Az olasz meló - váratlan vereséggel rajtolt Hollis Itáliában

2013 nyarán egy szinte példátlan egyirányú kosaras - exodus zajlott le: nem kevesebb mint 8, korábban  a magyar NB1-ben pattogtató amerikai légiós (köztük a már magyar útlevéllel is bíró Damian Hollis) tette át a székhelyét Olaszországba. Egykori jenki kedvenceink itáliai pályafutását, teljesítményét hétről-hétre, fordulóról fordulóra követni fogjuk, és mivel a mögöttünk hagyott hétvégén kezdetét vette a talján második (Legadue Gold) és harmadik (Legadue Silver) vonal küzdelemsorozata, ideje, hogy első körképünkbe belekezdjünk!

Fehérváron a bajnokcsapat egyik alappillére volt, így nem meglepő hogy itáliai „légiónk” tagjai közül az időközben már honosított, így a magyar válogatottban is számításba vehető Damian Hollis játszik a legmagasabb szinten, egyedüliként eme nyolcasból az olasz másodosztálynak számító LegaDue Goldban. Hollis új munkaadója az az Angelico Biella, amely tavaly még az első osztály, a Serie A tagja volt, így a piemonti városban csak a visszajutás lehet a cél az előttünk álló szezonban. Ehhez képest nagyon kínos zakóval nyitottak Hollisék: hazai csarnokukban, az impozáns Lauretana Forumban 3 ezer néző előtt az a Veroli Basket leckéztette meg őket, amely csapatot előzetesen a liga alsóházába sorolt szinte minden talján elemző. Az új csapatában már a 4-es poszton játszó Hollis 23 perc alatt 13 pontig és 1 lepattanóig jutott, de különösen a 3. és 4. negyedben (ez idő alatt összesen 2 pontot szerzett) nagyon szürkén és visszafogottan játszott, légiósként nem tudott igazi vezére lenni a 3 friss olasz U20-as Európa Bajnokkal felálló hazai gárdának. A vendég Veroli gyakorlatilag végig vezetve, megérdemelten és simán nyert 83-71-re. Hollis és a Biella számára a következő forduló sokkal nehezebb feladatot tartogat, egy embert próbáló, majd 800 km-es utazást követően Szicíliában kell fellépniük az ellen a Gianmarco Pozzecco edzette Upea Capo d’Orlando ellen, amely soraiban olyan egykori klasszisok játszanak mint a horvát válogatott Sandro Nicevic, vagy a két itáliai legenda, Matteo Soragna és Gianluca Basile.

A Legadue Gold első fordulójának teljes eredménysora, statisztikákkal, ide kattintva megtekinthető!

Térjünk át a harmadik vonalnak számító Legadue Silverbe, itt már a nyitófordulóban magyar rangadót rendeztek: Firenzében 4, tavaly még az NB1-ben pályára lépő amerikainak tapsolhatott a helyi közönség az Enegan Firenze – Bawer Matera bajnokin! Hogy Firenze nem igazi kosaras fellegvár, azt jól jelezte, hogy a 8 ezres Mandela Forumban (itt játssza majd Euroliga találkozóit a Montepaschi Siena) az ingyenesség ellenére is alig 1500 néző volt jelen a dél olasz gárda vendégjátékán. De aki távol maradt bánhatja, ugyanis egy remek és izgalmas mérkőzésen 91-86-ra nyert a Firenze. A firenzeiek oldalán a szinte pont egy éve a Kaposvár mezében 43 ponttal bemutatkozó Kyle Swanston óriási betlit húzott: 24 perc alatt 0 pont (0/9-es mezőnymutató) 1 lepattanó és 1 assziszt, mindez -8-as indexet ért… viszont a fehérváriak egykori kedvence, Brandon Wood igazi nyerőember volt: 27 pontja a komplett forduló 3. legjobb teljesítménye volt, ráadásul ehhez még 9 lepattanó és 3 gólpassz is párosult! A vendég Matera oldalán az az Anthony Jones volt a legjobb, aki nem is oly rég még a Szeged légiósa volt, Jones 29 pontja (30-as indexszel!) a forduló legmagasabb értéke! Az ex-körmendi Kyle Austinnak sem ment rosszul, 15 pontja és 4 lepattanója Jones mögött csapata második legjobbjává tette.

De Jones révén nemcsak a pontdobók listáját vezeti egyelőre egy "exünk", a forduló legjobb lepattanózója az az Alex Legion lett 13 lekapott lasztival, aki tavaly még a pécsiek életét boldogította (és olykor bizony keserítette is problémás magatartásával…), Legion 13 lepattanója mellett 18 ponttal járult hozzá hazai pályán játszó csapata, a rosetói cápák (Roseto Sharks) 87-79-es győzelméhez a Paffoni Omegna ellenében. Győzelemmel mutatkozott be az ex-körmendi Matthew Shaw is, aki 12 ponttal és 12 lepattanóval járult hozzá a Proger Chieti sikeréhez (76-63 a Recanati ellen). Végezetül pedig szólnunk kell a 2011/2012-es szezonban néhány mérkőzés erejéig a Debrecent erősítő Darren Moore-ról, aki 20 pontjával újdonsült csapata, a Basket Nord Barese legjobbjaként tevékeny részese volt a forduló legfölényesebb győzelmében. A dél olasz derbin az egykor szebb napokat látó Viola Reggio Calabria volt az áldozat, 90-67-re nyertek a házigazdák.

A Legadue Silver első fordulójának teljes eredménysora, statisztikákkal, ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus