VTB Liga, 12. hét: Újabb rangadót nyert a Kazany

A Keith Langford vezette Kazany a Lokót is megverte idegenben, így szorosan tapad a listavezető CSZKA-ra. Nyert a Himki és a Zenit is.

CSZKA Moszkva (orosz, 10-1) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 5-6) 92-48

A CSZKA Moszkva lett idén az első csapat a ligában, aki elérte a 10 győzelmet, miután tükörsimán verték az oroszok a Minszket. A vendégek még az 50 pontból sem tudtak kijönni, ami főleg azután csalódást keltő, hogy az első negyedet még ők nyerték 19-15-re. A folytatásban aztán a CSZKA két szinttel feljebb kapcsolt, a kiváló védekezésből indított gyors támadásokkal hengerelt a címvédő. Nando De Colo (17/9 pont, 6 gólpassz) ezúttal is a moszkvaiak legjobbja volt, de Demetris Nichols (14/3 pont, 5 lepattanó) és Cory Higgins (16/9 pont) is szépen hozták magukat.

Himki Moszkva (orosz, 8-3) – VEF Riga (lett, 3-9) 104-93

Nem sikerült túldobnia az immár nem Carlos Frade által gardírozott Rigának a Himki Moszkvát, noha a kivételes napot kifogó Francisco Cruz (35/21 pont, 4 gólpassz, 16/13 mezőnyből, 8/7 tripla) főszereplésével mindent megpróbáltak ennek érdekében a lettek. A vendégek meccsben is voltak három és fél negyeden át, ám Petteri Koponennel (25/15 pont, 5 gólpassz) ekkor ők sem tudtak mit kezdeni, hiszen a záró játékrészben 15 pontot termelt a finn kiválóság, illetve két labdaszerzés mellett még kiosztott három gólpasszt is. Ez a meccs tehát abszolút a támadójátékról szólt, és a két extra egyéni teljesítmény mellett Marko Todorovics (15 pont, 8 lepattanó, 5 blokk), Alexej Shved (17/3 pont) és Tyrese Rice (15/3 pont) is szépen termeltek.

Lokomotiv Kubany (orosz, 5-5) – UNICS Kazany (orosz, 9-2) 56-58

A liga két nagyszerűen védekező, kiváló csapata, a Lokomotiv és a Kazany ismét megmutatták erejüket a saját térfelükön. Minden egyes kosárért meg kellett küzdeni ezen a találkozón, ez pedig a Kazanynak sikerült jobban. A szoros végeredmény ellenére, főleg a második félidőben azért inkább a vendégek akarata érvényesült, a tatárok nem nagyon adták ki a kezükből a vezetést. Ez a legvégén sem történt meg, mikor a hazaiak legjobbja, Malcolm Delaney (18/3 pont) szándékosan kihagyta második büntetőjét, hiszen a védőlepattanó a vendégeké lett. A Kazanyt ezúttal is Keith Langford (20/6 pont) vezette győzelemre, az amerikai számos nagy kosarat szerzett a mérkőzés során.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 5-6) – Zenit Szentpétervár (orosz, 8-1) 84-88

A Zenit Nyizsnyij Novgorodot is bevette, miután a házigazdák nem tudták megállítani a szentpéterváriakat az első félidőben. A nagyszünetig ugyanis már 51 pontot szerzett, és 15 pontos előnyt épített fel a Zenit, amit Victor Rudd (22 pont, 13 lepattanó) nagyszerű játéka ellenére sem tudott már behozni a Nyizsnyij. Ez nem is csoda, ha megnézzük a vendéglátók egészen pocsék, 16%-os triplamutatóját (25/4), így nem lehet megverni a Zenitet. Főleg, ha Ryan Toolson (23/18 pont, 7 gólpassz, 5 lepattanó) nemcsak dobásban, hanem szinte minden tekintetben kimagaslót tud nyújtani.

Krasznoje Oktyabr (orosz, 4-7) – Avtodor Szaratov (orosz, 7-4) 85-102

A Nyizsnyij és a Zenit mellett a másik két Eurocup résztvevő csapat, az Oktyabr és az Avtodor is egymás ellen játszott. Az esélyeknek megfelelően a szaratoviaknak nem okozott komolyabb gondot a meggyengült volgográdiak legyőzése, a vendégek szépen fokozatosan növelték előnyüket a meccs során. A második félidőben öt triplát bevágó Travis Peterson (24/15 pont, 5 lepattanó) mellett Jeremy Chappell (20/9 pont, 6 lepattanó) és Paul Stoll (20/12 pont, 6 gólpassz) is sokat tettek az Avtodor újabb győzelméért, mely már a negyedik volt nekik zsinórban.

Vita Tbiliszi (grúz, 0-12) – CEZ Nymburk (cseh, 8-4) 59-119

A Nymburk is kiütötte a Tbiliszit, a kereken 60 ponttal nyerő csehek számára ez a találkozó még edzőmeccsnek sem nagyon felelt meg, hiszen a finoman szólva sem túl acélos grúzok ezúttal ráadásul még tartalékosan is álltak fel. 37-17-re nyerték az első negyedet a vendégek, akik a folytatásban sem lassítottak számottevően, így ők is megdobták (a CSZKA után néhány héttel) a liga történetének második legtöbb pontját. A Nymburkból heten jutottak 10 pont fölé, a legeredményesebb és legjobb Maxime De Zeeuw (16/6 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) lett közülük.

Kalev/Cramo (észt, 4-7) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 5-6) 80-70

Az utóbbi hetekben megállíthatatlan Josh Boone (23 pont, 20 lepattanó, 14/10 mezőnyből) egy újabb szenzációs teljesítménnyel rukkolt elő a Jenyiszej ellen, amivel győzelemre is vezette csapatát. Ez a 20-20-as dupla-dupla még az NBA-ben is igen ritka teljesítmény, ráadásul Boone megdöntötte vele a rekordot is, hiszen korábban még senki nem szedett 20 lepattanót egy VTB Liga meccsen.

Bisons Loimaa (finn, 4-8) – Asztana (kazah, 3-7) 81-75

Martin Zeno (30 pont, 4 gólpassz) nagyszerű, 30 pontos teljesítményével legyőzte a Bisons az Asztanát az alsóházi csapatok találkozóján. A meccs az első félidőben dőlt el, miután a finnek 51-34-re vezettek, Zeno pedig már 21 pontnál tartott. Nik Caner-Medley (16 pont, 12 lepattanó) és Kenneth Hayes (19/3 pont) hiába játszottak jól a kazahoknál, elsősorban a pocsék triplázásuk (23/2, 9%) miatt nem sikerült fordítaniuk.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
Asztana – Vita Tbiliszi
Avtodor Szaratov – Bisons Loimaa 
Cmoki-Minszk – Himki Moszkva 
UNICS Kazany – Krasznoje Oktyabr
CEZ Nymburk – CSZKA Moszkva 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus