Adria Liga: 26. forduló - Kiesett a Split

Az idei Adria Liga alapszakaszának utolsó fordulóját bonyolították le a hétvégén. Két nagy kérdés volt. Az egyik eldőlt szombaton, miután a Partizan legyőzte az Olajt - erről a meccsről külön is beszámoltunk -, így mit sem ért a Buducsnoszt kiszenvedett sikere a Union Olimpija ellen, a szerbek jutottak a négyesdöntőbe. Az alapszakaszgyőztes Igokea most is nyerni tudott, a másik két dobogós csatáját pedig a Radnicski nyerte. A Cedevita egy nagyon kiegyenlített küzdelmet húzott be a Siroki ellen Boszniában, a Szkopje pedig talán a vártnál kicsit könnyebben is diadalmaskodott Novo Mestóban. A mai napra maradt a kérdés, hogy ki esik ki az idei sorozatból, a válasz pedig a Split lett, miután elég simán kikaptak Zadarban egy ki-ki meccsen.


Cibona (horvát, 9-17, 11.) - Igokea (bosnyák, 20-6, 1.) 78-87 (22-19, 14-27, 25-25, 17-16)

Végig fej-fej mellett haladtak a csapatok az első negyed folyamán, amit egy hármassal nyert meg a hazai gárda (22-19). A második negyedben jött aztán a döntő rész: 24-23-at követően egy 11-0-át futott a bosnyák gárda, ebből az előnyéből pedig nem engedett a nagyszünetig (36-46). Fordulást követően megpróbált felzárkózni ellenfeléhez a Cibona, 36-48-at követően ők futottak egy 11-2-t, ezzel három pontra megközelítve az alapszakaszgyőztest (47-50), ennél közelebb azonban nem kerültek, 52-55 után kaptak egy 2-8-at, a differencia pedig megint állandósult 10 pont környékén, ennyi volt a harmadik negyed után is (61-71). A negyedik negyedben már semmi érdemleges nem történt, fikarcnyit sem csökkent a távolság a két fél között, simán nyertek a vendégek.

Már a forduló előtt biztos volt, hogy az alapszakaszt megnyerte az Igokea, ezzel a győzelemmel a 20 győzelmes határt is sikerült viszont elérniük, ami borzasztóan nagy szó, tekintve hogy ennek a közelébe nem várták őket, másrészt két győzelemmel verik a második helyezett Crvena Zvezdát. Az elődöntőben hazai pályán a Partizant fogadják majd a Final Fourban. A Cibona elmúlt hetekben, hónapokban mutatott jó formájából most nem sokat láttunk, egy újabb csalódást keltő Adria Liga szereplésen vannak túl a horvátok összességében, még akkor is, ha év végére tényleg összeszedték magukat minden problémájuk ellenére is.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Radnicski (szerb, 17-9, 3.) - Zvezda (szerb, 18-8, 2.) 80-75 (24-17, 19-16, 12-20, 25-22)

Az Alekszandar Csapin nélkül felálló Radnicski rögtön a meccs elején egy 10-0-ás futással indított, így az első negyed felénél már 9 ponttal vezettek (13-4). Innen egy 7-0-ás szakasszal még volt visszaút az Igor Rakocsevicset nélkülöző Zvezda számára, ám a hazaiak jobban kosaraztak az első 10 perc folyamán, héttel vezettek ekkor (24-17). A második negyed legelején 10-re nőtt a különbség, de egy újabb 7-0-ás vendég szakasszal megint meccset csinált a Zvezda (27-24). A félidő hátralévő részében szépen lassan, de megint egy 10-esre hízott a hazaiak fórja, ennyi volt az előnyük a nagyszünetben. A fordulást követően semmilyen komoly változást nem lehetett észlelni, még a 29. perc közepén is nyolccal ment a Radnicski, a negyedből hátralévő másfél percet azonban 6-0-ára bukta (55-53), a negyedik negyed elején pedig ki is egyenlített a Zvezda, sőt, 4 perccel a vége előtt négy ponttal vezettek is Szavovicsék (61-65). Itt azonban egy 9-2-t futottak a vendéglátók, a végjátékban pedig végig birtokolták az előnyt, így nyertek.

Ezzel az eredménnyel az dőlt el, hogy a két együttes még messze nem fejezte be az egymás elleni párharcokat idén. A szerb kupa elődöntőjében a Zvezda borzasztóan simán verte a Radnicskit, és ez nagyjából így történt az AL 13. fordulójában, Belgrádban is, itt azonban kapott egy önbizalomlöketet a kragujevaci alakulat, megmutatták, hogy le tudják győzni nagyobb nevű ellenfelüket, az elődöntő pedig semleges pályán, Boszniában, az Igokea rendezésében lesz, ott bármi lehet.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Buducsnoszt (montenegrói, 16-10, 5.) - Union Olimpija (szlovén, 13-13, 8.) 79-75 (25-21, 25-19, 9-21, 20-14)

Jobban kezdtek a vendéglátók, ami nem volt meglepő, hiszen számukra volt még tétje a találkozónak. Minimális előnyük a játékrész közepére azonban elfogyott, onnantól hol itt, hol ott volt a vezetés, a 10 perc játék után mutatott négy pontos hazai előnnyel abszolút elégedettek lehettek a montenegróiak (25-21). A második negyedet végig irányítása alatt tartotta a Buducsnoszt, folyamatosan növelték fórjukat, ami a szünetben 10 egységnyire rúgott (50-40). A harmadik negyedben volt egy óriási rövidzárlata a hazaiaknak, 52-40-et követően majdnem nyolc perc alatt mindössze két pontot szórtak, kaptak viszont cserébe 14-et, így a 28. perc végén 54-54-et mutatott az eredményjelző, a felvonás végén két ponttal már a szlovének voltak jobbak (59-61). A negyedik negyed közepén óriási bajban voltak a hazaiak, 61-69 volt ekkor az állás, egy időkérés azonban segített, a podgoricai együttes egy 11-2-es rohammal visszavette a vezetést, és az egálról indított végjátékot is jobban bírták, így nyertek.

Győzelmük viszont nem sokat ért, hiszen a Partizan Olaj felett aratott diadala azt is jelentette, hogy teljesen mindegy volt, mit játszanak a montenegróiak, csak az ötödik pozícióban végeztek, egymás elleni eredmény miatt nem jutottak be a négyesdöntőbe - kétszer kaptak ki a szerbektől, mindkétszer egészen simán, egyszer 19, egyszer pedig 13 ponttal. Csalódásnak nem mondható ez a szezonjuk, Dejan Radonjics vezetőedző elmondta, hogy lecsökkent büdzséből dolgoztak idén, és a Final Four lett volna a maximum, amit elvárnak, a EuroCup negyeddöntőjéből való kiesést követően viszont lenyilatkozták, hogy minden erejüket erre a sorozatra összpontosítják, nyilvánvalóan nem boldogok attól, hogy hiába tették mindezt. A Union Olimpija egész évben középcsapat volt, ami talán kicsit csalódás lehet nekik, de miután elvesztették több kulcsjátékosukat, erőn felüli teljesítménynek is betudhatóak eredményeik.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Siroki (bosnyák, 9-17, 10.) - Cedevita (horvát, 15-11, 6.) 75-77 (23-12, 15-26, 15-16, 22-23)

Az első pár perc tapogatózását követően egy 13-0-ás futással alapozta meg a hangulatot a hazai együttes, ezzel vezettek 11 ponttal 10 perc játékot követően (23-12). A második negyed sem úgy alakult, ahogyan azt a Cedevita eltervezte, hiszen a 19. perc elején még 38-30-ra vezetettek a bosnyákok, a félidőt viszont egy 8-0-ával zárta a vendég alakulat, így egállal vonultak a csapatok a nagyszünetre (38-38). A harmadik negyedik nagyon hullámzóra sikeredett. Előbb a horvátok lendültek meg, de a Siroki egyenlített, aztán megint megpróbáltak ellépni a zágrábiak, de megint nem sikerült, 10 perccel a vége előtt így egyetlen pont volt a különbség a Cedevita javára (53-54). 6-0-ával indították a vendégek a negyedik negyedet, de a 37. perc közepére egyenlített, sőt, újra vezetett is a bosnyák alakulat (69-67). Innen azonban a rutinosabb horvátok vették át az irányítást, végig kezükben tartották a meccs végjátékát még akkor is, ha túl nagy különbséggel nem vezettek egyszer sem.

Sikerével a Cedevita hatodik helyen végzett az alapszakaszban, ami borzasztóan nagy csalódás nekik, egyértelműen Final Fourt, sőt, győzelmet tűztek maguk elé a szezont megelőzően. A Siroki múlt heti, ljubljanai győzelmével biztosította, hogy jövőre is itt lehet majd az Adria Ligában, de nem lesz egyszerű dolga, amennyiben egy-két, jobb lehetőségekkel rendelkező vetélytársa tanult az idén elkövetett hibáiból, és javítja azokat, 10. helyük viszont nagy teljesítményt azt nézve, hogy a téli szünetben látszólag óriási bajban voltak mind mérleg szempontjából, mind amiatt, hogy elvesztették legjobb játékosukat.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Krka (szlovén, 9-17, 9.) - Szkopje (macedón, 14-12, 7.) 68-80 (17-16, 23-22, 13-23, 15-19)

Jobban kezdett a vendég alakulat, hiszen 3-10-zel nyitották a meccset, és egészen a 7. perc közepéig nyeregben is voltak, az első negyed utolsó három és fél percében azonban 9-2-t futott a Krka, így egy ponttal ők voltak jobb 10 perc játékot követően (17-16). A második negyed első hét percében ide-oda váltakozott a vezető csapat kiléte, aztán a félidő utolsó három percében a szlovének próbáltak meg robbantani, de csak megduplázni tudták első negyedes előnyüket. A második félidőt 5-0-ával kezdte a hazai együttes, amire egy 9-0 jött válaszul a túloldalról, úgyhogy a harmadik negyed felénél megint egál volt az állás. A 30. percre még 53-53-mal fordultak a felek, aztán Jure Lalic két technikait is kapott, négy büntetővel és labdával jött a Szkopje, ennek köszönhetően pedig 8-0-át repesztettek a negyed utolsó minutumában, nyolccal vezettek 10 perccel a vége előtt (53-61). Ez annyira szétszedte fejben a szlovéneket, hogy innen már nem is tudtak felállni, simán nyert végül a Szkopje.

Sikerével az Adria Liga-újonc macedón alakulat a hetedik helyen végzett, ami számukra nagy siker, hiszen bár a bennmaradásnál valószínűleg vérmesebb reményeik voltak, nem nagyon számolhattak egy esetleges Final Fourral, és bármennyire is gyengén teljesítettek 2013 első másfél hónapjában, így is csak két győzelemnyire voltak a legjobb négybe kerüléstől. A Krka év elején nagyjából oda várhatta magát, ahol végzett, de annyira az alsóházban végeztek, hogy valószínűleg nem érik meg sikernek ezt a 10. pozíciót sem.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Zadar (horvát, 9-17, 13.) - Split (horvát, 8-18, 14.) 85-68 (18-12, 24-23, 18-19, 25-14)

Hét percig haladtak együtt a felek, 11-11 után azonban egy 7-1-es szakasszal zárta le a negyedet a Zadar (18-12), és ez volt a találkozó kulcspontja. Innen ugyanis csak nőtt a különbség, öt és tíz pont között mozgott a távolság az egész második negyedben, végül a hazaiak hét pontos fórral vonulhattak az öltözőbe a nagyszünetben (42-35). A fordulást követően úgy tűnt, el is dől a találkozó, ugyanis 8-0-ával indítottak a vendéglátók, így előnyük 15 pontra rúgott (50-35), de innen még fel tudott állni a Split. A vendégek szívósan zárkóztak ellenfelükre, a negyed végén pedig már csak 4 pont volt a hátrányuk, egy Kastropil duplával viszont még hat ponttal volt jobb a Zadar 10 perccel a vége előtt (60-54). A negyedik felvonás sem indult viszont jól Nikola Vujcic-ék számára, újra 10 pont fölé nőtt a távolság alig két perc alatt, innen pedig már nem volt még egy fordulat a meccsben, a belső hármasa (Travis - Kastropil - Nurkic) által vezetett Zadar 17 ponttal győzött.

Mivel a képlet egyszerű volt, így a végeredmény is az: győzelmével a Zadar bennmaradt, vereségével a Split pedig kiesett az Adria Ligából, ők bármilyen helyezést is érnek el a horvát bajnokságban, nem szerepelhetnek jövőre a dél-európai ligában. A Zadar a 13. helyen végzett, miután az ötös minitabellán nekik volt a legkevesebb győzelmük a másik négy csapat ellen - 2, a Szolnoknak 3, a Cibonának 4, a Sirokinak 5, míg a Krkának 6. A Split év elején még nagyon stabil csapatnak mutatkozott, főleg otthon voltak veszélyesek mindenkire, de nagyon sok sérüléssel bajlódtak, játékosállományuk pedig nem bírta el már 1-2 kosaras kiesését sem. Összességében nézve nem meglepő utolsó pozíciójuk, tekintve hogy ők dolgoztak a legkisebb büdzséből.

A meccs teljes statisztikáját itt megtaláljátok!


Az alapszakasz végeredménye (azzal a hibával együtt, hogy a hivatalos honlapon is rosszul írják, mert a Szolnok a 12., a Zadar pedig a 13. a Zadar - Split meccs összefoglalójában leírtak miatt):


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus