Meddig juthat idén a Bucks?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - ma először a Milwaukee Bucks kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawksHeat, Magic


A Bucks off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok. Azóta egyrészt visszaigazolták Jason Terryt, tehát csak és kizárólag Michael Beasley távozott az előző szezon csapatából, másrészt kivásárolták Spencer Hawest - minden edzőtáborba meghívottat elküldtek, így van egy helyük igazolni még, szóba is hozták velük Richard Jeffersont.

Jelenlegi keret:
Brogdon - Middleton - Antetokounmpo - Teletovic - Maker
Dellavedova - Terry - Snell - Henson - Monroe
Brown - Vaughn - Wilson - Parker

Két érdekesebb kérdés van ezzel a kerettel kapcsolatban, hiszen az alapjáték nem titok: Giannis Antetokounmpóból fognak élni idén is, az ő mindenes játéka mellé tökéletes kiegészítő Khris Middleton és Malcolm Brogdon, illetve a többiek.

Az egyik kérdés az, hogy Jason Kidd tud-e javítani a védekezésen, és ezzel együtt tudják-e gyorsítani a játékot - tavaly az ötödik leglassabb együttes voltak a ligában, ami azért meglepő, mert Antetokounmpóval a soraiban nem ezt várná az ember. Még nem teljesen felállt védelem elleni a görög halálos helyzetkreálóként és befejezőként is, viszont csak a 19. legjobb védelemmel rendelkezett a csapat, nem volt miből indulni. Most Middleton egészségesen kezdi az évet, ő, Tony Snell, Brogdon, Matthew Dellavedova és John Henson is alkalmas lehet arra, hogy jó védelmet rakjon össze Kidd, és ott van még Thon Maker is. Ezzel a kerettel egy mindent elváltó hátsó alakzatot össze lehet tenni, amely pick-and-roll ellen kifejezetten hatékony lehet még akkor is, ha az aktív rotációból Mirza Teletovic és Monroe kifejezetten gyengék védekezésben, és ez főleg a centernél okoz problémákat, ő alapvetően le tudja rontani az egész együttest, mert túl sok palánk alatti védekezés nincs vele.

Borzasztóan fontos lenne a Bucksnak egy jobb hátsó alakzat, mert amikor futnak, nem nagyon lehet megállítani őket, felállt védelem ellen viszont hiába támadtak jól az alapszakaszban, komoly gondjaik voltak például a rájátszás során - Kidd nem tudta lereagálni azt, hogy a Raptors leváltott small-ballra a Powell-Valanciunas cserével, és az utolsó három meccsen egyszer sem tudták túlszárnyalni a 93 dobott pontot. Nem nagyon változott a keret az év végéhez képest, viszont abban reménykedhetnek, hogy a meglévő embereik fejlődtek - a fiatalokban egytől-egyig van még előrelépési lehetőség, és mivel Middleton most nem sérülten kezdi a szezont, az ő játékkapcsolata is jóval olajozottabb és jobb lehet Antetokounmpóval. A görög körül vannak tripladobók, akik ki tudják neki nyitni a pályát, Henson dinamikusan tud befelé leválni az elzárások után, úgyhogy megvan az a játék, amivel akár még felállt védelem ellen is jók lehetnek, de...

Itt jön be a másik kérdés: mi lesz akkor, amikor Giannis nincs a pályán? Rajta kívül ugyanis nagyon limitáltak a lehetőségeik, miután Jabari Parker februárig nem játszik, és valószínűleg utána is még legalább ez az idény rámegy arra, hogy formába kerüljön. Middleton nagyon jó második opció, úgy még második szándékból helyzeteket is tud magának meg másoknak is csinálni, de elé kell egy fő ember támadásban. Erre talán egy játékos alkalmas a mostani állományban Antetokounmpón kívül, ez pedig Greg Monroe, de ő meg amennyit segíthet elöl és a pattanózásban, annyit el is visz védekezésben, így összességében nagyon kérdőjeles, hogy mennyi hasznot termel.

Érdekes lehet még velük kapcsolatban, hogy árulják Hensont és Teletovicot is, és nem nagyon tudni, hogy mit akarnak vagy mit fognak értük kapni. Leginkább anyagi okok miatt van egyébként a két ember átadólistán, mivel a Bucks teljesen be van táblázva fizetésekkel - hiába jár le Monroe, Parker új fizetése nélkül is 90 millió fölött állnak, nem tudják megerősíteni a keretüket, és csak a meglévő embereik fejlődésében, illetve a draftokban bízhatnak, miközben ez a két ember pótolható veszteség lenne. Teletovic a spacingben segíthet, ami azért gond a Bucksnál, mennyiségileg a 8. legkevesebb hármast dobták az egész ligában, viszont cserébe pocsék védő, Henson helye pedig Maker miatt megkérdőjelezhető (3 év alatt 31.5 millió fölött keres, ami egy 20 percet sem játszó cserejátékosnak sok), ráadásul mivel nincs Parker, így Monroe-nak gyakorlatilag kötelező a játékperc, ami szintén nem segíti Henson pozícióját.

Összességében nézve nem nagyon kellene, hogy gondjuk legyen a rájátszással, főleg mert a Brogdon-Middleton-Antetokounmpo trió elöl-hátul nagyon rendben van -védekezésben mind átlagon felüliek, és ez a három ember kiváló hierarchiát alkot támadásban is, a két hátvéd tökéletes komplementere a liga egyik legnagyobb sztárjának, aki lassan MVP-kaliberré fejlődik. A mélységük is megvan a periméteren a Snell-Dellavedova duóval, de hogy mire vihetik a PO-ban, az ott fog eldőlni, hogy mit csinálnak négyes, de főleg ötös poszton (előbbire simán be lehet rakni Antetokounmpót is Teletovic helyett, és Snell-lel a kezdőben "alacsony" szerkezettel nekimenni akár az egész szezonnak is, de a palánk alatt Maker azért egy ilyen szintű együttesnél még kérdőjel, elsülhet pozitív és negatív irányba is, Monroe pedig pláne, nála jelenleg csak reménykedni lehet, hogy Parker nélkül tud annyit hozni támadásban, mint amennyi elmegy rajta hátul), illetve hogy mennyire esnek vissza, ha Antetokounmpo nincs a pályán.

Alapszakaszszinten nem sok gondjuk lehet a PO-fal, ha nem lesz újabb hosszútávú kiesőjük az aktív rotációból, és ebben az esetben simán hozhatják a Raptors-Wizards-Heat trió szintjét. Azt sem szabad elfelejteni, hogy tavaly annak ellenére is a 13. legjobb támadójátékuk volt, hogy összességében borzasztóan lassúak voltak, márpedig most a Middleton-Parker "cserével" ez a felállt védelem elleni játék még jobb lehet. A gond a rájátszásban lehet majd, mikor külön készülnek rájuk, de azzal ráérünk foglalkozni a PO előtt.

Tipp: Kelet 3-6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus