BSL, 3. forduló: Ismét kikapott mumusától a Galata

A Fener, Efes, Darüssafaka trió a Besiktashoz hasonlóan könnyedén nyert, a Galata viszont kikapott otthon a nagyot játszó, 34 pontos Jordan Theodore vezette Banvitól.

Yesilgiresun Belediye (2-1) – Fenerbahce (2-1) 61-72

Rendezni látszik sorait a Fenerbahce, hiszen a nyögvenyelős első meccsek után Barcelonában nyert meg egy nagy rangadót az Euroligában az Obradovics-csapat, és most a szezont jól kezdő Yesilgiresun sem jelentett gondot számukra. Az első félidőben még jól tartotta magát az elsősorban Ricardo Ledo (17/3 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz) játékára építő hazai gárda, ám a meccs második felében felőrülte riválisát a Fener. Az olasz liga MVP-jeként érkező, eddig azonban csalódást keltő James Nunnally (14/6 pont, 4 lepattanó) is túl van első értékelhető meccsén, az ő játékba lendülése nagyon fontos lenne a Fenernek a továbbiakban.

Best Balikesir (0-3) – Anadolu Efes (3-0) 77-94

Az Euroligában még nyeretlen, az Olympiakosztól legutóbb méretes zakót kapó Efes a bajnokságban eddig szárnyal, a Best Balikesir sem tudta megállítani őket. Még akkor sem, ha a Randy Culpepper (21/9 pont), Michael Green (18/3 pont, 8 gólpassz, 3 labdaszerzés), Leon Williams (11 pont, 17 lepattanó) trió nagyon kitett magáért, az első negyedben ugyanakkor már 12-28 volt az újonc hátránya. Az Efesben hatan jutottak el 10 pont fölé, a legeredményesebb és legjobb a dupla-duplázó Thomas Heurtel (18/12 pont, 12 gólpassz, 5/4 tripla) volt közülük.

Darüssafaka Dogus (2-1) – Gaziantep Basketbol (0-3) 81-56

A Fenerhez és az Efeshez hasonlóan a Darüssafakának sem okozott gondot a kötelező győzelem begyűjtése, a Gaziantep nem tudott méltó partnere lenni a legújabbkori török sztárcsapatnak. Ahogy a riválisok, úgy David Blatt is kényelmesen rotálhatta csapatát az eheti dupla Euroliga-forduló előtt, minden pályára lépő játékos dobott is pontot a Darüssafakában. A legtöbbet, 16 perc alatt ugyanennyit Will Clyburn (16/6 pont, 4 lepattanó) ért el tőlük.

Galatasaray Odeabank (2-1) – Banvit BK (3-0) 74-83

Az elmúlt években a Galatasaray és a Banvit rendre kiváló meccseket vívnak egymással, melyeket többnyire a balikesiriek nyertek meg, és ez ezúttal sem volt másképp. Az Euroligában a Zvezdától egy remek meccsen kikapó Galatának most sem volt szerencséje, odahaza szenvedtek ismét vereséget a bordó-sárgák. Jordan Theodore (34/3 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés) elképesztően játszott és tarthatatlan volt, mellette pedig még Gediminas Orelik (18/9 pont, 8 lepattanó) is kiemelkedő volt. Ezt nem is bírta el a Vladimir Micov (18/3 pont, 4 gólpassz) vezette Galata, a második félidőben már végig a Banvit kontrollálta a találkozót.

Istanbul BBSK (0-3) – Besiktas Sompo Japan (3-0) 73-84

A szezon eddigi egyik legkellemesebb meglepetése a Besiktas magabiztos játéka, a fekete-fehérek menetelését pedig az Istanbul sem tudta megállítani. Egy félidőre azért jó volt a továbbra is nyeretlen házigazda, de az utolsó negyedre már elfáradt a kiscsapat. Vladimir Stimac (22 pont, 15 lepattanó, 9/9 mezőnyből) 100%-os dobóteljesítménnyel ért el hatalmas dupla-duplát, ezzel messze kiemelkedve a mezőnyből. A hazaiaknál Kartal Özmizrak (20/12 pont, 4 gólpassz) teljesítménye volt a legüdébb színfoltja a meccsnek.

Pinar Karsiyaka (2-1) – Trabzonspor Medical Park (0-3) 74-59

Újabb nagy idegenbeli pofonba futott bele a Trabzonspor ezúttal Izmirben, pedig a félidőben még ők vezettek 4 ponttal (32-36). A harmadik negyedet aztán 26-11-re nyerte meg a Karsiyaka, a hazaiak többek között csináltak egy 17-0-s rohamot is, a Kevin Dillard (20/12 pont, 8 gólpassz, 2 blokk), Josh Owens (16 pont, 10 lepattanó), DaJuan Summers (18/3 pont, 7 lepattanó, 4 labdaszerzés) hármas szépen lehozta a meccset a tavalyelőtti bajnoknak.

Muratbey Usak Sportif (2-1) – Rönesans TED Ankara Kolejliler (0-3) 103-64

Shannon Shorter (26/9 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Dominique Morrison (20/6 pont) nagy meccse ellenére is hatalmas verést kapott a bajnokság talán leggyengébb csapata, az Ankara az Usak vendégeként. A hazai játékosok egymást múlták felül, Berkay Candan (19/9 pont, 6 lepattanó), Rolands Freimanis (16 pont, 10 lepattanó), Mark Lyons (19/6 pont, 6 gólpassz), Görkem Sönmez (16/15 pont), Darryl Monroe (16 pont, 7 lepattanó) és Shaquille McKissic (12 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) is remek statisztikákat hoztak ebben a szépreményű gárdában.

Demir Insaat Büyükcekmece (2-1) – Tofas Bursa (1-2) 70-93

A Darüssafaka és a Galatasaray ellen nagyon kemény meccsekkel kellett kezdenie a szezont a Tofasnak, ezeket a találkozókat letudva a Büyükcekmece ellen azonban már nyerni tudott az újonc. Tették ezt ráadásul meglepően simán a bursaiak, akik főként egy 22-4-es rohanásnak köszönhetően esélyt sem adtak a 2-0-lal kezdő ellenfelüknek. Baris Ermis (19/9 pont, 9 gólpassz), Kalojan Ivanov (16/3 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) és Sammy Mejia (16/9 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz) voltak a Tofas nyerőemberei, a hazaiaktól pedig Cayhun Altay (18/9 pont, 4 lepattanó) emelkedett ki.

 

A bajnokság állása:

 

A következő forduló programja:
Fenerbahce – Pinar Karsiyaka
Anadolu Efes – Muratbey Usak Sportif
Trabzonspor Medical Park – Darüssafaka Dogus 
Gaziantep Basketbol – Galatasaray Odeabank 
Banvit BK – Demir Insaat Büyükcekmece
Besiktas Sompo Japan – Yesilgiresun Belediye
Rönesans TED Ankara Kolejliler – Istanbul BBSK
Tofas Bursa – Best Balikesir

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus