A nyugalom nyara lesz ez a Jazznél?

A Utah Jazznek talán egyetlen poszton kell változtatnia idén nyáron, izgulni valója sincs sok - az ő helyzetüket, lehetőségeiket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans
Southeast: Magic, Wizards

 

A Utah Jazz PO-esélyesként indult neki az évnek, és nem is okoztak csalódást - több sérülés miatt végül csak a nyugati 9. pozícióban végeztek, igaz, két meccsel a vége előtt még előzték a Houston Rocketset. A Jazz a fiatalokra építve egyre masszívabb együttest alkot, ennek megfelelően hosszabbítottak is Quin Snyder vezetőedzővel, ez pedig azt jelenti, hogy a továbbiakban is hasonló játék várható a Utah-tól, ráadásul nem is nagyon kell változtatniuk.

A legunalmasabb off-szezon a ligában?

A Jazz az utóbbi években ritkán került a címlapokra, csendben építgették a keretet, és jó eséllyel ez a nyár sem róluk fog szólni, keretük ugyanis gyakorlatilag készen van, Trevor Bookert leszámítva senkinek nem járt le a szerződése - összesen három embernek nem garantált a kontraktusa (Mack, Chris Johnson, Jeff Withey), de mindegyiküket olcsón tarthatja a Jazz.

Védekezésben borzasztóan masszív a társaság, a Derrick Favors - Rudy Gobert belső kettősre alapozva, ráadásul Gordon Haywarddal van a periméteren is egy átlag fölötti védőjük. Ők hárman ga gárda vezérei jelenleg, és egyelőre nincs nagyon tennivaló velük szerződések szempontjából - Hayward jövőre kiléphet kontraktusából, Gobert pedig RFA lesz, úgyhogy 2017 nyarán szépen fizetnie kell a csapatnak előreláthatóan, Favors viszont 2018-ig rendelkezik érvényes megállapodással, 11 millió dollár alatti éves fizetése ajándék kategória az új sapkát is nézve.

A Jazz legnagyobb előnye, hogy nem nagyon van kiöregedőfélben lévő játékosa (Gobert 23, Favors 24, Hayward 25), az előbb említett hármas mellett ugyanis ott van még nekik Rodney Hood (23), Alec Burks (24) és Dante Exum (20) is, és közülük mindenkiben megvan a potenciál, hogy masszív kezdők vagy nagyon hasznos cserék legyenek.

Hood nagyon impresszív fejlődést mutatott be első idényében, 54.2%-os TS-sel nyitott teljesen jó triplamutatóval és mennyiséggel, nagyon jó kis 3&D játékos válhat belőle, ha nem több - támadásban első opció lehetősége is megvan benne az utolsó 1-2 hónapot nézve. Burks szerintem sosem lesz több egy jó cserénél, de 40% fölött triplázott az előző idényben, ez nagyon kell a Utah-nak, ha feljebb akarnak lépni a nyugati ranglétrán, mert az egyik legnagyobb hibájuk az, hogy kintről veszélytelenek, így a festéket meg lehet szállni ellenük - Burks és Hood oldhatják meg hosszútávon ezt a gondot. Exum nagy kérdőjel, hiszen egy teljes évet kihagyott, de igazán jó védelemmegbontó nincs a keretben, ez lehetne ő, amennyiben a gyorsaságát teljesen vissza tudja nyerni.

A cserék között is egészen jól áll a Jazz, hiszen van egy Shelvin Mackjük és egy Raul Netójuk alacsony posztokra, mindketten egészen megbízható teljesítményt nyújtottak, négyes poszton pedig Trey Lylesra valószínűleg nagyobb szerepet szánnak majd Booker távozásával, sokoldalú, kintről is veszélyes magasemberként könnyen megtalálhatják a helyét a rotációban.

Egyes poszton van lehetőség a nagyobb előrelépésre

Az egyetlen, negatív módon kilógó posztjuk az egyes. Mack és Neto jó kis cserék, egy-egy sérülésnél rövidebb időre meg lehet bízni őket kezdő feladatkörrel is, de szerintem amelyik csapat jót akar magának a mostani ligában, az náluk jobb irányítóval kezd. A Hood-Hayward-Favors hármas támadásban egyáltalán nem halott, de nagyon kellene melléjük egy első szándékból védelmet megbonzó játékos még, mert kiegyensúlyozottság ide, hasznosság oda, támadásban egyelőre nagyon limitált ez a keret.

Három lehetőségük van a javulásra, és egyik sem Trey Burke - róla lassan teljesen le lehet mondani, mert pocsék scorer, máshoz pedig nem ért. Az egyik lehetőség az, ha Hood továbbfejlődik, mert benne megvan a lehetőség, hogy nem sima shooter lesz - Hayward mellé szerintem nagyon kellene még egy legalább ilyen játékos, ebben az esetben ő is még hasznosabb lenne, ráadásul így Mack is beleférne kezdőként. A másik lehetőség Exum, aki egyes és kettes poszton is játszhat, de egy ACL-szakadás után szerintem hiba rá túl nagy terhet rakni, nem is lehet tudni, mi várható tőle a következő szezonban. A harmadik opció pedig az, ha szereznek valakit, és ha a Utah igazán mozgolódni akar a nyár folyamán, akkor szerintem itt fogja megtenni.

Februárban, a deadline előtt már szóba hozták őket Jeff Teague-gel, és nagyjából ebben az irányban mozoghatnak majd most is - Teague jó eséllyel újra piacra kerül, bár az is igaz, hogy valószínűleg többen is rá fognak majd mozdulni. Egyetlen kiszemeltjük lehet a szabadügynökök közül, Mike Conley - ő nem az a védelemmegbontó típus, viszont tipikus Jazz-játékos hozzáállásra, nagyon jó vezér, ami egy ilyen fiatal csapatnak nagyon kellene (Haywarddal ketten szépen elláthatnák ezt a feladatot), tud triplát is dobni, és egy újabb elit védő. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy maximum szerződést ajánlanak neki, de sokan fognak rámenni Conley-ra, készebb, a bajnoki címhez közelebb álló csapatok is. Ha ő nem, akkor viszont a csere maradt az egyetlen merítési lehetőségük, amihez Burke mellett pickeket is használhatnak, már nem nagyon van szükségük újabb fiatalokra, így is tele van velük a keret.

A pad lyukait be kell tömni

1-2-es posztra egy markánsabb egyest leszámítva szerintem nem kell már ember (Neto, Mack, Burks, Hood, Exum), viszont a frontcourtba kellene a mélység. Hood 2-3-as, de Hayward egyetlen legit cseréjének kevésnek tűnik (Joe Ingles jól triplázik, a tapasztalata hasznos, de nagyjából itt ki is merültek az erényei), Gobert mögött pedig szintén egy másik kezdő, Favors a legelső jelölt centerben (Tibor Pleiss alig kapott lehetőséget, Jeff Withey szintén inkább harmadik számú center szint, nem csere, Lyles pedig sokkal inkább négyes, mint ötös).

Azt nem nagyon tudni, hogy kit sikerül meggyőzni arról, hogy szerződjön ide, mert alapjáraton Hood és Favors a két csere a két említett poszton, tehát szinte csak és kizárólag sérülés esetén kaphat bárki lehetőséget, akit leszerződtetnek. Booker megtartása mellett szól, hogy ismerik már a csapatnál, valószínűleg el is fogadta a helyzetét, de annyiból másabb lenne az ő szerepe a kövektező idényben, hogy Lyles szinte biztosan több lehetőséget fog kapni - ha nem is annyira, mint Hood, de ő is kifejezetten pozitív összképet festett az utolsó egy hónapban, illetve januárban egy rövidebb időszak során.

Pont kapóra jöhet a draft

A 12. helyen fognak húzni, ahol nagy csodákra nem lehet már számítani, de náluk nem is kell új franchise playert találni. Szinte biztosan ki fog menni ekkorra a Deyonta Davis - Jakob Poeltl duó, úgyhogy szerintem két centerben gondolkodhatnak.

Az egyikük Skal Labissiere, aki vagy elkel vagy nem - Top3-ba jósolták az idény elején, de az első egyetemi évében kiderült, hogy borzasztóan projekt játékos, egyelőre nagyon visszamaradott fizikai adottságokkal, akit az első 1-2 évében jó eséllyel meg fognak enni az NBA-ben reggelire. Ha nagyon lelkiismeretesen edz és erősíti magát, akkor idővel lehet belőle valami, mert egyébként nem rossz a képzettsége, de ez nem mostanában fog megtörténni. A másik ilyen jelöltjük szerintem Domantas Sabonis lehet, akit a DraftExpress csak 18-nak jelöl, az nbadraft.net viszont 8-nak, szóval egyáltalán nem biztos, hogy bent lesz - egyébként az egyetemi teljesítménye alapján nagyon könnyen benne van, hogy nem lesz már elérhető a 12. helyen, ő sokkal biztosabb húzásnak tűnik Labissiere-nél.

Ha nem magasembert húznak, akkor szerintem Timothe Luwawu lehet a kinézettjük, aki Hoodhoz hasonlóan swingman, a Mega Leksnél, tehát Európában játszott az előző évben, és a szerb kupagyőztes, valamint az Adria Ligában második helyen végző csapata legjobb pontszerzője volt a sorozatban (14.6 pont, 37.2% tripla). Nem biztos, hogy azonnal kész van az NBA-re, de nem most először fog profi kosárlabdával találkozni, ráadásul jó felépítésű, 201 centi magas srác.


Összességében nézve nem nagyon van dolga a Jazznek idén nyáron. Egy kifejezetten gyors, jó védelemmegbontó egyesre rámehetnek, ahogyan tették ezt a deadline előtt, még úgy is, hogy Mack bevált. A padra hármas és ötös posztra vagy erősítenek, vagy nem - kellene, mert sérülés esetén nagyon vékony lesz a keretük -, de ennyiben ki is merültek a várható mozgásaik.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus