Spórolni akar az OKC - ez lesz a veszte?

A Thunder tulajdonosa nem akar ilyen drága első körös csapatot, de vajon nagyobb áldozatok nélkül tud vágni a fizetési listán, vagy komoly távozója is lesz az együttesnek?

Az eddig tárgyalt csapatok:

Southwest: PelicansGrizzlies
Atlantic: KnicksCeltics
Pacific: LakersSuns, Warriors
Central: CavaliersBullsPistonsPacers
Southeast: HawksWizardsHornetsHeatMagic
Northwest: Timberwolves


Mint minden nyáron, idén is végigvesszük a csapatokat a szabadügynökpiac nyitása előtt, hogy mit érdemes csinálniuk az off-szezon folyamán, mire és merre építkezhetnek, egyáltalán milyen lehetőségeik vannak. Az Oklahoma City Thunder nyíltan spórolni akar, de kivel tudja ezt megtenni?


Az első számú cél egyértelmű, és az nem az erősödés

A Thunder már a draft előtt is el akarta cserélni az első körös pickjét, méghozzá azzal a céllal, hogy kisöpörjön egy nagy, 10 millió dollár körüli, de inkább fölötti szerződést. Nem lehet hibáztatni Clay Bennettet: egy PO első körös csapatnál hülyeség 143 millió dolláros payrollt tartani (jelenleg így áll a Thunder 9 garantált szerződésű játékossal, tehát ez még nő innen), főleg hogy ismétlő luxusadó fizető a franchise, szóval ennél jócskán többet fizet ki a tulaj a játékosok miatt. Egész egyszerűen nincs siker, így a pénz sem jön vissza - mint ahogy a Golden State Warriorsnál visszajön, akármennyi a fizetési lista. Oklahoma City egyébként sem a legnagyobb piac, a csapat is megrekedni látszik, így változtatni kell minden szempontból.

Adja magát Dennis Schröder elpasszolása, de őt nem vette át senki a játékosbörze előtt sem: még két évig keres 15.5-15.5 millió dollárt, ennek a szerződésnek az átvételéhez kevés egy 20-on kívüli első körös draftjog - jó esély van rá, hogy minden capspace-szel rendelkező gárda két első körös pickkel indította a tárgyalásokat, azt meg necces adni, mert ki tudja, mi lesz az OKC-ből három év múlva. Russell Westbrook és Paul George cseréje fel sem merült (George-é a játéka miatt, Westbrooké pedig a csapatban betöltött ikonikus státusza miatt), de akkor adódik a kérdés, hogy ki távozhat?


Egy rossz lépés, és becsődölhet ez a garnitúra

Schröder cseréje még mindig porondon lehet, mert a fizetéséhez képest messze a legkevesebbet ő teszi hozzá a gárda eredményességéhez, de azért van még pár név, akik távozhatnak.

Az egyikük Andre Roberson, aki 10.74 millió dolláros lejáró kontraktussal bír, a másik pedig az évi 9.35 milliót kereső, még 2 éves kontraktussal rendelkező Jerami Grant. Roberson távozása mellett érv lehet, hogy 2017/18-ban elszenvedett térdsérülése óta nem lépett pályára, ráadásul ő az atletikusságára építve volt kiváló védő - ha fizikálisan nem tudja hozni korábbi szintjét, egy NBA csapat számára nem sok értékkel bír, mert támadásban "halott". A Thunder tudná használni hátul, de nélküle is ligaelit a csapat védekezésben, elöl pedig többet árt, mint használ, mivel nem tud dobni (így a gárda legnagyobb gyengeségét domborítja ki még jobban). Grant egy jó kiegészítő, a távozása érvágás lenne, de jó eséllyel rá van a legnagyobb kereslet, ezért legkönnyebben tőle lehet szabadulni (akár konkrét értékért cserébe).

Van még egy ember, akinek az elcserélése azonban rá is rakhatja a lejtőre az együttest: Steven Adams még két évig rendelkezik szerződéssel, összesen 53.5 milliót keres, és jó eséllyel őt is vinné több gárda, nemcsak Grantet - a Boston Celticsszel már szóba is hozták Adamset, Danny Ainge pont úgy alakítja a sapka alatti helyét, hogy beférjen a center. Az új-zélandi távozása azonban játékerőben olyan szinten vetheti vissza a Thundert, amit valószínűleg Sam Presti is átgondol, minimum kétszer.

Az ugyanis világos, hogy nem lesz sapka alatti hely igazolni, így a piacon maximum MLE-ért tud majd nézelődni a klub, azért meg nem szerez olyan centert, aki akár csak megközelíti Adamset védekezésben, elzárásokban, keménységben vagy éppen hozzáállásban. Az egyik ilyen delikvens a szabadügynökké váló Nerlens Noel lehet, de szóba kerülhet Ed Davis, Dewayne Dedmon, Joakim Noah vagy az olcsóbb centerek közül bárki. Igazán impact kezdő ötöst MLE-ért nagyon nehezen fog hozni az Oklahoma City, úgyhogy át kell gondolnia, hogy csak pickért vagy sapka alatti helyért érdemes-e Adamst elboltolni, még ha spórolni is akar.

Cserélhet is egy gyengébb, és így olcsóbb centerért, de pont a Bostonnak nem nagyon van alternatívája Aron Baynes elpasszolása után, Daniel Theis nem ez a szint, akármilyen hasznos is, Robert Williamsből meg sokat nem láttunk még. Az Adamsért kapott pick mehet egy harmadik csapathoz centerért, de megint ugyanaz a probléma: jó, olcsó és elérhető középjátékos nem nagyon van a piacon. A három jelzőből legalább egy gyakorlatilag mindenkinél hiányzik, így aztán megint ugyanaz a kérdés: ki marad Adams után az első számú ember a festékben?

Ezt a lépést borzasztóan át kell gondolnia, és össze kell hangolnia Prestinek, mert ha Adams cseréje mellett dönt, és nem lesz megfelelő utánpótlása, akkor Westbrook és George ide vagy oda, a Thunder rendesen szenvedni fog (úgy, hogy továbbra se lesz olcsó csapat) - a triplák mellett már a festékben is fogható lesz az együttes, az azért az álmoskönyvek szerint nem túl jó előjel.


Ha nem történik semmi, akkor is kell center

Előfordulhat, hogy tartja a magot Presti, mert mondjuk túl sokba kerülne valakitől megszabadulni, vagy éppen nem kap megfelelő ellenértéket Adamsért - kevés esély van rá, de mondjuk, hogy ez lesz a helyzet. Ha Roberson felépül, akkor lényegében kész van a pad (még ha az újonnan draftolt Darius Bazley nem is tud sokat hozzátenni első évében), nincs pénze igazolni a Thundernek, csak a kivételekből, amit viszont mindenképpen egy csere C megszerzésére kell ellőni, hiszen Noel jó eséllyel távozik. Az előbb említett névsor ebben az esetben is felmerülhet, gyakorlatilag bárki szóba jöhet, de darabra kell még egy palánk alatt bevethető magas, lehetőleg olyan, aki védekezésben nem teljesen homály.


Ahhoz, hogy a Thundernél nagyobb változások legyenek, fel kellene forgatni az egész magot, George és Westbrook mellé jól triplázó embereket kellene szerezni, de erre nem sok esély van (Adams mellett Schrödert, Robersont és még Patrick Pattersont is el kellene nyomnia Prestinek, utána kellene nézhetne szét a piacon). Az érdekes váltás lenne, ha Adamsért nem sima capspace-t vagy centert várna cserébe az Oklahoma City, hanem jó kinti dobókat (esetleg egy gyengébb, de olcsóbb centert és mellette legalább egy nehéztüzért), de hogy ilyen játékosokat ki áldozhat fel, azt egyelőre nem látni.

Adamset mindenesetre nagyon okosan kell elcserélnie Prestinek, különben hatalmas visszaesés lehet a csapat teljesítményében, és akkor bizony az ő állása és a jelenlegi Thunder jövője is veszélybe kerül.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus