TBL 23. forduló: Ezúttal a Galatasaray szállította a forduló meglepetését

A török bajnokság huszonharmadik fordulójában sokáig úgy tűnt, hogy minden a papírformának megfelelően alakul, hiszen biztosan nyert az élcsapatok közül a Banvit, a Fenerbahce és az Efes is. Hétfőn aztán a Gaziantep gondoskodott a meglepetésről a címvédő Galatasaray legyőzésével. A Besiktas régi önmagát idézi, az Usak nem lassít, a nyolcadik helyért pedig kiélezett a küzdelem. Jöjjenek a részletek!

Banvit BK (22-1) – Pinar Karsiyaka Izmir (13-10) 85-74
Szenzációs szezonja van a Banvitnak, ezzel sok újdonságot nem mondtunk el, elég rápillantani a tabellára, ehhez méltón pedig újabb meccset húzott be simán a listavezető. Pedig a Karsiyaka is remek alakulat, ám nem tudtak egyenrangú partnerei lenni a balikesirieknek. Pontosabban egy negyeden át ez sikerült nekik, az elején még jobbára vezettek is, az első negyed 16-17-es eredményt hozott. A másodikban aztán ráléptek a gázpedálra a házigazdák, 13-0-s rohammal érték el a töréspontot, ezzel pedig 29-20-as előnyhöz jutottak. A 44-30-as félidő után sem történt változás, lendületben maradt a Banvit, rövidesen 20 pont fölé nőtt a különbség (50-30). Nem volt esélye a Pinarnak, látótávolságon kívül maradtak, a végén még tudtak kozmetikázni ugyan, így vállalható végeredmény született a részükről. Sammy Mejia (20/12 pont, 10 lepattanó, 5/4 tripla) kiváló dobóformával rukkolt elő, ő volt a Banvit újabb remek előadásának a főszereplője. A vendégek legjobbja ezúttal is Esteban Batista (17 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 11/7 mezőnyből) volt.

Torku Konya Selcuk Universitesi (6-17) – Fenerbahce Ülker (18-5) 55-80
Egy mérkőzés események nélkül. Így lehetne röviden összefoglalni a Konya és a Fenerbahce mérkőzését, aminek forgatókönyve nagyon hasonlít a Banvit-Karsiyaka meccséhez. Az első negyedben még itt is tudta tartani magát az esélytelenebb gárda, 16-18 volt az állás tíz perc játék után. A folytatásban nyílt ki az olló a csapatok között, itt a Fener-roham mértéke 14 pontos volt, így változott az eredmény 20-22-ről 20-36-ra. Ezzel az érdemi része véget is ért a mérkőzésnek, Obradovics mester szokásához híven forgathatta csapatát, tehette mindezt könnyű szívvel. A végére teljesen elfogyott a Selcuk, így nemhogy közelíteni nem tudtak a hazaiak a sztárcsapathoz, de kialakult a végső dudaszónál a legnagyobb különbség is, a vége 55-80 lett. Bojan Bogdanovic (18/9 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) lett a mérkőzésen a legponterősebb játékos, honfitársa, Luka Zoric (10 pont, 11 lepattanó, 3 blokk, 6/5 mezőnyből) pedig a palánk alatt volt roppant hasznos.

Royal Hali Gaziantep BSB. (11-12) – Galatasaray Liv Hospital (15-8) 69-65
Hatos győzelmi szériája után egy kicsit megtorpant a Gaziantep, főleg a Konya elleni hazai vereség volt fájó számukra. Ezt javították most ki a címvédő legyőzésével, így ismét ott vannak a nyolcadik helyért zajló versenyben. A Galata ezzel szemben kissé leszakadt a Fener és az Efes mögött, de az Usak pazar szereplését elnézve lehet, hogy még az első körös pályaelőnyért is küzdeniük kell. Kiegyenlített, ám meglehetősen pontszegény meccset vívtak a csapatok, 48-47-nél viszont a hazaiaknak sikerült egy 10-0-s szériát produkálniuk, ezzel pedig döntő szakaszához érkezett a mérkőzés. Hiába nagyszerű gárda az isztambuli alakulat, ezen az estén nem voltak abban a formában, hogy egy ilyen hátrányt megfordítsanak. Mindössze 65 dobott ponttal idegenben nem nagyon lehet meccset nyerni, és bár a Gaziantep sem tündökölt, vissza tudta verni a felzárkózási kísérleteket. A végén 67-65-nél szükség is volt a fegyelmezett játékra, egy jó duplával válaszoltak a Galata két triplájára a hazaiak, ezzel biztosították be remek sikerüket. Ernest Bremer (17/6 pont, 5 gólpassz) volt a nyerőembere a Gaziantepnek, de Dejan Borovnjak (12 pont, 10/6 mezőnyből) is biztos pont volt, míg a címvédőnél Zoran Erceg (16/3 pont, 8 lepattanó) és Carlos Arroyo (15/3 pont, 4 gólpassz) jó játéka is kevésnek bizonyult.

Anadolu Efes (17-6) – Mersin BSB. (6-17) 77-71
Annyit játszott az Efes a Mersin ellen, amennyire feltétlenül szükségük volt hazai pályán a győzelem begyűjtéséhez. Ettől függetlenül persze a vendégek minden dicséretet megérdemelnek, hogy nem feltartott kézzel érkeztek az euroligás sztárcsapat otthonába, és megtették ami az erejükből telt. Mindez abban nyilvánult meg, hogy a második negyed közepén még 27-25-re ők vezettek, a félidő zárása viszont a hazaiaknak sikerült sokkal jobban, 14-4-re nyerték a nagyszünet előtti utolsó perceket, ezzel pedig kialakult az addigi legnagyobb különbség (39-31). A folytatásban aztán a rutin döntött, a kék-fehérek nem engedték közel magukhoz ellenfelüket, egészen a végső dudaszóig tartották ezt a 10 pont körüli előnyüket, amiből hat egység maradt meg. Zoran Planinic (16/6 pont, 9/6 mezőnyből) és Birkan Batuk (14/12 pont, 6/4 tripla) voltak az Efes legeredményesebbjei, a Mersint pedig elsősorban Antwain Barbour (24/15 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz) próbálta tartani.

Tofas Bursa (10-13) – Usak Sportif (15-8) 81-87
Újabb nagyszerű győzelmet aratott az Usak, úgy tűnik idegenben sem jön zavarba az újonc ebben a szezonban. Pedig nagyon nem volt egyszerű menet ez számukra, hiszen sokáig a Tofas vezetett, de a végére nagyszerű játékkal fölénybe kerültek és győzelmet arattak, ami bizonyára nagyon jól jön majd nekik a végelszámoláskor. Az első negyed váltakozó játékot hozott a sokkal jobban kezdő hazaiak (11-4) megtorpantak, majd 19-4-es szériával fordított az Usak (15-23). A folytatásban aztán szépen lassan ismét visszavette a vezetést a Tofas, a nagyszünet után pedig egyértelműen ők voltak nyeregben, biztosan tartották 10 ponthoz közeli fórjukat. 62-54-nél azonban valami megtört náluk, a vendégek meglátták a lehetőséget, és egy újabb, ezúttal 13-1-es szakasszal ismét kezükbe vették az irányítást. Élesedett a küzdelem, a hajrá aztán az ismét nagyon éles vendégeké volt, akik 81-82 után kivédekezték a hazai támadásokat, jó büntetőzéssel pedig behúzták a győzelmet. Justin Carter (27/3 pont, 5 lepattanó, 2 blokk, 8/6 mezőnyből), Elijah Holman (17 pont, 13 lepattanó, 9/7 mezőnyből) és Chris Warren (15 pont) triója kíméletlen volt, kiváló hatékonysággal dolgozva kivégezték a Tofast, ahol Deividas Dulkys (16/12 pont, 5 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) játszott a legjobban.

Besiktas Integral Forex (13-10) – Olin Edirne (7-16) 87-68
A szezon második felében kezdi megtalálni a játékát a Besiktas, a korábbi évekhez hasonlóan most már nagyon eredményes az isztambuli gárda, mindenkinek komolyan kell vennie az ellenük játszott meccset. A soros bajnokijukon az első félidő még kiegyenlített játékot hozott, kicsi volt a különbség, félidőben pedig még az Olin Edirne vezetett 36-34-re. Az öltözőben tartott fejtágítás után aztán már másik arcát mutatta a Besiktas, 18-5-tel zárta le a harmadik negyedet, amit összességében 28-11-re nyert meg. Nagy lett tehát a különbség, az Olin Edrine-ben pedig nem volt már annyi erő, hogy innen vissza tudjon jönni, sima véget ért a találkozó. Csapatként funkcionált kiválóan a Besiktas, de Doron Perkins (10/6 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) volt az a játékos, a játék szinte minden elemében kiválóan teljesített. Perkins mellett Ryan Broekhoff (12/6 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplát ért el, mindketten alaposan hozzájárultak ahhoz, hogy 51-34-re tudják megnyerni a lepattanócsatát a hazaiak, ami döntő fontosságúnak bizonyult. Az Olin Edirne kiválóságának, Darius Washingtonnak (31/3 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) az újabb parádéja csak egy félidőnyi szoros csatára volt elég.

Türk Telekom (7-16) – Trabzonspor Medical Park (10-13) 72-82
A harmadik negyedbeli kosárváltásokat leszámítva rajt-cél győzelmet aratott a kiesőzónától rohamléptekkel menekülő, lassan inkább a rájátszásért harcoló Trabzonspor a Türk Telekom otthonában. Jól kapták el a rajtot a vendégek, néhány kosárnyi különbséggel rendre vezettek, majd egy 10-0-s futással 24-36-ra módosították az eredményt. A félidőben aztán sikerült rendet tenni az ankarai játékosok fejében, így rövidesen a negyedórányi pauza után már fordítottak is a házigazdák (46-45). Hosszú percekig kosárra kosár volt a válasz a folytatásban, egymástól vették át a vezetést a csapatok. Ennek a szakasznak a végére aztán a megújuló, ismét 10-0-s etapot produkáló vendégek tettek pontot, akiknek előnye így újra nagy lett (57-65). Ezt azonban már nem engedték ki a kezeik közül, így magabiztosan zárták le a mérkőzést és arattak szép sikert. Hat vendégjátékos is elérte a 10 pontos határt, a legjobbak és leghatékonyabbak Jerome Randle (17/3 pont, 3 gólpassz, 8/6 mezőnyből) és Andrija Stipanovic (12 pont, 6 lepattanó, 9/6 mezőnyből) voltak közülük. A Türk Telekomban Manny Harris (25/6 pont) volt az egyetlen fecske, hasonlóan teljesítő társa nem akadt, így egyedül nem tudta megnyerni a meccset csapatának. 

Aliaga Petkim (3-20) – Aykon TED Ankara Kolejliler (11-12) 76-78
Ha nagy nehézségek árán is, de hozta a kötelezőt az Ankara a tökutolsó Aliaga ellen. Pedig közel álltak ahhoz a hazaiak, hogy megszerezzék negyedik győzelmüket, ám a végjátékból a rutinosabb fővárosiak jöttek ki jobban. Egyik csapat sem tudta leszakítani magáról a másikat, az első félidőben jobbára a házigazdák vezettek, a mérkőzés második felében viszont már az Ankara is mutatott arra vonatkozóan jeleket, hogy bizony jó lenne ezt a mérkőzést (és a nyolcadik helyet) nem elveszteni. 75-74-es állásról futottak neki a végjátéknak a felek, ebből pedig az Ankara jött ki jobban, nem sikerült a győzelmet vagy a hosszabbítást kicsikarnia az Aliagának. A „szokásos” trió, a fantasztikusan triplázó Kristaps Valters (23/21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 12/8 mezőnyből), valamint Vladimir Golubovics (15 pont, 11 lepattanó. 3 gólpassz, 2 blokk, 12/7 mezőnyből) és Clay Tucker (13/6 pont, 9 gólpassz, 4 lepattanó) ismét hozták magukat és így a meccset is. Hazai oldalon Kevin Anderson (19/9 pont, 4 lepattanó, 3 gólpassz) és Ceyhun Altay (18/12 pont, 4 lepattanó) játszottak az átlagosnál jobban.

A bajnokság állása:

A következő forduló programja:
Fenerbahce Ülker – Galatasaray Liv Hospital 
Trabzonspor Medical Park – Banvit BK
Anadolu Efes – Royal Hali Gaziantep BSB. 
Pinar Karsiyaka Izmir – Torku Konya Selcuk Universitesi 
Usak Sportif – Türk Telekom
Mersin BSB. – Besiktas Integral Forex 
Aykon TED Kolejliler Ankara – Tofas Bursa    
Olin Edirne – Aliaga Petkim 

        
Fotó: tbf.org.tr

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus