Dob-e a Hornetsen Ball és Hayward érkezése?

Gordon Hayward miatt 147 millió dollárt fizet a következő négy évben a Charlotte, amelyet már LaMelo Ball fog irányítani - mi sülhet ki ebből?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliers, Pistons
Atlantic: Knicks

 

Charlotte Hornets

Draft: LaMelo Ball (1/3), Vernon Carey Jr. (2/32), Nick Richards (2/42), Grant Riller (2/56)

Maradt: Terry Rozier, Cody Zeller, Malik Monk, PJ Washington, Miles Bridges, Bismack Biyombo (1 év 3.5 millió), Devonte' Graham, Cody Martin, Caleb Martin, Jalen McDaniels

Érkezett: Gordon Hayward (sign-and-trade, Celtics, 4 év 120 millió), LaMelo Ball (draft), Vernon Carey Jr. (draft, 4 év 6.6 millió), Nick Richards (draft, 3 év 4.3 millió), Nate Darling (nem draftolt, two-way), Grant Riller (draft, two-way), Keandre Cook (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Javin DeLaurier (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Xavier Sneed (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Khalil Whitney (nem draftolt, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Nicolas Batum (kivásárolva, Clippers, 1 év 2.7 millió), Willy Hernangómez (Pelicans, 1 év 1.6 millió), Kobi Simmons (?), Ray Spalding (?), Dwayne Bacon (Magic, 2 év 3.5 millió)

Keret:

Ball - Rozier - Hayward - Washington - Zeller
Graham - Monk - Bridges - Co.Martin - Biyombo
McDaniels (ng) - Whitney (ng) - Ca.Martin - Richards - Carey
Cook (ng) - Sneed (ng) - DeLaurier (ng)
Riller (tw) - Darling (tw)

A Hornets kerete darabra nem sokat változott, volt azonban két olyan pont is, amely franchise-t befolyásoló tényező lehet a következő 0,5-2 évtizedre is akár.

A draft 1/3-as pickjével LaMelo Ballt húzta az együttes, amelyről a draftértékelőben írtam már: a harmadik helyen kivitték a Top3-ba várt trió egyetlen bent lévő tagját, eddig ezzel nincs is gond. Hogy LaMelóból mi lesz, az már más kérdés, mert az a drafton és azóta is kiderült, hogy a cirkusz meg a család is jött vele - fókuszban lesz a Hornets, de hogy ez most jót jelent-e vagy sem, az más tészta. Annyi biztos, hogy Ball dobását és védekezését is fejleszteni kell, különben hiába a csodálatos adottságok és a nagyszerű szem-kéz koordinációja, nem sokra fogja vinni a ligában. Ezek viszont fejleszthető dolgok, aztán hogy fejlesztik-e és fejlődik-e ezekben, azt majd meglátjuk. Devonte' Graham szerepköre egészen biztosan sokkal kisebb lesz Ball érkeztével. Ezt személy szerint sajnálom is egy kicsit, másrészt érdeklődve várom, hogy esetleg Graham hatékonysága mennyit javul majd esetleg azzal, hogy nem kell annyit vállalnia - ez a leállás előtt már komoly gondokat okozott neki.

A draft második körében Vernon Carey Jr., Nick Richards és Grant Riller kerültek még kiválasztásra, akiknek nem lesz egyszerű dolguk a rotációba kerüléssel. Carey nem éppen a legmodernebb center, de ha eleget dolgozik és jól fejlesztik, nincsenek előtte átugorhatatlan akadályok. Más kérdés, hogy mikor fog pályát látni a rendszert már jól ismerő Cody Zeller és az 1 évre 3.5 millióért visszaigazolt Bismack Biyombo mellett, mikor a Charlotte-nál már az sem egyértelmű, hogy a játékosfejlesztés lesz a legfontosabb, és nem az eredmények. Carey mellett Richards is center, így kettejük közül legalább az egyik negyedik számú ötösként vág neki az idénynek - ezért nem teljesen értem, hogy miért lettek ledraftolva mindketten. Rillernek pedig a jelenlegi hátvédrotációban nem igazán van helye - nem véletlen, hogy two-way szerződést kapott, ő a legjobb esetben majd Grahamhez hasonlóan fejlődik az első évében a G-Ligában.

Alapvetően nem is lett volna ezzel a drafttal sok gond - Ball minden negatívuma ellenére tehetséges gyerek, Carey helyett meg hiába lehetett volna esetleg jobb prospectet behúzni, ott már a második körről beszélünk. A bajom az, ami a Detroitnál is: sikerült egy teljesen ellenétetes koncepciójú FA-zást bemutatni a drafthoz képest. Mitch Kupchakék egyetlen igazi szabadügynök-húzása (Biyombo megtartásán kívül) ugyanis az volt, hogy 4 évre 120 millió dollárért leigazolták Gordon Haywardot, aki miatt még Nicolas Batumot is ki kellett vásárolni a 27 milliós lejáró szerződéséből. Így egyrészt a francia még három évig évi 9 millió dollárt vesz el a sapkából, másrészt pedig Haywardért lényegében 147 millió dollárt fizet a Hornets, ami egészen megdöbbentő.

Bevallom őszintén, nekem meglepő volt, mikor Hayward kilépett a 34.2 millió dolláros játékosopciójából, hogy felmérje a piacot. Előtte úgy gondoltam, hogy a sérüléstől fog félni, mert még egy súlyosabb probléma, és vége a lényegi karrierjének, akkor pedig jobban megéri most aláírni 4 évre mondjuk 60-65 millió dollár környékén, mint 34 millió után a veterán minimumokért kosarazni. Amikor realitássá vált a kilépése, már azt is lehetett sejteni, hogy ennél jóval többet fog keresni, de mikor jöttek a hírek, hogy az Indiana Pacers vinné 4 évre 100 millió dollárért, azt rengetegnek tartottam. Haywardnak kiváló érzéke van a játékhoz, jobb napjain egy offense bármely szerepét rá lehet bízni bizonyos időközökre. A védekezése viszont ettől függetlenül nem jó már, és a súlyos bokasérülése óta folyamatos problémái vannak azzal, hogy egészséges maradjon. A Hornets végül nem is évi 25, hanem évi 30 millióért írt vele alá, ami szerintem agyrém.

Kupchak már elmondta, hogy szerinte Hayward All-Star szinten játszhat, viszont nem biztos abban, hogy az is lesz, mert nincs szükségük arra, hogy 20-25 pontokat dobáljon minden meccsen. Kérdem én: akkor egy 18-20 pont, 6 pattanó, 3-4 gólpasszra adtál az embernek 30 millió dollárt olyan kórlappal, amilyen Haywardnak van? Sőt, még ki is vásároltad Batumot, mert annyira nagyon kellett Hayward, hogy nem bírtad ki nélküle a csapatépítést?

Egyáltalán mi a cél a Hornetsnél Haywarddal? A rájátszás? Mert attól szerintem nagyon messze van ez a keret. A második leggyengébb támadójátékon Hayward dobhat, de nem ennyit, Ball pedig még újonc. Minden hibája ellenére vele egészen biztosan potensebb lesz elöl a gárda, de kiket fog megpasszolni? Mert ő nem az a drive-and-kick, újhullámos egyes, aki elit dinamikával szétbontja a védelmet, és majd azon kell imádkozni, hogy jófelé csússzon ki a labda a kezéből, vagy megtanuljon minimális szinten figyelni az üresen maradt társaira. James Borrego rendszere szerintem még jó is lehet Ballnak, de az állomány még nincs meg ahhoz, hogy igazán szárnyalni tudjon - Graham és Rozier voltak a legjobb scorerek, egyikük most megy is a padra Ball miatt, mellettük pedig Miles Bridgesben és PJ Washingtonban van nagyjából a legnagyobb fantázia. Ez még igazán nem tűnik PO-szintnek, főleg úgy, hogy a liga 24. védekezésen Hayward csak rontani fog, Ballt meg vagy ráveszik, hogy használja a testi adottságait, és rakja oda magát hátul is, vagy nem.

Ha nem a PO a cél, hanem a játékosfejlesztés (mint ahogy egyébként LaMelo Ball kiválasztása után, egy Graham, Bridges, Washington maggal kellene, hogy legyen), akkor meg minek Hayward? Ő az a szint, aki miatt Ball majd gyorsabban fog fejlődni, mert kategóriákkal jobb csapatban játszhat? Ahogy az előbb is írtam, kétlem, hogy így lenne, a Charlotte jelenlegi keretének megvannak a korlátai.

Összességében nézve a nyarat nem igazán értem a Hornetset. Ball draftolására van magyarázat, azt még el is lehet fogadni, de Hayward szerződtetése nálam az off-szezon messze legnagyobb butasága. Batum kivásárlásával együtt évi 37 millió dollárba fájt a szerződtetése úgy, hogy igazából a hozzáadott értékét nem látom - nincs kész a Hornets, nincs még mit kiegészítenie Haywardnak.

Ha hozza az előző szezonban látott szintjét (17.5 pont, 6.7 pattanó, 4.7 gólpassz), és viszonylag egészséges tud maradni, akkor csak simán túl van fizetve. Ha viszont elkapja itt is a sérüléshullám, akkor három évig gyakorlatilag cserélhetetlen lesz (az utolsó éve előtt is csak lejáró szerződésként lesz értelmezhető). És ebben az esetben a Charlotte mindenfajta erősítési lehetőségét el is kaszálta Haywarddal és a Batumban álló pénzzel - normális játékos normális áron nem fog ideigazolni, mikor van egy 40 milliós holtteher a sapka alatt. Más kérdés, hogy ha sérült, legalább a picket nem rontja majd - ha játszik, a keleti 11-12. hely környékére jó szerintem ez a csapat, még ha előrébb nem is (a Bulls szerintem jobb náluk), és így még igazán jó draftjoga sem lesz a Hornetsnek. Ettől függetlenül megítélésem szerint ez egy teljesen vállalhatatlan rizikó egy Hayward szintű és sérülésmúlttal bíró játékosért.

Off-szezon értékelés: F

Tipp: Kelet 12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus