Szétesik vagy összekovácsolódik a Celtics?

Új irányító van Bostonban, de Al Horfordot nem igazán sikerült pótolni - vajon a Kyrie Irving-hatás ellensúlyozza ezt a veszteséget, vagy süllyedni kezd a Boston?

A korábban tárgyalt csapatok:

Pacific: LakersClippersKingsSunsWarriors
Central: BucksPacersPistonsBullsCavaliers
Southwest: SpursMavsGrizzliesPelicansRockets
Atlantic: Raptors, Sixers

 

Boston Celtics

Draft: Romeo Langford (1/14), Grant Williams (1/22), Carsen Edwards (2/33), Tremont Waters (2/51)

Távozott: Terry Rozier (sign-and-trade csere, Hornets, 3 év 58 millió), Kyrie Irving (Nets, 4 év 141 millió), Al Horford (Sixers, 4 év 109 millió), Aron Baynes (csere, Suns), Marcus Morris (Knicks, 1 év 15 millió), Guerschon Yabusele (Nanjing Monkey Kings), RJ Hunter (Türk Telekom), PJ Dozier (Nuggets, 1 év 1.6 millió)
 
Érkezett: Kemba Walker (sign-and-trade csere, Hornets, 4 év 141 millió), Enes Kanter (Blazers, 2 év 10 millió), Vincent Poirier (Baskonia, 2 év 5.1 millió), Yante Maten (Heat, 1 év 1.45 millió), Kaiser Gates (G-Liga, 1 év 0.9 millió), Javonte Green (Ratiopharm Ulm, 1 év 0.9 millió), Max Strus (nem draftolt, 1 év 0.9 millió), Tacko Fall (nem draftolt, two-way)

Maradt: Gordon Hayward, Marcus Smart, Jayson Tatum, Jaylen Brown, Daniel Theis (2 év 10 millió), Robert Williams, Semi Oyejele, Brad Wanamaker

Keret:
Walker - Smart - Brown - Tatum - Kanter
Edwards - Langford - Hayward - Theis - Poirier
Wanamaker - Strus (nem garantált) - G.Williams - Ojeleye - R.Williams
Green (ng) - Gates (ng) - Maten (ng)
Waters (two-way) - Fall (tw)

A Celtics nyarában nem volt olyan rengeteg nagy változás, azok viszont elég jelentősre sikeredtek.

Az egyik fontos pont az irányítóké volt, ahol mind Kyrie Irving, mind Terry Rozier távozott, helyettük pedig Kemba Walker érkezett a Charlotte-tól ugyanannyi pénzért, mint amennyiért Irving elment Brooklynba (4 éves maximumért). Irving egyéni képességeket tekintve jobb játékos Walkernél, viszont olyan szinten ölte a csapategységet minden egyes megnyilvánulásával, hogy egyáltalán nem vagyok abban biztos, hogy visszalépés lesz Walker - ha csak annyit tesz, hogy nem a fiatalokat okolja mindenért, már jól járt a Celtics. Ebben az esetben ugyanis folytatódhat Tatum és Brown kibontakozása, ami megkezdődött 2017/18-ban, de Irving (és Gordon Hayward) visszatérésével teljesen megrekedt. Az is elképzelhető tehát, hogy bár gyengébb játékos érkezett Irving helyére, mégis jobban járt így a Celtics.

Érdekes kérdés lesz a sérüléséből egyre inkább felépülő Hayward szerepe, aki akár vezére is lehetne az új Celticsnek, de egyelőre még várni kell ezzel - látni kell, hol tart, mert az előző idényben maximum fellángolásai voltak, huzamosabb ideig egyáltalán nem tudott jó teljesítményt nyújtani. Azért is kellene nagyon egy jó Hayward a Bostonnak, mert állítólag az sem igazán feküdt a fiataloknak Irving mindenkit hibáztató természete mellett, hogy Haywarddal szent tehénként bánt Brad Stevens vezetőedző. Ha jól játszik a két éve súlyos bokasérülést szenvedő swingman, akkor ez a téma okafogyottá válik, ha nem javul, és Stevens sem kezeli máshogy, mint eddig, az viszont nem sokat fog segíteni.

Ami viszont Haywardnál fajsúlyosabbnak tűnik (és talán még Irving távozásánál is), az Al Horford lelépése, amit bizony nem nagyon sikerült válságmenedzselni. Horford a támadásokban is fókuszban volt, de Tatumék elöl nem lesznek gondban nélküle sem. Védekezésben viszont már teljesen más a helyzet, mivel a hasznos, 2 évre 10 millióért megtartott Daniel Theist, az ugyanennyiért megszerzett Enes Kantert, a tavaly nem sokat játszó Robert Williamst vagy az NBA-ben újoncnak számító Vincent Poirier-t tudja most bevetni az együttes, hiszen még Aron Baynest is elpasszolta a draft előtt - ez borzasztóan vékonynak tűnik egyelőre.

Theis nem kezdő kaliberű kosaras, főleg ha arról beszélünk, hogy rá kellene építeni a védekezést, Poirier teljes lutri még ezen a szinten (ahogy egyébként Robert Williams is az), Kanter pedig hiába volt óriási pozitív csalódás a rájátszásban, és hiába volt egészen kiváló hozzáállása, védekezni továbbra sem tud - nincs egy ligában Horforddal, ha a játék ezen szegmensét vizsgáljuk. Nagyon sokatmondó, hogy Danny Ainge is egy elég óvatos nyilatkozatot eresztett meg még a múlt héten: idén kérdéses, hogy elég jó a bostoni keret, és leginkább Horford pótlása az, amiben még a GM sem biztos, hogy hogyan fogják megoldani. Egyelőre nagyon szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, és itt kellene egy csere majd a szezon közben, ha a Celticsnek komoly céljai vannak ezzel az idénnyel.

Van még egy kérdőjel, ez pedig a pad. A Walker-Smart-Brown-Tatum-Kanter-Hayward-Theis hetesen kívül talán még a részfeladatokra használható Semi Ojeleyét lehet megemlíteni, rajtuk kívül azonban teljes lutri az egész állomány, és ez így vékonynak tűnik elsőre. Az idén draftolt emberek közül Carsen Edwards tehetséges, és Rozier teljesen érthető elengedése (3 évre 58 millió dollár rengeteg érte úgy, hogy Irvinghez hasonlóan ő is végigsírta az előző szezont) miatt lesz is bőven szerepe, várhatóan ő lesz a csereegyes. Romeo Langford nem véletlenül volt 14. pick, de két újoncról beszélünk, Grant Williams a harmadik, és nem sokkal több tapaszatalata van Robert Williamsnek és Brad Wanamakernek sem. Az esélyt jó eséllyel mindannyian megkapják majd (ahogy a two-way szerződést kapó Tacko Fall is), de hogy ki és mennyire fogja tudni kihasználni azt, az egyelőre totális homály.

A Boston nyarában szerintem volt olyan mozzanat, ami jól fog elsülni (Irving és Walker "cseréje", az örök elégedetlen Rozier elengedése), de Horford lelépése masszív mínuszba nyomja az off-szezont - és ez még akkor is igaz, ha nem volt olcsó a center. Ha nem egy retoolt akart a Celtics, akkor muszáj lett volna megtartani Horfordot, és az a történet sem igazán mutatott jól, hogy az egyébként botrányoktól teljesen mentes center egyszerűen átvágta a vezetőséget, nem akart a franchise-nál maradni - nyilván megvolt ennek az oka. Keleten azért még így is "erő" marad a klub, de amíg az ötös posztot nem oldja meg Ainge, addig a keleti bajnokesélyesek (Bucks, Sixers) egyértelműen előtte vannak, ahogy szerintem az Irving (és az első évében nem játszó Durant) mellett 1-2 hasznos kiegészítőt is szerző Brooklyn, a nyáron erősödő Heat, illetve a címvédő is megelőzheti őket.

Off-szezon értékelés: D

Tipp: Kelet 5.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus