Mire megy a Suns irányító nélkül?

Az idény közeledtével végigvesszük a csapatokat, hogy mit csináltak a nyáron, és mire számíthatnak a most következő szezonban - ma harmadjára a Phoenix Suns kerül terítékre.

Pacific: WarriorsKingsClippers
Central: BucksPistonsPacers, Cavs, Bulls
Atlantic: Celtics
Southeast: HeatWizards
Southwest: Spurs

 

Phoenix Suns

Draft: Deandre Ayton (1/1), Mikal Bridges (1/10), Élie Okobo (2/31), George King (2/59)

Távozott: Jared Dudley (csere, Nets), Danuel House (Warriors, 1 év 1.6 millió), Alex Len (Hawks, 2 év 8.5 millió), Elfrid Payton (Pelicans, 1 év 3 millió), Alec Peters (CSZKA Moszkva), Tyler Ulis (waiver), Alan Williams (waiver), Brandon Knight (csere, Rockets), Marquese Chriss (csere, Rockets), Jay Triano (vezetőedző)

Érkezett: Trevor Ariza (Rockets, 1 év 15 millió), Darrell Arthur (csere, Nets), Richaun Holmes (csere, Sixers), Ryan Anderson (csere, Rockets), De'Anthony Melton (csere, Rockets), Igor Kokoskov (vezetőedző)

Maradt: Tyson Chandler, TJ Warren, Josh Jackson, Dragan Bender, Devin Booker, Troy Daniels, Shaquille Harrison, Davon Reed, Isaiah Canaan (1 év 1.9 millió)

Keret:
Booker - Warren - Ariza - Jackson - Ayton
Okobo - Daniels - Bridges - Anderson - Chandler
Canaan (TO) - Melton - Reed - Bender - Holmes (TO)
Harrison (TO) - Arthur
King (tw)

A Suns a nyár elején két feladat előtt állt. Egyrészt a drafton 1/1-ként el kellett döntenie, hogy irányítót húz, aki a periméterről képes néha fellépni első számú problémamegoldónak is (Luka Doncic), vagy kiválasztja a legtöbb helyen a legjobbnak jelölt, támadásban parádés, védekezésben pocsék Deandre Aytont - végül utóbbit választotta. Ezzel egy időben viszont továbbra is meg kellett oldania az első számú egyes kérdését, márpedig ezt mind a mai napig nem sikerült megtennie - Ryan McDonough menesztésének időpontja egyrészt kicsit meglepő, szezon előtt szinte teljesen fölösleges kirúgni egy GM-et, másrészt viszont annyira nem tudott kezdő szintű egyest szerezni még cserével sem (és állítólag nem nagyon tudott alkudozni, a többi GM egyszerűen keményebb volt nála), hogy félő volt, ez később sem fog neki sikerülni. McDonough távozott, a probléma azonban továbbra is adott.

A Phoenix egyik legnagyobb baja a most következő idényre az, hogy a liga leggyengébb védelmének közepébe érkezett Ayton, aki eddigi pályafutása során senkit nem tudott megfogni normálisan - márpedig a mai NBA-ben egy center legfontosabb tulajdonsága a védekezése, enélkül senki nem lehet hasznos ezen a poszton. Igor Kokoskov nyári kinevezése ad némi reményt, ő Utah-ban látott már egysmást, többek között jól összerakott védekezést és játékosfejlesztést is magasposztokon. Draftot és franchise-t eldöntő kérdés, hogy az új szakmai stáb mit hoz ki Aytonból, aki akármilyen jó támadó, kötelező rengeteget fejlődnie védekezésben, itt nincs kérdés vagy kompromisszum - arra viszont kevés az esély, hogy ezt egyből megteszi, valószínűleg kell idő hozzá.

Ayton mögött ott van továbbra is Tyson Chandler, aki mentornak jó lenne, de kérdéses, mennyire akar Phoenixben játszani - korábban többször kijelentette, hogy újjáépülő gárdánál nem szeretne kosarazni, de még mindig itt van, és Devin Bookerrel például kifejezetten jó kapcsolatot ápol. Anderson ugyanaz a szint, mint Ayton, csak nála már a fejlődés lehetősége sincs benne. Dragan Bendernek nagyjából mindenben sokat kellene előrelépni, így nem lenne meglepő, ha a Phillynél hasznos Richaun Holmes az aktív rotáció tagja lenne. A periméteren a draftról érkező Mikal Bridges, a Houstontól szerződtetett Trevor Ariza és az előző idény második felében kifejezetten jól játszó Josh Jackson is jó lehet. Ha Booker vagy TJ Warren nem is lépnek előre, a külső posztokon jóval masszívabbnak kellene lennie a Sunsnak - ezzel egyébként segíthetnének Aytonnak is, de annyit nem, hogy ne kelljen tényleg kategóriákat fejlődnie a centernek.

A támadójáték is érdekes, mert egyetlen komolyan vehető egyes sincs ennek a gárdának - a draftról érkező Élie Okobo nagyon projekt játékos, De'Anthony Meltonhoz pedig hiába fűznek nagy reményeket, az idei draft 46. választottjáról beszélünk, hatalmas meglepetés lenne, ha ő fő- vagy akár mellékszereplőként komoly befolyással lenne a játékra idén. Bookernek éppen ezért valószínűleg egyest kell játszania, ami kétélű fegyver. Láttunk már alapvetően dobóhátvédeket kiteljesedni első számú fazonszabászként, viszont Bookernek akkor új oldalát kell megmutatnia, mert eddig inkább egy scorer volt - a meccsenkénti 19.5 elvállalt mezőnykísérletéhez és nagyjából 6 büntetőjéhez kevés a 4.7 gólpassz és sok a 3.6 eladott labda.

Booker mellett azonban ott van még Jackson és Ayton is, akik akár egyedül is tudnak maguknak helyzetet teremteni - Jackson kitűnő utolsó másfél hónapot hozott az előző idény végén, Aytont pedig nem véletlenül tartották 1/1-nek, előrefelé rengeteg fegyvere van. A kérdés az, hogy ha Booker, Jackson és Ayton is jók lesznek 1-1-ben vagy 2-2-k után, abból lesz-e játék, mert Jackson kifejezetten nem a társak kiszolgálásával van elfoglalva, Ayton pedig most kerül még a ligába, lehet, hogy a védekezés tanulásával is tele lesz a keze, nemhogy ő szabjon fazont támadásban is. Pont innen hiányzik nagyon egy kevésbé labdaigényes irányító, aki a többek jól dobó Aytont, az egészen kiváló shooter Bookert, vagy a második szándékból hatékony Jacksont ki tudja szolgálni, esetleg el tudja osztani a labdákat is a "háromfejű" között - nem véletlenül merültek fel olyan játékosok a sztárok mellett, mint Spencer Dinwiddie vagy Terry Rozier, náluk sokkal komolyabb nevek talán nem is kellenek ide.

Ha azt nézzük, hogy a Booker-Jackson-Ayton trióra építhet a Suns, plusz ott van az a Warren, aki egészen kiválóan mozog és hozza magát helyzetbe labda nélkül is, akkor úgy néz ki, jó az alap, innentől a szakmai stábon múlik a dolog, hogy beépítsék melléjük Bridgest, Arizát, Meltont, és továbbfejlesszék a fiatalokat. Ha viszont azt nézzük, hogy Aytont lényegében a nulláról kell elkezdeni megtanítani védekezni, mert enélkül szinte teljesen mindegy, milyen támadójátékos, illetve hogy irányító nélkül az előrejáték is akadozhat tehetség ide vagy oda, akkor az is látszik, hogy Kokoskov előtt óriási meló van, és az is, hogy az új vezetőségnek is lesz dolga, amit záros határidőn belül meg kell oldania, ha nem akarja akadályozni a csapat fejlődését.

A nyugati PO szerintem nagyon messze van ennek a keretnek, és ha a Kingsen kívül mást is meg akarnak előzni, ahhoz hatalmas munka és az is kell, hogy másoknál (Memphis, Dallas) sok sérülés legyen.

Tipp: Nyugat 14-15.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus