Joe Harris esetleges megtartása lesz a Nets legnagyobb nyári lépése?

A Brooklynnak egyetlen FA-jával kell hosszabbítania, de vajon megpróbál a klub egy harmadik sztárt is szerezni Duranték mellé, vagy abból főz, ami most adott számára?

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: TimberwolvesBlazers
Pacific: WarriorsSunsKingsLakers
Southeast: HornetsHawksWizardsMagic
Central: BullsCavaliersPistons
Atlantic: KnicksCeltics
Southwest: SpursPelicans, Mavericks

 

A Nets egy átmeneti éven van túl, hiszen leigazolta Kevin Durantet és Kyrie Irvinget, de előbbi egyáltalán nem játszott, utóbbi pedig összesen 20 meccset. A gárda ettől függetlenül bejutott a PO-ba, ott aztán a papírformának megfelelően ki is esett az első körben. Év közben menesztették Kenny Atkinsont, aztán a szezont követően jött egy "teljes generál" a szakmai stábnál, most pedig a játékosállományt kell rendezni a következő, várhatóan nagyobb lehetőségeket magában rejtő idény előtt.


Élő szerződéssel rendelkező játékosok:

Kyrie Irving, Spencer Dinwiddie
Caris LeVert, Garrett Temple
(csapatopció), Dzanan Musa
Taurean Prince, Timothe Luwawu-Cabarrot
(nem garantált)
Kevin Durant, Rodions Kurucs
DeAndre Jordan, Jarrett Allen, Nicolas Claxton

Szabadügynökök:

UFA: Joe Harris, Wilson Chandler, Tyler Johnson
RFA: Chris Chiozza, Jeremiah Martin


Jelenlegi capspace: nincs
Maximális capspace: nincs

Draftjogok: 1/19, 2/55


A Brooklynnak viszonylag egyszerű dolga is lehet a nyár folyamán, hiszen az egyetlen komolyabb feladata az, hogy Joe Harrisszel hosszabbítson, és látszólag ezzel készen is lenne a kerete. Más kérdés, hogy a Nets a jelenleg aktív szerződéseivel is 139.7 millió dolláron áll, tehát pont a luxusadó fölött, és Harrisnél szinte bizonyosan be lehet vésni, hogy 15-20 milliós ajánlatokat fog kapni, ennél jelentősen olcsóbban egészen biztosan nem lehet megtartani. A Brooklynnál azonban nem lehet kizárni, hogy ha kell, megfizeti ezt a masszív luxusdót, Harris ráadásul nagyszerűen illik Irving és Durant mellé és Steve Nash feltételezett taktikájába is, úgyhogy érte még lenne is értelme fizetni.

Nem túl reális ingyen elengedni egy ilyen tripladobót egy olyan csapatnál, amely a bajnoki címet akarja megcélozni (legyen ez bármennyire reális vagy nem az), ezért azt gondolom, hogy Sean Marksék mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy hosszabbítani tudjanak Harrisszel.

Emellett lesz egy 1/19-es pickje is a gárdának, amellyel RJ Hamptont nézegeti, valószínűleg Spencer Dinwiddie hosszútávú utódjának. Hampton a hírek szerint nagyszerű benyomást tett a megfigyelőkre a privát edzéseken, a munkamorálját és a dobásait is nagyon dicsérik. Más kérdés, hogy ha tényleg ennyire jól dobott, és ennyire meggyőző volt, akkor lehet, hogy a 19. helyen már nem lesz elérhető. Nagyon sok az irányító idén a drafton, és kevés az olyan csapat, amelyiknek egyértelműen játékmester kellene, neki pedig nem is sikerült az előző idénye Ausztráliában, sokat esett a megítélése. Ettől függetlenül erős workoutokkal felmehet LaMelo Ball, Killian Hayes és Tyrese Haliburton mellé, akkor pedig az 1/19-en ő már nem lesz bent.

Ha ő nem, akkor PG-be lehet kinézett Kira Lewis Jr. vagy Theo Maledon, de ha Hamptont nem posztra, hanem tehetségre nézték ki maguknak, akkor bárhova jöhet ember. Annyira telített jelenleg a keret, hogy azonnali játékidőt csak sok sérülés esetén kaphat majd az újonc.

Itt nagyjából vége is lehetne az "off-szezon teendők" elemzésnek, de a Nets is azon csapatok közé tartozik, amelyek szeretnének sztárt szerezni. A legtöbbet velük hozták szóba például Bradley Bealt, akiért Dinwiddie, Caris LeVert és Jarrett Allen nagyon jó kis csomag lehetne - más kérdés, hogy van-e értelme feladni a mélységet egy harmadik sztárért. Beal támadásban jó fit lenne Irvingék mellé, ha vissza tud venni a labdaigényéből, Harrisszel együtt az egész pályát kinyithatnák Durantéknek, de ha Bealből egy harmadik opciót, egy sima shootert csinálsz, akkor mi értelme van odaadni érte a fél padot meg egy tehetséges kettest is, akinek ráadásul szintén nincs rossz keze?

Jrue Holidayről kevesebbet cikkeznek, pedig játékra talán még jobban is illene ebbe a Netsbe, mert védekezésben magasabb szint, mint Beal, és sokkal kisebb az esélye annak, hogy behisztizik a kevés labda miatt - ezt most sem tette meg, korábban sem volt rá jellemző ez a fajta viselkedés, egy kifejezetten csendes, a rá bízott feladatokat hang nélkül elvégző "sztár". Nem annyira jó kinti dobó, de nem is rossz, viszont lejáró, és kérdés, hogy érte mi lehet reális csomag. LeVertet és Allent egyszerre szinte biztosan nem adja fel miatta a Brooklyn, Dinwiddie mellett mehet talán az egyikük (Allen esetében még mondjuk Garrett Temple-nek is bele kell kerülnie a csomagba a fizetések miatt), de ennél ajánlhatnak mások többet is - Holiday esetében a Denver lehet a nagy ellenfél.

Az is igaz, hogy ha Favors távozik, akkor Allenre is nagy szüksége lenne a Pelicansnek, és Holiday helyére LeVert is beférne, úgyhogy nem zárnám ki, hogy a Nets is bejelentkezik Jrue-ért. Aztán persze lehet, hogy sem LeVert, sem Allen nem mozdítható Holiday-ért, akkor viszont nem lesz üzlet a két együttes között. Más szerintem nem jön szóba (Gordon Haywarddal nincsenek előrébb, Victor Oladipo pedig túl nagy rizikó a Netsnek azért, hogy feladjanak érte akár csak egy Dinwiddie+Temple+pick csomagot).

Ha Harris marad (plusz minimumért Wilson Chandler, bár a teljesen egészséges keretbe nem szükséges a maradása), és mondjuk Hampton érkezik a draftról, úgy gondolom, le is zárhatják ezt az off-szezont, kapkodniuk nem kell - jövőre ugyan nem tudnak majd igazolni, nem lesz helyük a sapka alatt, de Leverttel és Dinwiddie-vel jövő nyáron is összehozhatnak egy sima vagy egy sign-and-trade cserét, ha úgy érzik, mindenképpen változtatni kell. Bealt valószínűleg legalább a deadline-ig megtartja a Washington, az pedig egyelőre nem teljesen tiszta, hogy mennyire mozgatja meg a fantáziájukat Holiday. Ha nagyon, akkor lehet belőle csere, ha nem, akkor viszont nekimennek a következő idénynek azzal a kerettel, amit lényegében tavaly nyáron raktak össze.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus