Ha nincs ló (Durant), ki lesz a szamár a Wizardsnál?

Kevin Durantről valószínűleg lecsúszott a Washington Wizards több szempontból is, de van több eldöntendő kérdésük házon belül is - az ő nyári lehetőségeiket, helyzetüket vizsgáljuk.

A korábban tárgyalt csapatok

Pacific: Lakers, Suns, Kings
Northwest: Timberwolves, Nuggets
Atlantic: Sixers, Nets, Knicks
Central: Bulls, Bucks
Southwest: Pelicans
Southeast: Magic

 

A Washington Wizards az előző évek javulása után nagy csalódást okozott azzal, hogy nemhogy javulni nem tudott, de szinten sem tudta magát tartani, 41-41-gyel így lecsúsztak a rájátszásról is, ami óriási blama volt esetükben. Randy Wittman vezetőedzőnek távoznia is kellett, helyét Scott Brooks vette át, de elég komoly átalakulások várhatóak a keretben is, tekintve hogy kezdőt át kell alakítani vagy/és a padot kell újrahúzni teljesen.

Wall jó, de Gortat elégedett lesz?

Szerintem összesen két biztosabb pontja van a keretnek, ők John Wall és Marcin Gortat. Előbbi a liga egyik legjobb passzolója (10.2 gólpassz), kiválóan használja gyorsaságát, és sokoldalú is (19.9 pont, 4.9 pattanó), viszont rengeteg eladott labdája van a sok assziszt mellett (4.1), továbbra sem tisztult még le a játéka annyira, hogy érezze, mikor mit lehet bevállalni, és mivel szerelmes a középtávoli tempójába, továbbra is pocsék hatékonysággal szerzi pontjait (51.0% TS) - hiába javította triplamutatóját 35.1%-ra, mezőnykísérleteinek legnagyobb része, 31%-a 5 méternél messzebről, de a triplavonalon belülről érkezik, ezeket pedig 36% alatti hatékonysággal értékesíti, egyszerűen nem jól választja meg a dobásait.

Gortatnak nincsenek kifejezetten komoly erősségei, viszont gyengeségei sem nagyon, megbízható dupla-dupla közeli center, így 12 millió dolláros évi fizetéssel ajándéknak is tekinthető. Függetlenül ettől az ő helyzete azért érdekes lehet Brooks érkezésével, a tréner ugyanis a Thundernél nem éppen arról volt híres, hogy eszméletlen bonyolult támadójátékot rakott volna össze. Ilyen szempontból Wall jó helyzetben van, Westbrook szerepét átveheti, de Gortat kifejezetten az a játékos volt az utóbbi években, aki azonnal kinyitotta a száját, ha valami problémája volt. Ha Brooks nem találja meg a helyét, szerintem benne van, hogy idővel kikényszeríti az elcserélését.

Két óriási kérdés, három potenciális segítség

Két hatalmas kérdés van a jelenleg adott keretben. Az egyik Bradley Beal, aki nagyon tehetséges shooter, kifejezetten jó 3&D kettes, a helyi Klay Thompson lehetne, de képtelen egészséges maradni. Többször is fáradásos törés kezdeti jeleit tapasztalták a sípcsontjában és a szárkapocscsontjában, úgyhogy ebben az idényben az is napvilágot látott, hogy karrierje végéig 35 perces limiten lehet csak játszatni. Korlátozott szabadügynök lesz júliusban, úgyhogy fontos kérdés, mennyit hajlandó rááldozni a fővárosi alakulat - valószínűleg megkapja a maximumot, de akkor az 55-60 mérkőzés nagyon kevés lesz tőle egy-egy idényben, mert képtelenség lesz rá építeni. Az ő jövője pedig kulcskérdés a csapatnál, mert egyértelműen a legtöbb potenciál benne van Wall mellett.

Markieff Morrist a deadline előtt szerezték meg egy első körös pickért (az idei 1/13-ért), csak azt nem nagyon tudni, hogy minek. 7.4 millió dolláros szerződése egyáltalán nem rossz, de nagyon kevés az olyan lehetőség, amelyben nem számít egyértelmű pénzkidobásnak, mivel nagyon úgy tűnik, hogy Morris teljesen el van tévedve a képességeit illetően. Védekezni egész jól tud a palánk alatt, de a periméteren már vannak gondjai, és négyes poszton elég sokat kellene a triplavonalnál dolgoznia, emellett pedig stretch 4-esnek is csak félig tekinthető - középtávolról jócskán 40% fölötti mutatója van, triplája viszont szinte egyáltalán nincs. Ezek alapján kezdő nem igazán lehetne, de vérig van sértve, ha nincs a középpontban, borzasztóan nehezen kezelhető emberkének tűnik, akit elpasszolni sem lesz egyszerű, ha arra kerül a sor, hogy meg akarnak tőle válni.

Otto Porter és Kelly Oubre Jr. közül utóbbi semmit nem bizonyított még, alig kapott lehetőséget, úgyhogy nem nagyon tudni, mire lehet képes mondjuk jövőre, Porter pedig annyit nem lépett előre, amennyire számítani lehetett azok után, hogy Paul Pierce távozásával megkapta a kezdőposztot. Porter azért biztosítéknak elég jónak tűnik, mert 11.6 pontját megbízhatóan, jó százalékkal hozta (56.4% TS), van triplája is, még ha nem is a legkiemelkedőbb, úgyhogy amennyiben nem tudnak erősíteni a szabadügynökök közül, szerintem megfelelő B-terv ő is kezdő hármasnak. A fiatal szekcióhoz érkezik majd a hírek szerint Tomas Satoransky is, a Barcelona cseh hátvédje - nagyon sokoldalú játékos, aki pontszerzésben és iránytásban is segíthet a csapaton, de nem tudni, hogyan és milyen gyorsan szokik át az NBA-re.

Új fiatal nem jön, de nem is erre van szükség

A Wizardsnak a Phoenix Sunsszal kötött, Markieff Morrisért meghúzott csere miatt nincs első körös pickje, de van egy egészen jó fiatal magjuk így is (Wall és Satoransky 25, Beal és Porter 22, Oubre 20 éves). Ha elengedik Drew Goodent (3.5 millió dollár) és Jarrel Eddie-t (1 millió dollár), akkor 58.2 millió dolláron állnak a tárgyalt emberekkel, Beal cap holdjával számolva - 31-32 millió dollár környékén van tehát sapka alatti költőpénzük.

Kevin Durantről szerintem több szempontból is lemaradtak - egyrészt az Oklahoma City Thunder túl jól szerepel ahhoz, hogy bárhova eligazoljon a kiscsatár (már legalábbis szerintem), másrészt a Wizards gyenge volt, semmit nem bizonyított Durantnek, hogy miért lenne érdemes hazaigazolnia. A Magicnél tegnap említett Harrison Barnes, Chandler Parsons duóra ők is rámehetnek, de előbbi korlátozott szabadügynök, nála benne van a pakliban, hogy tartani fogja az ajánlatot a Golden State Warriors, Parsonsnak pedig szerintem lesz elég kérője, ha nem akar Dallasban maradni. Más kérdés, hogy ők, illetve Ryan Anderson a legjobb lehetőségek a 3-4-es poszton előrelépésre - szerintem a legnagyobb halakra (Horford, Gasol, Nowitzki, James, Durant) nem nagyon van esélyük, úgyhogy a második vonalból kell nekik is szemezgetni, esetleg még Nicolas Batum vagy Luol Deng jöhet náluk szóba.

Azt is hozzá kell gyorsan tenni, hogy náluk a 2-3. vonal kiporciózása is fontos lesz, úgyhogy a szabadügynökpiac háromnegyedét fel lehet náluk sorolni, mivel egyelőre nincs padjuk - mindenkinek lejárt a szerződése, akikről nem tettünk említést (a fontosabb játékosok közül Nenét valószínűleg nem tartják meg, Jared Dudley-val kapcsolatban viszont ez már közel sem annyira biztos, főleg ha nem nagyon tudnak egyetlen komolyabb játékost sem szerződtetni).


Összességében nézve nincs egyszerű helyzetben szerintem a fővárosi alakulat, mert megcsinálták Durant leigazolásának anyagi feltételeit, de valószínűleg hiába, így azonban az első számú tervük bukott, komolyabb erősítéseket pedig nagyon nehéz lesz véghezvinni a maradék szabadügynökből.

Négyes poszton nagyon kellene nekik valamki, mert Morris egy időzített bomba, de ha bíznak is benne és Porterben kiscsatárként, akkor is muszáj minden posztra legalább egy megbízható cserét igazolniuk. Beal esetében az összegen szerintem nem nagyon kell majd gondolkodniuk (valakitől megkapja a maximum szerződést a dobóhátvéd), azon viszont igen, hogy egy 60 meccses, 22 évesen már három fáradásos töréssel kezelt játékosra mennyire akarnak építeni, illetve hogy ez fizetésben megéri-e nekik az évi 20+ millió dollárt. Brooks kinevezése is minimum kérdéses, de egyelőre vannak nagyobb kérdések is a csapattal kapcsolatban, mint az, hogy mit hoz ki belőlük a tréner.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus