ACB Liga - 16. forduló

Egyedül Madridban járt idegenben sikerrel a Caja Laboral, a többi derbin nem kegyelmeztek a hazai csapatok vendégeiknek, így Hanga Ádámék is pórul jártak a Sevilla otthonában. A Barca nagyon simán, míg a Real a vártnál döcögősebben hozta a kötelezőt, de a forduló nem róluk, hanem a Valencia és a Bilbao összecsapásáról marad emlékezetes!

Cajasol Sevilla – Assignia Manresa 67-60

Hanga Ádám és klubja, az Assignia Manresa sajnos megint lógó orral kellett, hogy távozzon egy közvetlen rivális otthonából, ezúttal az EurópaKupában is küzdő Cajasol Sevilla csarnokában bukott el a páros negyedekben mutatott gyengélkedésének köszönhetően a katalán kiscsapat, ráadásul honfitársunknak se ment a játék.

Hanga kezdőként jutott szóhoz és összesen 31 percet tölthetett a parketten, ami alatt 3 pontig, 4 lepattanóig, 1 gólpasszig, 1 szerzett labdáig és 1 blokkig jutott. Mezőnyből 9-szer próbálkozhatott, de csupán 1 triplája esett be, távolról 5-ből 1-es mutatóval zárt, büntetőket pedig ezen az estén nem tudott kiharcolni.

Az idén igencsak visszaeső csapatok csatáját nem kezdte rosszul a Manresa, de a második negyedben elment 10 ponttal a kieső helyek elől menekülő Sevilla, mely a nemrégiben megszerzett Latavious Williams - Roderick Blakney párossal azért jócskán megerősödött az utóbbi hetekben. A harmadik etap elég jól sikerült a katalán kiscsapatnak, így látótávolságon belül maradt a Ponsarnau-legénység, ám a záró 10 perc elejét meg tudta nyomni a 13-at szóró Asbury vezette Cajasol, a hajrában pedig nem volt képes újra feljönni Hanga Ádám csapata, mely képtelen idén elmozdulni a kieső helyekről, a riválisok viszont egyre jobban meglógnak.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).


CAI Zaragoza – Mad-Croc Fuenlabrada 79-74

Több jó egyéni teljesítménnyel kompenzálva a Sene-Mainoldi páros remek formáját a Zaragozának sikerült otthon tartania a két pontot. A szenegáli nagyember masszív dupla-duplája (19 pont, 12 lepattanó) mellé kiosztott még 3 blokkot is, míg argentín-olasz csapattársa 18 egységgel támogatta őt. A két húzóember után azonban nagy volt a szakadék és bár jól hajrázott a Fuenlabrada, az első félidőben összeszedett 16 pontos hátárny mégis túl soknak bizonyult a végére. A nyerőember az eddig kevesebbet mutató Chad Toppert volt, aki 15 ponttal és 6 lepattanóval lett csapata legjobbja.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Blusens Monbus Obradoiro – Blancos de Rueda Valladolid 89-56

Maximálisan kiszolgálta szurkolóit az Obradoiro, a hazai győzelem mellé közönségszórakoztató játékot is hozott a vendéglátók Valladolid elleni derbije. A főhős a tunéziai óriás, Salah Mejri volt, aki egy szolid 20 pont, 10 lepattanós produkció mellett a társak bizalmát is élvezte, többször találták meg őt egy-egy látványos zsákolás erejéig. Kendall elképesztően sokoldalú játékkal rukkolt elő, 17 ponttal, 7 lepattanóval és 6 gólpasszal elévülhetetlen érdemeket szerzett a győzelemben. Az Obradoiro sikerének oka a festékben keresendő, a Sinanovic fémjelezte valladolidi belső osztagot 54-26-ra múlták felül a házigazdák és a lepattanóharc is az ő javukra dőlt el, 36-25 arányban.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

CB Canarias – UCAM Murcia 80-68

Nem először bizonyítja a Canarias, hogy hazai pályán roppant veszélyes ellenfélnek számít, erről a Murcia is meggyőződhetett a tenerifeiek vendégeként. A 24-ig jutó Saul Blanco volt a nyerőember hazai oldalon, aki csapata nyolc triplájából egymaga ötöt vállalt a mérkőzésen. Levi Rost 15-el támogatta őt, míg a vesztes félnél a 14-et termelő Marcus Lewis lett a legeredményesebb, de nem ő, hanem a 7 ponttal és 10 lepattanóval záró Jose Angel Antelo bizonyult a Murcia legjobbjának, amely az utolsó negyedben bukta el a derbit, ekkor a házigazdák kilencet vertek rájuk, eldöntve az addig szoros találkozót.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Real Madrid – FIATC Joventut Badalona 88-77

A vártnál jóval szorosabb meccsre kényszerítette a listavezető Real Madridot a katalán együttes, amely Gaffney és Fisher vezérletével még az utolsó negyedben is reménykedhetett egy bravúr győzelemben. A blancók ezúttal (is) az iszonyatosan mély keretüknek köszönhetik a sikerüket, a vezér Rudy Fernandez (15) mögé többen is felsorakoztak a pontgyártásban, míg a kiszolgálásban a 7 gólpasszig jutó Sergio Rodriguez és a hatnál megálló Carlos Suarez jeleskedett.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

FC Barcelona Regal – Lagun Aro GBC 98-50

T.K.O. Barcelonában, a címvédő padlóra küldte a szebb napokat is látott Lagun Aro gárdáját, kárpótolva némiképp szurkolóikat az idei hullámzó teljesítményért. Heten lépték át a bűvös tíz pontos határt hazai oldalon, úgy, hogy mind a 12 pályára lépő játékos szerzett kosarat és a legtöbb percet, 21-et Tomic töltött a ”harctéren”. Navarro és Jasikevicius is úgy jutottak el 10 egységig, hogy előbbi 14, utóbbi 11 percig koptatta csupán a csarnok parkettáját… A lepattanóharcban is óriási Barca fölény mutatkozott, a 10-et megkaparintó Jawai vezérletével 38-20 lett ez a különverseny a gránátvörös-kékek számára. A baszkoknak egy-egy villanás jutott ezen a mérkőzésen – mint például Salgado palánk mögüli tempója -, de ez nem is csoda, miután 14-ig jutó Netót leszámítva senki nem tudott értékelhető produkciót felmutatni.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Herbalife Gran Canaria – Unicaja Malaga 70-63

Nagy skalpot gyűjtötte be a Gran Canaria, miután a Nelson-Newley-Scheyer-Toolson tengely remeklésével sikerült legyűrniük a harmatos teljesítményt nyújtó, Euroligás Malagát. Az előbb említett négy úriember csapatuk 70 pontjából 54-et vállalt magára, és hiába tátongott mögöttük óriási űr a társak részéről, a vendégeknél még a kulcsemberek sem tudtak egy elvárható szinte hozni. Zoric (16) és Williams (12) emelhető ki a sérültek nélkül a kanárikhoz látogató együttesből, amely még így is partiban tudott lenni vendéglátójával, de a döcögő gépezet a végjátékban megadta magát, átengedve a győzelmet az idén remek szezont futó Gran Canariának.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Asefa Estudiantes Madrid – Caja Laboral 68-72

Rangadót tudott nyerni Madridban a Király Kupa idei házigazdája, a baszkok jobb dobóformájukkal és agresszívabb lepattanózásukkal fordították a maguk javára a végig szoros összecsapást. A Gabriel (17), Kirksay (15) duóval Lampe (15) és Oleson (15 tartották a lépést vendég részről, döntőnek a Caja 10 triplája bizonyult és, hogy végjátékban jobban ültek a dobásaik.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Valencia Basket – Uxue Bilbao Basket 113-111 – hosszabbítás után

Fantasztikus mérkőzést hozott a két top csapat, a Valencia és a Bilbao összecsapása, melyet a házigazdák hosszabbítás után tudtak csak megnyerni. A szinte végig hátárnyban játszó baszkok győzelmi reményeit az ihletett formában kosarazó Vasiliadisz (27/12) mentette meg a rendes játékidő utolsó pillanataiban, amikor is egy triplával túlórára küldte a feleket. A ráadásban aztán a görög hérosz a kipontozódás sorsára jutott, így az utolsó kísérletet már nem vállalhatta magára két pontos hátárnyban, a Valencia pedig örülhetett ennek és megnyerte az észveszejtő találkozót. Hamilton volt a másik kulcsember a vendégeknél, az amerikai ismét kiváló estét zárt, 24 pontja mellé 7 lepattanót is leszedett, de a mezőny legjobbja cím még így sem a baszkokhoz vándorolt, hanem Bojan Dubljevicshez, aki 32 ponttal és 37-es teljesítményindex-szel zárta a mérkőzést.

A mérkőzés statisztikája.

A mérkőzés összefoglalója (videó).

Az ACB liga állása:


Csapat Mérkőzés Győzelem Vereség %
1 Real Madrid 16 15 1 0,97
2 Caja Laboral 16 13 3 0,91
3 Valencia Basket 16 12 4 0,88
4 Herbalife Gran Canaria 16 12 4 0,88
5 Bilbao Basket 16 10 6 0,81
6 CAI Zaragoza 16 10 6 0,81
7 FC Barcelona 16 9 7 0,78
8 Blusens Monbus Obradorio 16 9 7 0,78
9 Unicaja Malaga 16 8 8 0,75
10 Asefa Estudiantes Madrid 16 8 8 0,75
11 FIATC Joventut Badalona 16 7 9 0,72
12 Blancos de Rueda Valladolid 16 6 10 0,69
13 UCAM Murcia 16 6 10 0,69
14 CB Canarias 16 6 10 0,69
15 Cajasol Sevilla 16 5 11 0,66
16 Mad-Croc Fuenlabrada 16 4 12 0,63
17 Lagun Aro GBC 16 2 14 0,56
18 Assignia Manresa 16 2 14 0,56

 

Szokásunkhoz híven most is a legszebb megmozdulásokkal zárjuk spanyolországi kitekintőnket.

A 16. forduló TOP 7 jelenete.


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus