Nolan Smith és a Cedevita is megcsinálta, horvát házidöntő lesz Belgrádban

Az Adria Liga második elődöntőjében is bravúros zágrábi győzelem született, a Cedevita Nolan Smith egészen elképesztő, futtából elengedett utolsó másodperces triplájával ejtette ki a Partizant, teljesen megérdemelten (a dobásról videó is látható). A belgrádi Final Four döntőjében így nem lesz hazai csapat, a Cedevita a Cibonával mérkőzik meg a trófeáért vasárnap este.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a hivatalos statisztikák)

2. elődöntő
Cedevita (2., horvát, 19-7) – Partizan (3., szerb, 18-8) 81-79
Érdekesség, hogy a Partizan korábbi kilenc elődöntős szerepléséből nyolcat sikerrel megvívott (hatszor meg is nyerte a sorozatot), egyetlen vereségüket két éve, éppen a Cedevitától szenvedték el a szerbek. Mint utólag kiderült a történelem megismételte önmagát, nem mindennapi módon, ám ezért a bravúrért nagyon sokat tett a Cedevita. Az alapszakaszban végig a Partizan előtt jártak a horvátok, a végső helyezés is így alakult, ám a másik belgrádi sztárcsapat, a Zvezda elsősége miatt mégis idegenben, a Kombank Arena 15 ezer szerb fanatikus szurkolója előtt kellett kikaparnia a gesztenyét Jasmin Repesa legénységének.

A másik elődöntőhöz hasonlóan a hazaiak itt is idegesen kezdtek, szenvedtek a támadó- és védőoldalon egyaránt, bő három perc kellett az első kosaruk megszerzéséhez. Mindeközben a Cedevita lubickolt, így öt perc után, 13-2-nél Dusko Vujosevics kérhette is ki első idejét, hogy felrázza lesokkolt csapatát. Ez sikerült is, legalábbis az ellenfél palánkja alatt, védekezésben azonban továbbra sem találták az ellenszerét a kiváló ritmusban igazi csapatjátékot játszó horvátoknak, így a 11 pontos különbség a negyed végére is megmaradt, a Cedevita pedig nagyon megszórta magát (27-16). Az egyetlen problémát a pályaválasztó vendégeknek a meghatározó center, Juszuf Nurkics három személyi hibája jelentette.

Ettől függetlenül azonban a Cedevita dominanciája ugyanúgy folytatódott a második negyedben is, a 14. percig folyamatosan nőtt a különbség, 34-18-nál már kezdhettek aggódni a fekete-fehér drukkerek. A komoly NBA múlttal is rendelkező Szasa Pavlovics azonban ekkor csapata élére állt, vezérletével öt egymást követő támadásból négyet is triplával fejezett be a Partizan, félidőre ismét nyílt volt már a küzdelem (40-35).

A nagyszünetben alaposan átbeszélhették a dolgokat a belgrádiak az ötözőben, akik teljesen más felfogásban jöttek ki a pályára, ellentmondást nem tűrő játékkal, 16-5-tel kezdtek fordulás után, így 51-45 arányban átvették a vezetést. Szinte felrobbant ekkor a Kombank Arena, frenetikus buzdításba kezdtek az addig sem halk fekete-fehér fanatikusok. Kedvenceik is érezték a lehetőséget, továbbra is nyomás alatt tartották a Cedevitát, a 34. percben pedig már kétszámjegyű különbség alakult ki, elsősorban Pavlovics újabb kosarainak köszönhetően (62-73).

Sokan gondolhatták ekkor, hogy megroppant a Cedevita és eldőlt a második elődöntő, a horvátok azonban összeszedték minden erejüket és egy utolsó nagy rohamra indultak. A zágrábiak minden húzóembere hozzátette ekkor a magáét, Luka Babic, Goran Suton, Nolan Smith, Juszuf Nurkics és Allan Ray is betalált, ez az ötös egy 14-1-es rohanást repesztett, így 76-74-nél ismét előnyben volt csapatuk. Hazai büntetőkre vendég dupla volt a válasz, fél perccel a vége előtt, 78-77-nél pedig ismét Szasa Pavlovics állhatott a vonalra, és most sem hibázott. Ezt követően mindkét csapatnak volt 1-1 elhibázott támadása, Pavlovics 2 blokkal próbálta menteni csapatának a meccset, az ellentámadásnál, 1 pontos hátrányban a Cedevita pedig a fault helyett a védekezést választotta. Ez be is jött, Milenko Tepic triplát rontott, Nolan Smithnek pedig maradt még 4 másodperce, hogy felérjen, ezt meg is tette, majd a triplavonal mögül 2-3 méterre, futtából, egy lábról elengedett dobása körtáncot járt a gyűrűn. Fortuna istennő hosszas gondolkodás után úgy döntött, hogy a horvátokra mosolyog inkább, az addig pokoli aréna hirtelen megfagyott és percekre néma maradt, csak a maréknyi horvát tábor örült önfeledten. Egészen pontosan így történt az eset:

Hiába játszotta visszatérése óta messze a legjobb meccsét Szasa Pavlovics, ez a teljesítmény sem ért semmit a fenti, elképesztő dobás miatt. A Cibona után tehát a Cedevita is megtette, amire talán senki sem számított, két hatalmas mérkőzés után zágrábi házidöntő lesz Belgrádban. Mindenképpen új győztest avatnak a vasárnapi döntőben, hiszen egyik gárda sem nyerte még meg korábban az Adria Ligát.

A Cedevita legjobb dobói: Miro Bilan 14, Juszuf Nurkics 13 (4 lepattanó), Nolan Smith 12/3 (4 lepattanó), Luka Babic 12/6 (8 gólpassz, 7 lepattanó, 2 blokk), Goran Suton 10/6 (11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés)
A Partizan legjobb dobói: Szasa Pavlovics 25/12 (5 blokk, 4 lepattanó), Bogdan Bogdanovics 15/9 (7 lepattanó), Joeffrey Lauvergne 10 (5 lepattanó)

1. elődöntő (csütörtök)
Crvena Zvezda (1., szerb, 22-4) – Cibona (4., horvát, 17-9) 70-75
A szintén fantasztikus találkozó összefoglalója IDE KATTINTVA elérhető.

Döntő
Cibona – Cedevita (vasárnap 20.00)

Fotó: abaliga.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus