BSL, 14. forduló: Bogdanovics megmentette a Fenert

A török bajnokságban a Fenerbahce a szerb utolsó másodperces triplájával úszta meg a Crocker nélküli újonc elleni kínos vereséget.

A török bajnokságban a Fenerbahce a szerb utolsó másodperces triplájával úszta meg a Crocker nélküli újonc elleni kínos vereséget. Az Efes Dario Saric vezérletével menekült meg egy hasonló blamától, a Galatasaray viszont nem tudta elkerülni ugyanezt a ligautolsó ellen.

 

Yesilgiresun Belediye (4-9) – Fenerbahce Ülker (10-4) 76-77

A Tony Crocker nélkül felálló Yesilgiresun fél másodpercre volt a Fenerbahce elleni hatalmas bravúrtól, Bogdan Bogdanovics (17/3 pont, 4 lepattanó) azonban egy dudaszóra dobott triplával megnyerte a meccset csapatának. Az újonc nagyon sajnálhatja ezt a mérkőzést, hiszen szinte végig előnyben játszottak, a Fener csak másodpercekre tudta átvenni a vezetést, és ez a végjáték csak a hab volt a tortán számukra. Quinton Hosley (22 pont, 8 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Deividas Dulkys (20/15 pont, 4 lepattanó) rengeteget tettek a Yesilgiresun remek helytállásáért, a túloldalon pedig a meccsről meccsre jobban játszó Bogdanovics mellett Ekpe Udoh (14 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) volt a legstabilabb pont.
 

Anadolu Efes (10-3) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (7-7) 75-72

Kis híján elszórakozta az Ankara elleni meccsét az Efes, végül azonban a kiválóan játszó Dario Saric (20/6 pont, 9 lepattanó) vezérletével behúzták a W-t az isztambuliak. A hazaiak magabiztosan, 10 pont körüli fórral sokáig őrizék előnyüket, még a negyedik negyed kezdetén is 60-52-re vezettek. A remeklő Viktor Sanikidze (25/9 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) és az Ankara azonban fordítottak, 65-69-nél már a vendégeknél volt az előny. Az Efes még időben ébredt, a meccs véghajráját 10-3-ra nyerték, így elmaradt a meglepetés.
 

Pinar Karsiyaka (8-6) – Demir Insaat Büyükcekmece (6-7) 74-69

A gyengébb novembere után ismét formába lendült Kenny Gabriel (21/15 pont, 8 lepattanó) vezetésével sikerrel vette a Karsiyaka a Büyükcekmece által jelentett akadályt és visszatért a győzelem útjára. A címvédő a kisebb-nagyobb megingásokat leszámítva végig vezetett és kézben tartotta az összecsapást, a végén sem kellett izgulniuk. Gabriel mellett a nemrég igazolt Bracey Wright (16/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) is jó meccset tudhat maga mögött, a túloldalon pedig Kahiem Seawright (17 pont, 8 lepattanó, 6/6 mezőnyből) okozta a legtöbb fejtörést az izmiri védelemnek.


Trabzonspor Medical Park (6-8) – Darüssafaka Dogus (9-5) 62-56

Az év végén kissé átalakult, a Tarence Kinseyt (Crvena Zvezda) és Darius Johnson-Odomot (Olympiakosz) Ryan Thompsonra (Crvena Zvezda) és Derwin Kitchenre (Nancy) cserélő Trabzonspor bravúrgyőzelmet tudott elérni a Darüssafaka ellen. Pedig az újak, elsősorban Thompson még nem tettek hozzá túl sokat a trabzoniak teljesítményéhez, ám ez is belefért nekik ezen a roppant pontszegény találkozón. 53-55-ről két triplával és egy duplával fordított a Trabzonspor, ez a 8-0-s széria pedig már hatalmasnak számított ezen a mérkőzésen. Ahogy Dwight Hardy (20/12 pont) 20 pontos teljesítménye is, aki így csapata pontjainak csaknem harmadát szerezte.
 

Türk Telekom (3-10) – Galatasaray Odeabank (9-5) 91-85

Hatalmas bravúrt ért el az eddig csak szenvedő Türk Telekom a Galatasaray legyőzésével, így az elmúlt nyolc meccséből hetet elveszítő ankarai gárda végre lezárta ezt a rossz szériáját és elkezdheti a menekülést a kiesőzónából. Meglepetésre a Galatának lényegében esélye sem volt a győzelemre, a hazaiak többször 10 pont feletti előnnyel is vezettek, a végjátékot megelőzően például egy 14-4-es futás után 86-76 arányban. A Türk Telekom nyerőembere egyértelműen Marcus Haislip (28/12 pont, 5 lepattanó) volt, a Galatában Errick McCollum (31/9 pont, 5 gólpassz) pedig hiába dobott még nála is többet.
 

Besiktas Sompo Japan (7-7) – Banvit BK (8-5) 96-87

Három negyeden keresztül magabiztosan vezetett a Banvit a Besiktas otthonában, mégis a Szolnok korábbi Eurocup ellenfele örülhetett végül a győzelemnek. A házigazdák egy derekas, 30-16-os utolsó negyeddel ugyanis megfordították a találkozót és fontos győzelmet arattak az egyik közvetlen riválisuk ellen. A Banvitban ismét Adrien Moerman (24/15 pont, 10 lepattanó, 6/5 tripla) és Courtney Fortson (20/6 pont, 8 gólpassz) voltak nagyszerűek, a túloldalon pedig Maciej Lampe (26/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) és Lamont Hamilton (18/3 pont, 5 lepattanó) voltak kiemelkedőek.
 

Royal Hali Gaziantep (7-7) – Muratbey Usak Sportif (7-6) 87-82

Nagyon jó kis meccset játszott egymással a Gaziantep és az Usak, melynek végjátékát a hazaiak bírták jobban, így megközelítették ellenfelüket a tabellán. A mérkőzésen hol az egyik, hol a másik csapatnak volt egy-egy jobb szériája, végül pedig Earl Calloway (18/9 pont, 5 lepattanó) és Anthony King (8 pont, 9 lepattanó, 2 blokk) döntöttek a Gaziantep javára, akik egy 10-2-es szakasszal fordították meg a meccset 77-78 után. Az Usakban így hiába játszott hatalmasat Paul Harris (25/6 pont, 14 lepattanó) és D’Angelo Harrison (23/9 pont), a végén ők sem tudtak előlépni.
 

Istanbul BBSK (2-11) – Torku Konyaspor (6-7) 79-81 h.u.

Nincs szerencséje az Istanbulnak, akik hiába egyenlítettek ki Damir Markota (14/9 pont) triplájával és mentették hosszabbításra a meccset, ott elbuktak a Konyaspor ellen. Pedig a vendégek finoman szólva sem tartoznak a verhetetlen kategóriába, és nagyon kellene minden győzelem az Istanbulnak, főleg a Türk Telekom bravúrja okán. 60-60 után aztán nagyon beindultak a csapatok, a ráadás 5 percében a Konyaspor például több pontot szerzett, mint az azt megelőző akármelyik teljes negyedben. Clay Tucker (20/6 pont, 5 lepattanó) és Ernest Bremer (16/9 pont, 6 lepattanó) szórták meg magukat, míg a hazaiakon a nemrég igazolt Malcolm Armstead (17/6 pont, 7 gólpassz) és Marcus Denmon (16/12 pont, 10 lepattanó) sem tudtak segíteni.
 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Muratbey Usak Sportif – Fenerbahce Ülker 
Darüssafaka Dogus – Anadolu Efes 
Pinar Karsiyaka – Yesilgiresun Belediye 
Galatasaray Odeabank – Istanbul BBSK
Banvit BK – Türk Telekom 
Demir Insaat Büyükcekmece – Besiktas Sompo Japan 
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Royal Hali Gaziantep 
Torku Konyaspor – Trabzonspor Medical Park

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus