Beharangozó: ACB Liga 15. forduló

Nincs megállás Spanyolországban, robognak tovább a csapatok, a hétközi forduló után újabb kör következik a hétvégén. Mindkét magyar érdekeltségű csapatra idegenben vár megmérettetés: a Lagun Aro Bilbaoba látogat, míg a Manresa az Estudiantes vendége lesz. 

A Fókuszban:

Bizkaia Bilbao Basket (5-8) - Lagun Aro GBC (6-8) hétfő - 20:30 (SportKlub - felvételről)

Nehezen jövő győzelmek után szárnyal a Lagun Aro, sőt, még a király Kupa indulásra is reális esélye van a san sebastiani alakulatnak. Üröm az örömben, hogy Lóránt Péter még mindig csak a pálya széléről szoríthat csapattársainak, de a sorozatos sikerek talán némi vigaszt jelentenek honfitársunknak. Most egy eddig a bajnokság egészét nézve hullámzóan, de hazai pályán elég magabiztosan teljesítő Euroligás gárdához látogatnak, a Bilbao otthonából csak a ’c’-betűs csapatok tudtak győztesen távozni, előbb a Cajasol, majd egy óriási mérkőzésen a Caja Laboral ünneplehetett náluk. Viszont a Lagun Arot az utóbbi hetekben nem nagyon érdekli, hogy hol kell pályára lépnie, mind San Sebastianban (Cajasol), mind idegenben (Badalona, Gran Canaria) nagy meccseket hoztak Pankoék.

A Liga legjobb pontátlagával rendelkező amerikait most is nehéz lesz megállítania a baszkoknak, akiknél egyedül csak D’or Fischer tud meccsről meccsre  védekezésben is megbízható teljesítményt nyújtani. Pankon kívül viszont Baron és Vidal is bombaformában pattogtat, ha hárman most is a csapat élére tudnak állni, akkor bizony nehéz percekre kényszeríthetik a remek játékosokat felsorakoztató Bilbaot. Az Euroliga TOP 16-os házigazdáknál Vasiliadis vajkezében, Banic pontjaiban és Jackson agilitásában bízhatnak nagyon, no meg Fischer palánk alatti tisztogatásában (a Liga legjobb dobásblokkolója 2.0-s átlaggal). A vendégek az idei formájukban bízhatnak leginkább, az eddigi bilbaoi fellépéseikben már kevésbé, hisz négy találkozójukból mindegyik hazai győzelemmel zárult.

FIATC Joventut Badalona (5-9) – Caja Laboral (11-3) csütörtök - 22:00 (SportKlub - felvételről)

Első ránézésre fix kettes. Egy Európa élcsapatai közé tartozó (bár a legrangosabb sorozatból kipottyanó) gárda látogat egy, a tabella végén kullogó csapathoz. Ám a Badalona legutóbb alaposan meglepett mindenkit azzal, hogy egy másik sztárgárdát fektetett két vállra saját pályáján, a Real Madrid ugyanis nem bírt a katalán együttessel. Ám a Caja önbizalmát sem kell félteni, tavaly év végén látogattak legutóbb vendégségbe, ahhoz a Bilbaohoz, amely kiverte őket az Euroligából és amelyet, egy utolsó másodperces triplával vertek meg végül. Amúgy is jó passzban van Dusko Ivanovics legénysége, öt meccs óta nem találnak legyőzőre a spanyol pontvadászatban és legutóbbi tíz mérkőzésükből kilencet sikerrel abszolváltak.

A hazai pálya mellett a dicső múltban is bízhat a Badalona, eddigi 44 találkozójukból 30-szor tudtak diadalmaskodni Katalóniában, de az már némi aggodalomra adhat okot, hogy az elmúlt három szezonban mindig a baszkok örülhettek 40 perc játék után. A vendégeknél Ribas hiányozni fog sérülés miatt (az irányító a jobbcsuklóján sérült meg és dőlt ki három hétre), de megszerezték a Murciától elküldött Matt Walst, aki egy hónapos szerződést kapott a Cajatól. Williamsre nem árt figyelnie Prigioniéknak, az amerikai nagyot játszott az elmúlt fordulóban (20 pont), de a sztárok egész sorát felsorakoztató éllovasnak így is ujjgyakorlat kell, hogy legyen a katalánok bedarálása.


Baloncesto Fuenlabrada (6-8) – Unicaja Malaga (11-3)

Négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát igyekszik megtörni odahaza a Fuenlabrada, akik ráadásul legutóbbi két hazai meccsüket elveszítették. A Malaga ellenben jelenleg a liga legjobb mutatójával rendelkezik (igaz ezt még négy csapat elmondhatja rajtuk kívül) és eddig idegenben is csak Valenciában és Barcelonában buktak, ahol valljuk meg, nem szégyen kikapni. A távozók után végre feltűnt egy név az érkezők oldalán is a házigazdáknál: éppen mostani ellenfelüktől tér vissza hozzájuk Saul Blanco, aki legutóbbi madridi szezonjában (2009) 13.5 pontot, 4.3 lepattanót és 2.7 gólpasszt átlagolt. Ezek a számok most is nagy hasznára lennének a Fuenlabradának, de a center poszton még mindig nem túl acélosak, így Freelandék könnyen a vesztüket okozhatják a palánkok alatt.

UCAM Murcia (4-10) – Real Madrid (11-3)

Tovább erősíti keretét a Murcia, kérdés mire mennék ezzel együtt a héten El Classicót nyerő Real ellen. Dedovic még nem lépett pályára Hangáék ellen a hétközi fordulón, de a bosnyák játékos érkezésénl nem álltak meg a csapatnál. Miután Robert Kruz felépült sérüléséből, így kitették a keretből Matt Walsh-t (aki amúgy a Caja Laboralnal kötött ki – áldhatja az eget érte), de az igazán nagy fogás Ime Udoka leigazolása lehet, aki az elmúlt szezonokban az NBA-ben próbált szerencsét, több-kevesebb (inkább utóbbi) sikerrel. A Real listavezetőként érkezik Murciába, de reszkethetnek csöppet a kezek Madridban, hiszen Caroll-ék legutóbbi két idegenbeli mérkőzésüket egyaránt elvesztették , mindkettőt mostani ellenfelükhöz hasonlóan egy alsóházi csapat ellenében.

FC Barcelona Regal (11-3) – Lucentum Alicante (11-3)

Egy biztos: ötös holtverseny nem marad a bajnokság élén. Szinte hihetetlen, hogy az Alicante Singler távozása után is ilyen magabiztosan tud teljesíteni, de Ivanov és társai úgy látszik nem hagyják egykönnyen veszni hagyni a remek idényrajtot. A bolgár 13.2 ponttal és 8.7 lepattanóval viszi a hátán csapatát, de rajta kívül még négyen átlagolnak 8 pont fölött meccsenként, ami elképesztő csapategységre vall. A Barca nem búslakodhat sokáig a Real elleni kudarc miatt, hazai pályán kötelező javítaniuk, pláne, hogy odahaza még senki sem tudta megszorítani Huertasékat.

Cajasol Banca Civica (7-7) – CAI Zaragoza (7-6)

Nagy csata várható a tabella hatodik és hetedik helyezettjének találkozóján, mert egy igen jó formában lévő (három győzelem zsinórban) Zaragoza látogat Sevillába. A győzelmet azért még nem érezhetik a zsebükben Hettsheimerék, a rendkívül kemény védekezéséről híres Cajasol otthonában megbotlott már az Alicante és a Barcelona is, igaz ők még a bajnokság elején, azóta a Malaga és a Funelabrada is nyerni tudott náluk. A Zaragoza legutóbbi hét mérkőzésén öt győzelmet számlál, amivel már Király Kupa indulást jelentő helyen tanyáznak. A két együttes rövid múltra tekint vissza, eddig kétszer mérkőztek meg Sevillában és mindkét alkalommal a vendégek örülhettek a lefújáskor.

Blusens Monbus Obradoiro (4-10)– Blancos de Rueda Valladolid (3-11)

Nagyon kell a siker mindkét csapatnak, mert jelenleg az Obradoiro és a Valladolid is a kiesést jelentő helyeken kullog. A hazai pálya miatt nagyobb az esélye az egységesebb csapat benyomását keltő vendéglátóknak. Robinson, Toure és Garcia felváltva hozzák a jó teljesítményeket, de végre közösen kéne valamit alkotniuk, hogy a Valladolid elmozduljon a ligautolsó pozícióból. Washingtonéknak viszont most kell megmutatniuk, hogy nem csak a nagy csapatok ellen tudják összekapni magukat egy tisztet vereséghez, hanem a gyengébb játékerőt képviselők ellen is képesek jó játékkal előrukkolni és akkor nem foroghat veszélyben a győzelmük.

Gran Canaria 2014 (5-9) – Valencia Basket (7-7)

Új év, új lap, új kezdet. Valenciában valami hasonlót fogadhattak meg szilveszterkor, hisz a decemberi nyeretlenséget megtörve, ha nehezen is, de győzelemmel startoltak De Colo-ék januárban, odahaza győzték le az Obradoirot. A Gran Canariának már nem indult ilyen jól az új esztendő, szoros csatában maradtak alul Zaragozában, de most hazai környezetben javíthatnak. Van is miért, mivel legutóbbi otthoni ”produkciójuk” finoman fogalmazva sem sikerült túl fényesre, óriási pofont kaptak saját közönségük előtt a Lagun Arotól (-33). Az örökmérleg vendéggyőzelmet jósol (11 Valencia siker a 8 hazaival szemben), de a két csapat ingadozó formájából nehéz messzemenő következtetéseket levonni, a pillanatnyi forma fog csak dönteni.

Asefa Estudiantes Madrid (5-9) – Assignia Manresa (6-8)

Legutóbbi győzelmével életben tartotta a Király Kupa álmokat Hanga Ádám csapata, a Manresa, de ezúttal idegenben kell bizonyítania a katalán kiscsapatnak, hogy reális esélye legyen odaérni a bajnokság felénél a legjobb nyolcba. Ám távol az otthonától nem igazán úgy muzsikál honfitársunk együttese, ahogy saját pályáján, eddig mindössze egyetlen győzelmet sikerült begyűjteniük, igaz, azt pont Madriban, a Fuenlabrda vendégeként. Most egy Real győzelemtől még mindig önbizalomtól duzzadó Estudiantes vár Hangáékra, de a legutóbbi forduló MVP-jével (Doellman) felálló Manresa a Barcelonában mutatott játékával simán odaérhet a végére most vasárnap is.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus