VTB Liga, 4. hét: Teodoszics-varázslat a moszkvai derbin

Mindössze öt meccset játszottak a VTB Ligában a hétvégén, mégis rengeteg érdekesség történt Kelet-Európában. Milos Teodoszics befűzte az oktatófilmet a Himki ellen, az Astana ásza viszont még nála is jobb számokat hozott, miközben beállította a ligarekordot lepattanózásban. 17 pontos hátrányból fordított a Szolnok Eurocup ellenfele, de a hosszabbításra kényszerülő Novgorod is alaposan megszenvedett a győzelemért.

(Az eredményekre kattintva érhetők el a mérkőzések statisztikái és videós összefoglalói)

 

CSZKA Moszkva (orosz, 3-1) – Himki Moszkva (orosz, 3-1) 78-60

A moszkvai rangadó a presztízsen túl egyébként is mindig nagy téttel bír, ezúttal sem volt ez másként. A Himki tavaly oda-vissza verte a CSZKA-t, ezúttal viszont a nagyon egyben lévő piros-kékek lesimázták városi riválisukat. A vb óta bombaformában lévő Milos Teodoszics (27/18 pont, 10 gólpassz, 4 labdaszerzés. 4 lepattanó, 2 blokk) vezette ismét győzelemre a CSZKA-t, a szerb irányító ráadásul egészen sokoldalú játékkal hozott össze 33 indexpontos teljesítményt. A megszokott káprázatos gólpasszok, labdaszerzések és világvégéről elengedett triplák mellett ezúttal tőle szokatlanul pozíciós játékból is eredményes volt kisebb védői ellen, sőt két dobást is blokkolt. Külön pikantériát adott még a mérkőzésnek, hogy a Himkiben az a Tyrese Rice (18/6 pont, 4 gólpassz) volt az irányító, aki tavaly éppen Teodoszicsról dobta azt a duplát, amivel a Maccabi elütötte az Euroliga finálétól a CSZKA-t. A mérkőzés egyébként a vártnál sokkal simább volt, a hazaiak már 26-13-ra elléptek a meccs elején, ebből a különbségből pedig már nem is engedtek a későbbiekben sem.

 

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 4-0) – Avtodor Szaratov (orosz, 0-4) 91-85 h.u.

Csak hosszabbításban tudta kicsikarni a győzelmet a Nyizsnyij Novgorod a Szaratov ellen. Az Avtodornak meglehetősen hálátlan a sorsolása, hiszen eddig mindegyik meccsüket idegenben kellett játszaniuk. Viszont mégis ezúttal, az egyik legnehezebb ellenfél otthonában volt az eddigi legnagyobb sanszuk a győzelemre. A lehetőséggel azonban elsősorban a hajrában mutatott gyenge büntetőzésük miatt nem éltek, az egyébként kiválóan játszó Courtney Fortson (19/3 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 10 kiharcolt fault) kulcspillanatokban csak 4-ből 2-t dobott be a vonalról. Trey Thompkins (16/3 pont, 6 lepattanó) viszont nem tette meg azt a szívességet, hogy rontson, 4 másodperccel a vége előtt egy duplával kiegyenlített. A hosszabbításban három embere is kipontozódott a vendégeknek, ezt már nem bírták el, így a palánk alatti fölényüknek, elsősorban Art Parahuszkinak (26 pont, 7 lepattanó, 3 blokk) és Taylor Rochestie-nek (25/3 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) köszönhetően megőrizte veretlenségét a Novgorod.

 

Cmoki-Minszk (fehérorosz, 0-4) – VEF Riga (lett, 2-2) 70-71

A Szolnok szerdai legyőzése után ezúttal 17 pontos harmadik negyedbeli hátrányt dolgozott le a Riga Minszkben, a legvégén pedig meg is fordította a meccset a lett alakulat. A hazaiak egy agyonnyert meccset engedtek kicsúszni kezeik közül, így továbbra is győzelem nélkül állnak. A fordulópontot a harmadik negyed végén Ingus Jakovics egészpályás kosara jelentette, ezzel jött be 10 pont alá a Riga (56-47). Lélektanilag óriási lökést kaptak ettől a dobástól a vendégek, a negyedik negyedben többen is előléptek közülük. Janis Timma (24/18 pont, 8/6 tripla) kíméletlen volt a triplavonalon túlról, Bamba Fall (12 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) pedig a védőoldalon adott stabilitást. Teljesen eltüntette hátrányát a Riga, 2 másodperccel a vége előtt pedig egy betörés után Gerald Robinson (19/6 pont, 5 lepattanó) megnyerte a meccset a letteknek.

 

Astana (kazah, 2-1) – Krasznoje Oktabir (orosz, 1-3) 94-76

Egészen magabiztos hazai pályán az Astana, a Kubany elleni bravúr után ezúttal simán nyertek az Oktabir ellen, az már most látszik, hogy idén senki nem mehet majd biztosra Kazahsztánban. Ez a meccs a sok remek egyéni teljesítményről marad emlékezetes elsősorban, Pat Calathes (22/9 pont, 18 lepattanó, 5 gólpassz) pedig mind közül kiemelkedik. Az egészen elképesztő dupla-duplát hozó erőcsatár 40-es indexet szorgoskodott össze, 18 lepattanójával pedig beállította a VTB Liga rekordot ebben a kategóriában. Rajta kívül Jerry Johnson (19/9 pont, 9 gólpassz, 3 labdaszerzés), Rasid Mahalbasic (13 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk) és J’Covan Brown (24/9 pont) is egészen extra volt csapattársai közül.
        

Kalev/Cramo (észt, 2-2) – Krasznye Krilja (orosz, 2-2) 75-71

Az utolsó 1-2 playoff helyre sok csapat pályázik, így ebből a szempontból fontos meccs volt a Kalev és a Krilja számára is az egymás elleni találkozó. Az észtek hétről hétre jobb formát mutatnak, így hazai debütálásukat is siker koronázta. Érdekesség, hogy ez volt hat VTB szezonjuk alatt mindössze a második alkalom, hogy két meccset meg tudjanak nyerni zsinórban. Ami ezt illeti ezt is majdnem elszórakozták, ugyanis az addig sima találkozóból egy hatalmas, 21-0-s rohammal még meccset csinált a Krilja. Idő szűkében azonban már fordítaniuk nem sikerült az oroszoknak a Gregor Arbet (24/18 pont, 6 lepattanó) vezette hazaiak ellen.

 

A bajnokság állása:

A következő hét programja:
Jenyiszej Krasznojarszk – Lokomotiv Kubany (okt. 31.)
Avtodor Szaratov – Cmoki-Minszk (okt. 31.)
Himki Moszkva – Zentit Szentpétervár (nov. 2.)
CEZ Nymburk – UNICS Kazany (nov. 2.)
Nyizsnyij Novgorod – Astana (nov. 2.)
CSZKA Moszkva – Krasznoje Oktabir (nov. 3.)
VEF Riga – Krasznye Krilja (nov. 3.)
Bisons Loimaa – Kalev/Cramo (nov. 4.)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus