Még egy esélyt kap ez a Bulls

A vezetőséget és edzői stábot is váltó Chicago játékosállománya minimális mértékben változott - kérdés, Billy Donovannel mire megy az a keret, amely Jim Boylennel masszív alulteljesítő volt.

A korábban tárgyalt csapatok:

Northwest: BlazersJazzNuggetsThunderTimberwolves
Southwest: MavericksRocketsGrizzliesPelicansSpurs
Pacific: SunsLakersClippersWarriorsKings
Central: BucksCavaliersPistons
Atlantic: Knicks
Southeast: Hornets

 

Chicago Bulls

Draft: Patrick Williams (1/4), Marko Szimonovics (2/44)

Maradt: Otto Porter, Zach LaVine, Thad Young, Tomas Satoransky, Cristiano Felicio, Lauri Markkanen, Coby White, Wendell Carter Jr., Denzel Valentine (1 év 4.6 millió), Ryan Arcidiacono, Chandler Hutchison, Luke Kornet, Daniel Gafford, Adam Mokoka (two-way)

Érkezett: Patrick Williams (draft), Garrett Temple (Nets, 1 év 4.7 millió), Noah Vonleh (Nuggets, 1 év 2 millió), Zach Norvell Jr. (Santa Cruz Warriors, G-Liga, 1 év 1.4 millió), Devon Dotson (nem draftolt, two-way), Simisola Shittu (Windy City Bulls, G-Liga, 1 év 0.9 millió)

Távozott: Kris Dunn (Hawks, 2 év 10 millió), Shaquille Harrison (Jazz, 1 év 1.7 millió)

Keret:

Satoransky - LaVine - Porter - Markkanen - Carter
White - Temple - Williams - Young - Felicio
Arcidiacono - Valentine - Hutchison - Gafford - Kornet
Norvell (ng) - Shittu (ng) - Vonleh (ng)

A Bulls off-szezonja inkább vezetőségi és edzői szinten szólt a változtatásokról, a játékosállományban egészen minimális különbség van az előző idényhez képest. A menedzsmentet ezentúl Arturas Karnisovas irányítja, a GM pedig a Philadelphia Sixerstől érkező Marc Eversley lesz. Mindkettejüknek jó híre van a szakmában, de inkább Karnisovastól láttuk már, hogy milyen a befolyása egy csapatra - ő a Denvernél nagyjából a 2-3. számú döntéshozó volt 2013-as segéd GM-mé kinevezése után. Kifejezetten jó stáb egyik legfőbb láncszeme volt a litván, nem véletlenül merült fel a neve évek óta GM-i pozíciókra, most pedig elnökként az történik majd, amit ő akar - elvileg Jerry Reinsdorf tulajdonos szabadkezet adott neki, aztán majd meglátjuk, hogy ez mennyire igaz, nyugtával a napot...

A kispadon is történt váltás: Karnisovasék néhány tiszteletkör után Billy Donovant nevezték ki Jim Boylen helyére, amit személy szerint elég vegyes érzésekkel fogadtam. Donovan jó eséllyel jobb lesz, mint Boylen - nincs magasan a mérce, és az előd egy vállalható fél év után teljesen elvesztette az öltözőt az előző idényre. Donovan egyrészt tiszta lappal indul majd mindenkinél, és fordítva is igaz ez, másrészt azt nem lehet mondani, hogy ne egy győztes (vagy legalábbis sikeresebb) kultúrából érkezne. Kellett már kezelnie sztárokat, volt egy kicsit lenézett gárda vezetőedzője is, de a viszonylag jó eredményei megvoltak. Azt is hozzá kell viszont tenni, hogy itt egy teljesen más felépítésű és állományú csapat élére kerül, ahol új erényeket kell majd csillogtatnia.

A Bullsnál se olyan dinamikus sztár nincs, mint Russell Westbrook, sem olyan All-Time scorer, mint Kevin Durant, de olyan vezér sincs, mint Chris Paul. Ezekkel a játékosokkal a pályán azért sokkal kevesebb dolgot kellett menedzselnie Donovannek, és a Thundernél töltött idejében elég ritkán jött le az, hogy rettenetesen nagy befolyása lenne arra, amit a csapata a pályán mutat. Korábban a Westbrook-Durant duó köré nem volt agysebészet felrajzolni a játékot (Westbrook miatt a lehetőségek is behatároltak voltak), Paul meg gyakorlatilag egy külön edző volt a pályán, akit követtek a fiatalok. Itt egyetlen ilyen veterán sincs, vannak ellenben elégedetlen fiatalok (Zach LaVine, Lauri Markkanen), mellettük meg hasznos, de nem hangadó kiegészítők (Wendell Carter, Otto Porter, Thad Young).

Taktikailag, a játékok kialakításakor jóval több kreativitás kell majd annál, amit a Thundernél láttuk - abban nem vagyok biztos, hogy erre képes. Az is elég lehet viszont, ha megtalálja a hangot elsősorban LaVine-nal, másodsorban pedig Coby White-tal és Markkanennel - ez az, ami Boylennek egyáltalán nem ment egy idő után, emiatt nem is igazán csinálták, amit mond, így meg egyértelmű bukásra volt ítélve a csapat. Azt nem értettem, hogy ha egy olyan edző is a piacon van, mint Nate McMillan, aki lesajnált vagy kevesebbre taksált játékosokból All-Start csinált (Oladipo, Sabonis), dokumentáltan kitűnően fejleszti a fiatalokat, és még közben eredményt (vagy legalábbis PO-ot) is tud elérni, akkor miért nem rá esett a választás. Donovan viszont Boylennél jobb lehet, aztán hogy mennyivel, és vele meddig juthat a Bulls, azt majd meglátjuk, jó kérdés.

Az állományról írtam már: szinte teljesen ugyanaz maradt. Shaquille Harrison és Kris Dunn távoztak, ami a védekezésnek nem biztos, hogy jót fog tenni - Dunn támadásban továbbra is szinte kuka, védekezésben viszont a liga legjobbjai között volt már az előző idényben. Érkezett viszont Garrett Temple 1 évre, akinek szintén vállalható védekezése van, a draftról pedig az a Patrick Williams, akit személy szerint jó választásnak gondolok.

A draftértékelőben írtam már róla: új vezetőség van új szakmai stábbal, így meg egyáltalán nem baj, ha talentre húz az ember, mert hinni kell abban, hogy kihozzák az emberből, ami benne van. Márpedig Williamsben nagyon sok minden benne van akár a védekezéséről, akár a tripladobásáról, akár egy kis helyzetkreálásról beszélünk - nagyon modern, nagyon sokoldalú, rengeteg poszton bevethető játékos lehet belőle. Mivel Otto Porter továbbra is a keretben van, még a mély vízbe sem kell bedobni Williamst - azért ha a Florida State cserepadjáról rögtön kezdő lenne az NBA-ben, azt nem biztos, hogy meg tudná ugrani elsőre, így viszont lesz ideje beleszokni a liga ritmusába. Isaac Okorót biztosabb befektetésnek gondolom, és ha Okoro megtanul triplát dobni, jobb játékos lehet Williamsnél is. Utóbbiban is megvan azonban az a lehetőség (és a hozzáállás is emellé), hogy egy, a pálya mindkét oldalán meccseket eldöntő wing legyen belőle... majd egyszer.

Összességében nézve el tudtam volna talán jobbat is elképzelni a Bulls off-szezonjának, de rosszul így sem sikerült ez az egy hónap a csapat számára. Az teljes mértékben Donovan munkáján múlik innentől, hogy mit sikerül kihozni a keretből a most következő idényre, hiszen alig kell új játékosokat beépíteni, új játékot viszont kell hozni.

Érzésem szerint ennek a keretnek alapvetően harcolnia kellene a rájátszásért. Carterrel és Porterrel a védekezésnek rendben kellene lennie, ráadásul a padról Williams, Temple és Young is be tud ebben segíteni ebben. Hátrafelé egyébként nem volt probléma az Illinois-i együttessel az előző szezonban sem: 12-ek voltak az egész ligában a 100 támadásra vetített kapott pontok alapján.

A támadójátékkal viszont valamit kezdeni kell, és ez nem lesz olyan egyszerű. Tomas Satoranskyt sokkal jobban be kell építeni, mert rajta kívül nincs igazi irányítója a Bullsnak, az pedig itt és máshol is látszódott már, hogy az kevés, ha a sok scorert összerakod, azok meg egyénieskednek. Ha a cseh be tud épülni, és megfelelően tudja elosztani a labdákat LaVine, Markkanen és Porter között, akkor lehet ebből fejlődés és nagyon talán egy PO is. A padról White extra tűzerőt hozhat, ha tartja a leállás előtti utolsó egy hónapban látott játékát, de kell is, mert másban nagyon nincs pont még a cserék közül. Williamstől az első évében talán kár ezt várni, inkább a mások által megteremtett helyzeteket dobálhatja majd be, Temple, Young, Cristiano Felicio, Luke Kornet, Denzel Valentine vagy éppen Chandler Hutchison meg nem ilyen típusú játékosok - White ezért nem lenne nálam kezdő, mert akkor a padról nem tud beszállni senki olyan, aki új lendületet adhat a támadójátéknak.

Ez így összességében szépen hangzik, de tavaly sem tűnt olyan nagyon gyengének a keret, nem tűnt elérhetetlennek a PO sem, a mutatott játék viszont ehhez képest pocsék volt (és a keleti 11. hely a játékhoz képest még hízelgő). Donovannel valamennyi javulás szinte biztosan lesz, de az Atlanta egyszerűen átugrotta ezt a keretet erősségben, azt pedig nem nagyon látni, hogy esetleg a Hornetsen kívül ki eshet be mögéjük (és a Charlotte is véleményes), így egyelőre maradnak a 11-ek.

Off-szezon értékelés: B-

Tipp: Kelet 11.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus