BSL, döntő: Nagyot javult és szépített az Efes

Az első negyedben mindössze 6 pontot dobott, a végére mégis fordítani tudott és így életben maradt az Efes a Fenerbahce elleni 5. meccsen.

Döntő, 5. mérkőzés

Anadolu Efes (1.) – Fenerbahce Ülker (2.) 80-72

Az előző meccsen mutatott parádés játék után sokan arra számítottak, hogy a Fenerbahce idegenben is le tudja zárni az Efes elleni döntőt és megszerzi a trófeát. Ez azonban nem így lett, pedig a meccs pontosan a fenti várakozásoknak megfelelően indult, ráadásul szörnyen kezdett az újra a Abdi Ipekci Arenában játszott találkozón az Efes. 6-2 után ugyanis több pontot már nem szereztek az első negyedben a házigazdák, akik hibát hibára halmoztak, így nem tudtak mit kezdeni riválisuk kiváló védekezésével. Ennek következtében a Fener 18-0-s rohanást produkált és 20-6-ra megnyerte az első negyedet. A folytatásban aztán kezdett éledezni az Efes, de a vendégek így is könnyedén őrizték, sőt növelni is tudták előnyüket, 15-32-nél kialakult a meccsen a legnagyobb különbség.

Látszólag nem fenyegette tehát veszély a Fener vezetését, egy rövidzárlat után viszont az Efes 12 megválaszolatlan pontot szerzett a félidő vége előtt, ami kulcsfontosságú volt a meccs további alakulása szempontjából. A kék-fehérek ugyanis ettől elhitték, hogy van keresnivalójuk, fordulás után pedig már jól is játszottak. 30-40 után szépen lassan, pontról pontra tudták csökkenteni hátrányukat, a harmadik negyed végén pedig hosszú idő után ismét egyenlő állást mutatott az eredményjelző (52-52). Innentől aztán már egyértelműen az Efesé volt a mérkőzés, a Fener játékosai nem tudtak új színt vinni a játékukba, nem tudták megállítani a lendületbe jött hazaiakat, akik így életben maradtak és kiharcoltak egy újabb meccset a párharcban. Az Efes és a mezőny kimagaslóan legjobbja Thomas Heurtel (24/15 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 7/5 tripla) volt, a francia irányító zsenialitásához parádés kinti dobóforma is párosult, az ő teljesítménye jelentette a különbséget a csapatok között. A másik karmester, Jayson Granger (17/3 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó) szintén kiválóan mozgatta csapatát, a Fenerben pedig Luigi Datome (19/9 pont, 5 lepattanó) és a dupla-duplázó Jan Vesely (12 pont, 15 lepattanó, 3 gólpassz) voltak a legjobbak.

A Fenerbahce legjobb dobói: Heurtel 24/15, Granger 17/3, Dunston 11, Saric 11/9
Az Efes legjobb dobói: Datome 19/9, Dixon 12/6, Vesely 12, Kalinics 11

A négy győzelemig tartó párharc állása: 3-2 a Fenerbahce javára.

 

A rájátszás állása:

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus