BSL, 10. forduló: Crockerék kis híján elkapták az Efest

Nagyon megszenvedett az Efes az újonc ellen, a forduló slágermeccsei pedig a Karsiyaka-Darüssafaka és a Banvit-Galata derbik voltak.

Istanbul BBSK (1-8) – Fenerbahce Ülker (7-3) 67-90

Már az első negyedben eldöntötte a Fenerbahce az Istanbul elleni meccset, a potenciálisan talán leggyengébb és legerősebb csapatok találkozóján. Egy 15-0-s roham után már 27-7-re vezetett a Fener, ezzel pedig tulajdonképpen minden lényegi kérdés el is dőlt. Bobby Dixon (20/15 pont, 7/5 tripla) triplaesőt zúdított a városi kistestvérre, Jan Vesely (9 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz, 2 blokk) és Ekpe Udoh (12 pont, 8 lepattanó) a festéket dominálták, Bogdan Bogdanovics (11/6 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) pedig ezúttal a mindenes szerepkört töltötte be az Obradovics-tanítványok közül.

Yesilgiresun Belediye (3-6) – Anadolu Efes (7-2) 69-73

Alaposan megszenvedett az Efes a győzelemért Tony Crocker (14/6 pont, 4 lepattanó) és a Yesilgiresun ellen. Az egyre jobban beilleszkedő Derrick Brown (21/3 pont, 5 lepattanó) és Alex Tyus (20 pont, 3 blokk, 11/9 mezőnyből) extrájával azonban megmenekült a kínos vereségtől az Anadolu. Elsősorban Tyus volt az, aki 65-63-as hazai vezetés után fontos kosarakat szerzett. A szépen helytálló újoncnál Crocker mellett Darnell Jackson (15/3 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Chris Warren (17/3 pont) játszottak nagyon jól, a végén azonban a rutin döntött.

Pinar Karsiyaka (6-4) – Darüssafaka Dogus (6-4) 73-74

Az Euroligában szereplő, tavaly egyaránt várakozáson felül teljesítő csapatok (Karsiyaka – bajnoki cím, Darüssafaka – alapszakasz 3. hely) nagyszerű csatáját Scottie Wilbekin (15/9 pont, 4 gólpassz) utolsó másodperces triplájával a Darüssafaka nyerte. Ez hatalmas „lopás” volt az isztambuliak részéről, hiszen a Karsiyaka csaknem a mérkőzés egészében vezetett. Nem volt ez máshogy a negyedik negyedben sem, mikor Wilbekin kivégezte az izmirieket. 72-68-nál is dobott egy triplát ugyanis a fiatal amerikai, majd miután Juan Palacios csak egy büntetőt értékesített, a következő trojka a győzelmet jelenthette a Darüssafakának. Wilbekin mellett Jamon Lucas Gordon (21/6 pont, 8 lepattanó, 3 labdaszerzés) is nagyon jól játszott a vendégeknél, a Karsiyaka legjobbja pedig Josh Carter (18/9 pont, 4 gólpassz) volt.

Banvit BK (6-3) – Galatasaray Odeabank (7-3) 82-75

Nemcsak „euroligás”, hanem „eurocupos” csatát is rendeztek a héten, hiszen az első csoportkörből egyébként már egyaránt továbbjutott Banvit a Galatasarayt fogadta. Nagyon érdekes meccset játszottak a csapatok, hiszen az összecsapás első felét egyértelműen a Banvit dominálta, utána viszont a Galata percei következtek. Az első negyedet ugyanis a remeklő Dominique Johnson (21/15 pont) és Courtney Fortson (22/6 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) vezérletével a hazaiak egy híján 20 ponttal nyerték (28-9), ez az előnyük pedig a nagyszünetig ki is tartott (50-32). A fordulás után azonban egy teljesen más Galata lépett a pályára, a harmadik negyedet 27-8-cal kezdve fordítottak az isztambuliak (58-59). Caleb Green (21/6 pont, 6 lepattanó), Stephane Lasme (16 pont, 8 lepattanó, 2 blokk) és Errick McCollum (15 pont, 5 gólpassz) is nagyon jól játszottak, az ő vezetésükkel szárnyalt ekkor a Galata. A végjátékban a győzelem azonban mégis a Banvité lett, hiszen tőlük tudtak előlépni olyanok, akik addig viszonylag szürkébb teljesítményt nyújtottak, így például A.J. Slaughter és Adrien Moerman.

Besiktas Sompo Japan (5-5) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (4-6) 74-69

A hét közben egy számunkra oly kedves mérkőzésen a Szolnok nagyon elverte a Besiktast, és ezzel – egyelőre – a fekete-fehérek kárára továbbjutottak honfitársaink. Ebből a pofonból aztán egy győzelemmel állt talpra a meccs előtt szintén 4-5-ös mérleggel álló Ankara ellen a Besiktas, így egy hétmeccses vereségsorozatot szakítottak még és némi önbizalommal készülhetnek a sorsdöntő Eurocup meccsükre a kiváló Zenit ellen. Az utolsó negyedben már végig vezettek az ismét Maciej Lampe (17/3 pont, 11 lepattanó) által húzott házigazdák, és nem kellett izgulniuk a két pont miatt.

Türk Telekom (2-7) – Muratbey Usak Sportif (6-3) 81-68

Meglepően simán gyűjtötte be mindössze a második győzelmét a Türk Telekom az eddig kiválóan szereplő Usak ellen. A félidőben már egy kerek 20-assal mentek a házigazdák (46-26), az Usak pedig csak a legvégén tudott némileg kozmetikázni az eredményen. Benjamin Woodside (20/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 4/4 tripla) és Michael Jenkins (18/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó) remekeltek az ankaraiaknál, a 19 labdát eladó vendégek közt viszont nem akadt egy húzóember sem.

Trabzonspor Medical Park (4-6) – Royal Hali Gaziantep (5-5) 73-68

Végig vezetett a Trabzonspor a Gaziantep ellen, a végén azonban mégis volt izgulnivalója a hazai drukkereknek. Másfél perccel a vége előtt, 67-68-nál ugyanis átvette a vezetést a Gaziantep, ám Dwight Hardy (13 pont, 4 gólpassz) szíve a helyén volt, aki a meccs utolsó 6 pontját szerezve megnyerte a meccset csapatának. Hazai oldalon Novica Velicskovics (18/9 pont, 6 lepattanó, 8/7 mezőnyből), a vendégeknél pedig Andrew Rautins (18/12 pont) játszott a legeredményesebben.

Demir Insaat Büyükcekmece (4-5) – Torku Konyaspor (3-6) 75-72

Nagyon jó kis meccset játszott egymással a Büyükcekmece és a Konyaspor, amit Michael Roll (13/6 pont, 7 lepattanó) utolsó másodperces hármasával az újonc nyert meg. Pedig egy nagy hajrá után, négy másodperccel korábban még Clay Tucker (25/18 pont, 4 gólpassz) úgy tűnt, hogy hosszabbításra tudja menteni a meccset szintén egy nagy triplával, ám a slusszpoén végül Rollé lett ebben az őrült végjátékban.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Trabzonspor Medical Park
Royal Hali Gaziantep – Anadolu Efes 
Torku Konyaspor – Pinar Karsiyaka 
Darüssafaka Dogus – Besiktas Sompo Japan 
Galatasaray Odeabank – Demir Insaat Büyükcekmece 
Banvit BK – Yesilgiresun Belediye 
Muratbey Usak Sportif – Istanbul BBSK
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Türk Telekom

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus