VTB Liga, 22. hét: Kirilenko visszatért a CSZKA-ba!

Továbbra is élen a Himki, a Loko bejelentkezett a legjobb négybe, az orosz klasszis Andrej Kirilenko pedig ismét egykori sikerei helyszínén!

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái)

UNICS Kazany (orosz, 13-8) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-16) 84-70

December közepe óta először tudott hazai pályán nyerni a Kazany, a sok idegenbeli meccs közben a CSZKA és a Lokomotiv is legyőzte őket a Basket Hallban. Ezúttal viszont a ligautolsó Cmoki-Minszk volt a vendég, akik ellen biztosan érvényesítette a papírformát az UNICS. A 47-40-es félidő után a Kazany 21 harmadik negyedbeli pontjából a sziporkázó Keith Langford (22/3 pont, 8 lepattanó, 10 kiharcolt fault) és Pavel Antipov (22/9 pont, 5 lepattanó) ketten 17-et szereztek, amivel 68-52-es, behozhatatlan előnybe került csapatuk. Antipov egyre több lehetőséget kap a kiugrási szezonjában, ezzel a 22 pontjával például karriercsúcsot állított fel. A Minszkben Branko Mirkovics (26/18 pont, 6 gólpassz) remekelt.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 8-12) – Himki Moszkva (orosz, 18-2) 80-94

A CSZKA Moszkva, Nyizsnyij Novgorod és Lokomotiv Kubany elleni, egyaránt sikerrel megvívott rangadók után egy könnyebb megmérettetés várt a Himki Moszkvára ezúttal. Ám az Oktabir sem adta olcsón magát, elsősorban Lamont Hamilton (22/12 pont, 4 lepattanó) és Donald McGrath (19/15 pont, 4 lepattanó) révén igyekeztek megnehezíteni a listavezető dolgát. Ez egy félidőn át sikerült is nekik, hiszen a nagyszünetben még 42-36-ra vezettek, ám a harmadik negyedet 30-15-re nyerte a beerősítő Himki és ezzel jelentősnek mondható előnyt szerzett. A hat 10 pont fölött termelő moszkvai közül ismét Tyrese Rice (18/6 pont, 6 gólpassz) emelkedett ki, aki két triplájával megállította az Oktabir meccs végi felzárkózási kísérletét.

 

Zenit Szentpétervár (orosz, 13-5) – Krasznye Krilja (orosz, 6-13) 83-52

A CSZKA elleni 41 dobott pont után ezúttal sem futotta sokkal többre a Kriljától, akik mindössze nyolc bevethető emberrel érkeztek Szentpétervárra. A Zenit ennek rendje és módja szerint simán behúzta a győzelmet, ráadásul bőven tudta pihentetni is játékosait Vaszilij Karaszev. 15-20 percnyi játékidő jutott minden hazai játékosnak, amivel mindenki élni tudott. Walter Hodge (15/9 pont) és Jevgenyij Valijev (14 pont, 9 lepattanó) hoztak viszonylag jobb számokat a többieknél, de kiemelni felesleges közülük bárkit is.
    

Kalev/Cramo (észt, 8-14) – Zenit Szentpétervár (orosz, 14-5) 65-84

Elrontotta Olekszij Pecserov (18 pont, 8 lepattanó) egyébként remek bemutatkozó meccsét a Kalevben a vendég Zenit Szentpétervár, miután magabiztosan nyertek az oroszok. A második negyedben lépték le ellenfelüket a szentpéterváriak, 25-10-re nyerték ezt a játékrészt, az ekkor megszerzett előnyük pedig a végéig kitartott. Walter Hodge (18 pont, 7 gólpassz, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) és Cameron Jones (18 pont, 5 lepattanó, 2 blokk) voltak a Zenit legeredményesebbjei ezúttal.

 

UNICS Kazany (orosz, 14-8) – Krasznye Krilja (orosz, 6-14) 83-56

Félidőben még csak 37-33-ra vezetett a Kazany a Krasznye Krilja ellen, a végére viszont majd 30 pontos különbség alakult ki a csapatok között. A vendégek nem bírták erővel a meccs második felét, hiszen helyzetük egyáltalán nem javult a Zenit elleni meccs óta. A Kazanynak is volt egy nagy hiányzója, de Langford távollétét nem érezték meg a tatárföldiek ezen a meccsen. Köszönhetően elsősorban Curtis Jerrellsnek (19/15 pont, 6 gólpassz), a szintén balkezes amerikai ugyanis ezúttal eredményesség tekintetében is nagyon jól teljesített. Pavel Antipov (16/9 pont, 9 lepattanó) ezen a meccsen is kiváló volt, Jerrells és ő is nagyban hozzájárultak a hazaiak 19/10-es (53%) triplamutatójához, mely végül döntő faktor lett a mérkőzésen.

 

Bisons Loimaa (finn, 8-15) – Himki Moszkva (orosz, 19-2) 84-87

Rutintalanságuknak és az utolsó percben eladott labdáiknak köszönhetően nem sikerült meglepniük a Bisons játékosainak a meccs toronymagas favoritját, a Himki Moszkvát. Pedig Anthony Hillard (22/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó) és Ian Hummer (19 pont, 10 lepattanó, 3 labdaszerzés) révén komoly ellenállást fejtettek ki a házigazdák, de a végső találatokat nem sikerült bevinniük. Tyrese Rice (21/9 pont, 4 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdaszerzés) a Himki legeredményesebbjeként ismét bizonyította, hogy ő a jelenlegi egyik legjobb clutch játékos Európának, hiszen az utolsó percben három gólpasszt osztott ki, illetve ő szerezte a vezetést jelentő duplát csapatának. A finn kosárlabdázás egyik legjobbja, a hatalmas tapsot kapó Petteri Koponen (19/9 pont, 4 gólpassz) sem tétlenkedett, 19 ponttal szomorította honfitársait. Rice és Koponen mellett James Augustine (16 pont, 7 lepattanó) is komoly érdemeket szerzett a győzelemben.

 

Lokomotiv Kubany (orosz, 15-6) – Nyizsnyij Novgorod (orosz, 15-6) 88-82

Nagyon fontos rangadót nyert meg a Lokomotiv a Nyizsnyij Novgorod ellen, amivel beérték riválisukat a tabellán és a jelenlegi forma alapján jó eséllyel pályáznak pályaelőnyös pozícióra a rájátszásban. A Nyizsnyijt sérülések is tizedelik, amit már nem bírnak el, hiszen a nagy négyesből Tarence Kinsey mellé Art Parahuszki is kidőlt a csütörtöki Euroliga meccsen. A meccs kezdése is sokkal jobban sikerült a Lokónak, elsősorban a második negyedbeli kemény védekezésnek nem találta az ellenszerét a Novgorod, amivel 43-27-es előnyt szereztek a nagyszünetre. Parahuszki hiányában palánk alatt is vékonyak voltak a hazaiak, így Anthony Randolph (18/3 pont, 7 lepattanó, 2 blokk), Nikita Kurbanov (18/9 pont, 6 gólpassz, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) és Krunoslav Simon (20/6 pont, 5 lepattanó) pontjaival elhúzott a Loko. A félidő után feljavultak a vendégek is, rendezték soraikat támadásban, 3 perccel a vége előtt pedig már csak 2 pont volt a különbség (76-74). Mielőtt viszont égett volna a ház jött ismét Kurbanov és Randolph, és bebiztosították csapatuknak a győzelmet. A Novgorodban csak Trey Thompkins (24/6 pont, 5 lepattanó) tudott extrát hozni, ami kevés volt ezúttal.

 

Krasznoje Oktabir (orosz, 9-12) – CEZ Nymburk (cseh, 7-15) 82-76

Randy Culpepper (26/15 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz) és az Oktabir egy nagy hajrával le tudta győzni a Nymburk együttesét. Nagyon fontos volt számukra ez a siker, hiszen egy közvetlen riválist utasítottak maguk mögé, illetve a Riga és az Avtodor botlását kihasználva a hetedik helyre kúsztak fel. Három negyeden keresztül nem tudta érvényesíteni fölényét az Oktabir, a végén azonban a dobásokkal addig hadilábon álló Culpepper igazán belelendült. Az oroszok 28 negyedik negyedbeli pontjainak felét az amerikai klasszis termelte, közte néhány nagy triplát is, amivel megadta a szükséges pluszt csapatának a győzelemhez. Culpepper mellett Lamont Hamilton (19 pont, 7 lepattanó) is jól játszott a győztesnél.

 

CSZKA Moszkva (orosz, 20-3) – VEF Riga (lett, 8-12) 107-78

Jól sikerült Andrej Kirilenko (13 pont, 4 lepattanó, 4 labdaszerzés) bemutatkozása régi-új csapatában, legalábbis ami a VTB Ligát illeti, hiszen AK47-tel a soraiban pénteken kikapott a CSZKA a Fenertől az Euroligában. Az NBA-ből hazatért klasszis a mezőny egyik leghasznosabb tagja volt, Nando De Colo (15/3 pont, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés) és Szasa Kaun (18 pont, 4 lepattanó) mellett. A Rigában Robert Lowery (24/9 pont, 6 gólpassz, 4 lepattanó, 5 labdaszerzés) volt kiemelkedő, de ez kevésnek bizonyult a bombaerős címvédő otthonában. Kiemelkedőn dobták a hárompontosokat a moszkvaiak, érdekesség, hogy jobb százalékkal tüzeltek kintről, mint a büntetővonalról (21/13, 62% és 23/14, 61%).

 

Avtodor Szaratov (orosz, 9-12) – Astana (kazah, 8-13) 83-94

Kirilo Feszenko (21 pont, 10 lepattanó) és Courtney Fortson (12 pont, 13 gólpassz) újabb dupla-duplája ide vagy oda, az Astanának sikerült meglepnie az Avtodort, ezzel pedig ők is jelentősen növelték esélyeiket a rájátszásért folyó nagy harcban. A kazahok az első félidőben feltörölték a padlót közvetlen riválisukkal, hatalmas különbség volt ekkor a csapatok között. Nyolc triplát küldtek a helyükre a vendégek 20 perc alatt, így 56-32-es előnyt szereztek, ami a meccs végéig kitartott nekik. Az Astana irányítója, Jerry Johnson (22/9 pont, 8 gólpassz, 5 lepattanó) már az első percben megsérült, ám később vissza tudott térni, és szenzációs játékkal vezette győzelemre csapatát.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 3-17) – Jenyiszej Krasznojarszk (orosz, 6-15) 84-91

A Minszk a Jenyiszejjel sem bírt hazai pályán, úgy tűnik a beloruszok menthetetlenül az utolsó helyen maradnak. Pedig most a szintén nem túl acélos, közvetlenül előttük álló Jenyiszej volt a vendég, ennél nagyobb sansz pedig nem nagyon adódhat. Ezt azonban Ivan Maras (28/9 pont, 5 lepattanó) zseniális teljesítménye ellenére sem tudták kihasználni, hiszen a liga asszisztkirálya, Donell Cooper (16/9 pont, 16 gólpassz, 5 lepattanó, 4 labdaszerzés) ismét emlékezetes teljesítményt tett le az asztalra. 16 gólpasszából bőven jutott társainak, így Elmedin Kikanovics (22 pont, 5 lepattanó), Szava Lesics (17/3 pont, 8 lepattanó) és Jevgenyij Kolesnyikov (18/6 pont) is megszórhatták magukat.


A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Astana – Krasznye Krilja (márc. 4.)
Cmoki-Minszk – Avtodor Szaratov (márc. 4.)
Lokomotiv Kubany – Jenyiszej Krasznojarszk (márc. 7.)
Zenit Szentpétervár – Himki Moszkva (márc. 8.)
Astana – Nyizsnyij Novgorod (márc. 8.)
Krasznye Krilja – VEF Riga (márc. 8.)
Kalev/Cramo – Bisons Loimaa (márc. 8.)
UNICS Kazany – CEZ Nymburk (márc. 8.)
Krasznoje Oktabir – CSZKA Moszkva (márc. 9.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus