BSL, 22. forduló: Visszavágott az Efes a kupadöntőért

Két rangadót is rendeztek a hétvégén Törökországban, előbb az Efes vágott vissza a Banvitnak a kupadöntőben elszenvedett fájó vereségért, majd a Besiktas győzte le teljesen megérdemelten a Galatát. Biztosan nyert a Fener és a Darüssafaka, a Karsiyaka mellett viszont a Crocker nélküli Tofas is nagyot bukott.

Fenerbahce (20-2) – Demir Insaat Büyükcekmece (6-16) 89-68

Alig, hogy a Fener-szurkolók fellélegezhettek és Ekpe Udoh sérülése nem bizonyult súlyosnak, a legutóbbi Euroliga-meccsen Bambergben Bogdan Bogdanovics bokája sérült meg, de szerencsére a legrosszabb lehetséges forgatókönyv a szerbet is elkerülte. Bogdanovics azonban most még nem lehetett ott a társakkal, akik nélküle is megoldották a kötelező házi feladatot a Büyükcekmece ellen. Még akkor is, ha ez nem ment olyan könnyen, mint amit a végeredmény mutat, a vendégek szépen harcoltak, és csak a 30-14-re végződő negyedik negyed után lett ilyen nagy a különbség. A Fenerben ezúttal James Nunnally (18/12 pont, 5/4 tripla), Jan Vesely (17 pont, 6 lepattanó, 9/8 mezőnyből) és Melih Mahmutoglu (15/9 pont) dobták a legtöbb pontot, a vendégeknél pedig Jerry Johnson (17/3 pont, 6 gólpassz) játszott a legjobban.

Anadolu Efes (20-2) – Banvit BK (15-7) 83-74

Visszavágott az Efes a Banvitnak a török kupa döntőjében elszenvedett vereségért, így a Fener után a kék-fehérek is megszerezték 20. győzelmüket és tartják a lépést az élen a címvédővel. Az Euroligában is vitézkedő, nagyon fontos dupla forduló előtt álló isztambuliak győzelméhez nem férhetett kétség, az első félidő végét és a második elejét egy 18-0-s rohammal hidalták át, amivel kereken 20 pontos (55-35) előnybe kerültek, ezt követően pedig már nem volt kérdés, hogy ki nyeri a meccset. Az Efes győzelméből Tyler Honeycutt (18/6 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) és Cedi Osman (18/9 pont, 5 labdaszerzés) 18-18 ponttal, Thomas Heurtel pedig mindössze 2 egységgel, ám mellette 13 gólpasszal vette ki a részét. A Banviton Jordan Theodore (22 pont, 8 gólpassz) és Gediminas Orelik (19/12 pont) extrája sem segített.

Halk Enerji TED Ankara Kolejliler (2-20) – Darüssafaka Dogus (15-7) 57-88

Az Efeshez hasonlóan – sőt talán még hatványozottabban – a Darüssafakára is kiemelten fontos hét vár az Euroligában, és ehhez abszolút ideális „felhozó meccset” játszottak Wilbekinék az Ankara otthonában. A hét közben a fővárosiak legnagyobb ásza, a liga idei pontkirálya (20,1 átlagponttal), Shannon Shorter ráadásul Franciaországba szerződött, nélküle pedig vajmi kevés esélye volt az egyébként is csak két győzelemmel szerénykedő Ankarának. A meccs már kis túlzással a Darüssafaka 11-2-es kezdésével eldőlt, a második félidőben pedig már inkább a 30, mint a 20 ponthoz járt közelebb a különbség. Blatt mester még azt is megtehette, hogy Brad Wanamakert be sem nevezte erre a meccsre, helyette Ante Zizic (18 pont, 6 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Will Clyburn (17/3 pont) szállították a pontokat ezúttal a Darüssafakában.

Besiktas Sompo Japan (17-5) – Galatasaray Odeabank (12-10) 90-84

Az Euroliga harmadik helyén álló Olympiakosz idegenbeli bravúros legyőzése után a Besiktassal már nem bírt a Galatasaray a forduló másik rangadóján, így a bordó-sárgák aligha reménykedhetnek a hatodiknál jobb helyezésben az alapszakasz végén, de valószínűleg még azért is nagyon meg kell majd küzdeniük. Az Earl Clark (24/6 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Michael Thompson (21/12 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) extrájára építő, de rajtuk kívül is több stabil egyéni teljesítményre támaszkodó Besiktas egyébként végig vezetve, megérdemelten nyerte meg ezt a kiváló hangulatú derbit. A hazaiak előnye a harmadik negyed elején már 17 pont is volt (56-39), innen aztán még visszajött 3 egységre (75-72) a Sinan Güler (20/9 pont, 7 lepattanó, 2 blokk) és Vladimir Micov (18/3 pont, 5 lepattanó) által vezetett Galata. Erre is volt azonban válasza a Besiktasnak, akik egy 10-0-s futással lőtték magukat ismét megnyugtató távolságba.

Muratbey Usak Sportif (7-15) – Pinar Karsiyaka (11-11) 86-71

Az Usak ellen (is) váratlanul sima vereségbe futott bele a Karsiyaka, ami már nem az első az izmiriek számára, és ez a végelszámolásnál még nagyon sokba kerülhet majd nekik. Ezen a meccsen ráadásul fikarcnyi esélyük sem volt a győzelemre, hiszen az Usak viharosan, 17-2-vel kezdte a meccset, ezt követően pedig már végig kézben tartották azt. Nemcsak a rajtból, hanem a kiváló folytatásból is oroszlánrészt vállalt a parádésan játszó Rolands Freimanis (32/15 pont, 5 lepattanó) és Zach Auguste (18 pont, 19 lepattanó), két ilyen szenzációs egyéni teljesítménnyel nem csoda, hogy nyerni tudott az Usak. A Karsiyaka legjobbja Michael Green (20/6 pont, 8 lepattanó) volt.

Gaziantep Basketbol (11-11) – Tofas Bursa (10-12) 95-82

Tony Crocker nem lépett pályára ezúttal a Tofasban, és hiányában csapata el is bukta a Gaziantep otthonában rendezett roppant fontos meccsüket. A hazaiak a kezdésnél valósággal állva hagyták a bursaiakat, 39 pontot rámoltak be az első játékrészben, amivel 21 pontos előnyt szereztek (39-18). Jerry Jefferson (27 pont, 11 lepattanó) és Marcus Denmon (25/15 pont, 12 gólpassz) egyaránt fantasztikus dupla-duplát szállított, vezérletükkel roppant simán vette ezt a nyolcba jutás szempontjából dupla téttel bíró találkozót a Gaziantep. A Tofas veresége a legkevésbé Sammy Mejia (17/3 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) nyakába varrható.

Istanbul BBSK (8-14) – Yesilgiresun Belediye (9-13) 89-83

Nem sikerült nyernie a Yesilgiresunnak az Istanbul vendégeként, így nem jutottak közelebb a nyolcadik helyhez a vendégek. A hazaiak elsősorban Sean Armand (20/9 pont, 9 gólpassz) és Jaka Klobucar (19/9 pont, 7 lepattanó) vezérletével végig tartani tudták 5-10 pont körüli előnyüket. Malcolm Armstead (25/9 pont, 7 gólpassz) és Dejan Ivanov (20/3 pont, 4 lepattanó) kiváló produkciója ide vagy oda, a Yesilgiresunban nem volt meg az erő, hogy fordítani tudjanak.

Trabzonspor Medical Park (7-15) – Best Balikesir (5-17) 76-84

Nagyon fontos idegenbeli győzelmet aratott a Best Balikesir Trabzonban, ezzel még bőven maradt reális esélye a kiesés elkerülésére az újoncnak. A másik oldalt tekintve viszont alighanem eldőlt, hogy a Trabzonspor számára nem reális a rájátszásba kerülés, hanem nekik is marad az alsóház és hátrafelé kell inkább tekinteniük. Ezt a meccset egyébként nagyszerű hajrájuknak köszönhetően hozták a vendégek, akik két és fél perccel a vége előtt még 75-73-as hátrányban voltak, a fennmaradó játékidőt viszont 11-1-re nyerték meg. A Best húzóemberei most is Delroy James (19/6 pont, 6 lepattanó) és Andrew Andrews (17/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) voltak.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Best Balikesir – Fenerbahce 
Yesilgiresun Belediye – Anadolu Efes 
Darüssafaka Dogus – Muratbey Usak Sportif
Galatasaray Odeabank – Halk Enerji TED Ankara Kolejliler
Demir Insaat Büyükcekmece – Besiktas Sompo Japan
Banvit BK – Gaziantep Basketbol
Pinar Karsiyaka – Istanbul BBSK 
Tofas Bursa – Trabzonspor Medical Park

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus