Vajon mire számítanak Orlandóban?

A 2017/18-as NBA alapszakasz közeledtével végignézzük a csapatokat, hogy mit várhatunk tőlük - az Orlando Magic kerül terítékre.

A korábban tárgyalt csapatok:
Atlantic: SixersNetsKnicksCelticsRaptors
Central: CavaliersBulls
Northwest: Thunder
Pacific: WarriorsLakers
Southeast: WizardsHawks, Heat


A Magic off-szezonjáról ezen a linken olvashattatok már bővebben, azóta csak edzőtábormeghívásokat osztottak ki, illetve a korábban sokkal nagyobb tehetségnek induló, de az NBA-ben semmit nem mutató Adreian Payne-nek adtak egy two-way szerződést.

Jelenlegi keret:
Payton - Fournier - Ross - Gordon - Biyombo
Augustin - Afflalo - Simmons - Isaac - Vucevic
Mack - Iwundu - Hezonja - Rudez (TO) - Speights
Lucas (TO) - Birch (TO)
Payne (tw)

Az Orlando esetében fel lehetne egy az egyben írni azt, amit az előző off-szezon után fel lehetett, fogalma nincs ugyanis az embernek arról, hogy mit szeretnének a pályán látni. A nyári értékelőjükre adtunk egy B mínuszt, de ne tévedjünk, azt a Jonathan Isaacben lévő potenciálra meg arra kapták, hogy nem osztottak ki semmilyen komolyabb szerződést, nem másra.

Rendesen mélyítették a keretet Shelvin Mackkel, Jonathon Simmonsszal, Arron Afflalóval és Marreese Speights-cel, viszont itt nagy kérdés, kitől mire számítanak. Egyrészt Macknek gyenge éve volt a Jazznél, másrészt harmadik számú egyes lesz várhatóan, és Simmons is jóval gyengébben játszott, mint egy évvel korábban, rengeteget esett vissza a hatékonysága támadásban - most nagy kérdés, hogy melyik arcát látjuk majd, a 30% környékén vagy a 38% fölött triplázót, mert alapvetően határozza ez meg a használhatóságát. Afflalo évek óta hanyatlik, igaz, a triplázására itt nagyon nagy szükség lesz, és utoljára talán pont Orlandóban tudott igazán meghatározó lenni - most ugyan nem ez lesz a szerepe, de a spacing miatt bőven neki lehet a legnagyobb hatása a Magic eredményességére az újak közül. Speights pedig alapvetően is egy nem sokat védekező pontgép, de itt még előtte vannak ketten is ötös poszton, egyiküket sem nagyon lehet négyesben használni, úgyhogy még az is kérdés, hogy mikor fog pályára kerülni.

Az nagyobb gond viszont ennél, hogy az alapjátékosok, a játékot igazán meghatározó emberek problémái ugyanazok maradtak. Nik Vucevic esetében egyáltalán nem lenne meglepő, ha Bismack Biyombo átvenné a helyét a kezdőben - nem jobb játékos a kongói, de védekezik, ami az alap a mai NBA-ben ötös poszton, Vucevic meg nem, amivel meg lehet valaki akármilyen jó pontszerző, nem hajt hasznot a csapatának. Vucevic csereként hozzátehet a csapat eredményességéhez, mint a pad első számú pontfelelőse, de ha nem javult hátul (és eddig sem javult az évek során), akkor kezdőcsapatok ellen nem lehet eredményesen használni hosszútávon. Payton pont ugyanez, csak neki a dobása az, ami vállalhatatlan az egyes poszthoz képest - hiába lehetne elit irányító is, ez továbbra is rontja a lehetőségeit elöl, igaz, büntetőben legalább előrelépett (69.2%), az is valami. Gordonnál pedig még azt sem látni, hogy igazán mire is akarnak építeni, mert azzal, hogy atletikus, el is lőttük az összes erényét.

A helyzet az, hogy amíg Paytont, Gordont és Vucevicet nem bontják szét, addig semmilyen előrelépés nem várható ennél a csapatnál - a Gordon-Vucevic kettős védekezésben egészen botrányos, de ha csak annyit csinálnak, hogy a montenegróit leváltják Biyombóra, akkor meg támadásban a spacing miatt nem lehet mozdulni, függetlenül attól, hogy Evan Fourniernak és Terrence Rossnak egyáltalán nincs rossz keze, sőt. Fournier egyébként 1A opcióként is megállhatná a helyét, de Payton, Gordon és Biyombo (de akár Vucevic) mellett is nagyon kevés helye van helyzetet kreálni, Payton fakeze miatt egyszerűen ő nem lehet a játékmester mellett első számú játékszervező.

Ha Gordon ugyanazt a semmit hozza, amit eddig (se nem jó védő, se nem jó dobó, se nem extra védelemmegbontó), akkor tőle el kell köszönni (legalábbis mint az aktív rotáció tagja) még a szezon közben. Ott van ugyanis négyes poszton az a Jonathan Isaac, aki szintén project játékos, viszont azonnal jobb védő is lesz, mint Gordon, még ha támadásban lehet is vele gond (se nem képzett túlságosan, se jó keze nincs). Isaac borzasztóan vékony, de rettenetesen jó és univerzális védő lehet az NBA-ben is, periméteren és a festékben a betörések hatástalanításában, illetve gyenge oldali besegítésekben is elit szintre érhet, igaz, kell még rá vagy 20 kiló izom, mert jelenleg túlságosan is törékeny - ezt nyilván nem fogják elsietni, mert lelassítani sincs értelme. Amennyiben meg tudják oldani, hogy több jó tripladobóval együtt kerüljön pályára (itt Simmonstól és Augustintól nagyon kell a jobbik énjük, elég széles skálán mozgott az eddigi produkciójuk), akkor Isaac rögtön első évében komoly pozitív hatással lehet a csapat eredményességére.

A Magic megpróbálhat egy Payton-Afflalo/Simmons-Fournier-Ross-Biyombo smallball ötöst, mert ebben lenne talán védekezés is (bár a periméter necces), Paytonnak a három wing miatt lenne helye úgy is, hogy ott van mellette Biyombo, akiről szintén az vált le, aki akar. Így kijöhet az, hogy játékszervezésben azért kifejezetten jó, meg tudja találni a kintről szóró Afflalo-Ross kettőst, a második szándékból kifejezetten hatékony, dobni is tudó és védelmet is bontó Fournier-t, vagy esetleg a palánk felé leváló Biyombót. A padról Augustin válthatja Paytont, és ekkor Fournier átveszi a helyzetkreáló szerepét, Isaac pedig négyes poszton beküldhető (Biyombóval egészen extra védekezést csinálhatnak, de nagyon necces a spacing, Vucevic vagy Speights mellé azonban például kötelező lenne az ő hátul hozott teljesítménye), miközben az Afflalo, Simmons, Ross kiegészítő trió úgy váltja egymást, ahogy akarja, Fournier pedig akkor pihenhet, ha Payton a pályára kerül.

Ez egész pofásan is hangzik, de azért azt nem szabad elfelejteni, hogy Isaac újonc, és itt egész komoly szerepet kellene azonnal betöltenie (Vucevic és Speights nem tud összességében hatékony lenni egy elit négyes posztos védő nélkül, és első évében még nem biztos, hogy az lesz Isaac), illetve hogy Simmonstól és Augustintól is nagyon kellene a jobbik formájuk a triplavonalon túlról, mert nélkülük Isaac-függetlenül is összeomlik a spacing, ha elkezdenek cserélgetni. Továbbá kérdés, hogy Biyombo mennyire tudja a hátsó alakzatot stabilizálni ebben a kezdőben, mert abban vannak kérdőjelek bőven - nem az ő szemszögéből, hanem hogy a többiek tesznek-e annyit hozzá, hogy neki ne kelljen akár 2-3 ember helyett is védekezni.

Ez azért még keleten is kevésnek tűnik a rájátszáshoz, a legnagyobb gond pedig szerintem az, hogy Frank Vogel egyelőre nem nagyon akarja Gordont elkaszálni - pedig ha Gordon nem fejlődik (ezt mindig hozzá kell tenni azért), akkor az lenne az előrelépésük egyik kulcsa, hogy ezt megtegyék. Azt nem látom, hogy ezt elég gyorsan készek legyenek végrehajtani, akkor pedig a legjobb esetben talán az Indianát előzhetik meg, de ennél a csapatnál jobbnak tartom a Charlotte-Detroit kettőst is - a két New York-i csapat, az Atlanta és a Chicago után kelet hátuljában nálam már ők következnek.

Tipp: Kelet 10-12.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus