végül majdnem kiütéses győzelmet arató vendégek soraiban Jeff Viggiano (Soproni Ászok, 2007/2008) a kispadról beszállva 22 perc alatt is hozta a tőle már megszokott, hasznos játékot, 10 ponttal és 4 lepattanóval vette ki a részét az idegenbeli sikerből, így a Montepaschi Siena továbbra sem szakad le a bajnokságot vezető Milano, Brindisi, Cantu hármas háta mögött.

("lapzártakor" érkezett: az elmúlt héten Szolnokon lapátra tett Willie Warren is az olasz első osztályban folytatja, a legendás Virtus Bolognához írt alá a szezon hátralévő részére )

LegaDue Gold

Pallacanestro Trieste (10-14)  -  Manital Torino (16-8)    77 - 76

Brandon Wood (Alba Fehérvár, 2012/2013) számára kifejezetten jó döntés volt a környezetváltozás és a szintlépés. Az amerikai kisember Triesztben egy alapvetően fiatal tehetségekből álló és még a másodosztályban is inkább csak pallérozódó ifjak vezére lehet, egyelőre magasabb célok, és béklyóba kötő elvárások nélkül. A bajnoki tabella 13. helyén álló Trieszt számára a playoff és az első 7 elérése kisebb csoda lenne, de szinte ugyanígy már az utolsó két hely, és a kiesés réme sem fenyegeti. Wood számára a hátralévő fordulók arra is remek alkalmat kínálnak, hogy besegítsen a feljutásért harcoló egykori csapattársnak, Damian Hollisnak, így volt ez a Torino elleni párharc előtt is. A második vonal egyik, ha nem a legerősebb gárdájának számító Manital Torino ellen még hazai pályán sem voltak igazán esélyesek Woodék. Az esélyekre fittyet hányó hazaiak, elsősorban a 22 pontig, 8 asszisztig és 7 lepattanóig jutó ex-fehérvári légiós révén végig partiban voltak a Mancinelli vezette Torinóval, a végjáték fej-fej melletti küzdelemben zajlott, és az utolsó másodpercekben 2 pontos vendégelőnynél jött a Trieszt és jött Brandon Wood... Győzelmével a Trieszt komoly szívességet tett a Biellának is, amely így újra fel tudott zárkózni vetélytársa nyakára, Hollis pedig küldhette az sms-t cimborájának: köszi, Brandon...

Brandon Wood győzelmet jelentő triplája, a hét Top 10-es listájának élén:

Angelico Biella (15-9)   -   Sigma Barcellona (14-10)    86 - 73     

Közvetlen riválisa ellen nyert fontos mérkőzést az Angelico Biella. A Barcellona (nem a katalán, a szicíliai) elleni sikerből Damian Hollis (Alba Fehérvár, 2010-2013) is alaposan kivette a részét, a honosított magasember 19 pontot, 4 lepattanót és 4 blokkot tett a közösbe. A 13 pontos hazai győzelem még sokat érhet, tekintve hogy az őszi, szicíliai "odavágón" 9 ponttal kapott ki az akkor, főleg az első félidőben szezonja talán leggyengébb játékát nyújtó Hollis és Biella. Az előttünk álló hétvégén újabb komolyabb feladat és kihívás előtt állnak Hollisék, Riminiben, az LNP (Lega Nazionale Pallacanestro) kosaras-ünnepén, az alacsonyabb divíziók 6-os kupadöntőjében szerepelnek, ahol már az elődöntőben várják az ellenfelüket. Azt az ellenfelet amely a másodvonalas Upea Capo d'Orlando és a harmadosztályból érkező Moncada Agrigento pénteki csatájának győzteséből kerül ki.

Legadue Gold tabellájának állása a 24. fordulót követően

LegaDue Silver

Bawer Matera (15-9)  -   Basket Nord Barese (10-14)    90 -  84

A harmadik vonal üde szinfoltja a Basilicata tartomány (az olasz csizma "talpán") egyik büszkesége, a Bawer Matera. Anthony Jones (Szeged, 2012/2013) és Kyle Austin (Körmend, 2013/2013) itáliai egylete gyengébb kezdés után, biztos playoff résztvevőként már a 3. helyen állva fogadhatta déli riválisát, és bár előzetesen talán könnyebb mérkőzésre számíthattak Austinék, végül ha nehezebben is, de hozták a papírformát és a két bajnoki pontot. Mindkét ex-légiósunk kitett magáért: Jones 15 ponttal és 3 assziszttal, míg Austin 14 ponttal és 2 lepattanóval zárt.

Remer Treviglio (13-11)   -    Proger Chieti (11-13)      74  -  61

A Materához képest fordított pályát jár be a Proger Chieti. Az ex-vasi Matthew Shaw-t (Körmend, 2012/2013) is alkalmazó  klub az évad végére kezd kipukkadni, és egyre távolodik a feljutásra még reményt adó első 9 pozíciótól. Treviglioban sem sikerült kikászálódni a gödörből, a hazaiak dolgát csak az első negyedben tudták megnehezíteni, így újabb vereség lett a vége. Az ezúttal közepesen, és a korábbiakhoz képest nem is túl sokat játszó Shaw végül 11 pontig és 4 lepattanóig jutott.

Roseto Sharks (13-11)   -   Basket Recanati (9-15)      81  -  61

Charles Alex Legion (Pécs, 2012/2013) bombaformában hasít a rosetói cápákkal! Az ex-pécsi légiós 22 pontos szezonátlagával (mindehhez 9.9-es lepattanóátlag - ez a liga 4. legjobbja! - párosul)  már a komplett liga második legjobb dobója, és ha ehhez hozzávesszük, hogy Legion az elmúlt 8 bajnokijából 5-ön dobott legalább 30 pontot, kijelenthetjük: a liga pillanatnyi "gólkirálya", a 22.9 pontátlaggal bíró omegnai dobógép, Mike James sem ülhet sokáig a babérjain... Legion a Recanati elleni magabiztos diadalhoz 30 ponttal és 6 lepattanóval járult hozzá.

Enegan Firenze ( 8-16)   -    Moncada Agrigento (19-5)      80 - 83

Az utolsó előtti helyre visszacsúszó (az Arcanthea Lucca bajnokság közbeni visszalépése megmentheti őket a kiesés szégyenétől...), és a listavezető ellen ezúttal tisztességesen helyt álló firenzeiek soraiban már nem volt ott a kaposváriak egykori kedvence, Kyle Swanston (Kaposvári KK, 2012/2013), helyére és posztjára új amerikait (Curtis Young) hozott a Firenze. Swanstonnal ugyan még nem bontottak szerződést, de aligha látjuk őt már ezen a tavaszon a firenzeiek mezében bajnokit játszani. A szezonnak nagy reményekkel, és két NB1-es ászunkkal (Wood és Swanston) nekivágó Enegan Firenze immáron Wood és Swanston nélkül fejezi be gyászos vesszőfutását az olasz bajnokság 3. divíziójában.

A LegaDue Silver tabellájának állása a 24. fordulót követően.

 

fotók: pallacanestro trieste/facebook - slide, basketinside.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus