VTB Liga, 5. hét: Erőt demonstrált a CSZKA a Zenit ellen

A kulcsjátékosait nélkülöző Zenit hatalmas verésbe futott bele a címvédő otthonában, a szentpéterváriak mellett pedig a Kazany is kikapott a Himki elleni rangadón, így már csak a CSZKA veretlen az egész mezőnyben.

Lokomotiv Kubany (orosz, 2-2) – Parma (orosz, 0-4) 86-61

Egy negyedre volt jó a Parma Krasznodarban, a 22-20-ra végződő első negyed után aztán emelt védekezése színvonalán és fokozatosan elhúzott a Loko. A hazaiak kiválóan dobták a triplákat (32/16, 50%), összességében többször próbálkoztak a hárompontos vonalon túlról, mint azon belülről. Andrej Zubkov (22/15 pont, 6 lepattanó), Jevgenyij Baburin (14/12 pont, 3 labdaszerzés) és Dmitrij Khvosztov (11/9 pont, 6 gólpassz) jártak az élen e tekintetben, ők voltak a Loko magabiztos győzelmének fő kovácsai. A Parmaban csak Danilo Andjusics (21/12 pont, 5 lepattanó) volt kiemelkedő.

Himki Moszkva (orosz, 2-1) – UNICS Kazany (orosz, 5-1) 87-70

A hét közben a Fenerbahce bravúros idegenbeli legyőzésével megszerezte első győzelmét az Euroligában a Kazany, a Himki elleni meccs előtt pedig átvehette az október hónap MVP-jének járó trófeát a bombaformában lévő Keith Langford. Csupa pozitív előjellel várhatták tehát a tatárok a moszkvai fellépésüket, sok köszönet azonban nem volt számukra a mérkőzésben. A Nobel Boungou-Colo (19/9 pont, 5 lepattanó) vezette Himki ugyanis nagyszerűen kezdte a meccset, kiváló támadójátékkal 27-16-ra nyerték az első negyedet, ami után főként Langford (15/3 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Quino Colom (15/3 pont, 9 gólpassz, 6 lepattanó) jóvoltából próbált felzárkózni ugyan a Kazany, de nem tudták elkerülni első vereségüket.

Nyizsnyij Novgorod (orosz, 1-4) – Kalev/Cramo (észt, 2-3) 102-81

Négy vesztes meccs után a Kalevet már le tudta győzni odahaza a Nyizsnyij Novgorod, így ők is megszerezték első győzelmüket és már csak a Parma áll nyeretlenül a mezőny végén. Az első (30-20) és a harmadik (34-23) negyedet nyomták meg nagyon a hazaiak, akik végig vezetve, magabiztosan diadalmaskodtak. Ivan Strebkov (24/9 pont, 6 gólpassz), Kenny Boynton (19/9 pont, 4 lepattanó) és DeAndre Kane (15 pont, 6 lepattanó) voltak a Nyizsnyij legjobbjai, a Kalevben pedig Vitalij Liutych (22/6 pont, 4 lepattanó) játszott nagyszerűen.

VEF Riga (lett, 2-2) – Cmoki-Minszk (fehérorosz, 2-3) 88-85 h.u.

Hosszabbítás döntött a Riga-Minszk összecsapáson, ami után a lettek örülhettek végül. A hétközi FIBA Europe Cup összecsapáson meccsnyerő dobással jelentkező Justin Gray (24/15 pont, 9 lepattanó, 3 labdaszerzés) ismét clutch volt, egy hatalmas triplával mentette hosszabbításra a meccset a beloruszoknak. Itt aztán az ismét nagy meccset játszó Janis Blums (24/9 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) volt a hős fontos kosaraival, Dru Joyce (18/9 pont, 5 gólpassz) pedig nem tudta megtenni ugyanazt, mint korábban Gray, azaz egy triplával kiharcolni a második extra játékrészt.

CSZKA Moszkva (orosz, 4-0) – Zenit Szentpétervár (orosz, 4-1) 105-56

Janis Timma és Szergej Karaszev nélkül nem volt esélye a Zenitnek a címvédő otthonában, így egy közel 50 pontos zakó után a Kazanyhoz hasonlóan a szentpéterváriak is elvesztették veretlenségüket és már csak a CSZKA hibátlan az egész mezőnyben. A moszkvaiak erődemonstrációt tartottak, ezzel jelezve a feltörekvő Zenitnek, hogy továbbra is ők a liga legjobb csapata. Az első félidőben Nando De Colo (17 pont, 9 gólpassz) már 14 pontnál és 8 gólpassznál tartott, vezetésével pedig már 25 pontos előnyben volt a nagyszünetben a CSZKA (57-32). Mindenki kaphatott bőségesen játékidőt a moszkvai sztárcsapatnál, amivel a többnyire kevesebbet játszók közül Vitalij Fridzon (23/9 pont) élt a legjobban.

 

A bajnokság állása:

 

A következő hét programja:
CSZKA Moszkva – Parma
Himki Moszkva – Jenyiszej Krasznojarszk 
VEF Riga – Avtodor Szaratov 
Cmoki-Minszk – Lokomotiv Kubany
Zenit Szentpétervár – Nyizsnyij Novgorod

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus