Jön a LeBron James-korszak a Lakersnél

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma először a Los Angeles Lakers kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers, Suns
Central: BucksPistonsPacersCavsBulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: Spurs


Los Angeles Lakers

Draft: Moritz Wagner (1/25), Isaac Bonga (2/39), Sviatoslav Mykhailiuk (2/47)

Távozott: Thomas Bryant (waiver, Wizards), Tyler Ennis (waiver, Fenerbahce), Channing Frye (Cavaliers, 1 év 2.4 millió), Andre Ingram, Brook Lopez (Bucks, 1 év 3.4 millió), Julius Randle (Pelicans, 2 év 17.7 millió), Isaiah Thomas (Nuggets, 1 év 2 millió), Gary Payton II

Érkezett: LeBron James (Cavaliers, 4 év 153.3 millió), Rajon Rondo (Pelicans, 1 év 9 millió), Lance Stephenson (Pacers, 1 év 4.45 millió), Michael Beasley (Knicks, 1 év 3.5 millió), JaVale McGee (Warriors, 1 év 2.4 millió)

Maradt: Kentavious Caldwell-Pope (1 év 12 millió), Lonzo Ball, Brandon Ingram, Kyle Kuzma, Josh Hart, Ivica Zubac, Alex Caruso (two-way), Travis Wear (two-way)

Keret:
Ball - Caldwell-Pope - Ingram - James - McGee
Rondo - Stephenson - Beasley - Kuzma - Zubac
Hart - Mykhailiuk - Bonga - Wagner
Caruso (tw) - Wear (tw)

A nyár egyik legnagyobb nyertese a Los Angeles Lakers volt, amely megszerezte LeBron Jamest, innentől kezdve egyértelműen pozitívan kell értékelni az aranysárga-lilák nyarát. LeBron mellett a draft sem sikerült rosszul, és nem feltétlenül Moe Wagner vagy Isaac Bonga, hanem Svi Mykhailiuk miatt, aki a nyári ligában és az előszezonban is bizonyított - egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy rotációba kerül majd. Nagyban átalakult a keret, mert a fiatalok mellett lényegében csak Kentavious Caldwell-Pope maradt, azonban olyan veteránok érkeztek, mint Rajon Rondo, Lance Stephenson, Michael Beasley vagy JaVale McGee.

A támadójáték természetesen egyértelműen LeBron köré fog összpontosulni, de itt most többen is átvehetik tőle akár a szervezői szerepkört, akár a befejezőit - nem titkoltan ezért is rakták össze úgy az állományt, ahogyan. A két legfontosabb elem James körül Lonzo Ball és Brandon Ingram lesz. Előbbi egészen vállalhatatlan dobószázalékokkal nyitotta karrierjét, és a szezon végére sem sikerült túlzottan felhúznia ezeket a statisztikákat, de merőben más lehet idén a helyzet, hiszen most nem ő lesz az első számú fazonszabász, sokkal több helye és ideje lehet a dobásokra, miután Jamesre hárul majd a védelmek figyelme, és így a pocsék dobómozdulata is eredményre vezethet - nem szentírás, hogy vezetni is fog, de jelentősen nyugodtabb helyzetei lesznek, ebből pedig jelentősen jobb dobószázalékok jöhetnek ki, az egyetemen még kifezetten jó mutatói voltak. Ingrammel kapcsolatban sokszor sok helyen felmerült, hogy nem a legjobb fit LeBron mellé, de szerintem James mellett a legjobb scorer lehet az együttesnél. Neki is a külső dobásán kell alakítani, és nem is a tavalyi 39%-on, hanem a meccsenkénti 0.7 bedobott hármason - ha ezt az arányt tudja hozni mérkőzésenként 4-5 triplakísérletből is, az nagyon sokat számíthat egyénileg és csapatszinten is.

A két érintett azért kiemelt jelentőségű, mert ők nemcsak a Lakers jelenét, hanem a (Jamesen túlnyúló) jövőjét is jelenthetik, ahhoz azonban, hogy a jövőt jelentsék, a jelent is kell. LeBron most türelmesnek látszik, tudja, hogy azonnal nem lesznek eredmények, így talán több hiba és egy fokkal lassabb fejlődési ütem is belefér, de James eddigi pályafutása során azért nem sokáig nyugodott bele, ha nem mentek a neki megfelelő mederben a dolgok, és ha Ball vagy Ingram becsődöl (akár egy teljes szezon erejére), akkor az illető nagyon könnyen belekerülhet egy cserébe.

Támadásban Beasley-vel nem lesz gond, ha pályára kerül, a padról Kyle Kuzma hozhatja az új lendületet és a pontokat, és a KCP, Josh Hart, Mykhailiuk hármas is nagyon illik James, Ingram és Ball mellé, mint kevésbé labdaigényes, 3&D-nek mondható játékosok. Nagy kérdés azonban, hogy mennyi játékidőt kap utóbbi kettő Beasley és a számomra teljesen érthetetlenül szerződtetett Stephenson miatt. Lance soha életében nem játszott még jól Indianán kívül, külső dobása nincs, és alapvetően sem túl hasznos kosaras labda nélkül, sőt... Ha azt is hozzáveszem, hogy védekezésben is túlértékelt, inkább idegesítő, mint jó (aka Matthew Dellavedova), akkor a leigazolásának a magyarázata nagyjából annyiban kimerülhet, hogy majd megpróbálhatja kiállíttatni mondjuk Draymond Greent, amennyiben a két gárda összekerül a PO-ban. Rondo leigazolásának a megítélése is hasonló volt, ám az irányító egyrészt egészen jól dobott kintről Sacramentóban és Chicagóban is, nem olyan rossz shooter, mint Stephenson, másrészt mióta a Bullsnál kikerült egy kis időre még az aktív rotációból is, azóta egészen pedáns mentor lett, Ballnak (és a többi fiatalnak) rengeteget segíthet a jelenléte.

A védekezéssel papíron nem lehetne túl sok probléma, egyetlen elég komoly hiányossága azonban van a keretnek. Ball, Mykhailiuk, Hart, Caldwell-Pope mind jó védők, ha James és Rondo oda akarja tenni magát, akkor időszakokra ők is képesek még erre, de a palánk alatt nincs egy igazi centere a gárdának - ez még okozhat nagyon komoly gondokat, mert pont a védekezés legfontosabb része hiányzik. JaVale McGee nagyjából 15-20 percre jó erre a szerepre, ezt a Warriorsnél bizonyította, és hasznos tagja lesz valószínűleg ennek a csapatnak is, de Wagner nagyon messze van attól, hogy NBA szinten jó védőnek tartsuk, Zubac pedig nem az a modern, gyorslábú, betonvédő center, akire szüksége lenne egy nagy terveket szövögető együttesnek. Nem véletlen, hogy az is napvilágot látott már, hogy Kuzmát próbálgatják ötösként, de ő sem a védekezéséről híres, és az is felröppent, hogy LeBron játszik majd centert. Ez utóbbival egy gond van: védekezésben pont a besegítésekben esett vissza, egy-egyben még teljesen rendben van. Éppen ezért gondolom azt, hogy a Lakersnek Anthony Davisre sokkal nagyobb szüksége lenne, mint például Kawhi Leonardra - igaz, előbbiért cserélni kell, utóbbi pedig jövő nyáron szabadon igazolható lesz.

Azt is érdekes lesz megnézni, hogy James ezúttal teret enged-e egy olyan vezetőedzőnek, akit nem ő választott, és aki nagyobb tudással rendelkezik, mint az ő eddigi bábjai (Mike Brown, Tyronn Lue). Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy Luke Waltonnak kell mindenképpen az edzőnek maradnia - láttuk már egy teljesen készen kapott szupercsapat trénereként, és egy PO-álmokat nem dédelgető gárdánál is, ráadásul szerintem a Lakers egyértelműen felülteljesített tavaly, de egy új, meghatározó gárda összerakása, illetve annak a sikeressége nem következik egyenesen sem a Warriorsnál töltött időszakából, sem az előző idényből. Az viszont fontos, hogy ezek mellé a fiatalok mellé kreatív edző kerüljön, és ez lehet Walton is az eddigiek alapján - csak akkor kell LeBronnak kevesebbet vállalnia támadásban (és így akár többet védekezhet centerben is), ha a többiekre is megfelelő figurákat állít össze a szakmai stáb, ahhoz pedig nem elég egy Lue-szerű bólogató János, ez Clevelandben világossá vált.

Nagy pozitívum, hogy van idő, és tényleg úgy tűnik, legalábbis az eddigi nyilatkozatokból, hogy LeBronnál türelem is. Mivel James 4 évre írt alá, így nem lebeg a csapat fölött Damoklész kardja, hogy azonnali eredmények kellenek, és jövő nyáron még nagyobb vezéráldozat nélkül lehet erősíteni: LeBron nagy pénzén kívül csak Luol Deng "halott" 5 milliója és újoncszerződések vannak a fizetési listán - csak Jamesnek osztottak ki hosszabb kontraktust, pénzügyileg hibátlanul állnak.

Összességében nézve LeBron James csapatát nyugaton sem lehet leírni, és nem is feltétlenül rossz a köré rakott állomány, ráadásul fejlődési potenciál is van többekben. Ettől függetlenül szerintem a Golden State, a Houston, a Utah és az OKC komplettebb és rutinosabb csapatok ennél a Lakersnél, és ebben a darálóban már számítanak azok a hibapontok, hogy mi lesz a kezdő center kérdésével. Az meglepő lenne számomra, ha ebből a négyesből valakit megelőznének az aranysárga-lilák, ám mögöttük már szabad a vásár, és szerintem a Denver Nuggets-cel (és talán a Portlanddel) együtt fognak harcolni az ötödik helyért - a Clippers, Dallas, New Orleans triónak is vannak olyan gondjaik, amikkel LeBron ellen talán már kevesek lesznek, a Minnesota pedig minden nappal messzebbre látszik a PO-vonaltól.

Tipp: Nyugat 5-7.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus